28 feb. 2010

Basescu pe moarte? Nu cred! Mai bine citim despre Conrad Haas.

Am primit doua stiri aproape simultan.

Prima: ca Traian Basescu e internat la izolare septica la Spitalul Militar, si a doua: ca maine, 1 martie, Primarul General, Prof. Dr. Sorin Oprescu, va participa la ora 12.00, impreuna cu viceprimarul orasului Viena, doamna Renate Brauner, la dezvelirea monumentului “Conrad Haas”, in curtea interioara a Academiei Romane.

Cum banuiesc ca stirea legata de Traian Basescu nu va intereseaza, sau NU in stadiul asta (Hei, il mai crede cineva pe TB? Am putea sa il credem chiar si atunci cand urla ca e pe moarte? Probabil e internat pentru analize...), m-am gandit ca e mai util sa aflam cateva date (via enciclopediaromaniei.ro) despre Conrad Haas:

"Conrad Haas (n. 1509, Dornbach, Viena, Austria — d. 1579, Sibiu) a fost un guard imperial de artilerie, şef al arsenalului cetăţii Sibiu între 1556 şi 1579. A elaborat o amplă lucrare privind rachetele cu mai multe trepte şi rachetele-bumerang, considerată a fi prima de acest fel în istoria modernă a rachetei."

Foarte interesant!

Johannis si Oprea

Umbla un zvon... Johannis si Marius Oprea in echipa lui Crin. Nu stiu de fapt daca e un zvon bazat pe vreo informatie, sau mai mult dorinta multora de a vedea o echipa in care Crin sa ii aiba alaturi pe cei doi. Marturisesc, e si dorinta mea. Stiu ca liderul liberal l-a vizitat de curand pe Johannis la Sibiu. Mai stiu ca si-a reafirmat sprijinul ferm pentru Marius Oprea. Asa ca semne ar fi... Ce spuneti?

Lupta nu s-a terminat. Marius Oprea o sa duca cuiva mortii la usa!

“Unii scriu istoria, noi o facem. Acum domnul Tismăneanu şi acoliţii săi scriu istoria unei instituţii. Eu voi continua să identific cadavre şi să găsesc securiştii”, spune Marius Oprea intr-un interviu, pe Vox Publica. Citind aceste cuvinte m-am gandit ca, odata demis din fruntea Institutului, tanarul istoric ar putea deveni mai periculos abia de-acum inainte pentru Traian Basescu si oamenii sai.

Sa nu stie Tismaneanu&CO ceva ce pana si Ceausescu stia? Pentru ca nu, nici Ceausescu n-ar fi facut greseala sa demita un om important, sa-l excluda definitiv din sistem! E una din regulile de baza ale puterii. Ceausescu il plasa pe o craca mai jos pe cel care "calca stramb", il marginaliza, insa excludere... niciodata! Chiar imi aduc aminte ca odata, cand era vorba de un individ din cadrul partidului care daduse dovada de nesupunere, si s-a propus excluderea acestuia, Ceausescu a intervenit impaciuitor: “Lasa, ma, sa nu facem din el un dizident!”

Marius Oprea puncteaza foarte bine: “Nu mai există cuvântul Securitate, se vorbeşte de ideologie. Or nu putem aduce o ideologie în faţa justiţiei”. Si continua, punand degetul pe rana: “Cred că fondul problemei nu e înlocuirea mea, ci faptul că nu i se mai dă voie IICCR să investigheze anumite fapte. Noul Institut nu mai are voie să dezgroape morţii, pe cei care i-au ucis prin păduri, pentru că nu mai are astfel de atribuţii. Eu nu am făcut teorie, eu nu am stat în bibliotecă, eu am căutat morţii prin munti”.

Si, pana la urma, Oprea confirma o stare de fapt de care cei mai multi dintre noi eram constienti deja: “Acum nu că-i îngropăm a doua oară, dar turnăm şi beton peste ei”. Apoi mai puncteaza odata: “Dacă nu mai suntem lăsaţi să facem investigaţii pe urme criminalilor, asta anulează orice efort de condamnare a comunismului”.

Bine, dar de ce ar fi acum Marius Oprea mai periculos decat inainte? O spune el singur: O să le duc atâţia morţi de n-o să-şi imagineze. Întrebarea e unde o să-i duc, la Preşedinţie, la Guvern, la Parchet? Nu-mi pot interzice să-i caut. Arheologia e o profesie liberală, iar dacă în loc de antichităţi voi da peste morţi, ce voi face, îi voi îngropa înapoi?”.

La cat il stim de hotarat si de ferm pe Marius Oprea, iar interviul de pe Vox Publica sta marturie in acest sens, tanarul istoric va fi o mare belea pentru regimul Basescu de-abia de azi inainte. Daca va lua pe cont propriu aceasta munca, si e destul de clar ca o va face, Marius Oprea are si o alta sansa, mult mai importanta, aceea de a deveni hartia de turnesol, care indica cu precizie cine face ceva in mod concret si cine doar vorbeste despre condamnarea comunismului in Romania!

Iar daca va obtine si o finantare privata, asa cum sugereaza, va demonstra ca Basescu si statul roman, in ansamblul sau, au facut din condamnarea comunismului un gest pur formal, lipsit de orice consecinta. Eu voi continua să identific cadavre şi să găsesc securiştii, spune Oprea. Bine spune! Si il cred in stare sa faca exact ce spune! Cum-necum, Marius Oprea o sa duca cuiva mortii la usa!

27 feb. 2010

E oficial: Marius Oprea si Dinu Zamfirescu out!

Tocmai ma pregateam sa fac cadou niste martisoare violet, prin urmare aveam o stare de spirit buna, cand am primit via Dorin Tudoran si Loda urmatoarea stire:

Monitorul Oficial nr.133 de sambata, 27 februarie 2010 :
-eliberarea lui Marius Oprea din functia de presedinte exceutiv al IICCR;
-eliberarea lui Dinu Zamfirescu din functia de presedinte al INMER ;
-numirea lui Ioan Stanomir in functia de presedinte executiv al IICCR+INMER;
-numirea lui Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Consiliului stiintific al IICCR+MER;


Cititi AICI. Ce pot sa mai spun decat ca mi s-a ridicat tensiunea cand am citit. Desi totul era previzibil...
...................................
Update: Radu Portocala: "In ciuda faptului ca si Dinu Zamfirescu si Marius Oprea imi sint buni si vechi prieteni, cred ca pot spune, cu toata obiectivitatea, ca aceasta indelung pritocita decizie este, in acelasi timp, o porcarie (nu gasesc alt cuvint, imi pare rau) si o imbecilitate.
INMER a fost infiintat de Adrian Nastase, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Dinu Zamfirescu, vechi liberal, exilat ani de zile in Franta, excelent cunoscator al istoriri exilului si opozant declarat al regimului PDSR. Ce-a reusit el sa faca, in ciuda mijloacelor modeste de care a dispus, este remarcabil.
IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Marius Oprea, cel mai tenace istoric al Securitatii din Romania. Si el, in ciuda opacitatii arhivelor, a reusit sa faca mult mai mult decit s-au asteptat unii si altii.
Contopirea celor doua institute - act absurd, la care a contribuit, fie si numai prin pasivitate, tinarul Paleologu - a fost preludiul masurii anuntate azi. Multi dintre vechii exilati au gindit, cum era si firesc: "Nastase a considerat ca istoria noastra e demna de a fi cercetata in cadrul unui institut de sine statator. Boc crede ca nu."
Putem sa ne asteptam acum la schimbari in structura celor doua entitati, la inlocuirea unor cercetatori capabili cu diverse "emanatii" pedeliste.
Sintem in fata unei decizii grave, care nu va intirzia sa aiba consecinte la fel de grave.
Inca de la infiintarea INMER, Dinu Zamfirescu mi-a cerut sa fac parte din consiliul de garantie morala al institutului. Am acceptat, in primul rind, din incredere fata de el - ceea ce, evident, mi-a atras o serie de insulte, din partea celor care considerau ca eram cu totii "vinduti lui Nastase". Nu eram, fireste, dar intre Nastase care a infiintat INMER si Boc care il distruge, imi pare rau, alegerea mi se pare simpla. Imi voi da, bineinteles, demisia din acest consiliu, chiar daca gestul meu va fi doar simbolic si nu va impresiona pe nimeni."


Eu sper ca gestul domnului Portocala, desi intr-un fel ne intristeaza, va fi urmat de toti cei care gireaza moral IICCR+INMER. Mai putin Tismaneanu sau William TOTOK, care il gireaza, probabil, prin imoralitate.

Later edit:
Boc a gasit justificare pentru demiterea celor doi! FMI e de vina!
















Foto: Rogozanu.

L.E.: Interviu cu Marius Oprea: "Mi-e ruşine că am făcut parte din Comisia Prezidenţială pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reuşit să schimbe nimic."
"O să cer o audiere publică în grupul PPE. Ştiţi, sunt şomer. Eu de astăzi sunt şomer? De ce? Pentru că i-am vânat pe securişti."
"Eu nu înţeleg ce se doreşte, să se facă încă două rapoarte Tismăneanu? Câte mai publicăm? Oamenii îşi cer morţii, iar Guvernul interzice căutarea lor."

Gasiti diferentele...



Pozele sunt facute pe 04 februarie 2010 cu ocazia declaratiei de presa sustinute de Traian Basescu la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Sursa: siteul Administratiei Prezidentiale.

Oare cine il saboteaza pe Traian Basescu? Prima poza e prelucrata, iar cicatricea de la gat nu apare, asa cum am vazut si pe alte poze, ceva mai vechi. Pe a doua insa apare cicatricea de la operatie in toata "splendoarea" ei. Ciudat, nu?

26 feb. 2010

Felicitari! :)



Cei mai simpatici, cei mai informati, cei mai anti-basisti, cei mai... scriitori sau cei mai "schimbatori" pe podium la "Blog de Blog", AICI. Gala online s-a desfasurat aseara. Lucia Verona va inmana premiile vineri, pe 5 martie, la ora 14:14, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti. Sunteti asteptati cu drag. Alaturi, diploma de blog.
Premiantii, nominalizati (si) de mine, sunt urmatorii: Zoe Petre, George Serban, Dramoleta, Codeus, Mihai Voicu, Alina Gorghiu, Paul Gabor, Flavius Obeada, Ioan Usca, Micawber, Vali Badea, Ionut Iancu, Basarica, Sibilla, Chat Noir. Insa vreau sa ii felicit pe toti! :)

25 feb. 2010

Proteste! Alaturati-va!

