31 oct. 2010

Consortiul "Universitaria" respinge Legea Educatiei si descrie gestul adoptarii ei ca unul ilegal si netransparent.


Consortiul "Universitaria", din care fac parte Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti, "a emis o declaratie referitoare la noua Lege a Educatiei prin care sustine ca adoptarea acesteia prin asumarea raspunderii guvernamentale este „un caz unic in istoria moderna a Romaniei si, probabil, a Europei”.

Reprezentantii consortiului sustin ca demersurile pe care le-a parcurs legea pana acum sunt netransparente. In declaratia consortiului, reprezentantii universitatilor au cazut de acord ca aceasta noua lege incalca prevederile constitutionale.

„Prin Legea asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea este afectat in modul cel mai grav principiul constitutional al autonomiei universitare”, se arata in declaratie. In plus, reprezentantii universitatilor din consortiu sustin ca lipsa unei dezbateri publice „reale si efective”, dar si procedeul prin care s-au adus modificari recente legii denota faptul ca actul normativ a fost adoptat ilegal si netransparent. (...) Declaratia a fost semnata de catre rectorii institutiilor de invatamant. "

30 oct. 2010

Bloguri, recomandari...

Am trei recomandari sa va fac:
1. Noul blog al lui Alex Marin, pentru care am raspuns si eu la cateva intrebari despre "Romania mea". De modificat in blogroll.
2. Blogul deputatului liberal Horea Uioreanu, de curand aparut in online.
3. Blogul Militiei Spirituale. Veti citi, in ultima postare, aventurile lor la intrarea in Parlament in ziua motiunii.

Pentru ce a cheltuit Boc juma de milion de euro

Ca sa-si faca o poza cu familia Obama. De aici... Probabil poza e deja inramata si cu geam, pe masa parintilor, la Rachitele.

29 oct. 2010

Funeriu vrea sa elimine din Parlament cu ajutorul Legii Educatiei doi parlamentari PSD si un liberal

Pedelistii au mai gasit o formula pentru a scapa de niste parlamentari ai opozitiei. Citez de pe blogul "Pe surse":

"Patru parlamentari sunt puşi în situaţia de a alege între funcţia de rector şi cea de parlamentar. Ca atare... avem toate şansele ca după intrarea în vigoare a noii legi a Educaţiei(...) de la 1 ianuarie 2011 să avem alegeri anticipate în două colegii de senator şi două de deputaţi:

-senatorul PSD+PC Ecaterina Andronescu, rector autosuspendat al Universitatii Politehnica Bucuresti,
-senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica Timisoara
-deputatul PSD+PC Florian Popa, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti,
-deputatul PDL Iosif Stefan Dragulescu, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara"


O masura cu dedicatie asadar...

PNL depune motiune de cenzura. PSD sustine!



La presiunile parlamentarilor PSD, Victor Ponta a dat unda verde pentru sustinerea motiunii PNL. Ponta: M-au convins colegii mei din Ardeal sa sustinem motiunea. - HotNews.

Sa vedem acum cum vor reactiona sindicatele din invatamant si, in general, profesorii. E o breasla care nu ar trebui sa se compromita prin manifestari care sa dea nastere unor exprimari populiste. Mi-as dori ca protestele la care vor participa profesorii sa fie marcate de imaginatie, dar si de demnitate.

28 oct. 2010

Sondaj IMAS - cifre si opinii

Alin Teodorescu, la "100%", despre ultimul sondaj IMAS:

"Intenția de vot alegeri parlamentare:
PSD – 30,3%
PNL - 23,9%
Partidul Poporului – 17,3%
PDL – 13,8%
PRM – 5,1%
PNG - 1,5%

Încrederea în politicieni:
Crin Antonescu - 29,10%
Victor Ponta - 25,3%
Traian Băsescu - 9,8%
Emil Boc - 6,9%"

"- Moțiunea de cenzură este o armă politică suficientă. Arăți că nu ești de acord cu politica unui guvern, chiar dacă trece, chiar dacă nu trece. Nu ai nevoie să faci manifestații de stradă."

"- Dacă se fac alegeri acum, PDL crește la peste 30%. Fenomenul se numește spirala tăcerii: atunci când te afli în poziția de a susține un lucru care nu este pe placul publicului te duci într-o pungă. Oamenii nu pleacă la un alt partid ci doar se retrag într-o pungă. Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, este punga PD-ului, așa cum au fost și alte partide mici în trecut pentru PSD de exemplu. Partidul Poporului este punga în care s-au dus PDL-iștii supărați."

Alte opinii pe marginea acestui sondaj, aici.

Mihai Stanescu si cadoul surpriza al liberalilor pentru Emil Boc

O carte cu coperti portocalii si coli albe. Asta i-a oferit ieri lui Emil Boc, de la tribuna Parlamentului, din partea grupului PNL, Emil Hasotti. :)

27 oct. 2010

Si furtuna... de dupa liniste. Cum am ajuns sa ma lupt cu SPP-istii in Parlament

Bun. Probabil unii dintre voi stiti deja ca am avut azi un incident cu SPP, chiar de fata cu presa, in cladirea Parlamentului. :) Stirea pe Mediafax suna asa:

"Deputaţii PNL Dan Radu Ruşanu, Dan Motreanu şi Alina Gorghiu au avut, miercuri, un schimb dur de replici cu ofiţerii SPP care interziceau accesul în loja rezervată publicului a patru invitaţi reprezentând Clubul Bloggerilor Liberali, existând chiar o îmbrânceală între un invitat şi un ofiţer SPP.

Conflictul a izbucnit în momentul în care cei trei deputaţi PNL au încercat să-i introducă pe invitaţi în loje, reprezentantul SPP postându-se efectiv în dreptul uşii şi refuzând categoric accesul invitaţilor.

Ofiţerul SPP, care a chemat imediat întăriri, le-a transmis deputaţilor PNL că a fost pus acolo de către secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, pentru a-i lăsa să intre doar pe deputaţi
(nota mea: si pe invitatii PDL, "Liga pentru Presedinte")

În acel moment, Dan Radu Ruşanu i-a solicitat ofiţerului SPP să plece imediat din zona respectivă, apreciind că paza trebuie asigurată doar de către reprezentanţi ai Camerei, şi nu de către SPP, dar acesta a refuzat, s-a postat în dreptul uşii şi a blocat accesul invitaţilor din Clubul Bloggerilor Liberali.

O reprezentantă a Clubului bloggerilor liberali, îmbrăcată cu un tricou alb pe care scria "Sustin moţiunea", a forţat intrarea în loje, îmbrâncind ofiţerul SPP şi reuşind să intre în holul care deserveşte lojele, împreună cu Ruşanu. Ofiţerul SPP a reacţionat imediat şi a imobilizat-o. Dan Radu Ruşanu a intervenit şi a încercat să o elibereze, adresându-se ofişerului SPP: "Nu vă e ruşine? Cum vă permiteţi?". "Cum îţi permiţi? Nu ai calitatea asta! E nepoliticos! Sunt chestor cu ordinea şi paza în Parlament", a continuat Ruşanu, demersul său fiind de natură să conducă la eliberarea invitatei.

SPP susţine că persoana care a încercat să împiedice accesul unor invitaţi ai liberalilor în lojele Parlamentului nu este angajat al Serviciului, în acea zonă atribuţii având doar personalul Direcţiei de Afaceri Interne a Camerei Deputaţilor.
(nota mea: respectivul a spus de fata cu toata lumea prezenta ca lucreaza pentru SPP)

"Persoana care ar fi încercat să împiedice accesul unor invitaţi în lojele sălii de plen din parlament nu este angajat al SPP. SPP nu are atribuţii în interiorul Palatului Parlamentului, cu excepţia protecţiei demnitarilor prezenţi în Parlament şi a accesului la intrarea în Palatul Parlamentului", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea.

Acesta ar fi, sa zicem, punctul culminant al peripetiilor noastre in interiorul Parlamentului astazi. Povestea insa e putin mai lunga. Obtinusem, cu ajutorul parlamentarilor liberali, acceptul de la Secretariatul General de a intra in Parlament. Asa cum se face. Depunand cu o saptamana inainte o lista cu CNP-uri, serii si numere de buletin, numere de la masini. Totul perfect legal. Ar fi trebuit sa intram 15 persoane.

De la prima ora insa nu au primit permisiunea sa treaca de poarta Parlamentului, dintre noi, decat cei cu masini. Nu ma intrebati de ce. Am reusit astfel cinci persoane: Eu, Eliad, EpZ, Elfy si Alex Marin (care nu a reusit sa intre deloc in sala de plen). Am incercat sa intervin la jandarmi, sa explic ca si ceilalti care erau pe lista au aceleasi drepturi, dar fara succes. Aveam la mine si o sacosa cu tricourile pe care trebuia sa le purtam, dupa o campanie pe facebook "Coasa interzisa - Sustin motiunea", pe care probabil o cunoasteti. Nu am reusit sa le introduc nicicum, fiindu-mi confiscate de catre paza cu explicatia socanta: "Va rog, nu e bine, nu e voie, raman la noi"

Colegii mei s-au enervat pe buna dreptate cand au vazut ca, la poarta, singurii care erau lasati sa treaca erau sustinatorii lui Traian Basescu (?), adusi cu masini speciale, cu ecusoane portocalii in piept... Dar mai bine cititi la Epistole pentru Zeus capitolul acesta.

