16 oct. 2010

12 octombrie 2010 - o zi istorica, despre care nu a scris in Romania mai nimeni



Va invit mai intai sa cititi urmatorul articol, pe care il copiez integral:

"Pe 12 octombrie a.c., Germania a surprins total comunitatea internaţională, cu o ofensivă diplomatică spectaculoasă, prin patru acţiuni concomitente, cu impact maxim în presa lumii.

Prima dintre acestea a fost întâlnirea de la Kremlin, dintre preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, şi omologul său german, Christian Wulff. A doua a constituit-o prezenţa la Bucureşti a cancelarului german Angela Merkel. A treia a reprezentat-o vizita şefului Statului Major General al Bundeswehrului în Israel. Şi cum finis coronat opus/sfârşitul încoronează opera, la încheierea aceleiaşi zile, Adunarea Generală a O.N.U. a ales Germania ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.


Pentru Republica Moldova, fiecare dintre aceste acţiuni are o relevanţă aparte, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare, din luna noiembrie.

De ce? Să le luăm pe rând.

Astfel, la convorbirile dintre şefii de stat rus şi german s-a accentuat asupra atmosferei de înţelegere şi încredere reciprocă în care au fost discutate probleme de interes bilateral, european şi internaţional. Rusia are nevoie de sprijinul Germaniei pentru ambiţiosul program de modernizare promovat de tandemul Medvedev-Putin. De altfel, preşedintele rus a ţinut să declare că “Germania este partenerul nostru economic principal în Europa şi relaţiile noastre curente sunt la un nivel foarte înalt, care este extrem de mulţumitor pentru noi.”

La rândul său, preşedintele Wulff a precizat că „pentru Germania, Rusia este un partener cheie atât în dezvoltarea şi stabilitatea globală, cât şi în cooperarea economică şi culturală bilaterală.”

Dintr-o asemenea perspectivă, Chişinăul, aflat aproximativ la jumătatea distanţei dintre Berlin şi Moscova va beneficia, după alegeri, de un climat propice unei evoluţii în viitor accelerate, de integrare în Uniunea Europeană. Fără puseuri de instabilitate tipice unei guvernări fragile sau contestate. Rusia dând semnale oficiale clare că va respecta voinţa electoratului din Republica Moldova. Nici nu ar putea să îşi mai permită vreo extravaganţă de genul intervenţiei militare în Georgia, sensibilitatea Uniunii Europene şi reacţia previzibilă a Casei Albe fiind cunoscute exact la Kremlin.

Faptul că, în aceeaşi zi, la Bucureşti, cancelarul Merkel aborda cu liderii României şi necesitatea găsirii unei soluţii realiste în problema Transnistriei, într-o manieră calmă, constructivă şi pe baza ajungerii la o soluţie inteligent negociată, indică acordul prealabil al Moscovei pentru detensionarea situaţiei din arealul transnistrean. Ceea ce poate genera o viziune optimistă a liderilor de la Chişinău, chiar dacă nu peste noapte se vor înlătura efectele anilor de confruntare şi suspiciune între autorităţile centrale şi cele separatiste. Important este că Merkel şi Putin au drept opţiune comună soluţionarea paşnică a încremenirii în propriul proiect a guvernanţilor transnistreni.

Nu trebuie deloc minimalizată semnificaţia primei vizite a generalului Volker Wieker, şeful Statului Major General al Bundeswehrului, în Israel. Între Germania şi statul evreu există un tratat prin care Berlinul se obligă să acorde sprijin militar în situaţia când acesta din urmă ar fi atacat. O asemenea intenţie fiind repetat exprimată de conducerea actuală a Iranului. Materializarea acesteia ar putea crea şi situaţia când rachete iraniene ar lovi litoralul românesc şi regiunile adiacente. Chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru, s-ar putea să fie pusă în situaţia pe care a avut-o România pe timpul războiului din teatrul de operaţii ex-iugoslav.