"Asociatiile, fundatiile si personalitatile semnatare ale acestui comunicat, care s-au implicat in lupta impotriva regimului comunist si pentru construirea democratiei in Romania, protesteaza impotriva tentativelor actualului regim Basescu-Boc de a-si subordona societatea civila din Romania. Un prim pas il constituie manevrele de eliminare a tuturor persoanelor care nu accepta dictatul de la Cotroceni. In aceasta politica s-a inscris si Hotararea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 privind comasarea Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, INMER, si a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania, IICCR. Initial, s-a putut crede ca e vorba doar de o masura menita sa aduca o (derizorie) economie la buget, in realitate este o tentativa de eliminare a presedintelui IICCR, istoricul Marius Oprea. Aceasta intentie a mobilizat opinia publica din tara si din strainatate, care a reactionat energic in sustinerea istoricului Marius Oprea, reputat conducator al IICCR, la conducerea noii institutii. Azi se dovedeste ca doamnele Herta Müller, laureata a Premiului Nobel, Doina Cornea, cea mai cunoscuta opozanta a regimului Ceausescu, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, ca si toate celelalte organizatii civice si personalitati publice care s-au alaturat demersului lor suspectand interese nemarturisite de grup, au avut dreptate. Toata aceasta manevra avea drept scop crearea unei noi feude in beneficiul apropiatilor dlui Traian Basescu si, in ultima instanta, deplina monopolizare de catre acesta a temelor luptei anticomuniste.

Existenta autonoma a celor doua institutii, IICCR si INMER, amintea mereu opiniei publice ca nu Traian Basescu a inaugurat, asa cum pretinde acum, investigarea crimelor regimului comunist. INMER a fost creat in 2003 sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I si prin recenta fuziune aceasta calitate ii este uzurpata; IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu in 2005, inainte de orice comisie prezidentiala, si era dovada vie a faptului ca, in guvernarea de coalitie instalata dupa alegerile din 2004, Traian Basescu nu a avut nici intaietatea, nici exclusivitatea initiativelor de condamnare a regimului comunist. Dl. Basescu s-a agatat in mod oportunist de tema anticomunista abia in momentul in care a devenit evident ca PNL si primul ministru Tariceanu au pornit masuri concrete de recuperare a memoriei rezistentei anticomuniste si au initiat proiecte de lege pentru sanctionarea crimelor din perioada de dictatura. Gesturile publice de condamnare a comunismului ale dlui Basescu, care nu au depasit niciodata limitele retoricii electorale, i-au adus o popularitate neintemeiata dar efemera in randurile celor care militasera impotriva structurilor comuniste si a refacerii lor in perioada de tranzitie spre democratie.

In aceasta operatie, dl Basescu a fost ajutat de unii specialisti reputati, care vor fi crezut sincer in faptul ca Raportul prezentat Parlamentului Romaniei la 18 decembrie 2006 va fi inceputul unor actiuni recuperatorii concrete. Nu a fost asa, raportul a ramas o simpla operatie de propaganda, in vreme ce insusi presedintele Basescu a continuat sa se inconjoare de fosti activisti UTC si mai ales de fosti securisti. Lor li s-au alaturat o serie de persoane interesate de functii si beneficii materiale care nu pregetasera sa cocheteze oportunist cu regimul presedintelui Iliescu.

De fapt, istoricul Marius Oprea deranjeaza pentru ca este unul dintre cei mai incomozi martori ai manevrelor pe care regimul Basescu le orchestreaza pentru a-si atribui in exclusivitate meritul simbolic al denuntarii regimului comunist fara ca aceasta condamnare sa aiba vreun efect practic. Marius Oprea si grupul de tineri si entuziasti cercetatori pe care acesta l-a format au luat in serios ideea condamnarii regimului comunist: au intreprins cercetari fundamentale pentru intelegerea mecanismelor represiunii si pentru demascarea autorilor acesteia, si au cerut in repetate randuri Parchetului sa inceapa urmarirea penala a persoanelor efectiv vinovate de crime politice. Marius Oprea a deschis mari santiere care scot la iveala urmele materiale de necontestat ale acestor crime, a identificat martori ai actiunilor criminale din anii comunismului si i-a convins sa vorbeasca, a depus la guvern un proiect de lege de limitare a pensiilor fostilor tortionari, in conditiile in care dl Boc le protejeaza pensiile speciale cu indarjire: Marius Oprea expune regimul Basescu riscului de a face vizibila diferenta radicala dintre vorbe si fapte. Din acest motiv, denuntam operatia frauduloasa prin care se incearca eliminarea din activitate a unei persoane cu merite unanim recunoscute in demascarea crimelor regimului comunist si a celor care le-au comis. Propunem si sustinem numirea dlui dr. Marius Oprea ca presedinte al IICCR-MER.

Situatia s-a agravat recent prin Hotararea de Guvern nr. 122/23.02.2010, care marcheaza o noua etapa: mutilarea identitatii si functiilor institutului prin taierea unor paragrafe ale art. 3 din Hotararea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 (b, c, d, e, f). Prin taierea acestor paragrafe, institutul nu mai identifica crimele savarsite, nu mai prezinta membrii aparatului de represiune si nu mai sesizeaza organele de cercetare penala in legatura cu faptele si autorii lor. In acelasi timp, vechiul Consiliu stiintific al IICCR-MER alcatuit din personalitati marcante ale rezistentei si opozitiei anti-comuniste printre care Doina Cornea si Dorin Tudoran este inlocuit de un nou Consiliu stiintific format din „lumea academica” si condus de un presedinte numit prin decizia primului ministru.

Acum 20 de ani, fostii nomenclaturisti comunisti si apropiatii lor au reusit confiscarea Revolutiei din decembrie in beneficiul exclusiv al FSN. Acum, Traian Basescu incearca confiscarea luptei anticomuniste in beneficiul sau si al catorva acoliti din preajma partidului prezidential. Tot asa cum „emanatii revolutiei” din 1989 aveau drept element distinctiv faptul ca NU participasera la revolutie ci au confiscat victoria ei, si dl Basescu se distinge prin faptul ca NU a fost o victima a comunismului ci a fost un colaborator al Securitatii criminale si un profitor al regimului comunist. Sa nu-l lasam sa monopolizeze o cauza care apartine tuturor romanilor de buna credinta, oriunde ar trai acestia. Ne adresam opiniei publice din Romania si din intreaga lume pentru a denunta schimbarea brutala a scopurilor institutului, facand din IICCR-MER dintr-un institut de demascare a crimelor comunismului, un institut de ingropare a crimelor comunismului. Un institut dedicat doar unei analize teoretice a ideologiei comuniste lipsita de efecte, dupa modelul Raportului Tismaneanu si, in cele din urma, o anexa obedienta a Palatului Cotroceni.

Lansam o chemare tuturor oamenilor de constiinta din Romania si din intreaga lume sa ni se alature prin sustinerea acestui apel. Apelul va fi postat pe site-ul www.frd.org.ro, iar semnaturile pot fi trimise prin email, la adresa office-frd@frd.org.ro. si prin sms, la numarul 0745.10.88.28.

25.02.2010

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR)

Presedinte – ing. Octav Bjoza

Solidaritatea Universitara

Presedinte – prof. dr. Octavian Duliu

Fundatia Romana pentru Democratie (FRD)

Presedinte – prof. dr. Emil Constantinescu

Fundatia Generatia Europeana (FGE)

Director executiv – prof. dr. Nicolae Anastasiu


Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC)

Presedinte – Mihaela Marcu

Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR)

Director executiv – prof. dr. Zoe Petre

Fundatia Ecomondia

Co- Presedinte – prof. dr. Alexandru Ionescu

Conventia Medicilor Democrati din Romania (CMDR)

Presedinte – dr. George Calalb

Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana

Presedinte – Adrian Dumitrescu

Consiliul Moral al Revolutiei

Presedinte – Constantin Aferaritei

Grupul de Investigatii Politice (GIP)

Director executiv – Mugur Ciuvica"

.........................

"Lucia Hossu Longin, secretar general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cere Parlamentului României să preia Institutul, căruia Guvernul României, printr-o nouă Hotărâre, i-a mutilat sfera de atribuţii, i-a dizolvat structurile de conducere şi i-a aşezat o pălărie numită Consiliu ştiinţific, alcătuit din 14 membri şi prezidat de un preşedinte, probabil Vladimir Tismăneanu, căruia îi aparţin formulările. Vechiul Consiliu era format din personalităţi ale opoziţiei anticomuniste, Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran, Petre Mihai Băcanu, Andrei Pleşu, şi personalităţi care s-au ocupat de istoria recentă, de memorie: Dennis Deletant, Gabriel Liiceanu, Radu Ioanid, Cristian Pîrvulescu.

La o biată echipă de 40 de persoane (prin comasarea a două instituţii) se construieşte un organism de conducere de circa 20 de persoane. Cinci dintre cele mai importante atribuţii ale Institutului nostru – art.3 (paragrafele b, c, d, e, f) – au fost radiate pentru a fi înlocuite cu formulări „tip Tismăneanu”, de natură să nu ne mai permită investigarea şi identificarea principalilor vinovaţi din sistemul represiv şi sesizarea organelor de cercetare penală în legătură cu crimele săvârşite. Este o tăiere brutală, făţişă, a obiectivelor pentru care a fost creat Institutul.

Consider de o gravitate deosebită faptul că acest nou Consiliu ştiinţific, prin preşedintele lui, se ocupă de „monitorizarea activităţii de cercetare” (art.4-lit.5), că prin trimiterea secretarului ştiinţific al Consiliului în Comitetul director al Institutului, în executiv, practic se controlează activitatea de zi cu zi, şi, de asemenea, că „în pixul” preşedintelui acestui Consiliu ştiinţific stau şi propunerile privind membrii Comitetului director, care membrii, în mod firesc, erau numiţi de preşedintele IICCMER.

Eu îi propun domnului prim-ministru Emil Boc să schimbe denumirea acum improprie a Institutului nostru şi să-l numească Comisia Tismăneanu II, de îngropare a crimelor comunismului.