Pana la urma am reusit sa intram in sala. Fortat, asa cum ati citit pe stirea Mediafax. Cam dupa o ora de sicane prin interiorul Parlamentului si dupa incidentul cu SPP-istul. De ce le era atat de frica de noi, de ce nu ni s-a dat voie sa intram cu tricourile, nu stiu... Era un tip de protest civic, la care oricum se raliasera si parlamentarii opozitiei, care purtau insigne cu acelasi logo. Eu am fost singura care am avut un astfel de tricou, dar asta pentru ca am avut inspiratia sa il imbrac, peste alte haine, inca de acasa.

Mai departe, ce pot sa va spun?... Poate sa va arat cateva poze:

1. Pentru a-i reprezenta pe cei care si-au afisat pe bloguri sau la profilul de pe facebook "coasa", am atarnat la balconul salii de plen tricoul buclucas.
2. Legitimatia de invitat.
3. Si cei de la "Militia spirituala" au reusit sa intre in sala. Dupa cum se vede, si ei, aproape paziti de presa, ca si noi. Dar tot mai tarziu, si tot cu probleme, desi aveau si ei aprobari. Li s-au confiscat niste banane.
4. Iata cum arata loja "corpului diplomatic". Vi se par domnii acestia, cu ecusoane portocalii in piept, diplomati?

Concluzia e clara: traim intr-o tara in care pentru puterea portocalie exista un cetatean de rangul 1, "basescianul", si un cetatean de rang 2, care nu are aceleasi drepturi, sau pentru care trebuie sa se bata cu reprezentantii puterii. Dar parca ne mai mira ceva... Ma bucur doar ca va pot demonstra din ce in ce mai des acest lucru. :)

Update: Cepeca nu a reusit sa intre, insa povesteste si el pe blog ce a vazut ieri la Parlament.














































Liniste

E foarte greu sa spui care e cea mai frumoasa lucrare a celui care, prin intreaga sa opera, se considera a fi adus arta sunetelor cel mai aproape de perfectiune. Si totusi, aceasta parte din concertul in fa minor - Largo - poate fi considerata unul dintre diamantele creatiei bachiene. Un diamant in sclipirea caruia se odihneste insasi linistea.

26 oct. 2010

Ambasadorul american si serviciile romanesti

Vreau sa va retin atentia pe o tema pe care am abordat-o si aseara, la Clubul Bloggerilor Liberali, intr-o discutie extrem de placuta si interesanta cu Stejarel Olaru: "declaratia ambasadorului american" despre care puteti sa cititi aici. O sa fac insa o trimitere catre blogul domnului Dorin Tudoran, care a postat o scrisoare deschisa.

Scrisoarea este adresata chiar Dlui Mark H. Gitenstein, Ambasador al Statelor Unite în România. Am selectat un fragment, dar va rog sa o cititi in intregime si eventual sa o si recomandati mai departe spre lectura:

"Hărțuielile politce din România poartă amprentele serviciilor de informații. Rolul unor asemenea servicii a fost capital în decembrie 1989, când revolta oamenilor a fost manipulată și un proces ce ar fi trebuit să devină unul revoluționar a fost deturnat într-o acțiune tipică de preluare a puterii din interiorul puterii. Servicii din cadrul armatei și Securității au jucat atunci un rol cheie în acea manipulare. Ce a început atunci continuă să fie desăvârșit azi. Și nu doar de o formațiune politică ori alta. Și nu doar de câțiva politicieni.

Importanța amestecului acestor servicii în sfera politicului este dovedită de competiția acerbă în care se află actorii politici pentru a-și asigura mai întâi sprijinul și mai apoi controlul asupra acestor servicii în preajma și după consumarea alegerilor. Toate conducerile post-decembriste ale României s-au folosit în acest chip de serviciile de informații și toate au sfârșit prin a fi folosite, într-o măsură sau alta, de acestea din urmă.

Departe de a fi apolitice, asemenea servicii – fie cele recunoscute oficial, fie cele alternative, care acționează dintr-o umbră bine protejată – sunt cele ce slujesc ambițiile grupurilor de interese sub care este strivit un singur interes: interesul național."


.......................

P.S. - Stim ca serviciile se subordoneaza, cel putin in aparenta, Parlamentului Romaniei. Pana in 2006 s-au facut, de bine de rau, asa cum puteti observa pe site-ul SRI, rapoarte de activitate. De ce, incepand cu 2007, nu se mai fac? Nu mai avem dreptul sa stim nici macar ce se intampla cu bugetul pe care il primeste SRI? O dovada ca nu exista rapoarte sau ca, cel putin, nu sunt publice, si nici comisia de specialitate din Parlament nu le cunoaste, aveti in imaginea de mai jos. Interesul national? Hmmm...

La Slatina... love is in the air :))

Poate daca cetatenii o sa se uite mai mult pe sus, catre mesajele dragastos-kitschoase ale primarului portocaliu Valcov (sotul Laviniei PIN), nu vor mai vedea gropile din asfalt... :D

25 oct. 2010

Dan Chitic i-a facut plangere penala lui Traian Basescu













"Acest demers nu este neapărat menit a avea o finalitate juridică (condamnarea fie și la amendă a făptuitorului), ci este strict un apel la apărarea de către noi înșine a drepturilor noastre cetățenești. În mod cert, pasivitatea în fața oricăror abuzuri ale guvernanților (că sunt mai mici - ca cel al cărei victimă am fost, sau mai mari - așa cum sunt cei 22 milioane de cetățeni ai României) nu va face nimic altceva decât să atragă și mai multe abuzuri, căci ultimii 20 de ani ne-au demonstrat clar că în fața “asupritorului băștinaș” capul plecat sabia îl taie.
Acesta este motivul pentru care depunând această plângere am vrut ca, înfruntând orice risc și asumându-mi orice viitoare și foarte probabilă răzbunare din partea “sistemului”, să afirm faptul că, în pofida tuturor eforturilor guvernanților, nu sunt un sclav pe plantația lor portocalie unde “șeful” să poată oricând să-ți dea o palmă (și eventual să te simți și onorat de “atenție”), ci sunt și voi rămâne în continuare un om liber, cetățean cu drepturi depline al acestei țări.
Având în vedere că singura garanție a unei societăți libere și democratice este asumarea de către fiecare cetățean în parte a responsabilității apărării drepturilor sale, fac un apel la fiecare dintre cei ce vor citi aceste rânduri să uite expresiile “lasă că merge și așa”, “au fost și vremuri mai grele” sau “nu e dracu chiar așa de negru” și mai ales “capul plecat sabia nu îl taie”! "

Ponta joaca dansul pinguinului


Pentru ca nu am timp sa scriu astazi prea mult pe subiectul motiunii, vreau neaparat sa va recomand doua articole. Al Iuliei Huiu si al Ancai Radu. Tema comuna: Ponta.

Si doua citate de pe blogul liderului PSD, ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba:

‎"Si vreau sa spun direct ca nu suntem total pregatiti, desi am avansat mai repede decat era planificat."

"...sunt convins ca si un alt guvern al PDL cu aliatii sai tot ar fi mai bine decat starea actuala."


Asta in timp ce pe Crin Antonescu toata lumea il aude, sper, de cateva zile, cum cere ca opozitia sa ofere o constructie solida, o alternativa, la care sa se poata ralia parlamentari din arcul puterii, in special UDMR, unica sansa REALA sa treaca motiunea. Crin Antonescu e, se pare, singurul lider de opozitie care intelege ca tara asta nu se poate conduce DECAT DE CATRE O ALIANTA cu sustinere larga in urmatorii ani. Au incercat PDL sa guverneze cu o sustinere de conjunctura si se vede ca nu au reusit. Nici PSD nu are cum sa reuseasca.

Astazi, Stejarel Olaru.


Astazi, la ora 17:30, ne intalnim la Clubul Bloggerilor Liberali cu istoricul, politologul, liberalul Stejarel Olaru. Va asteptam la sediul PNL din strada Fildesului nr.2.

24 oct. 2010

Avem nevoie de o lege impotriva tiraniei dupa modelul Greciei Antice?

Decret-lege, Eucrates, Atena, 337/6, B.D:
„Fie prielnică soarta poporului atenian; nomotetii să găsească cu cale ca, dacă
cineva se revoltă împotriva poporului pentru (a instaura)
tirania, dacă e părtaş (la instaurarea) tiraniei, dacă dizolvă
adunarea poporului ateniană sau democratia de
la Atena, cel care-l va ucide pe acela care va actiona astfel
nu va fi impur; pe de altă parte, să nu fie permis nici
unuia dintre membrii consiliului Areopagului, în cazul în
care demos-ul atenian sau democratia la Atena ar fi
dizolvate, să urce pe Areopag, să participe la întrunirea
consiliului sau să delibereze, fie şi numai asupra unei
singure chestiuni; dacă vreunul dintre membrii Areopagului,
după dizolvarea demos-ului atenian sau a democratiei
la Atena, urcă pe Areopag sau participă la întrunirea
acestui consiliu sau deliberează asupra oricărei
chestiuni, să fie lovit de atimie, el şi urmaşii săi,
averea sa va fi confiscată iar a zecea parte (va apartine) zeitei...“


(pag. 282, "Cetatea Greaca, Intre real si imaginar"Zoe Petre © Editura Nemira, 2000)

Rezistenta la opresiune este la fel de veche precum tirania. Pe 7 octombrie, la dezbaterea organizata de Fundatia Horia Rusu "Pentru o noua Constitutie", Dinu Zamfirescu spunea: "De ce nu am include in Constitutie dreptul de rezistenta al omului la represiune?". Cred ca o astfel de lege, impotriva tiraniei, ar fi extrem de necesara. Dar cum ar trebui sa arate ea, adaptata timpurilor moderne? Simplul gest de a condamna comunismul si regimurile totalitare se pare ca nu e de ajuns. Ba, mai mult, e folosit in chip propagandist, populist, de personaje cu inclinatii autoritare, pentru a masca (sau chiar a justifica) excesele politienesti.

