30 iun. 2012

Marius Oprea, din nou la Rapa Robilor

De luni, 2 iulie, Marius Oprea si echipa reincep sapaturile la Aiud, la Rapa Robilor. Aveti o stire aici. De data asta vor merge sa faca voluntariat si cativa prieteni din grupul meu, printre care Dan (Zeus) si Toma Roman Jr. Ne vor trimite poze, filme, vor scrie reportaje. Marius Oprea merita si trebuie ajutat in procesul extrem de dificil de recuperare a memoriei acestui popor. Daca mai sunt persoane interesate sa mearga, imi pot lasa aici un mesaj. Vor mai urma si alte campanii conduse de Marius in aceasta vara, cu care va voi tine la curent. Cateva imagini de anul trecut:




29 iun. 2012

Despre "nimeni"

Monica Macovei, zilele trecute: "Ponta se va duce la Consiliul European, dar nu o să vorbească nimeni cu el." 
Probabil ca "nimeni" nu a vorbit cu Ponta, insa personajele de mai jos au vorbit. 

28 iun. 2012

27 iun. 2012

Cine e cu adevarat invins?

Eram alaltaieri in Herastrau, la Pescarus, cu niste prieteni. Lume multa, peste o suta de persoane in restaurant, in general turisti. La un moment dat, cine se aseaza foarte aproape de noi, la o masa foarte retrasa? Recent invinsii in alegerile locale Poteras si Flutur, mari baroni PDL. Ne-au stricat putin cheful cand i-am vazut, dar nu asta voiam sa va spun. Ci ca i-am urmarit din timp in timp cu privirea si au avut permanent, cat au stat acolo, o atitudine de infractori dati in urmarire generala. Cu capul in jos, cu fetele semi-acoperite cu mana, stresati, crispati, vorbind incet, doar-doar nu vor fi recunoscuti. Vazand ieri imaginea cu Nastase, pe targa, dus in ambulanta catre Rahova, nu am putut sa nu compar atitudinea lui, pozitia capului, zambetul acela, mana libera, neincatusata, scoasa aproape ostentativ de sub patura, cu umilinta si teama pe care o afisau cei doi pedelisti, cu doar o zi inainte. Mi-au staruit in minte imaginile astea doua suprapuse, si nu pot sa nu ma intreb: Cine e cu adevarat invins? Cine e cu adevarat lovit? Cine e liber?


Din nou despre B1. Ce i s-a intamplat Dianei Tusa nu poate sa ramana fara un raspuns din partea PNL

Nu stiu daca ati aflat ce i s-a intamplat  zilele trecute deputatei liberale Diana Tusa. Scrie si ea pe blog, dar in cateva cuvinte lucrurile sunt cat se poate de simple si clare: dupa ce, aflata in studio cu Robert Turcescu, a incercat sa ii atraga atentia Monicai Macovei, intrata prin telefon in emisiune, ca nu e normal ca pe de o parte sa faci apologia statului de drept si pe de alta parte sa te erijezi in procuror si judecator, Turcescu a fortat-o aproape sa iasa din platou, spunandu-i ca nu mai are ce cauta la emisiunea pe care o realizeaza. In mod normal, Diana s-a ridicat si a plecat. Poate ca liberalii ar trebui sa nu mai calce pe la B1. Ce spuneti? Sa boicoteze PNL cuibul de colonei? Fragmentul de emisiune aici

26 iun. 2012

Evenimente

Vineri ne-am intalnit la Cafeneaua Liberala cu Sorin Adam Matei, SAM cum ii spun prietenii, universitar american de origine romana, autor al celebrelor lucrari "Boierii mintii" sau "Idolii Forului" precum si al mai noilor volume "Idei de schimb"sau "Virtual Sociability". Ne-a prezentat "Idei de schimb", carte pe care v-o recomand, atat in format clasic, comandata la Institutul Europa, sau pe Amazon, cat si in format electronic, pe http://matei.org/idei



Din pacate, desi toate temele pe care le-e prezentat sunt foarte interesante si merita fiecare cate o dezbatere publica separata, timpul nu ne-a permis sa le discutam atat cat ar fi fost nevoie. Am vorbit cate putin despre infrastructura, educatie si biserica, urmand ca, daca se mai iveste si o alta ocazie, sa ne mai intalnim cu SAM in cele trei saptamani cat ramane in tara. Zilele acestea il puteti intalni la Brasov, apoi la Sibiu, unde calatoreste impreuna cu familia. 

Sambata am fost la reinvestirea in functia de primar al Sectorului 1 a lui Andrei Chiliman, eveniment la care au luat parte Ludovic Orban, Cristian Busoi, Dan Cristian Popescu, Cristian Olteanu si alti liberali, precum si primarul general Sorin Oprescu. Un coleg, Radu Fatulescu, remarca cat de mult verde e la primaria liberala, pe pereti, tocmai acum cand PDL si-a insusit aceasta culoare. Verdele nu e o culoare liberala, insa Andrei Chiliman a numit inca din 2008 sectorul pe care il pastoreste "Sectorul 1 de verde", fiind sectorul cu cele mai multe spatii verzi din Bucuresti. Daca intre timp pedelistii au vrut sa ii fure lui Andrei Chiliman culoarea, temele de campanie, sloganurile, nu mai e treaba noastra. Important e ca nu au reusit sa fure si sectorul. 