Personal, nu doresc să lucrez sub tutela domnului Tismăneanu. Îi cunosc virtuţile şi încovoielile de istoric al tranziţiei, dar de curând am descoperit într-un dosar al CNSAS cu titlul „Patrimoniu” (pe care îl voi publica), cum familia Tismăneanu şi-a mobilat casa cu mobilier şi valori de artă confiscate de la foştii deţinuţi politici, de la evreii şi germanii vânduţi de regimul comunist. Cu averea lor furată au fost pricopsiţi securiştii, demnitarii comunişti şi uneltele lor. Este ceva dureros, inacceptabil, în lista celor „împroprietăriţi”, care apar în documentul „Patrimoniu”, şi în odraslele lor care azi condamnă comunismul. Este o situaţie care duce la incompatibilitate morală, chiar dacă se spune că fiii nu trebuie să fie responsabili pentru faptele părinţilor lor.

Aştept ca Parlamentul României să compare cele două Hotărâri de organizare a IICCMER, una dată în noiembrie 2009 şi cealaltă (anulând atribuţiile specifice ale Instituţiei) în 23 februarie 2010, şi să constate cât de serios este angajat premierul Emil Boc în investigarea şi condamnarea crimelor comunismului. Nu doresc să lucrez într-un muzeu al figurilor de ceară creat după dicteul domnului Tismăneanu.
Abrogaţi, domnule Boc, această Hotărâre care nu vă onorează!

Lucia Hossu Longin"


Va rog sa semnati Petitia pentru sustinerea lui Marius Oprea in fruntea IICCR.

AICI HG nr. 1372/2009 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Hotarare nr. 1372/2009.

Miros o basesculare

Ce spuneti? Partidul lui Oprea nu s-ar putea naste EXACT in zilele Congresului PNL? N-ar fi acesta momentul optim pentru Basescu? Pentru punerea in practica a politicii basesciene (ca tot vorbeam de o ideologie cu acest nume, ieri). N-ar fi o ocazie sa mai adune si cativa nemultumiti de la PNL si sa arunce in aer evenimentul pe care il pregatesc liberalii? Suna basescian, nu?

Oare basescologii si basescofilii nu lucreaza deja intens pentru acest proiect? Studiez basescologic acest aspect si cred ca o sa se implemeteze o tactica de basesculare. Mai exact, cred ca se urmareste basescarirea romanului telespectator chiar in ziua congresului PNL. Eu zic sa nu se joace prea mult cu basescoiala asta, pentru ca intr-o zi, de foame, romanului o sa i se basescoale rau de tot! O sa fie jale! Si ma intreb cum vor suporta post-basescianismul multi dintre cei care acum sufera de basita cronica.

24 feb. 2010

Fetisizarea lui Basescu. Basescianismul (PS: Protestul Luciei Hossu-Longin)


“Cei mai mulţi dintre noi am venit în partid atraşi de proiectul Traian Băsescu. Am venit aici pentru că PDL este instrumentul politic şi organizaţional prin care băsescianismul se exprimă. Surpriza unora ca mine nu a fost că PDL nu este de dreapta, ci că PDL nu este suficient de băsescian. Cred că, în termenii acţiunii noastre politice, ceva mai mult băsescianism s-ar cere”, Sever Voinescu.

Ne-am lamurit. Partidul nu e de dreapta, dar asta nu ar fi nimic. Nu e de-ajuns de basescian. Probabil in sensul asta vorbise deunazi Sever Voinescu referindu-se si la (a)giornarea partidului. Baietii isi tot cauta doctrina, ideologie, si se pare ca au gasit-o in acest basescianism.

Se stie ce e cu acest PD. Ca n-a avut niciodata loc pe esichierul politic. N-o mai iau de la capat. Cinci scaune si sase funduri. Al saselea, care n-avea loc, era tot timpul pedist. Vad ca au renuntat. Si-au dat seama ca nu pot sa inghita liberalismul, asta fiind ultima lor tinta, dupa muuulte, multe altele... Asa ca isi cauta altceva. Si cum n-au ce sa gaseasca... s-au gandit sa-si fabrice o doctrina proprie.

Bun! Dar orice lucru se trage de undeva. Orice curent politic se revendica de undeva. Pedelistii de unde se revendica? Asta ar fi prima intrebare. Si a doua: Ce contine basescianismul? Care ii sunt ideile? Care ii sunt conceptele? Da, stim, toti sunt copiii lui Traian... Lui Traian Basescu, cum zicea Udrea. Dar Traian Basescu e un mare ganditor? E un fel de Marx, de Confucius?

In momentul de fata putem asista la lansarea pe piata a unui lucru deosebit de periculos. Un concept, o idee, ceva care se vrea chiar... doctrina! Hai sa facem niste comparatii. Ca tot seamana ca nume, sa luam de exemplu baasismul. Ce era? O miscare aparuta in Orientul Mijlociu prin anii 50-60. Un mix intre marxismul laic si nationalismul arab. Deci se revendica clar de undeva. Nasser al Egiptului era baasist. Si sirianul Hafez al-Assad. Si chiar Saddam Hussein.

Toti erau sustinuti de miscarea baasa din tarile lor si toti aveau un partid baas in spate. Evident ca miscarea s-a dus naibii, caci au inceput sa se certe intre ei. Care e mai tare, care e intruparea si urmasul lui Mohamed. Dar macar aveau ceva in spate. Aveau o ideologie, aveau niste idei...

In cazul doctrinei basesciene ce avem? Caci Basescu e recunoscut ca un mare zero in ideologie, in schimbul de idei... Iar ca strateg pe termen lung e o nulitate... El elaboreaza numai tactici de moment. Atat. Nu exista la omul asta nicio viziune strategica. S-a sucit de zeci de ori. De aceea e atat de incoerent, caci n-are nici o strategie in spate. Si atunci pe ce sa fondezi un curent, o gandire politica? Pe razgandelile lui? Pe mersul in deriva ba catre stanga ba catre dreapta? Pe declaratiile conform carora uninominalul era o prostie cand partidul era la 7% si o gaselnita dupa ce a crescut?

Sa luam un alt exemplu : Ceausescu. Scria zeci de volume. Nu el, ci apropiatii sai, desigur. Avea o suita de carti cu "Romania pe drumul edificarii socialismului". Apoi directii in fiecare domeniu, urmate de volume pe masura. Noua reforma agrara in Romania. Strategia dezvoltarii echilibrate a tuturor zonelor tarii. Avea pana si o doctrina militara, "Doctrina Ceausescu". De unde veneau toate astea? De unde se revendica el? Ca teorie se revendica, fireste, din marxism. Ca practica si aplicare din leninism. Apoi el spunea ca... aplica novator conceptiile comunismului la realitatile existente in fiecare tara, si la cerintele lumii contemporane.

Ceausescu pleca de la Marx, trecea prin Lenin si avea pretentia ca el este liderul novator, ganditorul care aplica principiile marxiste si tacticile leniniste universal valabile la realitatile Romaniei. Fireste, era o mare facatura, dar macar avea pretentia ca se trage de undeva, ca se duce catre ceva, ca gandeste ceva, ca aplica ceva. Incerca sa dea substanta si sa umple cu vorbe un concept.

Un alt exemplu: liberalii. Se revendica de la Bratieni, de la gandirea liberala si conceptiile liberale, de la trecutul istoric si mai ales de la conceptul: "Prin noi insine!" Au ceva clar. Stiu de unde vin si stiu si unde se duc. Pornesc de la Bratieni si ajung la Milton Friedmann. Sustin ideea neamestecului statului in economie. Au conceptul cu rolul regulator al pietei. Si multe altele.

Si PSD-ul actual se revendica de undeva... Nu se mai revendica de la marxism, eludeaza perioada comunista, si se revendica de la stanga moderna europeana. De la Internationala Socialista.

Acest Voinescu n-a vorbit de capul lui si, mai mult decat atat, n-a vorbit in afara conceptului pe care ei incearca acum sa-l creeze. Declaratiile Elenei Udrea, ale lui Lazaroiu, vanzoleala lui Preda imi confirma asta. Intr-un fel il fetisizeaza pe Basescu. El e o fantosa, acolo sus, si de la el isi trag sucul, isi trag gandirea. Asta vor sa induca.

Asa era fetisizat si Ceausescu. Totul era condimentat cu citate din el. Toate se desfasurau in lumina "pretioaselor sale indicatii". Fetisizandu-l pe Basescu, pedelistii isi asigura viitorul. Perioada cand acesta nu va mai putea candida sau cand nu va mai exista. Au nevoie sa se raporteze la ceva si nu au gasit ceva mai bun decat pe insusi Basescu. Nici nu trebuie sa stim, practic, care e continutul conceptului. E de-ajuns ca el exista acolo, undeva...

Pe vremea comunismului existau persoane care tineau la loc de cinste, in biblioteca, volume ale lui Marx. Sigur, majoritatea nu le deschideau niciodata. Dar se uitau la ele si se linisteau... In cartoaiele alea atat de groase trebuia sa se afle ADEVARUL, nu? Sigur, vedeau in realitatea de zi cu zi ca lucrurile merg prost. Dar volumele alea le confereau siguranta. Fireste, persoanele la care ma refer nu treceau ca pretentie de gandire de nivelul unui secretar de partid, la o intreprindere mica, intr-un orasel de provincie. Pentru ei era suficient sa existe acolo, in biblioteca, un concept, un drum pe care sa mearga, o ideologie... Iar acea ideologie nu putea gresi. Chiar daca in mod concret nu o cunosteau.

Asa va fi si cu basescianismul. Asta incearca azi sa faca promotorii lui. Si e un mare, un imens pericol pentru democratie. Desi acum, inca, pare totul ridicol. Nu?
------------------------------
PS: Cititi, va rog, pe "No Basescu Day" (blogroll), Protestul Luciei Hossu Longin, din care am selectat un fragment: "(...)de curând am descoperit într-un dosar al CNSAS cu titlul „Patrimoniu” (pe care îl voi publica), cum familia Tismăneanu şi-a mobilat casa cu mobilier şi valori de artă confiscate de la foştii deţinuţi politici, de la evreii şi germanii vânduţi de regimul comunist. Cu averea lor furată au fost pricopsiţi securiştii, demnitarii comunişti şi uneltele lor. Este ceva dureros, inacceptabil, în lista celor „împroprietăriţi”, care apar în documentul „Patrimoniu”, şi în odraslele lor care azi condamnă comunismul. Este o situaţie care duce la incompatibilitate morală, chiar dacă se spune că fiii nu trebuie să fie responsabili pentru faptele părinţilor lor."