Foto: Stela din marmura, inscriptionata cu legea impotriva tiraniei - Muzeul Agora - Atena.

Aici am ajuns! (II)

Fotografie facuta prin Bucuresti de Niku Elektriku. Deci nu s-a gasit...

23 oct. 2010

Bugetari, aici sunt salariile dumneavoastra!

Sectorul 3. 8000 RON banca. De stat!

Asociatia 21 Decembrie "protesteaza" 79 de zile la Cotroceni!!!

Nu-mi vine sa cred ce citesc la Marieta. Platoul de la Leu, pe care se faceau de obicei protestele de la Cotroceni, a fost "oferit" din 7 octombrie (ziua in care se programase initial protestul politistilor), pana la Craciun, Asociatiei 21 Decembrie. Pentru? In niciun caz pentru proteste, din moment ce, de curand, Seful Asociatiei 21 Decembrie, Costin George, a fost numit in functia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989. Despre colaborarea Asociatiei cu Traian Basescu stiam. Dar avem acum inca o dovada ca si primarul Oprescu ii face jocurile individului de la Cotroceni, concesionand spatiul de protest unor insi care sa ofere liniste presedintelui.

P.S. - A propos, unde sunt "solidarii de serviciu" din coada semnaturii lui Iliesiu, care il sustineau pe Teodor Maries in cea de 60-a zi a grevei foamei? A auzit cineva de ei in ultima vreme? Nu de alta, dar ar avea si femeia asta, despre care a scris si CNN, nevoie de sustinere. Tot dupa 60 de zile de greva a foamei.

22 oct. 2010

TRU si ITM. Lingai au fost, lingai sunt inca...

Martie 2009: "Traian Radu Ungureanu a anuntat ca a decis sa candideze din partea PD-L la alegerile europarlamentare din iunie 2009."

Octombrie 2010: "Ioan T. Morar a fost numit de Executiv în postul de consul general al României la Marsilia (Franţa)"


TRU
Asculta mai multe audio diverse

Cautam demult aceasta inregistrare, veche de vreo doi ani. Daca aveti 30 de minute libere, ascultati-i pe TRU si ITM. Pe atunci, nici unul nici altul nu fusese rasplatit de Traian Basescu. Acum sunt amandoi. Dupa ani de lins. Mai putem sa credem ca nu au scris ode si pe vremea comunismului pentru privilegii?

A, si sa nu uitam, pe vremea aia erau platiti de Vantu, caruia ii luau apararea. :)

Romania anului 2010 in statistici si topurile internationale

Puterea incearca sa ne convinga ca televiziunile mogulilor prezinta realitatea in mod deformat. Incearca sa ne convinga ca exista campanii denigratoare, care fac rau Romaniei. Ca situatia este de fapt cu totul alta. Cum arata insa Romania vazuta din exterior? "Spune si tu" ne prezinta o radiografie, prin intermediul unor rapoarte prezentate de institutii internationale sau publicatii internationale credibile, cum ar fi: FMI, Credit Market Analysis, Newsweek Magazine, Eurostat, Parlamentul European, Consiliului Fiscal, MCX systems, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Comisia Europeana, Unicef... si multe altele. Aceasta radiografie o puteti consulta in documentul prezentat in scribd, iar concluzia nu poate fi decat una: Romania anului 2010 este intr-o situatie catastrofala.

România în topuri

21 oct. 2010

Adevarul despre numarul bugetarilor


Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a făcut o descoperire şocantă: autorităţile române şi oficialii FMI au decis măsurile de restructurare pe baza unor date false. Cifrele vehiculate public cu privire la numărul de bugetari sunt greşite.

"În lunile mai-iunie 2009, preşedintele Traian Băsescu a promovat insistent ideea reducerii numărului de bugetari cu 20%. De atunci şi până în prezent, premierul Emil Boc a dat numeroase ordonanţe de urgenţă, prin care ar fi redus numărul acestora. Reducerea numărului de bugetari a fost condiţia FMI, pentru ca România să încheie acordul de împrumut cu organizaţia financiară internaţională în luna mai 2009. Este adevărat că România are un număr total de bugetari mare raportat la populaţie, însă restructurările făcute de Guvernul Boc, la indicaţiile FMI, au fost făcute arbitrar, fără nici o logică şi eficienţă, plecând de la nişte statistici contradictorii şi lacunare.

PDL suţine că, în perioada 2007-2008, numărul bugetarilor a crescut cu 300.000 (Adriean Videanu) sau cu 250.000 (Andreea Vass). Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, susţinea, în mai 2009 că, în perioada 2006-2008, sectorul public din România a crescut cu 250.000 de angajaţi şi că el trebuie redus. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că în 1990 erau 800.000 de bugetari, în timp ce acum sunt 1,4 milioane. În realitate, Isărescu compară date de la Institutul Naţional de Statistică (INSSE) din 1990 cu date de la Ministerul de Finanţe din prezent. Potrivit INSSE, în 31 decembrie 1990 erau 819.000 bugetari. Tot potrivit INSSE, numărul maxim de bugetari a fost atins în 31 decembrie 2009 - 1.061.900, adică cu 350.000 mai mic faţă de cât susţine guvernatorul BNR.

Cifra vehiculată pentru a justifica cererea de reducere a bugetarilor pe care FMI a cerut-o României, este falsă şi exagerată şi nu corespunde nici statisticilor oferite de INSSE, nici celor oferite de Ministerul Finanţelor. FMI a susţinut, în mai 2009, că numărul bugetarilor a crescut în perioada 2006-2008 cu 250.000 de angajaţi. Dacă cifrele folosite de FMI ar fi fost cele oferite de INSSE, atunci rezultă că numărul bugetarilor a crescut, de la sfârşitul lui 2006 până în prezent, cu numai 137.000 de persoane, adică cu 50% mai puţin faţă de cât a pretins şeful FMI.

Şi mai curios este că, dacă luăm în calcul statistica cea mai completă – cea oferită de Ministerul Finanţelor -, creşterea bugetarilor în perioada 2006-2008 ar fi şi mai mică: de 123.337, adică mai puţin de jumătate faţă de cifra vehiculată de FMI.
Primul val de restructurare, anunţat de Guvernul Boc, în mai 2009, era restructurarea nediferenţiată a sectorului bugetar, cu 20%. Statisticile Ministerului de Finanţe arată că nevoile de restructurare s-ar impune în administraţia publică centrală şi locală unde, în 2007-2008 creşterea a fost de aproximativ 30.000 de angajaţi.

Dimpotrivă, în domenii precum educaţia sau sănătatea, creşterea de personal a fost, în aceeaşi perioadă, foarte mică. De exemplu, din 2005 până în 2006, în sănătate s-au redus 24.000 de posturi. De asemenea, în educaţie, din 2005 până în 2006, au fost angajate numai 125 de persoane. Cu toate acestea, Guvernul Boc a aplicat restructurarea nediferenţiată a sectorului bugetar, în contextul în care cifrele arată că există domenii care au nevoie de angajări (sănătate şi educaţie) şi sectoare care necesită restructurări serioase (administraţia publică locală şi centrală).

Nu ştim ce variantă a fost luată în calcul de FMI atunci când a sugerat României să restructureze sectorul bugetar. Guvernul Boc şi Traian Băsescu au susţinut, pe tot parcursul anului 2009 (mai-decembrie 2009), că în perioada Guvernului Tăriceanu (2004-2008) a avut loc cea mai mare creştere a sectorului bugetar de după 1989. În realitate, nu ştim care a fost evoluţia bugetarilor în perioada 2004-2008, comparativ cu perioada 1990-2004, din moment ce INSSE oferă statistici lacunare, iar statisticile oferite de Ministerul de Finanţe nu au date din perioada 1990-2004, ci se întind doar pe perioada 2005-2010. Singura certitudine care se desprinde din lipsa de statistici şi din statisticile lacunare oferite de INSSE este că valurile de restructurări făcute de Guvernul Boc în anii 2009-2010 au fost făcute arbitrar, nediferenţiat şi pe baza unor cifre false."
- "Spune si tu"

Pe aceeasi tema cititi pe blogul lui Simion Hancescu, prim vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ exact cifrele, sau la Transildania, un articol scris de Atreides.

20 oct. 2010

Cate ceva despre solidaritatea in online...

Cu felicitari pentru Anca si Paul!