Ieri, luni, am fost la Palatul Elisabeta, la ceremonia de decorare a unor personalitati precum Marius OpreaHoratiu BuzatuRadu Calin Cristea si Catalina Buzoianu. Ii felicit si aici pentru distinctiile primite pentru intrega activitate si pentru loialitatea de care au dat dovada fata de Casa Regala a Romaniei. La ceremonie au mai fost prezenti: presedintele Emil Constantinescu, seniorul liberal Dinu Zamfirescu si foarte tanarul director executiv al IICCMER Andrei Muraru, de care auzisem mai demult, si cu care m-am bucurat in sfarsit sa faca cunostina. 



Stiu ca au fost zile foarte agitate in politica romaneasca, nu vreau sa ma fac ca nu stiu nimic de Adrian Nastase, ca nu ma intereseaza. Ma intereseaza foarte mult, dar stiu foarte multe si nimic. Mai exact, sunt lucruri pe care nu mi le explic.   Si, dupa cum vedeti, zilnic ies la suprafata detalii noi. Ceea ce stiu insa sigur e ca multe din mizeriile pe care le-am citit in aceste zile, scrise de oameni mai muribunzi politic decat Adrian Nastase, sau care nici n-au deschis inca bine ochii in politica, vreau sa le uit.  

19 iun. 2012

Specialistii de labe 1

Ar fi multe de spus pe subiectul asta cu plagiatul. S-a discutat toata ziua. Insa cei mai tari, de departe, prin stupizenie, au fost cei de la B1, care au invitat-o pe Andreea Pora sa vorbeasca despre plagiatul lui Ponta. Desigur, in calitate de specialista. Duduia a fost data afara de la HotNews cu acuzatia de ... plagiat! :))

Ieri la ICR. Ciolane in loc de papioane.

Am fost ieri la ICR, printre intelectualii ce poarta la gat ciolane in loc de papioane, sa-i invatam cateva principii de dreapta, sa le spunem despre statul minimal, de ce trebuie desfiintate institutii precum ICR-ul si altele de acest tip.

La lectiile de dreapta ni s-a raspuns cu marlanii, au personalizat continuu, ni s-a reprosat ca suntem platiti de Ponta, de Felix, de Chiliman ba chiar si de Regele Mihai (unii stiau ca suntem monarhisti).

Cativa aveau bannere pe care scria: "Atac Critic la popor, Lilicka si Duca vor." Cine era poporul oropsit de mine si de Duca? Sigur, ei. Cei doua-trei sute stransi sa-si apere sursa de hrana. Altii impingeau, faceau gesturi obscene... Pozele le-am postat pe facebook, inclusiv cele cu marlaniile. Pe prietenul nostru Josho cativa l-au agresat si l-au facut puscarias, pentru ca era ras in cap. El, saracul, fiind preot budhist.

Problema e ca noi nu tineam cu Ponta si guvernul USL in cazul asta. Nu tineam cu nimeni. Nu ne dorim sa se schimbe o clientela cu alta. Nu ne dorim sa existe baieti destepti si clientela profund politizata, abonata la resursele de stat, oricine ar detine puterea in acest stat. Noi nu negociem principii.

A propos: stiti ca "protestul papioanelor" e de fapt o idee furata de la PNL, nu? Va mai aduceti aminte de ce au protestat liberalii cu papioane si cand? Sinecuristii n-au fost in stare nici macar de o idee originala de protest. Si isi spun oameni de cultura.

Inca ceva... Ne-am intalnit si cu Toader Paleologu la ICR. Singurul personaj agreabil. Lui si lui Tariceanu chiar le stau bine papioanele! Si Toader stie foarte bine lucrul asta.

Iata si o fotografie de la protest, cu un fel de intelectual care protesta impotriva noastra, a liberalilor. E reprezentativ pentru aceasta zi! :)



17 iun. 2012

Contramanifestatie la ICR

Sub numele "Sunt sinecurist si sunt foarte trist", va asteptam la o contramanifestatie pasnica, a cetatenilor cinstiti, platitori de taxe si impozite, impotriva valului de oportunisti care traiesc sau aspira sa traiasca din sinecuri de stat! Luni, 18 iunie, ora 19:00, la sediul ICR, Aleea Alexandru nr. 38, veniti pregatiti cu flyere cu mesaje precum: "Cultura se face cu idei, nu cu sinecuri", "Adevaratii oameni de dreapta vor desfiintarea ICR", "Papionul, simbolul lorzilor in politica, nu al pupincuristilor cu solda"si altele.

Organigrama ICR

Iata, mai sus, schema organizatorica a ICR. Institutul functioneaza ca un adevarat minister. Are nevoie cultura romana de un astfel de mamut, in timp ce exista si Ministerul Culturii si atasatii culturali din Ministerul de Externe? Sa gandim pragmatic.