Ardealul, prioritate zero

Priviti va rog aceasta harta, realizata dupa turul intai al alegerilor prezidentiale. Observam ca, dupa Bucuresti, Crin Antonescu a obtinut cele mai multe voturi in Ardeal, mai exact in judete ca Bihor, Cluj, Sibiu, Brasov. E lesne de inteles de ce liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, ar fi bine sa se foloseasca in mod prioritar de sprijinul votantilor ardeleni, dar, la fel de important ar fi ca sa si stimuleze acest sprijin, aducand cat mai multi reprezentanti liberali ai Ardealului sa reprezinte PNL la nivel central.

Cum stau lucrurile, momentan, ne arata Transildania, care face o analiza legata de reprezentarea ardelenilor in politica, mai exact in fruntea partidelor:
"In mod evident la PSD lucrurile stau cel mai rau. Dintre cei 15 vicepresedinti doar Constatntin Nita reprezinta Ardealul, fiind brasovean. Relevant mi se pare faptul ca intr-o interventie telefonica la TV, Victor Ponta a remarcat imediat acest fapt si a adaugat ca el, Ponta, ca trebui sa reprezinte Ardealul. A spus insa initial ca Ardealul nu are nici un reprezentant intre vicepresedinti. Cand a fost corectat ca ar fi totusi un brasovean, a raspuns: “Brasovul nu se pune ca e la granita.” Fumos deci, nici macar Brasovul nu mai face parte din Transilvania, pentru ca e la granita…

La PD-L reprezentarea ardelenilor este cea mai consistenta, cam o treime. Din forul de conducere de 37 de persoane fac parte 12 ardeleni, printre care insusi presedintele partidului. Asa ca daca se mai intreaba cineva, mai ales de la PSD, de ce a castigat Basescu alegerile prezidentiale, atunci au raspunsul: neignorand pe deplin Ardealul ca si PSD-ul pedelistii l-au putut castiga, si ASTFEL au castigat si alegerile (nu in diaspora).

Liberalii stau ceva mai bine decat PSD-ul in aceasta statistica, dar si ei mult mai prost fata de PD-L, si fata de ponderea Ardealului: 4 din cei 31 de mebrii reprezinta filialele transilvane. Foarte putin daca luam in calcul (si voi reveni cu detalii) rezultatele foarte bune pe care le-a avut Crin Antonescu in Ardeal. Numai in Bucuresti (fiind un caz special, fara alegatori din mediul rural) Antonescu a obtinut rezultate mai bune decat cele din Ardeal."


Un rol important spre cucerirea de catre PNL a Ardealului l-ar putea avea organizatiile de tineret. Am urmarit in ultima vreme TNL Cluj, care au o activitate deosebita, cu declaratii foarte interesante in presa locala, de cateva ori pe saptamana. Problemele pe care le trateaza nu sunt neaparat de interes local, ci de interes national. Cateva exemple si ultimele lor declaratii AICI, AICI, AICI, AICI.

In concluzie, ma alatur si eu celor scrise in continuare de Transildania: "In privinta mult discutatei liste de membri care va fi votata in grup alaturi de presedintele Antonescu, ar fi bine pentru liberali sa fie mult mai bine reprezentati ardelenii. Iar daca nu in acea lista, atunci in guvernul din umbra, sau in alte foruri de conducere."

23 feb. 2010

Motiunea lui Antonescu!



Aceasta este motiunea lui Crin Antonescu, motiune pe baza careia isi doreste sa candideze. Astept sa gasesc si o garantie ferma ca, daca proiectul nu reuseste intr-un anume interval de timp (liderul PNL vorbeste despre o perioada de 1000 de zile), vom asista cel putin la o demisie de onoare din fruntea partidului: a lui Crin. Asa e democratic. In rest, imi doresc din tot sufletul ca proiectul lui sa reuseasca. Un proiect necesita oameni, resurse, timp si rabdare... Cu cat mai multi liberali i se vor alatura lui Crin, cu atat mai repede va deveni un succes.

Later edit: Intre timp a mai aparut in online aceasta petitie a unor liberali (unii dintre ei membri TNL) care nu trebuie trecuta cu vederea. Pentru inceput as vrea sa ii intrebam unde sunt initiativele pe care TNL vrea sa le lanseze si care ar fi impiedicate de proiectul lui Crin. Si, desigur, ar fi interesant sa vedem si un raport de activitate a TNL pe anul 2009.

22 feb. 2010

#NouaPolitica

"“Invitati bloggerii la evenimente politice!” este un apel-campanie adresat politicienilor, partidelor si celor implicati activ in viata politica. Este un apel simplu pentru a chema/invita bloggerii care doresc sa ”transmita” stiri sau sa comenteze online si Live din miezul evenimentelor importante, dintr-o postura asemanatoare cu cea a jurnalistilor.

#NouaPolitica este tagul pentru cei care vor sa sustina si sa promoveze campania.

Ar fi si o recunoastere a locului pe care aceasta “forma” noua de comentator l-a capatat in viata politica romaneasca si a interesului urias care se manifesta in mediul online fata de evenimentele politice majore. Plus ca ar fi un exercitiu suplimentar de transparenta."


Mai multe detalii pe blogul lui Cristi de la Rating Politic. Mi se pare o idee extraordinara si o sustin. Voi ce parere aveti?

As vrea sa va spun, in plus, ca ma bucur pentru fiecare blog politic care se naste. E in primul rand un semn de implicare. Inseamna ca ne pasa.

De ce Traian Basescu nu este presedintele meu... Un alt argument

"Sunt multe probleme in randul comunitatii rome, parinti care nu vor sa-si dea copiii la scoala, fetele care se casatoresc la 10, 11, 12 ani. Eu nu pledez pentru asimilare, pledez pentru pastrarea obiceiurilor si cred ca la 99% dintre romani le plac cantecele tiganesti, nuntile tiganesti, le plac cantaretii, Adi Minune si altii, le plac manelele", a declarat Traian Basescu.

Pentru ca nu vreau sa fiu considerat ultra-minoritar in tara mea. Daca cei care l-au votat fac parte din cei 99%, sau se considera ultra-minoritari, e treaba lor.

Crin Antonescu, acuzat pe site-uri obscure, raspunde!

Pe cateva site-uri si bloguri obscure, ale unor personaje infecte, circula informatia ca liderul PNL ar fi avut o legatura cu Fosta Securitate. Desigur, ea nu se bazeaza pe vreo dovada. Crin Antonescu raspunde ferm, respingand toate acuzatiile:

"Niciodată nu am colaborat cu fosta Securitate. Pe un site circulă o mizerie pe care eu am văzut-o la un moment dat și în timpul campaniei electorale. Nu ştiu cine face aceste lucruri, pot să presupun că nu prieteni politici.
Așa cum am spus de 20 de ani, nu numai că nu am avut absolut nici o formă de colaborare vreodată cu fosta Securitate, lucru de altfel certificat de instituțiile abilitate, dar am fost şi rămân unul din oamenii care cu consecvență și cu radicalism am vorbit împotriva practicilor fostei Securităţi. Am fost vehement pentru scoaterea oamenilor care au colaborat cu fosta Securitate din rândul PNL. Categoric tot ceea ce am văzut că este scris e o fabulaţie de la un capăt la altul. Nu am avut nici o legătură, sub nici o formă cu Securitatea, de când m-am născut și până în ziua de azi."


Cred ca nu trebuie sa mai subliniez ca cei care vehiculeaza respectivele minicuni sunt sustinatori ai lui Traian Basescu...

21 feb. 2010

Intrebari pentru simpatizantii PNL




As vrea sa va propun o dezbatere. Si pentru asta va voi pune o dubla intrebare, la care v-as ruga sa dati doua raspunsuri: Ce v-ar atrage si ce va retine sa va inscrieti in PNL? Ma adresez doar celor interesati de politica liberala. Simpatizantilor PNL.

S-a dus vremea diplomatiei... Viva la Revolucion!

Dupa cum ati aflat, in PSD tocmai au castigat "revolutionarii" in detrimentul "diplomatilor prostanaci". Probabil trebuie sa ne asteptam pe viitor la un mesaj extrem de populist din partea PSD. "HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!"



In ceea ce il priveste pe Ponta, si ce paravan reprezinta el atat pentru dinozaurii Iliescu/Mitrea/Nastase, cat si pentru "gruparea Secu" Sarbu/Cocos/Basescu, cea care a urzit Coalitia "Visul lui Basescu"(remember, liberali)... intr-o postare viitoare.

20 feb. 2010

Ana Blandiana - scrisoare de sustinere pentru Marius Oprea


„Marius Oprea nu este numai autorul cărţilor sale, care îl recomandă ca pe unul dintre istoricii cei mai aplicaţi ai comunismului din România, el este istoricul care a trecut de la cercetarea în scris la cercetarea în faptă, înfiinţînd Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

Nereconfirmarea sa la conducerea acestui institut nu ar fi o simplă schimbare de persoane, ci o desolidarizare de cercetările sale şi o punere sub semnul întrebării a eforturilor depuse de întreaga sa echipă pentru înţelegerea istoriei noastre recente“.


Scrisoarea in format pdf. pe Observatorul Cultural.

Update: Am facut pe facebook un grup de sustinere pentru Marius Oprea. Va invit sa aderati.