Stolojan

Am selectat dintr-un filmulet facut de PSD, prea populist pentru gustul meu, un singur fragment, in care apare Stolojan. E de altfel cel mai bun fragment din tot clipul. Ascultati, va rog, ce promitea Theodor Stolojan in 2008, in campania electorala, atunci cand mai toata lumea stia ca suntem in pragul crizei. Atentie, Stolojan nu e orice activist PDL! Daca aceste promisiuni le facea Elena Udrea, sau Emil Boc, as fi trecut usor peste. Insa cel care promitea e fostul expert al Bancii Mondiale, fost prim-ministru, fost ministru de finante, cel care a condus agentia pentru privatizare in 1991, actual europarlamentar. In cazul lui, minciuna acestor promisiuni e cu mult mai grava, fiind un specialist in finante si economie. Sigur, Stolojan s-a retras imediat, in 2008, dupa ce fusese nominalizat de presedinte pentru postul de prim-ministru. Insa faptul ca promitea aceste cifre fantasmagorice, ar trebui sa-l faca acum sa nu mai scoata un cuvant in public.

19 oct. 2010

Cristiana Anghel, alarma de desteptare


Pe 27 noiembrie 1989, "The Independent" scria despre o profesoara de 60 de ani, aflata in greva foamei de trei saptamani, care protesta astfel impotriva autoritatilor comuniste care au incalcat in mod repetat drepturile omului. In scurt timp o lume intreaga a auzit de ea. Profesoara aflata in acesta forma extrema de protest era Doina Cornea, un simbol al rezistentei civice si morale romanesti. Dupa cateva zile, toti am scapat de dictatura.

La mai mult de 20 de ani de la acest moment, situatia se repeta. Un alt cadru didactic, doamna Cristina Anghel, se afla in greva foamei dupa opt saptamani, pentru incalcari la fel de grave ale drepturilor omului, in regimul Basescu, un regim care si-a asumat scaderea nivelului de trai.

Aceste femei, la un moment dat, nu au mai simtit foamea biologica care ne incearca o data la cateva ore. Si-au invins-o. Din prea multa sete pentru dreptate. E dur si cumplit ca unii oameni trebuie sa treaca prin asta pentru a-i sensibiliza pe altii. Pe cei multi. Pentru ca, la urma urmei, acest gen de protest nu inseamna nimic, asa cum observam, pentru un regim criminal. Insa pentru noi, pentru noi toti, un astfel de gest poate insemna alarma de desteptare.

Dragi profesori, alegeti o zi, o ora fixa, si sunati toate soneriile in scoli, in semn de solidaritate cu doamna Anghel, si ca semnal al desteptarii care, la urma urmei, nu poate sa vina din alta parte decat din SCOALA.

Cristian Preda, despre relatia constitutionala intre presedinte si "majoritatea rea"


Cristian Preda ne crede tampiti. Iata ce scrie pe blog: “Cred că nimic nu îl poate împiedica pe președinte să folosească toate puterile constituționale pentru a nu face pe plac unei majorități sudate de ura împotriva lui.” L-am rugat sa ne explice ce puteri da Constitutia unui presedinte, impotriva unei majoritati parlamentare. Desigur, nu exista stipulat in Constitutie asa ceva.

L-am urmarit pe Cristian Preda in mod special pe tema asta, si e cam a treia sau a patra oara cand incearca sa ne obisnuiasca cu ideea ca presedintele ar avea puteri superioare Parlamentului, superioare unei majoritati parlamentare. Sa ne faca sa uitam ca in Constitutie Parlamentul are rol de organism SUPREM. Justifica ante factum o viitoare incalcare a Constitutiei? Sigur. O face special. Mai mult, introduce in discutia publica ura/iubirea unei majoritati. Majoritatea buna si majoritatea rea. Din asta intelegem ca doar o majoritate plina de iubire fata de presedinte ar putea fi luata in seama la Cotroceni.

Va imaginati cum ar arata o Constitutie noua, elaborata sub tutela acestor indivizi?

18 oct. 2010

Limba de lemn si odele comuniste se intorc in pas vioi


"Alegerile care vin vor găsi o Românie schimbată de un concert de presiuni negative: criza economică, demografia în declin și pesimismul inculcat de repetiția sterilă a ciclurilor politice. În limitele date de acești factori, politica viitorului pare sortită unui program de intervenție de la o avarie la alta. Însă, România nu e egală cu suma problemelor ei declarate. Dimpotrivă, ce contează cu adevărat e capacitatea de a descoperi și pune la lucru potențialul nedeclarat al României. N-ar trebui să uităm că acest stil de gîndire anti-depresiv a fost inaugurat, practic, nu declarativ, de Traian Băsescu. Dacă nu e prea mult spus, Traian Băsescu e fondatorul optimismului românesc, într-o țară care obișnuiește să vadă mereu cealaltă jumătate goală a paharului. PD-L poate fi continuatorul acestui tonus politic. Operația e extrem de dificilă, dat fiind că optimismul lui Băsescu nu e toană ci o succesiune permanentă de încleștări cu ideile preconcepute și alianțele care fortifică și finanțează demoralizarea publică.
Politica dreptei redescoperite de PD-L are un pilon în ideile și în practica politică ale lui Traian Băsescu. Referința la Traian Băsescu e, în fond, planul care îi aduce la un loc pe toți mebrii PD-L, fie ei cărători de steaguri și pancarte la talpa partidului, fie ei purtători de idei pe ecrane și prin seminarii. Linia deschisă de Traian Băsescu trebuie, însă, dezvoltată și adaptată la cerințele țării care va înlocui țara pe care a condus-o Traian Băsescu. Noutatea cere noutate. Și hotărîre."

Vantu si Basescu, doua scursuri avide de putere

Hitler bows to Stalin: "The scum of the earth, I believe." Stalin returns the courtesy: "The bloody assassin of the workers, I presume." ...

Aceasta caricatura celebra reprezinta poate cel mai bine felul in care imi imaginez eu relatia Basescu - Vantu, adica relatia intre doi indivizi extrem de toxici pentru societate.

Tratatul de frontiera cu Moldova o conditie pentru intrarea in Spatiul Schengen


O sa va dau doar trei citate si comentam... :)

Traian Băsescu: "Un tratat de frontieră cu Republica Moldova ar face din şeful statului un partener al lui Ribbentrop şi a lui Molotov" - 15 mai 2009

Angela Merkel: "Obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. Ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că aceasta e direcţia în care trebuie să continuăm " - 12 octombrie 2010

Traian Băsescu: "Pe viitor, vrem să încheiem un acord de tranzit de reglare a circulatiei la frontiera. Aşa încercam să luăm comuniştilor argumentul că vrem să acaparăm Moldova” - 17 octombrie 2010

Moldova, Pamant Romanesc! ;) Basescu, un idiot de renume mondial. :D Un mare insucces al diplomatiei romane! =d>

17 oct. 2010

Crin Antonescu: opozitia are nevoie de sustinere publica in ziua votarii motiunii


In seara asta, Crin Antonescu a fost invitat la "Punctul de intalnire", emisiune realizata de Radu Tudor. Au fost interesante toate temele abordate, insa nu vreau sa va retin acum atentia decat pentru a va transmite mesajul liderului liberal catre intreaga societate:

"Daca in ziua in care se va vota motiunea vor fi forme de sustinere publica, civilizate, pasnice, acest lucru va conta foarte mult"

Doua lovituri: una de la PSD, alta de la Traian Basescu

Se prefigureaza doua lovituri politice. Una venind dinspre PSD catre dreapta, alta de la Traian Basescu catre opozitie. Vi le prezint pe amandoua:

1. De la PSD: "A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentru cele între 1000 şi 4500 lei, şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4500 lei."

Lovitura politica pentru dreapta, sau doar concesia (nesustenabila) pe care PSD o face PNL-ului, propunand o varianta de impozitare care nu depaseste cota unica?

2. Cea mai importanta. De la Traian Basescu: Se zvoneste ca Emil Boc si-ar da demisia, pentru a dinamita motiunea opozitiei. Prim-ministru va fi... un barbat. Cine? Blaga? Altcineva? Va incalca Traian Basescu inca o data Constitutia? Cum ar trebui sa reactioneze opozitia?

16 oct. 2010

Lectia de solidaritate

In fiecare clasa, pe fiecare tabla, o lectie de solidaritate data si copiilor...

12 octombrie 2010 - o zi istorica, despre care nu a scris in Romania mai nimeni



Va invit mai intai sa cititi urmatorul articol, pe care il copiez integral:

"Pe 12 octombrie a.c., Germania a surprins total comunitatea internaţională, cu o ofensivă diplomatică spectaculoasă, prin patru acţiuni concomitente, cu impact maxim în presa lumii.

Prima dintre acestea a fost întâlnirea de la Kremlin, dintre preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, şi omologul său german, Christian Wulff. A doua a constituit-o prezenţa la Bucureşti a cancelarului german Angela Merkel. A treia a reprezentat-o vizita şefului Statului Major General al Bundeswehrului în Israel. Şi cum finis coronat opus/sfârşitul încoronează opera, la încheierea aceleiaşi zile, Adunarea Generală a O.N.U. a ales Germania ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.


Pentru Republica Moldova, fiecare dintre aceste acţiuni are o relevanţă aparte, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare, din luna noiembrie.

De ce? Să le luăm pe rând.

