20 mai 2015

Tara cu cei mai multi crestini...

Care sa fie? Rusia sau America? Pentru ca exista tot felul de manipulari si de manipulatori, cel mai corect e sa vedem ce spun sondajele si studiile de specialitate facute in cele doua tari. Nu va mai exista niciun dubiu. 

Rusia

Conform unui sondaj facut in Rusia de catre Sreda Arena, si publicat in 2012, 46,6% din totalul populatiei se identifica ca fiind crestini. Dintre acestia, 41% sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Ruse, 4% se identifica a fi crestini fara apartenenta la vreo biserica, 1,5% cred in ortodoxismul crestin fara apartenenta la vreo biserica ortodoxa sau apartin altor biserici ortodoxe decat cele rusesti, 0,2% sunt ortodocsi de rit vechim 0,2% sunt protestanti si 0,1% catolici. 

In total, aproape 67 milioane de rusi se declara crestini. 

Potrivit unui sondaj facut de Levada Center, publicat in 2012 in Rusia, 22% dintre cei intervievati se auto-descriu ca non-religiosi, agnostici sau atei.

SUA

Conform Yearbook of American and Canadian Churches, publicat in 2012, cea mai prezenta religie din SUA este crestinismul, sustinut de majoritatea populației - aproximativ 74%. Dintre cei chestionati si care se declara crestini, aproximativ 46,5% dintre americani sunt protestanți, 25,4% sunt catolici, 2% sunt mormoni, iar 1% au afilieri la diverse alte confesiuni crestine. 

In total, aproximativ 227 milioane americani se declara crestini. 

Pew Forum on Religion & Public Life raporta in 2012 ca doar 2,4% din intreaga populatie a SUA e reprezentata de atei. 



11 comentarii:

Anonim spunea...

Rog introduceti comunismul 70 de ani in SUA si apoi faceti acelasi sondaj. Oricum este discutabil cat de crestini sunt crestinii din America.
Am si eu o intrebare: cine alearga mai bine un om sanatos sau unul caruia i-ai fost zdrobite picioarele in puscariile comuniste? Daca nu alearga bine cel cu picioarele zdrobite in puscarie ce facem, radem de el ca nu este in stare sa alerge? Eventual ii mai dam si suturi in fund ca e fraier si nu poate sa alerge.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim,

1. E discutabil daca vreti cat de crestini sunt crestinii oriunde. Dar nu asta e discutia.

2. Si noi am avut comunism, nu?

Regula pe acest blog este sa se posteze cu nume sau nickname. Altfel comentariile intra la spam, cum s-a intamplat si cu acesta initial. Multumesc.

Anonim spunea...

Tara cu cei mai multi crestini? Sau tara cea mai crestina?
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Anonymus Magnus, cu numarul cel mai mare de crestini. Studiile si sondajele nu pot masura altceva. Si slava Domnului ca nu o fac.

Shadow spunea...

Oare este important sa stim "cati crestini" sunt in diverse tari? Ca asa se considera "ei" crestini si deh nici papalitatea nici ortodoxismul nu mai face de secole excomunicari.
Un rus care se considera crestin dar aplauda la "crimele" armatei rosii este el un bun crestin? Un american care se considera crestin dar tine sa aibe arme acasa, isi invata copii de mici sa le foloseasca, etc este si el un bun crestin?

Ma indoiesc in ambele cazuri.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, bineinteles ca e statistica pura si atat.

Scrie opinia ta spunea...

Sa fim seriosi. Credinta nu se declara la sondaje ci se traieste, fiecare in sufletul lui. Mai departe, Romania e cu mult peste Rusia sau USA la capitolul declarati, cred 86%, sondajul insa nu spune nimic despre procentul ortodocsilor din Romania care cred in reincarnare, bioenergie ori alte chestii complet colaterale.

Eu personal cred ca rusii sunt mai credinciosi decat americanii(ambii cu pacatele lor), macar si cand ma uit la reactia ambilor la fenomenul gay din punct de vedere religios.

Adrian Stoica spunea...

Cifrele nu mă surprind, n-am avut niciodată o impresie prea bună despre americani. Sunt cel mai mare dezastru social și cultural din istorie. La nivelul lor de dezvoltare economică (?!) au cel mai mare număr de persoane private de libertate, iar 50 de milioane dintre ei sunt în situație de "insecuritate alimentară". http://en.wikipedia.org/wiki/Food_security
Dar da, "imperiul răului" e în altă parte.

Lilick Auftakt spunea...

Scrie Opnia Ta, pai am scris mai sus ca nu discutam cine crede mai mult. Asta nu se poate masura, si nici nu e bine sa o faca cineva. Si eu pot sa spun ca rusii cred mai putin, si am si argumente. Alte sondaje din care reiese ca, de exemplu, rusoaicele sunt campioane mondiale la avorturi. Si mai am destule. Dar prefer sa nu judec eu asa ceva, ci pur si simplu sa ne limitam la statistica.

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, trebuie sa tii cont si ce inseamna in America securitate alimentara, ce ar insemna la noi, si ce inseamna intr-o tara saraca africana... Sunt diferente enorme de standard. Vrei sa ma faci sa cred ca americanii mor de foame pe strada? Haha!

Adrian Stoica spunea...

Nu încerc să te conving de nimic. Dar, dacă vrei, poți da un search după "poverty in United States" și te vei convinge singură.