Radu Portocala:"Tranzactie cu simboluri"


"Există în Europa castele pe care un trecut glorios sau strălucirea estetică le fac să fie infinit mai preţioase decît Peleşul. Construcţie tîrzie şi fără nobleţe, vilă enormă pe care doar cele cîteva turnuri izbutesc cu greu s-o transforme în castel, Peleşul încîntă pe mulţi în România prin lipsa termenilor de comparaţie, dar n-ar impresiona pe nimeni, dacă s-ar afla într-o ţară occidentală, decît prin dimensiuni.
Totuşi, în România, Peleşul este un simbol — şi, paradoxal, tocmai actul deposedării Familiei Regale, trecerea lui în proprietatea necuvenită a statului socialist au făcut să fie astfel. Era firesc, aşadar, ca Regele — El însuşi simbol al României pe care n-o putem găsi — să ceară să-i fie restituit acest loc, iar un refuz din partea autorităţilor române şi-ar fi găsit cu greu justificarea.
Cine, însă, în momentul în care Familia Regală revenea între zidurile Peleşului, şi-ar fi putut închipui deznodămîntul pe care ni-l anunţă acum presa? Peleşul va fi pus în vînzare. Regele-simbol îşi vinde castelul-simbol.
Momentul, se grăbesc să ne explice analiştii, e prost ales, căci piaţa imobiliară nu mai e ce era acum doi ani. Momentul, putem adăuga, e prost ales în special pentru că statul, dacă nu vrea să vadă instalîndu-se în fosta reşedinţă regală un KGB-ist devenit peste noapte miliardar, statul, deci, va fi obligat să se declare cumpărător şi să plătească o sumă exorbitantă pentru a răscumpăra un bun pe care tocmai l-a restituit proprietarului de drept. Sau, pentru a reduce lucrurile la brutala lor esenţă, statului i se forţează mîna tocmai într-un moment cînd nu se ştie dacă românilor le mai pot fi plătite salariile şi pensiile.
Mi-e greu să mi-l închipui pe Rege luînd astfel de hotărîri şi asumînd astfel de consecinţe. În schimb, nu ştiu cît de străin e de ele candidatul providenţial de anul trecut, devenit un soi de arendaş inabil al destinului Familiei Regale.
Indiferent de judecata estetică pe care o purtăm asupra Peleşului, nimeni nu poate să tăgăduiască faptul că momentul confiscării lui de către puterea comunistă a însemnat o ruptură în istoria ţării, un prolog al tragediei care începea. Astăzi, vînzarea lui — simplu act contabil simbolizînd căderea din timp în trivialul realităţii cotidiene — este tot o ruptură. Dar una măruntă, căreia nu-i mai poate urma nimic."

Radu Portocala - ...Caruia am onoarea de a-i fi azi gazda virtuala.

Pai, ramane asa!

Cateva persoane se intreaba, la postarea precedenta, "Cum ramane cu Nabucco". Exista un singur raspuns:

19 feb. 2010

Na, sa crapati de ciuda!


"Vicepreşedintele Gazprom Aleksandr Medvedev mi-a înmânat invitaţia să participăm la South Stream, pe care au dat-o şi Transgaz. Vom analiza cu interes această iniţiativă. România va analiza cu interes orice iniţiativă care contribuie la securitatea energetică a României şi a UE. Suntem preocupaţi de iniţiativele care pot avea un impact pozitiv în plan regional. Am pus la dispoziţia Gazprom toate datele solicitate, astfel încât partea rusă să-şi poată finaliza studiile", a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă.

Dupa cum scrie si Roxana, AICI, Basescu a mintit in campania electorala. Iar ceea ce scria Andrei Badin pe blog (din pacate nu mai pot cita pentru ca si l-a desfiintat) era adevarat.

Acum, va rog, scrieti de cateva sute de ori pe bloguletele voastre portocalii: Basescu + Moscova = Love!

P.S. - Aoleu, v-ati trezit?

Anca Radu: Mesaj catre liberali

Ca o continuare si ca raspuns la Apelul tanarului liberal Codrin Scutaru, va invit sa cititi si textul Ancai Radu. In cele scrise de Anca ne regasim multi dintre cei care votam PNL. Sustinatori, simpatizanti... Suntem foarte multi cei care-i impartasim ideile. Sper ca partidul sa recepteze la fel de prompt si mesajul ei, de fapt al nostru:

" Lucrurile mari nu sunt scutite de insuficienţă.
În aceeaşi idee, faptul că (încă mai) putem vorbi liber e un lucru pe cât de mare, pe-atât de neajutorat în a ne aduce beneficii semnificative dacă fiecare dintre noi vorbeşte liber de unul singur – pentru asta ajunge şi gândul în perfectă linişte. La fel merg lucrurile şi în cadrul unui partid politic. E un lucru bun în sine faptul ca în mod democratic orice membru PNL îşi poate spune părerea – şi nu părerea care-i dă buzna în mail de cu bună dimineaţă, veselă şi standardizată – însă nu e un lucru eficient în sine. Ca să fie şi eficient, cineva trebuie să şi asculte părerile alea, să le cearnă, să le cosmetizeze dacă e cazul şi să le dea un sens, fie că-s bune şi vin înglobate în proiecte actualizabile, fie că-s mai puţin bune şi duc la o dezbatere cu concluzii constructive. De asemeni, e un lucru minunat că în campania electorală din 2009 dinspre PNL, prin vocea lui
Crin Antonescu am primit un semnal cum că toate gândurile noastre sunt bine reprezentate şi că în sfârşit are cine vorbi în numele nostru, însă, după cum s-a văzut, lucrurile minunate nu fac neapărat minuni. Trebuie ca naturii lor minunate să le corespundă şi o latură pragmatică. 1 şi cu 1 nu fac 2 decât cu semnul plus între ele.
Aşa şi noi, am fost mulţi, dar n-am fost împreună decât o parte dintre noi. Cam la asta e bună comunicarea, oricât de costisitoare ar părea din punct de vedere al timpului pe care-l solicită.

Revenind la momentul la care ne aflăm, concret, după alegerile din 2009 am rămas în aceeaşi formaţie în care eram şi înainte: gaşca lui Băsescu la putere, iar în rest, cu partide neaflate la guvernare, cu societate civilă cu tot, cu câini şi pisici, cu virusuri şi cu paserile cerului, toată lumea de-a valma în opoziţie. Ei au avut noroc, noi mai stăm un rând. Diferenţa esenţială dintre cele două tabere e că norocul lor e pus cu mâna, iar ghinionul nostru e pus cu furca. Ei fură organizat, noi suportăm consecinţele pe model Vraişte 2010. Din nou, mai avem nevoie şi de semnul plus între noi ca să ne numim majoritate. În momentul în care comunicarea se va întâmpla aşa cum din păcate nu s-a întâmplat în 2009, brusc vor apărea resurse de care Băsescu & The Whalers pur şi simplu nu dispun, cu toţi banii lor slinoşi cu tot. De curând citisem scrisoarea unui tânăr membru PNL, Codrin Scutaru, prin care lansa o invitaţie, pe de o parte înspre conducerea partidului, să dea un semnal că tinerii beneficiază de promovare meritocratică măcar în PNL, pe de alta înspre tinerii, din partid sau nu, care se regăsesc în modelul de politician vertical, să se alăture mişcării ăsteia de împrospătare a clasei politice. Mi-a plăcut în mod deosebit iniţiativa lui, mi-a plăcut şi promptitudinea cu care conducerea partidului a dat un răspuns, din punctul meu de vedere perfect mulţumitor, aşa că se cerea un răspuns şi din partea tinerilor din afara partidului, cu intenţii de-a se alătura PNL sau de a susţine în continuare acest partid de pe margine. Deşi sunt din principiu împotriva listelor, am înţeles că până şi-n medicină uneori se recurge la metode de tratament contra naturii, cu caracter temporar, iar vaccinul e familiarizarea organismului cu microbul şi forţarea producerii de anticorpi. Avem tendinţa de-a întâmpina lucrurile ca şi cum ele ar deborda de sănatate. E un semn de realism faptul ca s-a găsit cineva să iasă din idealismul sub care s-au măturat atâtea gunoaie şi s-au dezvoltat atâtea infecţii. E un exemplu perfect de comunicare deschisă care dă roade, în loc de o dezamăgire cum că nici măcar Crin Antonescu nu aplică ceea ce a susţinut de-atâtea ori, m-am ales cu încrederea că cineva are grijă şi de promovarea tinerilor şi a profesioniştilor în general. Ideile bune n-au vârstă, iar părul alb nu e o virtute în sine. Răspund cu mult entuziasm tuturor episoadelor sporadice de comunicare eficientă, dar nu încetez să recomand comunicarea organizată şi fără timpi morţi. Nu cred că o conferinţă de presă pe săptămână e prea mult, nu cred că 10 minute de mesaj transmis electoratului în fiecare săptămână e prea mult, nu cred că o întâlnire cu ONG-urile, sindicatele şi reprezentanţii mediului de afaceri în fiecare lună e prea mult. Sunt lucruri mărunte care se acumulează în timp şi care consolidează opoziţia asta în care-am fost aruncaţi cu tot cu normalitatea noastră.

2010 e dimineaţa de după. Sunt convinsă că multora ne-a făcut plăcere să pierdem alături de Crin Antonescu în 2009. Dar ne-a plăcut faptul că am fost alături de Crin Antonescu, nu faptul că am pierdut. Cum facem să rămânem împreună şi de-aici încolo să-ncepem să câştigăm? 20% e încurajator, dar nu confundăm gradaţiile cu limitele. Mai avem de pus nişte plusuri între noi ca să ne-ajute aritmetica. PNL e un partid care promovează valorile individuale, deci nu merge cu tabla-nmulţirii, e nevoie să punem plus cu plus între fiecare două elemente, iar asta cere timp, insistenţă, organizare, atenţie, ritmicitate, răbdare şi fără indoială mult entuziasm din care să rezulte toate celelalte. Telepatia, vrăjile, flăcările cromatizate şi alte modalităţi de influenţă paranormală au fost deja adjudecate de vecinii noştri – şi de către cei de peste gardul din stânga, şi de către cei nomazi din boscheţii de peste gardul din fundul ogrăzii (că altfel nu ştiu să poziţionez PD-ul). Nouă ne-a rămas comunicarea simplă, sinceră şi ieftină (dar plină de valori) şi cu ea trebuie să ne-apucăm de făcut minuni."
_______________________________

Cum se foloseste Tismaneanu de declaratii mai vechi ale Doinei Cornea si NU ii raspunde apelului recent

Sa va arat cum manipuleaza in stilul cel mai securist cu putinta Vladimir Tismaneanu. Totul porneste de la un articol din EVZ in care Vlad Stoicescu scrie ca Doina Cornea ar fi afirmat: “Nu e adevărat ce susţine domnul Marius Oprea. Nu am nimic cu domnul Tismăneanu, e o persoană foarte respectabilă. Nu vreau să mă implic în niciun fel în acest scandal. Cred că discuţiile au depăşit nivelul acceptabil”.

Ei bine, Tismaneanu face o referire la aceasta declaratie a doamnei Cornea (veti observa ca face si trimitere spre articolul din EVZ, ca sa fie clar), pentru a-l acuza pe Marius Oprea ca se foloseste ACUM, intr-un mod mincinos, de numele respectabilei dizidente. Citez de pe blogul lui Tismaneanu (text postat ieri):

"Regret ca s-a ajuns la invocarea/utilizarea numelui doamnei Doina Cornea. Decizia mea de a nu intra in conflicte verbale, in prima si ultima instanta sterile, trebuie inteleasa exact in acest sens: ceea ce conteaza sunt temele veritabile, nu accentele si imprecatiile subiective."