Astfel, la convorbirile dintre şefii de stat rus şi german s-a accentuat asupra atmosferei de înţelegere şi încredere reciprocă în care au fost discutate probleme de interes bilateral, european şi internaţional. Rusia are nevoie de sprijinul Germaniei pentru ambiţiosul program de modernizare promovat de tandemul Medvedev-Putin. De altfel, preşedintele rus a ţinut să declare că “Germania este partenerul nostru economic principal în Europa şi relaţiile noastre curente sunt la un nivel foarte înalt, care este extrem de mulţumitor pentru noi.”

La rândul său, preşedintele Wulff a precizat că „pentru Germania, Rusia este un partener cheie atât în dezvoltarea şi stabilitatea globală, cât şi în cooperarea economică şi culturală bilaterală.”

Dintr-o asemenea perspectivă, Chişinăul, aflat aproximativ la jumătatea distanţei dintre Berlin şi Moscova va beneficia, după alegeri, de un climat propice unei evoluţii în viitor accelerate, de integrare în Uniunea Europeană. Fără puseuri de instabilitate tipice unei guvernări fragile sau contestate. Rusia dând semnale oficiale clare că va respecta voinţa electoratului din Republica Moldova. Nici nu ar putea să îşi mai permită vreo extravaganţă de genul intervenţiei militare în Georgia, sensibilitatea Uniunii Europene şi reacţia previzibilă a Casei Albe fiind cunoscute exact la Kremlin.

Faptul că, în aceeaşi zi, la Bucureşti, cancelarul Merkel aborda cu liderii României şi necesitatea găsirii unei soluţii realiste în problema Transnistriei, într-o manieră calmă, constructivă şi pe baza ajungerii la o soluţie inteligent negociată, indică acordul prealabil al Moscovei pentru detensionarea situaţiei din arealul transnistrean. Ceea ce poate genera o viziune optimistă a liderilor de la Chişinău, chiar dacă nu peste noapte se vor înlătura efectele anilor de confruntare şi suspiciune între autorităţile centrale şi cele separatiste. Important este că Merkel şi Putin au drept opţiune comună soluţionarea paşnică a încremenirii în propriul proiect a guvernanţilor transnistreni.

Nu trebuie deloc minimalizată semnificaţia primei vizite a generalului Volker Wieker, şeful Statului Major General al Bundeswehrului, în Israel. Între Germania şi statul evreu există un tratat prin care Berlinul se obligă să acorde sprijin militar în situaţia când acesta din urmă ar fi atacat. O asemenea intenţie fiind repetat exprimată de conducerea actuală a Iranului. Materializarea acesteia ar putea crea şi situaţia când rachete iraniene ar lovi litoralul românesc şi regiunile adiacente. Chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru, s-ar putea să fie pusă în situaţia pe care a avut-o România pe timpul războiului din teatrul de operaţii ex-iugoslav.

Cât priveşte alegerea Germaniei ca membru nepermanent, pentru doi ani, în Consiliul de Securitate al O.N.U., începând cu 1 ianuarie 2011, aceasta este o veste foarte bună pentru statul românesc dintre Prut şi Nistru, deoarece la nivelul lideranţei naţiunilor lumii, dorita bună guvernare de la Chişinău va avea un sprijinitor onest, serios şi puternic.

Un proverb german spune că “vulpile bătrâne cad cu greu în cursă”. La acesta ar trebui să mediteze acele forţe politice de la Chişinău, care încă mizează, din păcate, pe un limbaj politic violent, cu argumente ce ţin de o perioadă devenită de tristă amintire.

Mă întreb, de pildă, cum ar fi comentat cancelarul Angela Merkel filmul postat de energicul Igor Dodon pe site-ul său, în care încriminează accesul României la baza de date privind evidenţa populaţiei Republicii Moldova. Asta pentru că atunci când experţii ministerului de interne german au venit la Bucureşti pentru a sprijini modernizarea structurii similare române, nimeni nu s-a gândit la chestiuni de acest gen, ce ţin pur şi simplu de etapa Războiului Rece. Din care statele europene au ieşit oficial, dar în care au rămas, neoficial, oameni cu convingeri cel puţin perisabile...

Cu siguranţă, doamna Merkel nu ar fi criticat – pentru că nu îi stă în caracter – un asemenea produs propagandistic. Probabil ar fi surâs, cu o oarecare amărăciune, şi i-ar fi spus ulterior lui Putin:

- Un singur lucru nu putem schimba acum, Vladimir Vladimirovici, în ţinuturile răsăritene – mentalitatea unei generaţii.

Răspunsul premierului rus?

O înclinare semnificativă a capului.

Ion Petrescu"

Arena.MD

...................................................

Eu cred ca subiectul trebuie urmarit in continuare cu mult interes. Pe 13 octombrie Rusia si-a declarat deschiderea pentru discutiile pe tema transnistreana. Pe 18-19 octombrie, presedintii Frantei, Rusiei si Germaniei se vor intalni in orasul francez Deauville, unde vor examina probleme de securitate pan-europeana si cooperare.

In discursul (netradus de presa) de la Cluj, Angela Merkel a spus, tot pe aceeasi tema, urmatoarele:

"Cred ca lumea se asteapta pe buna dreptate ca noi, europenii, impreuna, sa solutionam problemele care mai exista in Europa - fie in Balcanii occidentali, fie intre Republica Moldova si Transnistria. Cu totii purtam raspunderea cand este vorba de a intampina neincrederea persistenta, si de a crea conditiile pentru depasirea a ceea ce separa. Impreuna, in Uniunea Europeana si cu alti parteneri, putem rezolva de exemplu conflictul Moldova-Transnistria."

..................................................

Despre politica populist-propagandista a presedintelui Basescu, care nu a facut decat sa ingreuneze pana acum orice solutie pe subiectul transnistrean, si despre presa romaneasca, care a tratat subiectul vizitei Angelei Merkel total neprofesionist, discutam in comentarii.

15 oct. 2010

UNDE SUNT BANII???


Am tot neglijat sa scriu pe o tema foarte importanta, abordata acum cateva saptamani de Varujan Vosganian. Tema se invarte in jurul unei intrebari la care portocaliii nu pot raspunde. Stim ce au facut liberalii cu banii atunci cand au fost la guvernare. Daca ne obosim putin gasim in presa, sau in diverse rapoarte, ba chiar si in discursurile portocaliilor, justificari pana la centima. Am trait toti mai bine, lucru confirmat si de Traian Basescu in campania electorala.

Pe partea cealalta, portocaliii aflati acum la putere nu pot justifica nimic. Si asta la aproape doi ani de la intrarea la guvernare! Unde sunt banii, domnilor? Aceasta intrebare n-ar trebui sa lipseasca nici de la protestele din tara. Atata timp cat traim pe niste imprumuturi pe care suntem datori sa le si returnam, avem toti dreptul sa stim ce se face cu banii. Dar iata ce scria Varujan Vosganian:

"Suntem in fata unei situatii stranii. Veniturile bugetului consolidat pe primele sapte luni ale anului 2010 au fost aproximativ egale cu cele din 2008. In fapt diferenta este de cca 700 milioane de euro, adica vreo 0,5% din PIB, in favoarea anului 2008. Atunci, cu 96,2 miliarde de lei venituri, salariile cresteau, pensile cresteau, cheltuielile de capital erau de 12 miliarde de lei iar deficitul bugetar era de 0,6% din PIB.

In anul 2010, cu 93,3 miliarde de lei venituri, salariile ajung cu 30% mai mici pe nominal si se zvoneste ca se va taia si dreptul celui de-al treisprezecelea salariu, taxa pe valoarea adaugata creste la 24%, se discuta despre impozitarea pensiilor, cheltuielile de capital sunt de numai 7,9 miliarde de lei iar deficitul bugetar a ajuns la 4% din PIB.

Cheltielile anului 2010, pe bugetul consolidat, sunt de 113 miliarde de lei, fata de 99 miliarde de lei in 2008. Asadar, cheltuielile sunt cu 14 miliarde de lei mai mari, dar Guvernul n-are bani sa plateasca salariile la nivelul anului 2008?!? Guvernul nu e in stare sa cheltuie pentru investitii de capital decat 60% fata de 2008! UNDE SUNT BANII?!?"


Foto: Gandul

Hendrix si Sibilla in fata la B1


"Se intalneste munte cu munte, dar om cu om!" - spune o vorba. Dar cate sanse sunt ca doi dintre cei mai duri comentatori anti-basescu din blogosfera, unul din zona PNL si altul din zona PSD, unul din Baia-Mare si altul din Caras-Severin, sa se intalneasca intamplator in fata la B1?

Ma plimbam azi pe Calea Victoriei, cu un grup format din amici de la Clubul Bloggerilor Liberali, printre care si Hendrix, teroarea postacilor PDL, venit tocmai de la Baia-Mare. La un moment dat, ghiciti de cine dam si... unde.

Ati recunoscut-o probabil in poza! Luptatoarea antibasista Sibilla in persoana, venita tocmai de pe plaiuri carasene, luandu-si notite (chipurile), in fata laB 1. Nu bag mana in foc, asa cum o stim, ca nu ii pandea de fapt pe Nasu', sau pe Turcescu, sa le tranteasca cate un ou in figura, la iesirea din televiziunea portocalie. :))

14 oct. 2010

Angela Merkel: E nevoie de o crestere economica sustenabila, nu una care se bazeaza pe datorii


Am selectat din discursul Angelei Merkel de la Cluj, cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai, urmatorul pasaj:

"Guvernul federal, si eu personal, vrem sa reusim multe. In primul rand, trebuie sa transformam Pactul de Stabilitate si Crestere intr-un instrument intr-adevar eficient impotriva politicii iresponsabile a indatorarii. Din acest motiv, avem nevoie in viitor de sanctiuni eficace pentru cazul in care unii nu se tin de regulile comune.

