7 oct. 2010

Fundatia Horia Rusu: dezbaterea pentru "O noua Constitutie"

Am participat astazi la dezbaterea initiata de Fundatia Horia Rusu sub egida Comisiei pentru o Noua Constitutie. Dezbaterea a tinut trei ore si au participat, din partea Fundatiei, Dorina Rusu si Dinu Zamfirescu, din cadrul Comisiei, Daniel Barbu, Gheorghe Piperea si Valentin Constantin. Moderator a fost Razvan Dumitrescu, iar in sala s-au aflat politicieni, jurnalisti si analisti politici, dintre care as enumera: Calin Popescu Tariceanu, Theodor Melescanu, Ciprian Dobre, Horatiu Buzatu, Tudor Chiuariu, Dan Sova, Valeriu Zgonea, Varujan Pambuccian, Iosif Boda, Corina Dragotescu, Christian Mititelu, Dan Pavel, Mugur Ciuvica, Radu Calin Cristea si multi altii.

Tema principala: "Rolul si atributiile Parlamentului intr-o democratie consolidata"

Dupa cuvantul de deschidere al Dorinei Rusu a luat cuvantul Dinu Zamfirescu, presedintele de onoare al fundatiei. Dansul a tinut de la bun inceput sa puncteze unul dintre motivele care anima o dezbatere pe tema Constitutiei astazi, si anume rolul pe care actualul presedinte si l-a arogat, care excede limitele pe care Constitutia actuala le prevede, si care poate duce, asa cum am vazut, la incalcari grave ale drepturilor omului. "De ce nu am include in Constitutie dreptul de rezistenta al omului la represiune?", s-a intrebat si a intrebat Dinu Zamfirescu.

A continuat discursul Valentin Constantin, nou membru al Comisiei, doctor in drept, specialist in drept international si conferentiar universitar la Facultatea de Drept din Timisoara care a spus: "In Constitutia Germaniei exista nu un drept ci o obligatie legata de dreptul la rezistenta la represiune al omului". Sau: "Daca Constitutia Romaniei trebuie revizuita, trebuie revizuita in sensul rule of law"

A urmat Gheorghe Piperea care a spus, printre altele: "Cred ca este momentul sa declaram ca statul este un contract. El trebuie sa puna in practica interesele celor care incheie acest contract" "Trebuie inteles faptul ca statul nu este un scop. El este un mijoc" "Va rog sa observati ce se intampa pe piata juridica: mii de persoane s-au organizat, si nu ma refer doar la chestiuni financiare, ci si la cei care lupta pentru dreptul la pensie, si altele...(...) Atunci, de exemplu, cand au dat statul in judecata si au castigat, profesorii au primit din partea Guvernului un raspuns ironic si o ordonanta de urgenta. Criza economica a devenit astazi scuza pentru orice" "Romania este, dupa Rusia si Turcia, cel mai condamnat stat la Curtea Europeana a drepturilor Omului"

Daniel Barbu a vorbit despre Constitutii: "Cele mai frumoase Constitutii sunt in Africa. Asta nu inseamna ca sunt si respectate. Ele nu au nicio valoare. Constitutiile trebuie insufletite de actorii politici". "Cheia chestiunii constitutionale in Romania ne-o dau partidele politice. Avem partide slabe" "In anii '90 nu existau parlamentari aventurosi, part-time, asa cum am observat acum." "Exemplul african de Constitutie ar trebui sa ne bantuie"

L-a completat Valentin Constantin: "Constitutiile frumoase nu sunt si bune. Cele bune au rolul de a impiedica concentrarea puterii in mainile unui singur om!"