Cu alte cuvinte Doina Cornea nu l-ar sustine pe Marius Oprea. Marius Oprea doar se foloseste (invoca/utilizeaza) numele Doinei Cornea. Insa daca citim cu mai mare atentie articolul din EVZ ce aflam? Ca declaratia doamnei Cornea este mai veche. De anul trecut! Din campania pentru prezidentiale. EVZ puncteaza corect acest aspect.

Problema e urmatoarea: de atunci, Doina Cornea a mai avut un punct de vedere, exprimat clar, intr-o scrisoare publica. Deci nimeni nu se foloseste de numele acesteia acum, ci insasi doamna Cornea a trimis o scrisoare, pe care o semneaza personal, si prin care il sustine deschis pe Marius Oprea.

Nu, doamna Cornea nu il ataca in aceasta scrisoare pe Tismaneanu, dar ii atrage atentia in mod expres ca trebuie sa IL SUSTINA pe Marius Oprea. Insa despre aceasta scrisoare Tismaneanu, cum ne-am obisnuit, nu sopteste NICIUN cuvintel. Si nu ii raspunde. Prefera sa se foloseasca in stil securist de afirmatii din alt context si din trecut. Redau in continuare scrisoarea recenta a doamnei Cornea:

"Îl susţin pe Marius Oprea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Sînt membră a Consiliului Ştiinţific al fostului IICCR încă din primul an - 2005- al fiinţării sale.
Ca şi colegii mei din acest consiliu al IICCR - mă gîndesc la Andrei Pleşu, Cristian Pîrvulescu, Petre Mihai Băcanu şi Dennis Deletant - ştiu care a fost contribuţia lui Marius Oprea la organizarea şi funcţionarea Institutului. Practic îl consider ca fondator al Institutului. Încă de la primele proiecte şi iniţiative legislative, am avut siguranţa că acest tînăr institut va prelua, alături de unele cărţi, şi memoriale sau spaţii muzeale investigarea trecutului şi aflarea adevărului despre modul în care a funcţionat teroarea şi mecanismele ei în anii comunismului, sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la aceia care au comis crime şi abuzuri. Aceşti patru ani au confirmat performanţele tinerei echipe de istorici condusă de Marius Oprea.
În loc să fim invitaţi, în calitatea noastră de membri ai Consiliului Ştiinţific, la o întîlnire pentru a dezbate strategia noii instituţii create, sîntem în situaţia tristă de a descoperi că şi aici la un institut de cercetare a crimelor comunismului, se caută un nou preşedinte, dislocîndu-l fără temei pe Marius Oprea, cel care într-adevăr, cu tenacitate, cu profesionalism şi cu mult curaj, a slujit memoria foştilor deţinuţi politici, a tuturor victimelor comunismului.
Aştept ca societatea civilă românească să nu îngăduie schimbarea lui Marius Oprea. Aştept de la dl. Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România care, în timpul redactării Raportului Final a făcut echipă cu Marius Oprea, să-l sprijine şi să se solidarizeze cu Institutul.
Şi, fireşte, aştept de la Primul Ministru al României să reconfirme numirea în funcţia de preşedinte al IICCMER a istoricului Marius Oprea, dovedind că schimbarea din decembrie 2009 a adus la conducerea României o echipă dornică să clarifice suferinţele trecutului şi, mai ales, să afle vinovaţii pentru cei 45 de ani de represiune.
Prezenţa lui Marius Oprea, un adevărat luptător anticomunist, la cârma Institutului este o garanţie că drumul acestei instituţii nu va avea nici o derivă de la misiunea sa publică.

Doina Cornea"


Pentru conformitate, textul AICI.

Later edit: Dupa presiuni pe site-ul EVZ, jurnalistul a venit cu cateva precizari. Sustine ca declaratia ar fi fost facuta de doamna Cornea chiar in ziua interviului. Deoarece a oferit prilejul unui atac concertat asupra lui Marius Oprea, ar fi de preferat sa ofere si probe incontestabile.

18 feb. 2010

Apelul lui Codrin catre Crin Antonescu

Poate ati citit Apelul lui Codrin. Daca nu, il preiau integral, si va rog pe toti cei care aveti blog, conturi pe facebook sau twitter, sa il faceti cunoscut. E doar inceputul unui proiect de amploare ce isi doreste sa reuneasca grupuri de liberali, de sustinatori fideli ai PNL si de intelectuali publici:

"Stimate domnule preşedinte,

În scurt timp, Partidul Naţional Liberal va avea un nou Congres, în care îşi va redefini obiectivele, îşi va stabili direcţiile de acţiune şi îşi va alege noua structură de conducere. Dat fiind momentul cu adevărat crucial pe care îl parcurgem nu doar noi, ca partid, ci şi societatea noastră în ansamblu, vă supunem atenţiei câteva aspecte, considerate de noi ca fiind decisive pentru parcursul de viitor al PNL:

Partidul Naţional Liberal a atins, prin efortul dumneavoastră şi al liberalilor care v-am urmat, membri de partid, dar mai ales simpatizanţi, o cotă electorală maximală pentru ultimii 20 de ani, de 20%. Mesajul nostru legat de revoluţia bunului-simţ, de posibilitatea ca în România politica să fie făcută şi altfel, cu onestitate şi integritate, cu respectarea unor valori şi principii, şi-a găsit ecoul în rândul celor aproape 2 milioane de români care ni s-au alăturat. Este un rezultat care ne dă speranţă, încredere şi ne obligă să continuăm.

Transformarea modului de a face politică în România trebuie să înceapă de la noi înşine, de la PNL, de la reforma internă. Mesajele noastre nu pot fi mai departe convingătoare dacă noi înşine nu demonstrăm că suntem cu adevărat altfel, că PNL este un partid care funcţionează pe baza respectării valorilor, în care şansele de a accede şi promova sunt egale.

Cu adevărat remarcabil în rezultatul nostru este că am reuşit să mobilizăm şi să câştigăm de partea noastră oameni tineri, în special din mediul urban, cu un anumit profil intelectual şi moral. Pentru a păstra şi cultiva acest electorat tânăr, urban în cea mai mare parte, educat şi cu dorinţe de depăşire a condiţiei proprii, este nevoie să îi furnizăm modele apropiate, care să îl reprezinte în forurile decizionale ale partidului.

Din păcate, inclusiv prin tineri s-a cultivat în ultimii ani ideea realizării rapide în viaţă prin intermediul politicii. Dar nu a politicii făcute din convingere şi entuziasm, având în spate o viziune, un proiect sau un set de principii, ci din simpla dorinţă cinică de a obţine funcţii în administraţie şi de a dobândi acces la resurse. Ca partid liberal, PNL nu are voie să lase întinerirea clasei politice, în care mulţi români şi-au pus speranţa, să se transforme într-o lozincă fără acoperire şi substanţă, în spatele căreia se perpetuează practici ale trecutului şi se promovează non-valori. PNL este dator să arate că tânăra generaţie poate fi furnizoare de modele reale de comportament, atitudine şi acţiune politică.

Deşi liberal în teorie, sistemul actual de alegeri din partid, pe baza votului individual, s-a dovedit a fi, mai ales în ultimii ani, doar un instrument de mimare a democraţiei interne. În realitate, alegerile interne s-au făcut în mare măsură pe bază de listă, dar nu una asumată şi transparentă, având ca suport un program politic sau o viziune, ci una rezultată din negocieri de culise, din arta compromisului şi jocului la două capete.

Niciodată un astfel de sistem nu va permite accederea în structurile de conducere ale unui partid a unui tânăr, cu un anumit profil intelectual şi moral, care nu beneficiază de acces la resurse, care nu depinde de protectori politici, care nu se pricepe la „cooperative” şi care nu participă la numărat delegaţi la congres, plasându-se strategic în barca probabililor învingători.

Dacă sistemul de vot pe listă, pe bază de moţiune, pe care dumneavoastră îl susţineţi, își propune să aducă în conducerea partidului personalități și oameni incontestabili, care pot revitaliza o echipă care și-a atins deja potențialul, atunci considerăm este cea mai bună opţiune în momentul de faţă. Propunerea dumneavoastră de sistem de vot pe listă sau varianta votului mixt poate deveni astfel unica metodă de democratizare şi deschidere a PNL.

Din conducerea partidelor româneşti lipsesc tinerii cu acest profil, care s-au realizat în mod independent şi pe baza valorii, care nu datorează nimănui nimic, care sunt profesionişti, care au convingeri şi idealuri şi nu sunt în politică pentru bani. PNL nu trebuie să rateze, cu ocazia acestui congres, şansa de a face lucrurile altfel din acest punct de vedere, de a deschide partidul şi de a demonstra că oameni de o asemenea factură au loc în structurile decizionale, sunt apreciaţi şi valorizaţi.

Ar fi un semnal extrem de puternic, pentru toţi tinerii din societatea românească, care gândesc la fel ca noi, care au aceleaşi preocupări ca noi şi resimt profunda criză de valori, principii şi modele autentice cu care societatea românească se confruntă.

Vă adresăm rugămintea de a lua în considerare propunerea noastră de a adăuga echipei dumneavoastră din Biroul Politic Central un astfel de om, un tânăr liberal autentic, educat, care să se fi realizat prin forţe proprii, care să nu datoreze ascensiunea sa niciunui sponsor politic sau financiar şi care să aibă mai presus de toate puterea de a fi liber şi de a reprezenta liberalii de mâine în cadrul conducerii partidului. Alegând un astfel de om lângă dumneavoastră, ne daţi tuturor celor care facem politică din simţ civic, din onestitate şi datorie faţă de milioanele de oameni oneşti din această ţară, speranţa că PNL poate deveni primul partid din România şi singurul care face politică pentru cei pe care îi reprezintă şi nu pentru un grup de privilegiaţi!

Grupul de Iniţiativă Liberal "Intelectualul Public"

Codrin Scutaru


Invit mai jos să semneze acest document toți cei care s-au regăsit în valorile expuse mai sus, aderând prin aceasta la grupul de mai sus."


Lista de semnaturi.

Update: Crin Antonescu raspunde pe blog.

TRU, un Vadim portocaliu...