In al doilea rand, trebuie sa imbunatatim supravegherea si coordonarea politicilor economice in statele membre, pentru a descoperi si combate mai devreme evolutii gresite. Asta cere si un anumit grad de deschidere. Prin ajutoarele pentru Grecia, si decizia infiintarii unui scut de protectie pentru Euro, am reusit sa asiguram stabilitatea pe termen scurt si mediu a zonei Euro - si in interesul stabilitatii economice in intreaga Europa. Aceste instrumente au insa un termen de expirare.

De aceea, pe termen mai lung, si in al treilea rand, trebuie sa ne ocupam de intrebarea: cum putem crea un cadru de rezolvare a crizelor, care sa dea statelor membre stimulente pentru o politica financiara solida, si care sa asigure o participare adecvata a creditorilor privati?

In ceea ce priveste aceste masuri, nu ne putem limita la zona Euro. Din contra, toate cele 27 de state trebuie sa se angajeze la o politica care sa duca la mai multa crestere si mai multa competitivitate; avem insa nevoie de o crestere sustenabila, nu una care se bazeaza pe datorii. Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana vor avea mai mult decat pana acum un rol conducator in aceasta privinta."


Ii multumesc lui Transildania pentru traducerea integrala a discursului. Gasiti documentul la el pe blog.

13 oct. 2010

Un furt a esuat, altul abia incepe!


Ma uit acum la sindrofia de la Ateneu, adica la reorientarea PDL, sau a unei parti din acest partid, catre crestin-democratie. Si incep sa imi amintesc...

Ma enervez, fireste, dar ma si bucur... Sa rezumam putin situatia:

Pedistii au incercat, intreg deceniul trecut, sa fure socialismul si social-democratia de la Ion Iliescu si de la PSD. Si n-au reusit...

...apoi au renuntat...

Au incercat sa fure liberalismul de la PNL. N-au reusit nici de data asta...

...au renuntat....

Incerca, incepand din aceasta seara, sa fure crestin-democratia de la un partid muribund...

... si poate vor reusi...

Dar, una peste alta, asta inseamna ca s-au resemnat, si ca atacul lor, incercarea lor de a fura identitatea Partidului National Liberal, A ESUAT...

Un furt a esuat, un altul abia incepe. Nu se vor satura niciodata!

Basescu a decorat, in sfarsit, "sexul oral"



Astazi, Horia Roman Patapievici a fost decorat de Presedintele Romaniei cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Diferenta dintre Patapievici si Herta Müller, cea care a refuzat orice distinctie si decoratie de la Traian Basescu, se adanceste si mai mult, daca il citam pe Bonaparte, inventatorul Legiunii de Onoare: "Voi le numiti nimicuri, dar cu aceste nimicuri se conduc oamenii."

Baconsky ne ofera o varianta pentru "pleasca". Cometa! :)


La "Naşul": "PDL e coada unei comete politice, Băsescu"

Basescu, ca cometa (sic). Insa nu cred ca putea fi gasita o definitie mai buna pentru PDL, decat o coada, firava, din gaze si praf, care se micsoreaza imediat, cand cometa se indeparteaza de astrul zilei. Un nimic stralucitor si trecator... Sa-i fie gura aurita si vorba implinita lui Baconsky! :)

12 oct. 2010

Mihai Voicu si... o intrebare: sunteti pregatiti sa inghititi si broaste?

Am participat astazi la intalnirea cu Mihai Voicu de la Clubul Bloggerilor Liberali, unde s-a discutat in special despre calendarul actiunilor PNL. Dar nu despre asta vreau sa scriu acum. La un moment dat, Mihai Voicu a spus ceva, o chestiune pe care vreau sa va retin si eu atentia si, mai mult, sa va provoc sa discutam. Spunea asa: "In momentul de fata, pedelistii stiu ca daca se pastreaza procentele din sondaje, doua treimi dintre ei nu vor mai intra in viitorul Parlament. Asta ii face sa inceapa sa isi caute deja "cazare" la PSD sau PNL"

Pe de alta parte, poate ati observat ca in PDL exista o disputa intre Valeriu Stoica si Blaga, in ceea ce priveste nucleul care ar fi potrivit sa se reapropie de PNL cu diverse momeli. Stoica a inaintat ideea ca PDL ar putea sa sustina un candidat la presedintie liberal, iar Blaga a sugerat ca in niciun caz gruparea fosta liberala Stoica nu ar fi potrivita sa discute cu PNL, ci chiar el ar putea fi un garant al acestei apropieri, daca ar candida si castiga presedintia PDL.

PNL nu are de gand sa faca nicio alianta cu PDL, asta e clar. Insa ceea ce spunea Mihai Voicu azi, cu "cazarea", ar fi posibil. Ce vreau sa va intreb: ca votanti liberali, pe cine ati vedea voi primit sau reprimit in PNL, din zona portocalie, in vederea unei viitoare candidaturi? Stiu, initial ati spune "pe niciunul". Insa e un rapuns prea radical, pripit, nerealist. Ideea e: care parte din PDL ar fi mai usor de inghitit ca broasca? Nume?

Un procuror acuza: Guvernul incalca Decizia Curtii Constitutionale...

Circula pe net un material din care o sa citez cateva paragrafe:

"Guvernul Boc încalcă Decizia Curţii Constituţionale asupra Legii restabilirii echilibrului bugetar, decizie care stipula clar următoarele: „Începând cu data de 1 ianuarie 2011 se revine la cuantumul salariilor/indemnizaţiilor şi soldelor de dinainte de adoptarea acestor măsuri de diminuare, în condiţiile încadrării în politicile sociale şi de personal, care, la rândul lor, trebuie să se încadreze în nivelul cheltuielilor bugetare. Astfel, în urma aplicării măsurilor criticate se va menţine în plată acelaşi cuantum al salariilor/indemnizaţiilor şi al soldelor ca cel de dinaintea reducerilor operate prin legea criticată...”

Ca procuror, magistrat şi mai presus de toate, în calitate de cetăţean al României, voi lupta personal pentru ca Guvernul României să se supună prevederilor legale şi constituţionale. Constituţia României a devenit în ultimii ani pavajul prea multor încălcări flagrante. Repet către primul-ministru un principiu fundamental de drept şi anume Quod nullum est nullum producit effectum = Ceea ce este nul nu produce efecte, pe care îl las să-l analizeze şi să-l interpreteze conform propriei pregătiri în domeniul juridic.”


Autorul acestor randuri este Elena Hach, fost prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, candidat in alegerile CSM. I se mai alatura cineva in acest demers curajos?

Site-ul UBB a fost spart de hackeri cu doar cateva ore inainte de sosirea cancelarului german

AICI















PS: Important! Cititi pe Cotidianul: "Merkel: Bulgaria va fi evaluată separat de România pentru aderarea la Schengen"

11 oct. 2010

Marti, la ora 19:00, intalnire cu Mihai Voicu.


Maine, la Clubul Bloggerilor Liberali, il avem invitat pe Mihai Voicu. O sa discutam despre urmatorii pasi pe care doreste sa ii faca PNL-ul in opozitie, motiunea de cenzura, suspendarea presedintelui, diverse planuri si strategii. Intalnirea va avea loc la sediul PNL din strada Fildesului nr.2, la ora 19:00. Va asteptam.

Pe site-ul oficial al Cancelarului German....

...Numele lui Traian Basescu apare dupa cel al lui Emil Boc in programul care anunta intalnirea Angelei Merkel cu liderii din Romania. Sa fie ordinea in care Cancelarul se va intalni aici, mai intai cu premierul apoi cu presedintele? Sa fie importanta pe care o acorda Angela Merkel celor doi? Il apreciaza mai mult pe Emil Boc? Sa fie doar o gafa? Vom afla marti.

10 oct. 2010

Ce diferenta e intre Baconsky si Anastase?

"Nu am fost nici servil, nici familiar fata de Traian Basescu"
"Am intrat in politica pentru ca am lasat prea mult ca impostorii, analfabetii si figurile interlope sa ocupe avanscena politicii nationale"
- Theodor Baconsky, Ziare.com

In 1996, cand diferenta la vot intre CDR si PDSR a fost de aproximativ 9 procente pe tara, iar Bucurestiul (cuprinzand si diaspora) a votat in procent de 46,96% pentru CDR si 15,28% pentru PDSR (un procent mare pentru CDR venind si din diaspora), la Paris s-a votat de la 7 dimineata pina la 10 seara, in conditii similare cu 2009. Mai exact coada permanenta, dar (atentie!) fara nimic de completat. Ei bine, atunci, la Paris, au reusit sa voteze 1800 de persoane.

