15 ian. 2010

Maramuresanul Ignaz von Born i-a fost Maestru lui Mozart in Loja masonica vieneza si l-a inspirat in scrierea Flautului fermecat


Iar suntem bombardati pe televiziuni cu informatii care pur si simplu nu au nicio valoare, nu ne intereseaza, nu ne fac mai inteligenti, mai informati, mai buni si nici nu ne dau de mancare. Ieri de exemplu s-a tocat tema Parlament/mall, asta pentru a aduce in derizoriu, o data cu Cladirea Parlamentului, insasi Institutia Parlamentului.

Asa ca din nou prefer sa scriu despre cu totul altceva: despre un personaj celebru, nascut pe plaiurile noastre: Ignaz von Born. Iata ce am citit acum vreo doua zile, desi e o stire mai veche, despre care presa centrala insa nu a scris:
"Mozart l-a imortalizat în opera „Flautul fermecat“, iar Petru Vintilă în romanul „Roata“. Împărăteasa Maria Tereza l-a chemat la Viena pentru a-i pune la punct cabinetul imperial de ştiinţe naturale, iar Academia Regală de Ştiinţe a Suediei l-a primit, în 1771, în rândurile ei. Personajul care s-a bucurat de atâtea onoruri este un maramureşean: Ignaz von Born."

Mai mult, Ignaz von Born i-a fost lui Mozart tutore in Masonerie:

"Chemat în 1776 de împărăteasa Maria Teresa la Viena, pentru a ordona şi a descrie colecţiile de minerale din cabientul imperial de ştiinţe naturale, Ignaz von Born ajunge unul dintre cei mai importanţi mineraologi ai vremii. Potrivit documentelor existente despre activitatea lui, el a pus la punct o metodă de extragere a metalelor perfecte din minerale şi alte substanţe, prin amalgamare cu mercur. De asemenea, două mineralele au fost denumite după el. Este vorba despre bornina şi bornitul.

Ajuns la Viena, maramureşanul a frecventat cercurile masonice ale capitalei austriece, fiind de altfel cel care îl introduce pe compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart în loja masonică „Benevolence“. Fiind şi un tutore al lui Mozart în lojă, Ignaz von Born a constituit şi modelul care i-a inspirat compozitorului personajul Sarastro din opera „Flautul fermecat“."
Adevarul de Baia Mare.

Ignaz von Born i-a fost Maestru lui Mozart in Loja masonica vieneza si l-a inspirat in scrierea Flautului fermecat? Ei, asta mi se pare o stire foarte interesanta. Mai jos, aria lui Sarastro, "O Isis und Osiris":

22 de comentarii:

  1. Interesant acest articol..sunt interesata de masonerie si orice articol despre acest subiect e bine venit

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ioana

    Sa cauti neaparat daca ai posibilitatea Jean-Noël Cordier: "Mozart et la franc-maçonnerie"

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta ai aflat-o joi la intalnire?

    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu stii (ma indoiesc)...mai sapa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Iustin

    Eu nu am fost la nicio intalnire joi. Ce sa sap? Am gasit stirea pentru ca ma documentam in legatura cu Mozart si masoneria.

    RăspundețiȘtergere
  6. wikipedia spune ca Ignaz von Born era austriac si s-a nascut la Alba Iulia. NU e maramuresean, e austriac. Asa cum nici Herta Muller nu e romanca sau de origine romana...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Emil

    Am evitat sa scriu ca ar fi roman. Sigur. Dar de nascut.. nu stiu daca wikipedia e cea mai buna sursa. Am gasit mai multe surse care dau orase diferite. Unii vorbesc chiar de un oras din Bucovina, altii de Alba Iulia. Daca gasesc o sursa de incredre o sa scriu aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oricum, in 2008, cei din Cavnic au dezvelit o statuie cu bustul lui, in fata Bisericii romano-catolice din cartierul Handal. Statuie facuta de sculptorul maghiar Krupiczer Antal, nascut si el tot la Cavnic. Stirea si foto aici:
    http://www.graiul.ro/?p=8193
    Se pare ca doar ar fi copilarit la Alba-Iulia.

    RăspundețiȘtergere
  9. În mai toate sursele apare ca născut la Karlsberg, în Transilvania. Karlsberg e denimirea germană a oraşului Alba Iulia, cred. A studiat la Sibiu, Viena şi Praga. Celebru şi pentru cercetările sale în domeniile geologiei şi metalurgiei.
    Iar pe Kurt Moll l-am auzit la Opera din Viena în vreo două sau trei spectacole.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Lucia

    Am vazut ce scrie. Dar gresesc, totusi. Cu "erg" la sfarsit? Cred ca se gandesc la bere. :) Alba Iulia cica se mai numea Weissenburg sau Karlsburg. Aia din Cavnic totusi cred ca sunt mai informati, daca i-au facut la ei si statuie. Sau.. nu. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. fain articolul, chiar mi-a placut, felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  12. In "The Cambridge Mozart encyclopedia" scrie ca e nascut in Carlsburg or Kapnik, care e Cavnic. Daca nici ei nu stiu... eu nu am cum sa mai aflu. :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Razvan

    Merci.:) Ma tot chinui sa aflu exact unde s-a nascut. :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Intradevar este o stire interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Iarăşi off topic, dacă priveşti la A3, Mircea Badea cu cămaşă violet

    RăspundețiȘtergere
  16. @Irongates

    Ha! Nu mai uitam.... Merci mult. Dar azi a fost nebunie de violet pe televiziuni. :))

    RăspundețiȘtergere
  17. scriu eu repede, acum, aici, sa nu mi-o ia patrascoiu inainte. Ignaz a fost verisor de-al doilea cu un stramos din partea mamei lui Basescu... asta numai pentru care cred ca Ignaz e de bine. pentru cei care cred ca Ignaz e de rau, n-a fost.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Agax

    A, sigur. Merci!! :)) Asta pentru portocaliii care decodifica sensul acestei postari.

    RăspundețiȘtergere
  19. am fost cinic, spuneai, cu leapsa de anul trecut. poate asta...

    RăspundețiȘtergere
  20. eu l-am gasit ca nascut in Alba Iulia. probabil ca provenea din familia unui functionar austriac trimis de imperiu in Transilvania. bornitul este numit dupa el.

    RăspundețiȘtergere
  21. oricum, cred ca ”maramureseanul” e un pic exagerat, nici el nu cred ca se considera ”maramuresean”! Asa cum nici Eli Wiesel nu cred ca se considera ”maramuresean” :)

    RăspundețiȘtergere