Nu stiu cum am ajuns din nou la TRU pe blog. Cautand ceva despre Herta Muller, am intrat, initial fara sa-mi dau seama pe ce blog. Am realizat totusi repede. TRU e singurul ziarist care nu reuseste sa-si corecteze nici macar un text de trei randuri. Dar nu asta m-a socat. Nici macar aceasta fraza: "Avem două săptămîni pentru a scoate România de sub tirania Realitatea TV şi Antena 3". Ci ca am descoperit pe blogul unui europarlamentar roman, care nu se numeste Vadim, comentarii ca cel de mai jos, pastrate cu grija de cateva luni:

"Aldes spunea...
Moarte dusmanilor Presedintelui !
De ajuns cu clementa pantru lichelele din spatele lui Gioana !!!!
Basescu si cei care il sustinem trebuie sa fim mai duri pentru a evita caderea.
Un cap spart al unui pesedist e o fapta patriotica la momentul asta - altfel mogulii vor veni la putere !
Toti cei care avem curaj - la fapte nu la vorbe ! O bata de baseball poate fi o pavaza in calea mogulilor !"

17 feb. 2010

Herta Muller il recomanda pe Liu Xiaobo la Premiul Nobel pentru Pace. Tismaneanu tace.


Pe 3 februarie, scriitoarea Herta Muller i-a scris lui Marcus Storch, seful Fundatiei Nobel, o scrisoare de sustinere a scriitorului chinez Liu Xiaobo, alaturandu-se astfel nominalizarii facute cu putin timp in urma de Vaclav Havel. Scrisoarea, tradusa, o gasiti la finalul acestui text. Presa din Romania, canalizata pe subiecte cu mult mai "importante", nu a considerat necesar sa se aplece asupra apelului de sustinere al laureatei cu Nobel.

Exista de altfel si o auto-cenzura pe care intelectualii publici atasati politic presedintelui si-au impus-o asupra numelui scriitoarei. Si asta de cand Herta Muller l-a sustinut public pe istoricul Marius Oprea. Despre ce e vorba? Un comentator (William), mi-a atras zilele trecute atentia. Il cita pe blogul meu pe Vladimir Tismaneanu, care intr-un text pe blogul domniei sale scria:

«Ma intreb sincer cati din semnatarii Apelului lansat de dl Caius Dobrescu si amicii sai (inclusiv cativa oameni de care ma simteam aproape) continua sa sustina ceea ce este scris acolo dupa ce-au citit declaratiile patimase ale d-lui Marius Oprea? Nici eu, nici prietenii mei de idei si valori, nu dorim capul, gatul sau maruntaiele cuiva. Nu contrapunem mortii cartilor, o dichotomie menita sa dea frisoane. Nu cerem nimanui sa semneze apeluri pentru noi (dar o facem, cand e nevoie, pentru Declaratia de la Praga, pentru Liu Xiaobo ori pentru Doru Maries).» (Mai mult, AICI)

Nici un cuvintel despre Herta Muller, dupa cum puteti observa. Nici in legatura cu Marius Oprea, nici in legatura cu Liu Xiaobo. Tacere deplina. Desi primul apel al d-nei Muller fusese facut pe 2 februarie, iar al doilea pe 3 februarie. Iar textul din care am citat a fost scris de V. Tismaneanu pe 12. Nu, nu cautati in urma un alt articol despre cele doua scrisori-apel. Va asigur ca nu exista. Si mi se pare imposibil ca politologul sa nu fi aflat nici de apelul scriitoarei pentru Marius Oprea, nici de scrisoarea catre Marcus Storch (publicata si de presa americana), pentru ca subiectul "Liu Xiaobo" e unul dintre subiectele tratate prioritar de catre domnia sa.

Dar ce asteptari putem avea de la autorul Raportului de Condamnarea a Comunismului, atunci cand se auto-cenzureaza cu precautie pe text, din moment ce acesta practica o cenzura la sange si pe blog. Cred ca e printre putinii bloggeri care cenzureaza pana si track-back-urile...

"The Nobel Foundation
Marcus Storch
P.O. Box 5232
10245 Stockholm


Berlin, 3. februarie 2010

Draga Domnule Storch,

Chiar au trecut deja doua luni de la saptamana premiilor Nobel din decembrie? Va doresc un An Nou Fericit, 2010. Am speranta sa ne vedem curand la Berlin.

Am o rugaminte urgenta la Dvs.: Dupa cum stiti, Vaclav Havel l-a propus pe scriitorul chinez Liu Xiaobo la premiul Nobel pentru Pace - 2010. Liu Xiaobo este din 2003 presedintele Asociatiei Scriitorilor si Autorilor Independenti din China, si este unul dintre initiatorii Chartei 08, care revendica o societate democratica - asa cum a facut-o Charta 77 in Cehoslovacia.

Liu Xiaobo se implica de multi ani pentru drepturile omului in China, asumandu-si toate riscurile aferente. A fost arestat de mai multe ori, si odata cu el si alti semnatari ai Chartei 08. Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" ii numeste de exemplu pe Zhang Zhuhua din Beijing, pe Chen Xi, Shen Youlin sau Du Heping.

In 2008, Liu Xiaobo a fost arestat in preziua aniversarii a 60 de ani de la Declaratia Drepturilor Omului. De Ziua Drepturilor Omului a fost publicata Charta 08. Pe 24 Decembrie 2009, Liu Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de inchisoare din cauza demersului sau.

Liu Xiaobo merita, in opinia mea, Premiul Nobel Pentru Pace, pentru ca sustine consecvent libertatea individuala, in pofida tuturor amenintarilor regimului chinez, si in pofida pericolului pentru viata sa.

Draga Marcus Storch, stiu ca eu, ca si laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, nu am dreptul de a nominaliza candidati la Premiul Nobel Pentru Pace. Dar vreau sa va rog sa transmiteti sustinerea mea pentru Liu Xiaobo, mai departe, in Norvegia.

Cu cele mai bune urari,

Herta Müller"

(Scrisoarea in limba germana AICI)

16 feb. 2010

Tactici de partid de buzunar


Va mai aduceti aminte perioada cand PD era un partid mic? Lipsit de oameni si de resurse, partidul acesta se autopromova prin tactici de gherila mediatica. Berceanu, Basescu, Severin, Frunzaverde si ceilalti lideri pedisti nu aduceau nimic nou in politica romanesca, dar aveau o gura mare, foooarte mare… Isi dadeau cu parerea despre orice, indrugau verzi si uscate, faceau scandal si provocau conflicte artificiale. Doar-doar i-o baga si pe ei lumea in seama, iar ziaristii vor scrie cateva randuri si despre partiduletul lor.

Va mai aduceti aminte de perioada in care Traian Basescu era la Primarie? Convoca conferinte de presa duminica, cand ziaristii pregateau editiile de luni si n-aveau ce sa scrie, si dadea spornic din gura. Isi mai aminteste cineva ce spunea Basescu pe atunci? Macar o idee expusa pe atunci de Basescu a ramas cuiva in minte? Cum-necum, el atragea atentia asupra sa. Pentru ca n-avea o masinarie de partid puternica si nici resursele financiare ale partidelor mari, aplica tactici de genul acesta.

Ei bine, nici acum, cand PD-L a ajuns primul partid al tarii, acesti oameni nu s-au vindecat de vechea meteahna. Inca aplica tacticile de gherila de pe vremea cand PD-ul era un partid care se zbatea in sondaje undeva pe la 5-6%. Ei si seful lor suprem sunt inca adeptii razboiului mediatic total, a tacticilor de hartuire mediatica, a producerii de stiri “de acoperire”.

Zilele trecute a avut loc Sedinta Consiliului National al PSD. In aceeasi zi Basescu a convocat o sedinta fulger CSAT si ne-a anuntat ca al nu stiu catelea functionaras de la Departamentul de Stat i-a spus lui ca Romania va gazdui o parte a Scutului Antiracheta. Sambata aceasta va avea loc Congresul PSD. Pentru a eclipsa evenimentul, Colegiul Director al PD-L se va intruni in aceeasi zi, chiar in ziua Congresului PSD, pentru a pregati cadrul desfasurarii alegerilor din partid. “A fost invitat si presedintele Traian Basescu. Vom discuta despre prioritatile politice ale PD-L in 2010. O sa avem o dezbatere impreuna cu cei care fac parte din Comisia de statut, urmand ca pana in martie membrii acestei comisii sa elaboreze un proiect care va fi adoptat", a declarat luni Liviu Negoita. “Mi se pare normal sa participe (Traian Basescu – n.n) la aceasta reuniune, daca dumnealui considera ca vrea sa vina", a adaugat Negoita. Desigur ca Basescu va fi prezent ca pe vremuri si, pe post de flasneta, va incerca sa acopere Congresul PSD de la Romexpo prin cine stie ce declaratie sforaitoare.

Tactica aceasta e atat de vizibila incat pana si Liviu Dragnea a luat-o peste picior: "Nu e coincidenţă. Pe mine mă bucură lucrul ăsta. Înseamnă că, în continuare, ei (democrat-liberalii - n.r.) consideră că reprezentăm un pericol serios şi încearcă să ia faţa mediatic evenimentului pe care îl organizează PSD. Astea ştiţi foarte bine că se fac, ştiţi şi voi, ca şi mine, că de aia se fac în ziua aia - ca să aibă un alt subiect mediatic", a spus Dragnea, preluat de Mediafax.

Culmea este ca acum Traian Basescu si partidul sau stapanesc pe deplin Romania. In consecinta ar putea sa fabrice cu usurinta stiri despre ei insisi si activitatea lor, stiri care sa-i puna in valoare. Cu toate acestea, prefera sa baneze mediatic orice eveniment al adversarilor si sa adopte tacticile de gherila de pe vremuri. Nu se pot desprinde inca de razboiul de hartuire si de mentalitatea de partid mic, de buzunar, aflat tot timpul la limita supravietuirii.

P.S. - Sa va mai spun ca PD-L va incerca si eclipsarea Congresului PNL in acelasi mod? Ce va mai inventa cu ocazia asta?

15 feb. 2010

Dorin Tudoran despre monopolul pus asupra condamnarii comunismului


Dorin Tudoran face aici o analiza exceptionala a ceea ce se intampla in prezent cu condamnarea comunismului. Cateva citate, dar va invit sa cititi intregul material:

"Instituțiile serioase nu se întemeiază de dragul competițiilor politice ori pentru gâdilarea unor egouri debordante. Se întemeiază pentru rațiuni de o cu totul altă natură și, finanțate fiind din banul public, trebuie să servească interesele statului de drept, nu interesele statului la coadă după onoruri și căpătuială."