Theodor Baconsky nu va putea explica niciodata cum a reusit performanta de anul trecut, cand a numarat 3400 de persoane la coada la vot (aproape dublu fata de 1996), in timp ce lumea avea de completat in plus niste hartii. Din punctul meu de vedere, stiind datele de mai sus si comparandu-le, imi e clar ca la Paris, in 2009, a fost o frauda similara cu cea de luna trecuta din Parlament. Singura diferenta e ca frauda lui Baconsky nu a fost filmata. Sau a fost?

9 oct. 2010

Angela Merkel in Bulgaria si Romania. Riscant!


In perioada 11-12 octombrie, Angela Merkel va vizita Bulgaria si Romania, la invitatia Universitatii din Ruse si a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, care ii vor decerna titlul de Doctor Honoris Causa.

De data asta bulgarii au ocazia sa se faca de ras din start. Angela Merkel nu se va putea deplasa la Ruse din cauza drumurilor proaste, sau pe care se executa diverse lucrari. In plus, orasul nu are nici aeroport, deci e semi-izolat. Asa ca titlul i se va acorda luni la Sofia, unde va avea si o intalnire cu presedintele Parvanov, care la randul sau ii va decerna Ordinul Stara Planina, iar luni seara cancelarul german va ateriza la Bucuresti.

Marti dimineata, inaintea deplasarii la Cluj, Angela Merkel va avea o intalnire fulger cu presedintele Basescu si cu premierul Boc (pentru "convorbiri politice"), intalnire pe care probabil nu o poate evita. Drumul din Bulgaria catre Cluj trece totusi pe la Bucuresti. Pacat. Aici am putea sa ne asteptam la cateva gafe de rasunet, avand in vedere firea rece si necolocviala a cancelarului si aplecarea catre mitocanie a presedintelui. De urmarit... :)

Update: Cititi neparat si la Camelia Spataru pe aceasta tema.

8 oct. 2010

Liiceanu o ataca din nou sub centura pe Herta Müller

Scriitorul si editorul Gabriel Liiceanu declara, intr-un interviu pentru Contributors.ro, ca este surprins de decizia comitetului care a acordat premiul Nobel pentru literatura pe 2010. Liiceanu sustine ca decizia ca peruanul Mario Vargas Llosa sa fie laureatul de anul acesta marcheaza o ruptura fata de traditia ultimilor ani cand criteriul politic a contat prea mult in deciziile Academiei Suedeze. Asa se face ca, in anii din trecuti, s-a putut observa o “inadecvare” a talentului literar al autorului la importanta unui asemenea premiu, spune autorul roman care a semnat printre altele si un volum de dialoguri cu Vargas Llosa.

Extrase:


"- Sunt surprins. Ma dezobisnuisem de-a lungul ultimilor ani sa va incununati cu premiul Nobel scriitorii pe care toata lumea ii considera ca fiind cei mai mari. Premiul Nobel s-a dat in ultimii ani dupa criterii, as spune, preponderent politice si uneori am avut de-a dreptul frustrari culturale cand am vazut inadecvarea dintre talentul literar al autorului si premiul pe care l-a primit."

"- Nu inteleg cum se face ca premiul Nobel s-a orientat catre pura valoare literara. Cum se face ca Nobelul a revenit unuia dintre cei mai mari scriitori ai lumii? Nu mai exista distanta dintre valoarea literara si criteriile geo-politice."
Preluat de pe Contributors.ro

Le recomand celor care o mai ataca nepoliticos pe scriitoare sa tina minte o lista scurta de nume: Kipling, Lagerlöf, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Hermann Hesse, Andre Gide, T.S Eliott, Bertrand Russel, Winston Churchill, Hemingway, Albert Camus, Pasternak, Sartre, Beckett, Soljenitin, Böll, Garcia Marquez, Grass, Vargas Llosa. Si, dupa ce o repeta in gand de cateva ori, sa isi imagineze cat de penibili sunt sa atace in fapt Nobelul si juriile care au acordat celor de mai sus acelasi premiu ca si Hertei Müller.

Cartarescu si "polonezul" Havel

Mircea Cartarescu ne loveste astazi cu o... ignoranta crunta, demna de alesul sau presedinte. Lovit de Herta Muller direct in spiritul sau sensibil, scrie un text lung si plangacios in care aminteste la un moment dat si de Havel: "Havel nu şi-ar fi putut scrie cărţile în închisoare la noi, cum a făcut-o în Polonia, căci ar fi fost băgat la criminalii de drept comun şi la homosexuali sau ar fi fost omorât în bătaie ca Gheorghe Ursu." - EVZ

Brrr... Pai cum sa faci tu, ditamai "Cărtărăscu" prezidential si candidat la Nobel, asa o greseala? Asta imi aminteste de un alt episod. Dar sa il lasam pe Mircea Mihaies, via memoria internetului, sa ne povesteasca:

Mircea Mihaies in "Basescu, un mafiot unsuros, incompetent si cu o nesimitire de proportii tropicale" : "Dl. Basescu (de neuitat pentru mine prin ignoranta sa admirabila in desavarsirea ei: ajuns, nu se stie cum, la o receptie data in primavara lui 1997 in cinstea lui Adam Michnik la Vox Maris-ul din Piata Victoriei, oarecum buimac sa descopere atatea celebritati, marinarul-ministru l-a abordat pe un faimos critic literar: "Dar cine e asta de a venit atata lume?!" Strafulgerandu-l cu binecunoscuta-i privire ironica, acesta l-a persiflat: "Dom' Traian, azi nu dau meditatii pe gratis!"

Dom' Traian. Azi, anticomunist respectabil, vesnic cititor de Levant! :))

Update: Dupa ce cativa cititori au reclamat gafa, azi, redactia EVZ a scos din text "Polonia". Fara scuze, fara explicatii. Noroc ca unele persoane s-au gandit sa salveze.

7 oct. 2010

Nu stiu ce sa mai zic...


In campanie plangea cu gandul la viitoarea moarte a mamei lui, recitandu-i poeme. Dupa ce a aflat de moartea reala a mamei, hahaia la Bruxelles.

"14.10 - Decesul Elenei Băsescu este înregistrat oficial.

15.27 - Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, confirmă pentru „Adevărul" că mama sa a murit.

16.24 - Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, anunţă că şeful statului se va întoarce în ţară în acea seară, schimbarea de program survenind după anunţul morţii Elenei Băsescu.

16.47 - Valeriu Turcan anunţă că preşedintele l-a chemat la Bruxelles pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru a asigura conducerea delegaţiei României.

17.06 - Momentul fotografiei. Ora la care Băsescu a fost surprins râzând în hohote împreună cu cancelarul german, Angela Merkel, dar şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este confirmată atât de programul oficial al summitului, cât şi de fotograful Reuters, Yves Herman. Potrivit programului afişat pe site-ul reuniunii, oficialii au fost chemaţi pentru „fotografia de familie" la 16.05, ora Belgiei (adică 17.05 ora României).

Yves Herman, autorul fotografiilor, a confirmat şi el, pentru „Adevărul", momentul fotografierii: „Poza a fost făcută la ora 16 şi câteva minute (ora Belgiei - n.r.), la începutul sesiunii foto oficiale". El spune că „preşedintele vostru este un tip amuzant, care glumeşte mereu" şi recunoaşte că la acel moment şeful statului a râs în hohote. „Ce subiect! Poate râdea pe motiv nervos, dar nu cred. Este un subiect sensibil" - a comentat jurnalistul după ce a aflat motivul pentru care i-am solicitat aceste detalii."
- Adevarul

Cred ca nici dusmanul lui cel mai mare nu a ras cand a auzit de deces... Probabil de asta nu i-a transmis nimeni condoleante...

Lista sclavilor lui Basescu din Parlament

Vreau ca astazi sa ne distram. Sa radem de niste umili din PDL, UDMR, UNPR si de la minoritati, pe care i-a bagat Basescu in rahat ca sa-si salveze propria piele de suspendare. Cititi articolul din Cotidianul. Aveti si lista sclavilor. :))
Cotoi Voinescu, mai bine umilit decat demis, nu? :))

Fundatia Horia Rusu: dezbaterea pentru "O noua Constitutie"

Am participat astazi la dezbaterea initiata de Fundatia Horia Rusu sub egida Comisiei pentru o Noua Constitutie. Dezbaterea a tinut trei ore si au participat, din partea Fundatiei, Dorina Rusu si Dinu Zamfirescu, din cadrul Comisiei, Daniel Barbu, Gheorghe Piperea si Valentin Constantin. Moderator a fost Razvan Dumitrescu, iar in sala s-au aflat politicieni, jurnalisti si analisti politici, dintre care as enumera: Calin Popescu Tariceanu, Theodor Melescanu, Ciprian Dobre, Horatiu Buzatu, Tudor Chiuariu, Dan Sova, Valeriu Zgonea, Varujan Pambuccian, Iosif Boda, Corina Dragotescu, Christian Mititelu, Dan Pavel, Mugur Ciuvica, Radu Calin Cristea si multi altii.

Tema principala: "Rolul si atributiile Parlamentului intr-o democratie consolidata"

Dupa cuvantul de deschidere al Dorinei Rusu a luat cuvantul Dinu Zamfirescu, presedintele de onoare al fundatiei. Dansul a tinut de la bun inceput sa puncteze unul dintre motivele care anima o dezbatere pe tema Constitutiei astazi, si anume rolul pe care actualul presedinte si l-a arogat, care excede limitele pe care Constitutia actuala le prevede, si care poate duce, asa cum am vazut, la incalcari grave ale drepturilor omului. "De ce nu am include in Constitutie dreptul de rezistenta al omului la represiune?", s-a intrebat si a intrebat Dinu Zamfirescu.