Dupa constitutionalisti, din discursurile carora doar am spicuit, a venit randul unor politicieni sa-si spuna cuvantul. Primul a fost Calin Popescu Tariceanu. Citez: "In urma cu doua saptamani a fost in Romania Werner Hoyer, secretar de stat in rang de ministru de externe german, politician liberal. La discutia neoficiala pe care am avut-o cu domnia sa, i-am pus cateva intrebari ca, de exemplu, cum functioneaza coalitia intre crestin-democrati si liberali. Mi-a spus ca e o catastrofa, dar reusesc sa salveze aparentele" Fostul prim-ministru liberal a mai spus: "Nu cred ca actuala Constitutie ar fi atat de proasta daca ar exista o minima cultura politica a actorilor politici" "La noi se doreste concentrarea puterii politice intr-o singura mana" "Sunt adeptul Parlamentului bicameral, dar trebuie sa existe un bun balans intre puterile statului" "Cred ca o reforma Constitutionala trebuie privita doar in cadrul unei reforme institutionale ample" "La noi s-a structurat migratia politica. Mesajul catre cetatean este foarte prost. Votul pe care l-am luat noi il calcam astfel in picioare prin coruptia politica a parlamentarilor" "Neincrederea in Parlament va creste si mai mult datorita migratiei, si a observatiei pe care cetatenii o fac pe marginea a ceea ce se intampla cu votul lor"

Dan Pavel, legat de argumentele pro si contra bi si unicameralism, a spus ca e de ajuns doar sa privim coloanele cu argumente pro, si sa vedem ce lista lunga exista la bicameral si cat de scurta este cea de la unicameral.

Varujan Pambuccian
a continuat: "Si reducerea numarului de parlamentari si monocameralismul sunt erori!" A punctat apoi cu intrebarea: "Ce fel de stat de dorim? Traim intr-o zona in care e la moda socialismul in viteza intai" "Statul, asa cum il avem astazi, reprezinta o copie fidela a mentalului colectiv" "Sunt pentru reintoarcerea la votul pe lista. Votul uninominal a fost o mare tampenie"

In continuare i s-a dat cuvantul Georgianei Iorgulescu de la Centrul pentru Resurse Juridice care a spus, citez: "Referendumul din 2009 a fost o mare manipulare. A fost un vehicul de castigare a unor voturi si am o presimtire ca se va mai folosi si in 2012." "Constitutia noastra nu a mai fost insufletita, sau a fost insufletita gresit." "Putem face Constitutii minunate, dar ar fi degeaba daca le citim tot cu rea-credinta"

A intervenit Daniel Barbu: " Vreau sa va reamintesc toamna anului 2009, cand actori politici nu au putut defini ce inseamna expresia "in urma consultarii"". "Lucrurile sunt mai grave! Am impresia ca nu mai folosim acelasi limbaj"

In continuare i s-a dat cuvantul lui Dan Sova de la PSD care a continuat:" Domnule Barbu, chiar e vorba de rea-credinta atunci cand Traian Basescu citeste Constitutia" "L-am intrebat pe Adrian Nastase pe vremea cand nu eram parlamentar:"Bun, trecem la uninominal, alegem un parlamentar ca pe un primar, dar ce punem in spatele acestei institutii?" "In Parlament, adevarata forta este a liderilor de grupuri politice" " Nu cred in votul mixt"

A completat Calin Popescu Tariceanu care a confirmat ca " Sistemul de vot uninominal nu a imbunatatit situatia. Calitatea Parlamentului de acum nu este mai ridicata fata de Parlamentul anterior"

A luat apoi cuvantul Corina Dragotescu: "Mie imi place foarte mult actuala Constitutie pentru ca e vie, fata de fosta Constitutie pe care o invatam doar in scoala pe vremea lui Ceausescu si atat" " Nu sunt pentru Parlament unicameral" " Va dati seama ce s-ar intampla daca un presedinte de tip Basescu ar avea de luptat cu un Parlament Unicameral? L-ar aduce imediat la ordine!" "Cetateanul poate foarte greu sa modifice Constitutia" " Cred ca descentralizarea bugetara e foarte importanta"

Dupa mai mult de o ora de discutii, din care doar am extras cateva idei, a luat cuvantul si Theodor Melescanu: "Reformarea Constitutiei nu trebuie facuta prin carpeli, ci pe baza unui proiect" "A doua camera a Parlamentului trebuie sa fie o camera ponderatoare" " O camera care are toata puterea risca sa fie supraincarcata"