"Ce a fost perceput de la bun început drept o concurență între președinte și premier a fost transformat de chibiți într-o competiție nepotrivită: Cine este mai anti-comunist: Traian Băsescu sau Călin Popescu-Tăriceanu?"

"De la falsa întrebare Cine este mai anticomunist: Traian Băsescu sau Călin Popescu-Tăriceanu? s-a ajuns la întrebarea și mai nepotrivită – Cine este mai priceput în investigarea crimelor dictaturii comuniste: Vladimir Tismăneanu sau Marius Oprea?"

"Dl Vladimir Tismăneanu a devenit, simultan, obiectul urii celor ce nu aveau nici un interes să vadă o condamnare a dictaturii comuniste și idolul altora, unii dintre ei deveniți, cam peste noapte, ostentativ de anticomuniști. Sub valul de ură ce s-a abătut asupra sa, dl Vladimir Tismăneanu a eșuat în administrarea lucidă a criticilor venite din bună-credință, asimilându-le campaniei venite din ură viscerală față de numele său."

"Scena unui Vladimir Tismăneanu propunându-l pe Vladimir Tismăneanu depășește cu mult atmosferea de fierbinte entuziasm în care cel puțin Stalin, Dej ori Ceaușescu erau propuși de alții."

"Documentul îl contrazice pe dl Cristian Preda dovedind că nici dl Marius Oprea, nici dl Stejărel Olaru nu a acceptat orbește condițiile acestui Anschluss stalinist"
"Când un europarlamentar (nota: Cristian Preda) ce vrea să se impună drept un spirit antidogmatic chiar și în propriul partid recurge la un asemenea argument, discuțiile nu mai sunt de principiu; sunt purtate în jurul unor străvezii interese personale."


"Este posibil ca dl Marius Oprea să fie, printre altele, o portavoce a liberalilor, dar, când dl Cristian Preda, o portavoce a PDL-ului, face o asemenea afirmație, mesajul este foarte clar: Plecați voi, că venim noi!"

"Nu îmi amintesc ca la numirea dlui Marius Oprea să se fi pomenit de rațiunile politice pentru care a devenit președintele IICCR. În schimb, astăzi ni se spune, limpede, că trebuie să plece din rațiuni politice. Nu mi se pare o mișcare foarte inteligentă. Cred că ar fi fost mult mai important să aflăm care sunt motivele profesionale din cauza cărora dl Marius Oprea trebuie destituit. Nu le-am auzit încă."

"Când un profesor la o universitate occidentală care își postează opiniile pe un blog aflat sub sloganul Memorie-Libertate-Moderație găsește de cuviință să exporte în România ideea că oricine poate fi schimbat oricând pe motive politice, instituțiile statului pe care, enunțiativ, toți le dorim de altă calitate decât sunt astăzi, nu pot arăta mai bine mâine decât arată azi."

"Evident, cum institutul condus de dl Marius Oprea se află în subordinea Guvernului și în coordonarea primului ministru, dl Emil Boc este îndrituit să ia hotărârile pe care le găsește de cuviință. Dar la fel de evident este că primul ministru ar trebui să fie sfătuit de bine și nu împins să satisfacă apetitul de monopol al anticomunismului de care poate fi măcinat un om sau un grup."

Si o concluzie: "Comunismul a fost o nenorocire prea mare pentru ca monopolul anticomunismului să nu fie o amenințare ce pune pe gânduri."

Intregul articol ma duce cu gandul si la Adrian Marino, la materialul pe care l-am scris despre Gabriel Liiceanu, cel care a monopolizat societatea civila. Ei bine, de data asta gruparea Tismaneanu, tot in numele PD-L/Traian Basescu isi doreste monopolizarea anticomunismului. Si o doreste nu de ieri, de azi, ci de la inceput. Inainte sa inchei mai fac o trimitere si spre textul lui Mihai Voicu.

Pana la urma, sa excluzi PNL si PNTCD din procesul comunismului e ca si cum ai exclude victimele dintr-un proces de crima. Ceea ce vor acesti oameni e un fel de proces de condamnare fara ca victimele si urmasii acestora sa fie prezente... Caci, la urma urmei, cine a murit in inchisorile comuniste de la Aiud, Sighet, Gherla? Cine a suportat reeducarea de la Pitesti, cine a fost deportat la Canal si in Baragan? Cine? Reprezentanii PD-L? Ai PD? Ai PD (FSN)? Ai FSN? Cine? Pe Doina Cornea sau pe surorile Coposu le reprezinta PD-L?

14 feb. 2010

HotNews - cloaca de fascistoizi


Au trecut aproape zece luni de cand am scris acest text. Ii acuzam pe cei de la HotNews ca instiga la comentarii antisemite. De atunci tot observ fenomentul pe HotNews. Si nu numai eu. Mi-au trimis si alti bloggeri/comentatori articole de pe respectiva publicatie care in subsolul lor gazduiesc o adevarata cloaca de comentatori cu opinii fascistoide. Indiferent de tema: ca e una legata de musulmanii din Franta, de negrii din SUA, de tigani, de Israel, opiniile de genul "Nazismul a fost bun", "Iudeii trebuie pedepsiti" si altele, cu mult mai dure, reapar. Nu insir acum toate link-urile, ci voi da o trimitere la ultimul articol, referitor la protestele de la Dresda. In nicio publicatie din vreo tara civilizata astfel de comentarii nu sunt permise si pastrate. Insa la HotNews, m-am convins in atatea luni, instigarea la astfel de reactii tine de politica editoriala.

Azi, prin vecini...

Astazi am postat ceva la Vali Badea. Despre... "Cel mai bogat partid". Vali e in sesiune si a rugat cativa bloggeri sa posteze la el. Ii mai puteti citi la Vali si pe Ada Rus, Oana Portase, Oana Stoica Mujea, Cristi Sutu si Alex Mazilu.

13 feb. 2010

Criza economica si ograda copilariei lui Boc


Motto: “Maica-mea spunea ca in ograda la ea criza nu a ajuns. E adevarat, la tara e mai usor decat la oras in vremuri de criza, pentru ca atat timp cat mai ai o gaina, un purcel, iti e mai usor” – Emil Boc, la B1 TV.

Fraza de mai sus m-a facut sa ma gandesc la ceva ce am citit de curand. Virgil Madgearu. Marele economist roman din perioada interbelica remarca, in lucrarea sa fundamentala “Agrarianism, capitalism, imperialism. Contributii la studiul evolutiei sociale romanesti”, publicata in 1936, ceva interesant despre mica proprietate taraneasca. Teza sa fundamentala era aceea ca populatia rurala de mici producatori din centrul si estul Europei, avand ca suport mica gospodarie taraneasca, nu s-a integrat in sistemului de productie capitalista.

Multi ganditori romani ai epocii au remarcat ca mica proprietate taraneasca rezistase mai bine Marii Crize economice dintre 1929 si 1933, si ca taranii se descurcasera, cu ce aveau pe langa casa, ceva mai bine dacat functionarii de la orase. Pentru tarani, condamnati la asa numita agricultura de subzistenta, termeni precum somaj, inflatie sau curba de sacrificiu nu aveau, cel mai adesea, nici un sens.

Multi incepusera sa idealizeze, in buna masura, satul romanesc, prezentadu-l drept o societate neafectata de vicisitutinile vietii moderne. Desi recunosteau ca “…Viata ce aci palpita / E lipsita / De confort occidental” - vorba lui Toparceanu, acestia inclinau sa creada ca macar taranul este mai ferit de crizele societatii moderne. Evident lucrurile nu stateau, in buna masura, chiar asa, dar, daca exista un simbure de adevar in aceasta poveste, el izvoraste din faptul ca satul romanesc nu se afla in secolul XX, ci undeva pe la inceputul secolului al XIX-lea…

Stiam ca gandirea economica a premierului Boc este nula si inainte ca acesta sa ne povesteasca ce se simte si ce nu se simte prin ograda parintilor sai. Ii vazusem pe acei oameni la televizor si intelgeam bine ca acestia sunt niste tarani de toata isprava, dar si faptul ca el, Emil Boc, reprezinta prima generatie din familia sa care a pus o pereche de pantofi in picioare. Ma asteptam ca taranii de felul parintilor sai sa fie mai putin loviti de criza, asa cum se mai intamplase si pe vremea lui Madgearu. Nu ma asteptam insa ca premierul sa se mandreasca cu asa ceva, caci noi ne aflam deja la inceputul secolului XXI, nu cu doua secole in urma.

Un banc care circula inainte de revolutie spunea ca “Cei Trei Mari” fusesera convocati intr-o zi de… Dumnezeu. Carter si Brejnev se intorsesera de acolo plangand, in timp ce pe fata lui Ceausescu nu se putea citi nimic. El convocase o Plenara a Comitetului Central si isi incepuse darea de seama astfel: “Tovarasi, asa cum stiti am fost convocati la Tovarasul Dumnezeu. Am o veste buna si una proasta. Vestea proasta este ca maine e Sfarsitul Lumii. Veste buna este, tovarasi, ca noi ne aflam cu cel putin 100 de ani in urma altora!”.

In felul sau sincer, Boc ne da aceeasi veste pe care ne-o dadea Ceausescu in banc, dar face acest lucru cu bucurie. Si isi ilustreaza exemplul cu situatia din ograda copilariei sale, ceea ce exprima, pe langa ridicolul involuntar, cat intelege premierul din tara pe care o conduce si din criza prin care aceasta trece.

Avem treaba! :)

- Pana pe data de 21 februarie, inclusiv, va invit in "Cabina de vot". Detalii la Lucia. Premiile concursului "Blog de blog" se vor acorda la inceputul lunii martie.

- Pe data de 28 februarie va invit sa participati la "Martisorul violet" - actiune comuna pe bloguri.

- Nu uitati sa donati pentru Daniel, inclusiv prin telefon, apelabil doar din reteaua Romtelecom: 0900 900 115 donatie de 5 Euro; 0900 900 110 donatie de 10 Euro.

12 feb. 2010

EBA: femeile nu sunt bine reprezentate in randul somerilor. Vrem egalitate. :))



Am citit la RealKafka si am murit de ras. EBA pledeaza in Parlamentul European pentru egalitatea intre femei si barbati. Inexplicabil, isi incepe discursul exemplificand cu un caz grav de inegalitate: “Rata somajului in randul femeilor in anul 2009 a crescut cu un procent de 1,6% fata de cea a barbatilor, care a crescut cu un procent de 2,7%”... Noroc ca la un moment dat a fost intrerupta de presedinte... :))