A continuat discursul Valentin Constantin, nou membru al Comisiei, doctor in drept, specialist in drept international si conferentiar universitar la Facultatea de Drept din Timisoara care a spus: "In Constitutia Germaniei exista nu un drept ci o obligatie legata de dreptul la rezistenta la represiune al omului". Sau: "Daca Constitutia Romaniei trebuie revizuita, trebuie revizuita in sensul rule of law"

A urmat Gheorghe Piperea care a spus, printre altele: "Cred ca este momentul sa declaram ca statul este un contract. El trebuie sa puna in practica interesele celor care incheie acest contract" "Trebuie inteles faptul ca statul nu este un scop. El este un mijoc" "Va rog sa observati ce se intampa pe piata juridica: mii de persoane s-au organizat, si nu ma refer doar la chestiuni financiare, ci si la cei care lupta pentru dreptul la pensie, si altele...(...) Atunci, de exemplu, cand au dat statul in judecata si au castigat, profesorii au primit din partea Guvernului un raspuns ironic si o ordonanta de urgenta. Criza economica a devenit astazi scuza pentru orice" "Romania este, dupa Rusia si Turcia, cel mai condamnat stat la Curtea Europeana a drepturilor Omului"

Daniel Barbu a vorbit despre Constitutii: "Cele mai frumoase Constitutii sunt in Africa. Asta nu inseamna ca sunt si respectate. Ele nu au nicio valoare. Constitutiile trebuie insufletite de actorii politici". "Cheia chestiunii constitutionale in Romania ne-o dau partidele politice. Avem partide slabe" "In anii '90 nu existau parlamentari aventurosi, part-time, asa cum am observat acum." "Exemplul african de Constitutie ar trebui sa ne bantuie"

L-a completat Valentin Constantin: "Constitutiile frumoase nu sunt si bune. Cele bune au rolul de a impiedica concentrarea puterii in mainile unui singur om!"

Dupa constitutionalisti, din discursurile carora doar am spicuit, a venit randul unor politicieni sa-si spuna cuvantul. Primul a fost Calin Popescu Tariceanu. Citez: "In urma cu doua saptamani a fost in Romania Werner Hoyer, secretar de stat in rang de ministru de externe german, politician liberal. La discutia neoficiala pe care am avut-o cu domnia sa, i-am pus cateva intrebari ca, de exemplu, cum functioneaza coalitia intre crestin-democrati si liberali. Mi-a spus ca e o catastrofa, dar reusesc sa salveze aparentele" Fostul prim-ministru liberal a mai spus: "Nu cred ca actuala Constitutie ar fi atat de proasta daca ar exista o minima cultura politica a actorilor politici" "La noi se doreste concentrarea puterii politice intr-o singura mana" "Sunt adeptul Parlamentului bicameral, dar trebuie sa existe un bun balans intre puterile statului" "Cred ca o reforma Constitutionala trebuie privita doar in cadrul unei reforme institutionale ample" "La noi s-a structurat migratia politica. Mesajul catre cetatean este foarte prost. Votul pe care l-am luat noi il calcam astfel in picioare prin coruptia politica a parlamentarilor" "Neincrederea in Parlament va creste si mai mult datorita migratiei, si a observatiei pe care cetatenii o fac pe marginea a ceea ce se intampla cu votul lor"

Dan Pavel, legat de argumentele pro si contra bi si unicameralism, a spus ca e de ajuns doar sa privim coloanele cu argumente pro, si sa vedem ce lista lunga exista la bicameral si cat de scurta este cea de la unicameral.

Varujan Pambuccian
a continuat: "Si reducerea numarului de parlamentari si monocameralismul sunt erori!" A punctat apoi cu intrebarea: "Ce fel de stat de dorim? Traim intr-o zona in care e la moda socialismul in viteza intai" "Statul, asa cum il avem astazi, reprezinta o copie fidela a mentalului colectiv" "Sunt pentru reintoarcerea la votul pe lista. Votul uninominal a fost o mare tampenie"

In continuare i s-a dat cuvantul Georgianei Iorgulescu de la Centrul pentru Resurse Juridice care a spus, citez: "Referendumul din 2009 a fost o mare manipulare. A fost un vehicul de castigare a unor voturi si am o presimtire ca se va mai folosi si in 2012." "Constitutia noastra nu a mai fost insufletita, sau a fost insufletita gresit." "Putem face Constitutii minunate, dar ar fi degeaba daca le citim tot cu rea-credinta"

A intervenit Daniel Barbu: " Vreau sa va reamintesc toamna anului 2009, cand actori politici nu au putut defini ce inseamna expresia "in urma consultarii"". "Lucrurile sunt mai grave! Am impresia ca nu mai folosim acelasi limbaj"

In continuare i s-a dat cuvantul lui Dan Sova de la PSD care a continuat:" Domnule Barbu, chiar e vorba de rea-credinta atunci cand Traian Basescu citeste Constitutia" "L-am intrebat pe Adrian Nastase pe vremea cand nu eram parlamentar:"Bun, trecem la uninominal, alegem un parlamentar ca pe un primar, dar ce punem in spatele acestei institutii?" "In Parlament, adevarata forta este a liderilor de grupuri politice" " Nu cred in votul mixt"

A completat Calin Popescu Tariceanu care a confirmat ca " Sistemul de vot uninominal nu a imbunatatit situatia. Calitatea Parlamentului de acum nu este mai ridicata fata de Parlamentul anterior"

A luat apoi cuvantul Corina Dragotescu: "Mie imi place foarte mult actuala Constitutie pentru ca e vie, fata de fosta Constitutie pe care o invatam doar in scoala pe vremea lui Ceausescu si atat" " Nu sunt pentru Parlament unicameral" " Va dati seama ce s-ar intampla daca un presedinte de tip Basescu ar avea de luptat cu un Parlament Unicameral? L-ar aduce imediat la ordine!" "Cetateanul poate foarte greu sa modifice Constitutia" " Cred ca descentralizarea bugetara e foarte importanta"

Dupa mai mult de o ora de discutii, din care doar am extras cateva idei, a luat cuvantul si Theodor Melescanu: "Reformarea Constitutiei nu trebuie facuta prin carpeli, ci pe baza unui proiect" "A doua camera a Parlamentului trebuie sa fie o camera ponderatoare" " O camera care are toata puterea risca sa fie supraincarcata"

A intervenit Iosif Boda (a propos: au fost si politicieni PDL in sala, pe care insa nu i-am auzit sa ia cuvantul si prin urmare nu le-am retinut numele): "Dezbaterile de aici seamana cu dezbaterile din 1990-1991 din Adunarea Constituanta" " Am senzatia ca si acum, conjuncturalul ne determina sa adoptam un punct de vedere sau altul" "Plebiscitul este diferit de Referendum"

Din discursul lui Dorel Sandor am selectat: " Perspectiva mea este aceea a unei analize functionale" "Criza constitutionalismului sta in criza partidelor din Romania" " Avem o regresie la nivelul identitatii. Curentul dominant este populismul" "Carente sistematice: criza reprezentarii, migratia politica, permanentizarea instabilitatii politice, mediocritatea controlului public, gestionarea crizelor. " " Ne trebuie o reglementare mai stricta a selectiei candidatilor la Parlament" " Reforma procedurilor CCR este obligatorie"

Radu Calin Cristea a fost singurul care s-a pronuntat pentru votul uninominal si a mai spus:" Daca Noua Constitutie se va concentra doar pe abuzurile lui Traian Basescu ma tem ca miza ei va fi mica" "Presedintele are astazi puteri extinse pana la nivelul comicului" "Ce cauta un om al presedintelui la TVR sau la CCR? Ce cauta presedintele sa prezideze sedintele CSM?"

Christian Mititelu
: "Cred ca trebuie facuta o analiza si trebuie luat in considerare ce consecinte are pe termen lung votul uninominal" " Cred ca alegerea directa a presedintelui nu e o solutie buna" "Nu cred ca e bine sa ne orientam spre unicameralism" " Sistemul de vot pe liste de partid ar limita migratia parlamentarilor"

Georgiana Iorgulescu
a intervenit din nou: "Daca legea s-ar respecta n-am mai vorbi astazi despre o noua Constitutie. Nu vreau o Constitutie noua pentru zilele noastre. Vreau una pentru un alt viitor, unul mai luminos"

Horatiu Buzatu, legat de unii alesi pe vot uninominal:" Comportamentul fraudei s-a manifestat deja foarte vizibil in cazul Robertei Anastase si nu vor avea nicio rezerva in a repeta acest lucru ori de cate ori vor avea ocazia."

Au incheiat Daniel Barbu si Valentin Constantin.

Daniel Barbu: " Vorbim de prezidentializarea politicii" - si aici s-a referit la perioada in care nu un presedinte ci un prim-ministru ( e vorba de Adrian Nastase) "prezidentializase" discursul si actiunile politice: " Prezidentializarea nu inseamna ca trebuie sa ne temem doar de presedinte. Daca ne gandim la perioada 2000-2004 vedem ca pericolul poate veni in egala masura si de la primul-ministru"