16 iun. 2012

Din nou despre Patapievici

Puteam sa pun alt titlu, legat de ICR, insa numele lui Patapievici face trafic aproape la fel de mult ca atunci cand pomenesti numele Elenei Udrea. Si vreti sa va spun de ce? E simplu, de ce sa ne ascundem? Cautarile pe ambele nume sunt legate de cele mai multe ori de cuvinte precum "sex" sau "porno". Asa ii stie lumea, asa ii cauta. Si stati linistiti, nu e vina nimanui, doar a celor doua personaje. Nu i-am decupat noi larg decolteurile Duduii si nu i-am pus noi in gura domnului Patapievici, in Spania, "sexul oral".

Revin acum cu Ordonanta de Urgenta, pentru ca m-ati intrebat unde apare aceasta trecere a ICR-ului sub control parlamentar... A aparut. In Monitorul Oficial, pe data de 14 iunie. Citez din Agentia de Carte: "Monitorul Oficial nr 400 din 14 iunie 2012 a publicat ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 27 din 13 iunie 2012 privind unele măsuri în domeniul cultural prin care Institutul Cultural Român trece sub control parlamentar." Mai mult, pe site-ul Agentiei

Pana aici  totul e in regula. De-abia de aici se complica lucrurile. Ati vazut ce scandaluri sunt in blogosfera pe tema ICR? Eu nu pot sa inteleg cum niste insi, ca intelectuali nu am cum sa le spun, declarati "de dreapta", fac atata caz cand li se ia ciolanul bugetar dintre falci, in timp ce altii, de stanga, saliveaza la el. E un spectacol sinistru, un tablou aproape animalic. Din punctul meu de vedere ICR-ul ar trebui desfiintat si punct.

12 iun. 2012

Pa, Patapievici!

Aud o alta veste excelenta... S-a votat scoaterea Institutului Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui si trecerea lui in subordinea Senatului. Deci, foarte curind, echipa Patapievici va fi trimisa sa se odihneasca! Nu stiu daca noile numiri o sa ne multumeasca, dar la gandul ca scapam de Patapievici, cel care aproape se eternizase la ICR impreuna cu gasca, ne poate face sa mai deschidem o sticla de sampanie!

11 iun. 2012

Au votat cu Boc!

Scuze pentru zilele in care am lipsit de pe blog, dar am fost in campanie la doua sectoare si chiar nu am avut timp de scris aici. La Bucuresti stiti foarte bine rezultatele, dar nu despre ele voiam sa scriu acum. Ci despre Cluj, al doilea centru politic important al tarii dupa Bucuresti, unde primaria a fost castigata de PDL si Emil Boc. Cum comentati aceasta victorie? Cum va explicati voturile date acolo celui pe care Octavian Paler il numea, pe buna dreptate, papagal, megafon, simbol al obedientei sau supravalet? Cum poti sa votezi sluga slugilor alungata de la Bucuresti, gascarul satului? Sigur, fiecare voteaza cu cine vrea, insa chiar cu... Boc?

2 iun. 2012

Uninominalul într-un tur este neconstitutional

Mulți dintre cei care se entuziasmează că a trecut legea votului uninominal într-un tur la parlamentare nu știu că, dacă această lege nu va fi contestată și retrasă, șansele ca votul lor să nu fie luat în considerare sunt mari. De până la 70%! Constituția României garantează însă votul egal în articolul 62:

  - “(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat“

Dacă 40 până la 70% dintre voturile valabil exprimate nu contează deloc în stabilirea rezultatului, dacă o treime până la peste două treimi dintre votanți - mai exact câteva milioane - își pierd voturile prin această lege, atunci nu poate fi vorba de vot egal și de respectarea Constituției.

De asemenea, noua lege încalcă și articolul 61 din Constituție, cel care se referă la reprezentativitatea Parlamentului:

  - “(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.“ Ceea ce înseamnă că Parlamentul trebuie să reprezinte opțiunile la nivel național. VUM însă reprezintă doar parțial opțiunile, la nivel de colegii mici, acolo unde minorități pot să devină câștigatoare.

VUM încalcă din nou Constituția, mai exact articolul ei de căpătâi, cel care garantează pluralismul politic:

  - “(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate“

Cum de altfel încalcă și articolul 8 din Constituție, cel care vorbește despre rolul partidelor:

  - “(1) Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale. (2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei“

Nu neapărat în ultimul rând, și tot legat de rolul partidelor într-o democrație, VUM desființează partidele ca entități. Apar „competitorii electorali”. Rolul partidelor este însă, așa cum spuneam, democratic și constituțional, în timp ce pentru candidați uninominali nu se specifică niciun rol constituțional, democratic. Prin urmare, dacă o lege electorală anulează rolul partidelor, practic desființându-le, atunci atacă democrația. Iată cum, în noua lege electorală, nici măcar nu se mai vorbește despre partide.

 ”La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat”

1 iun. 2012

Alegeri locale 2012

Cum vi se pare aceasta campanie electorala? Multi spun ca e diferita fata de cele din urma... Comentam putin? Povestim ce am vazut? Voi votati? Postacii platiti sa se abtina.