Mulți dintre cei care se entuziasmează că a trecut legea votului uninominal într-un tur la parlamentare nu știu că, dacă această lege nu va fi contestată și retrasă, șansele ca votul lor să nu fie luat în considerare sunt mari. De până la 70%! Constituția României garantează însă
votul egal în articolul 62:
- “(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat“
Dacă 40 până la 70% dintre voturile valabil exprimate nu contează deloc în stabilirea rezultatului, dacă o treime până la peste două treimi dintre votanți - mai exact câteva milioane - își pierd voturile prin această lege, atunci nu poate fi vorba de vot egal și de respectarea Constituției.
De asemenea, noua lege încalcă și articolul 61 din Constituție, cel care se referă la
reprezentativitatea Parlamentului:
- “(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.“
Ceea ce înseamnă că Parlamentul trebuie să reprezinte opțiunile la nivel național. VUM însă reprezintă doar parțial opțiunile, la nivel de colegii mici, acolo unde minorități pot să devină câștigatoare.
VUM încalcă din nou Constituția, mai exact articolul ei de căpătâi, cel care garantează
pluralismul politic:
- “(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate“
Cum de altfel încalcă și articolul 8 din Constituție, cel care vorbește despre
rolul partidelor:
- “(1) Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale.
(2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei“
Nu neapărat în ultimul rând, și tot legat de rolul partidelor într-o democrație,
VUM desființează partidele ca entități. Apar „competitorii electorali”. Rolul partidelor este însă, așa cum spuneam, democratic și constituțional, în timp ce pentru candidați uninominali nu se specifică niciun rol constituțional, democratic. Prin urmare, dacă o lege electorală anulează rolul partidelor, practic desființându-le, atunci atacă democrația. Iată cum, în noua lege electorală, nici măcar nu se mai vorbește despre partide.
”La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat”