29 oct. 2009

Ce e aia prefraudare? Mie mi se pare hotie pe fata!


Probabil ati citit stirea asta: Basescu, acuzat de prefraudarea alegerilor de catre patru ONG-uri

Cum adica prefraudare cand Traian Basescu isi face campanie electorala, pe banii nostri, pe afisele cu Referendumul, chiar acum? Cum prefraudare cand isi face o campanie dubla? Ca o sa ne mai fure si direct, la vot, nu ma indoiesc, dar de ce nu e mai repede sesizata Curtea Constitutionala pentru frauda in curs de desfasurare?

Pe de alta parte aud voci timide care incep sa acuze, la TV, faptul ca vom fi pusi sa semnam pe o singura lista. Ma bucur. E bine sa se faca cat mai multa valva pe subiectul asta. Lumea trebuie sa stie in ce capcane suntem atrasi.

P.S. - L-am auzit vorbind pe domnul Funeriu. Celebrul cercetator, transformat peste noapte intr-un activist sinistru. Atat de sinistru incat, pe blog, il pupa in fund pe insusi... bocul. Nu i-a spus nimeni ca daca vrea sa fie ministru al educatiei ar trebui macar sa vorbeasca corect limba romana? Pune uneori accente total aiurea. De exemplu ar trebui sa stie ca in limba romana nu se spune "géneral".

15 comentarii:

  1. Au vrut sa spuna PREAfraudare.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim


    A, pai asta e cu totul si cu totul altceva. :)))))) PREAfraudare e corect!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doua comentarii. E bine, desigur, ca 'societatea civila', cata a mai ramas neinscrisa in PD, reactioneaza la tentativa de fraudare morala a alegerilor si la derapajele lui Basescu.

    Pe de alta parte, reactia vine destu de tarziu si ma indoiesc ca va avea vreo urmare semnificativa, chiar daca se invoca posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale.

    Cum ar veni, too little, too late.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lilick

    Ramane pe de alta parte adevarat ca Basescu a primit o lovitura de imagine destul de naplacuta. Pentru aceia dintre noi in mintea carora termenul de 'societate civila' inca rezoneaza favorabil, reactia ONG-urilor e limpede ca nu-i cade bine lui Orange Voda.

    Si, dupa cum zicea cineva, Basescu a gustat din propria lui doctorie, caci multe din ONG-urile care il critica azi il aparau fervent in 2004, cu acuzatii asemanatoare la adresa regimului PSD-Iliescu-Nastase.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liviu

    Sigur ca nu i-a picat deloc bine, pentru ca in cateva minute a si reactionat cu un comunicat oficial. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mirko

    Da, da.. francez de la Savarsin. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Referitor la PS...Funeriu probabil a scris intreg textul cu dictionarul in brate. Altfel nu-mi explic de ce ii lipsesc nenumarate cuvinte de legatura, virgule si topica propozitiilor e pe alocuri alandala. Nu inteleg de ce unii oameni se straduiesc sa arate ce nu au :|

    RăspundețiȘtergere
  8. @Buna Irina! :)

    Deci nu numai mie mi s-a parut ceva ciudat cu limba romana la el... Hmm...

    RăspundețiȘtergere
  9. In privinta lui Funeriu, pe blogul lui, in momentul cand am inceput sa deranjez, a inceput sa imi stearga mesajele. Adevarurile neplacute ustura rau de tot :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Lilick:

    Eu ma refeream defapt la textul in limba engleza (uitasem sa mentionez :">), pentru ca in romana nu l-am citit indeajuns. Probabil ca are o problema cu limbile; si frustrat fiind din copilarie, acum vrea sa ajunga ministru al educatiei, sa interzica folosirea corecta a limbilor :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Intr-adevar hotie pe fata. Si pacat ca ONG-urile s-au trezit atat de tarziu. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Totusi se puteau trezi mai repede. Eu am cam prevazut ce se va intampla si am avut un sentiment prost inca din momentul in care am citit stirea aceea potrivit careia Curtea Constitutionala recunostea dreptul presedintelui de a organiza referendumuri. Cand si cum vrea. Nu mai stiu cand a fost, prin 207. Deja atunci trebuiau sa se sezizeze, era clar ca e o arma de influentare a altor alegeri.
    Pe urma a fost precedentul cu referendumul pentru uninominale. Atunci Pro Democratia, cu toate ca era impotriva uninominalului majoritar propus de presedinte (si favoriza un sistem de fapt proportional, insa in colegii uninominale), a sustinut referendumul. Si nu a informat ce inseamna de fapt uninominalul majoritar. Nici nu a recomandat NU-ul. De fapt atunci NIMENI, sau aproape nimeni nu a informat.

    Ma astept de la liberali cel putin dar si de la ONG-uri sa modifice dupa decembrie legea referendumului. Nu doar presedintele sa poata propuna referendum ci toate partidele, dar si ONG-uri si initiative cetatenesti. Referendumul sa nu poata avea loc odata cu alegerile in care sunt implicati cei care le-au propus. Ca in Elvetia sa fie o data pe an in care se voteaza in aceasi zi pe diferitele propuneri doar referendumuri. Nu in ultimul rind, perioada de la anuntarea referendumului pana la vot, perioada de dezbatere e mult prea scurta. Nu ajung nici 20 de zile nici o luna, si in nici un caz daca se suprapune cu alte alegeri. Perioada de dezbatere trebuie sa fie de cel putin 3 luni.

    P.S. am intrat si eu pe pagina lui Funeriu. Ati vazut ca a intrat acolo la comentarii un englez sau un american si i-a corectat vreo 4-5 greseli :-)) intre altele prescutarea corecta pentru Mister (Mr. nu M.) si "scientits" :-))

    RăspundețiȘtergere
  12. tocmai am visat ca in sectia mea de votare cele trei buletine se dadeau la pachet cu o ciocolata, chiar daca se semna de doua ori sau o singura data... si asta se intampla numai acolo, la alte sectii erau alte metode de fraudare ;))

    oricum, am auzit ca pana la urma o sa semnezi o data pentru prezidentiale si o data pt referendum si ai tot dreptul sa refuzi referendumul sau prezidentialele. dar ne facem degeaba griji. tot se va valida referendumul cu "da". pentru ca se estimeaza ca prezenta la vot va fi de 50%

    RăspundețiȘtergere