A intervenit Iosif Boda (a propos: au fost si politicieni PDL in sala, pe care insa nu i-am auzit sa ia cuvantul si prin urmare nu le-am retinut numele): "Dezbaterile de aici seamana cu dezbaterile din 1990-1991 din Adunarea Constituanta" " Am senzatia ca si acum, conjuncturalul ne determina sa adoptam un punct de vedere sau altul" "Plebiscitul este diferit de Referendum"

Din discursul lui Dorel Sandor am selectat: " Perspectiva mea este aceea a unei analize functionale" "Criza constitutionalismului sta in criza partidelor din Romania" " Avem o regresie la nivelul identitatii. Curentul dominant este populismul" "Carente sistematice: criza reprezentarii, migratia politica, permanentizarea instabilitatii politice, mediocritatea controlului public, gestionarea crizelor. " " Ne trebuie o reglementare mai stricta a selectiei candidatilor la Parlament" " Reforma procedurilor CCR este obligatorie"

Radu Calin Cristea a fost singurul care s-a pronuntat pentru votul uninominal si a mai spus:" Daca Noua Constitutie se va concentra doar pe abuzurile lui Traian Basescu ma tem ca miza ei va fi mica" "Presedintele are astazi puteri extinse pana la nivelul comicului" "Ce cauta un om al presedintelui la TVR sau la CCR? Ce cauta presedintele sa prezideze sedintele CSM?"

Christian Mititelu
: "Cred ca trebuie facuta o analiza si trebuie luat in considerare ce consecinte are pe termen lung votul uninominal" " Cred ca alegerea directa a presedintelui nu e o solutie buna" "Nu cred ca e bine sa ne orientam spre unicameralism" " Sistemul de vot pe liste de partid ar limita migratia parlamentarilor"

Georgiana Iorgulescu
a intervenit din nou: "Daca legea s-ar respecta n-am mai vorbi astazi despre o noua Constitutie. Nu vreau o Constitutie noua pentru zilele noastre. Vreau una pentru un alt viitor, unul mai luminos"

Horatiu Buzatu, legat de unii alesi pe vot uninominal:" Comportamentul fraudei s-a manifestat deja foarte vizibil in cazul Robertei Anastase si nu vor avea nicio rezerva in a repeta acest lucru ori de cate ori vor avea ocazia."

Au incheiat Daniel Barbu si Valentin Constantin.

Daniel Barbu: " Vorbim de prezidentializarea politicii" - si aici s-a referit la perioada in care nu un presedinte ci un prim-ministru ( e vorba de Adrian Nastase) "prezidentializase" discursul si actiunile politice: " Prezidentializarea nu inseamna ca trebuie sa ne temem doar de presedinte. Daca ne gandim la perioada 2000-2004 vedem ca pericolul poate veni in egala masura si de la primul-ministru"

4 comentarii:

Pro atitudine spunea...

Am citit cu atentie declaratiile si ii invidiez pe toti cei care au participat. Bine ar fi sa existe un material video al acestei intalniri. Pare a fi fost o dezbatere vie cu niste puncte concete atinse. ezbateri de acest gen merita a fi mediatizate fiindca suntem ca si populatie intr-o grava criza de cultura politica...

transildania spunea...

Multe multumiri Lilick pentru relatare!!!
Asa ne putem face si noi, cei care nu am fost la dezbatere, o idee despre ea.

E clar ca o Constitutie buna nu functioneaza bine fara o clasa si cultura politica de calitate. Si inversul este valabil, deci este nevoie de ambele lucruri, si de o Constitutie buna, si de persoane capabile.
Remarc asa din spicuirile tale ca multi vorbitori au denuntat uninominalul, unicameralul, reducerea numarului de parlamentari si referendumurile respective. Mi separe interesant ca politicienii care au votat uninominalul si nu au zis nimic inainte de referendumul pentru unicameral critica acum aceste evolutii.

Lilick Auftakt spunea...

O sa urmeze si o sinteza pe larg a dezbaterii si filmulete. Poze am pus deja pe facebook. :) O sa va mai povestesc.

Lilick Auftakt spunea...

Cititi, mai mult, aici: http://www.scribd.com/doc/38901874/Rolul-Si-Atributiile-Parlamentului-Intr-o-Democratie-Con-Soli-Data-Sinteza-Dezbaterilor