Cât priveşte alegerea Germaniei ca membru nepermanent, pentru doi ani, în Consiliul de Securitate al O.N.U., începând cu 1 ianuarie 2011, aceasta este o veste foarte bună pentru statul românesc dintre Prut şi Nistru, deoarece la nivelul lideranţei naţiunilor lumii, dorita bună guvernare de la Chişinău va avea un sprijinitor onest, serios şi puternic.

Un proverb german spune că “vulpile bătrâne cad cu greu în cursă”. La acesta ar trebui să mediteze acele forţe politice de la Chişinău, care încă mizează, din păcate, pe un limbaj politic violent, cu argumente ce ţin de o perioadă devenită de tristă amintire.

Mă întreb, de pildă, cum ar fi comentat cancelarul Angela Merkel filmul postat de energicul Igor Dodon pe site-ul său, în care încriminează accesul României la baza de date privind evidenţa populaţiei Republicii Moldova. Asta pentru că atunci când experţii ministerului de interne german au venit la Bucureşti pentru a sprijini modernizarea structurii similare române, nimeni nu s-a gândit la chestiuni de acest gen, ce ţin pur şi simplu de etapa Războiului Rece. Din care statele europene au ieşit oficial, dar în care au rămas, neoficial, oameni cu convingeri cel puţin perisabile...

Cu siguranţă, doamna Merkel nu ar fi criticat – pentru că nu îi stă în caracter – un asemenea produs propagandistic. Probabil ar fi surâs, cu o oarecare amărăciune, şi i-ar fi spus ulterior lui Putin:

- Un singur lucru nu putem schimba acum, Vladimir Vladimirovici, în ţinuturile răsăritene – mentalitatea unei generaţii.

Răspunsul premierului rus?

O înclinare semnificativă a capului.

Ion Petrescu"

Arena.MD

...................................................

Eu cred ca subiectul trebuie urmarit in continuare cu mult interes. Pe 13 octombrie Rusia si-a declarat deschiderea pentru discutiile pe tema transnistreana. Pe 18-19 octombrie, presedintii Frantei, Rusiei si Germaniei se vor intalni in orasul francez Deauville, unde vor examina probleme de securitate pan-europeana si cooperare.

In discursul (netradus de presa) de la Cluj, Angela Merkel a spus, tot pe aceeasi tema, urmatoarele:

"Cred ca lumea se asteapta pe buna dreptate ca noi, europenii, impreuna, sa solutionam problemele care mai exista in Europa - fie in Balcanii occidentali, fie intre Republica Moldova si Transnistria. Cu totii purtam raspunderea cand este vorba de a intampina neincrederea persistenta, si de a crea conditiile pentru depasirea a ceea ce separa. Impreuna, in Uniunea Europeana si cu alti parteneri, putem rezolva de exemplu conflictul Moldova-Transnistria."

..................................................

Despre politica populist-propagandista a presedintelui Basescu, care nu a facut decat sa ingreuneze pana acum orice solutie pe subiectul transnistrean, si despre presa romaneasca, care a tratat subiectul vizitei Angelei Merkel total neprofesionist, discutam in comentarii.

13 comentarii:

transildania spunea...

Lilick,
asa cum spuneai presa romaneasca nu informeaza despre subiectele cu adevarat importante.
Daca in domeniul politic sunt mereu pe faza, acolo participa asa primitiv de la margine la paruiala politica, mai dau si ei cu bata sau mai aplauda. Despre chestiile cu adevarat importante nu prea vorbesc, decat in mod exceptional.
In ce priveste politica economica informatia e si mai putina, acolo se practica de genere manipulari inca si mai mari.
Iar despre politica externa nu se vorbeste chiar deloc. Cred ca pe vremea comunismului oamenii stiau mai multe despre politica externa si despre relatiile diplomatice pentru ca ascultau macar Europa Libera, sau BBC.

vorbeste de la sine faptul ca in ziua in care angela Merkel a fost in Romania televiziunile au vorbit mai mult de ceva interviu al lui Blaga in Gandul. Discursul ei de la Cluj nu a fost transmis de nicio televiziune si nu a fost mentionat de niciun ziar.
Asta cu toate ca Angela Merkel a anuntat cateva demersuri istorice in ce priveste de ex chestiunea Republicii Moldova.
Aproape nimeni nu s-a sichisit sa scrie cateva cuvinte.

A fost si Schröder astazi invitat la Bucuresti. Nu am citit insa nimic din ce a zis. Doar inainte cum era primit pe unele site-uri. Ca cica vine stangist-ul, socialistul. Lumea habar nu are ce a facut Schröder cat timp a fost cancelar in Germania, ca intre altele a redus taxele mai mult decat Kohl inaintea lui si decat Merkel dupa el.

Presa este foarte aproape de zero in ce priveste comunicarea de informatii relevante si corecte, mai ales in ce priveste lumea din afara Romaniei, politica externa, sau politica interna a altor tari, sau politica economica.
Romania este ca o insula izolata din punct de vedre al informatiei. Ajung niste franturi de informatie, si se dezbat si mesteca lucruri paralele cu realitatea.

Presa e chiar o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, dar exact invers decat in strategia sigurantei nationale. Ce e acolo perceput ca vulnerabilitate, campaniile de presa, e singura chestie buna din presa. Tot ce nu fac in rest, sa informeze despre economie, politica externa, etc. reprezinta adevarata vulnerabilitate.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, sunt de acord 100% cu tot ce ai scris. Gasesc extrem de greu in presa lucrurile importante. Sau deloc. Exista doar cativa jurnalisti si bloggeri pe care ma mai bazez pentru a obtine o informatie corecta, chiar economisti daca problema care ma intereseaza e din domeniul economic, juristi daca e din domeniul juridic, etc. Oameni in care am incredere.

Cautam de exemplu mai devreme date despre intalnirea de la Deauville, si pe HotNews n-au fost in stare sa scrie corect nici data, ce sa mai spun de altceva.

Ma simt uneori intr-o tara total izolata, o situatie in care ne-au adus politicienii incompetenti (adica unii dintre ei) si presa care le face jocul. Curata vulnerabilitate presa! Serios, ai dreptate! Dar nu in sensul pe care il vrea Basescu, ci exact pe dos. Nu o sa evoluam niciodata in ignoranta asta crunta in care suntem tinuti. Intr-o epoca si o lume in care comunicarea se face atat de usor, parca suntem tinuti special neinformati, intr-un zumzet de non-stiri si banalitati stralucitoare.

Foarte interesant si important ce spui si despre Schröder.

transildania spunea...

cred ca in romania nu exista un singur ziar quality cu adevarat. Pt ca un ziar quality trebuie sa informeze lumea ce se intampla prin alte tari, dar cu informatii profunde nu doar cancanuri sau dezastre si accidente.
In plus nici la Tv-ul privat nu exista semenea informatii.

Desigur media privata nu are neaparat aceste prioritati. Prioritatea lor este ratingul si sa vanda cat mai multa reclama. cu toate acestea in alte tari exista presa, tv-uri private care isi asuma acest rol si nu cred ca au pierderi din cauza asta.

Cu atat mai important devine rolul radio-tv-ului public. Dac nici el nu acopera acest gol, sau si el este politizat atunci noapte buna presei...

Adrian Stoica spunea...

"Între Germania şi statul evreu există un tratat prin care Berlinul se obligă să acorde sprijin militar în situaţia când acesta din urmă ar fi atacat."
Nu stiam acest lucru, e un tratat unilateral sau mutual? Ma rog, nici nu prea are importanta, in contextul actual.
Despre posibilul conflict dintre Iran si Israel se tot vorbeste, dar imi este greu sa cred ca Iranul va ataca Israelul.
Bine, oricum lucrurile sunt extrem de complicate acolo ... si interpretabile. E vorba de teritoriile ocupate - sunt sau nu israeliene? - de Hezbollah, si de multe altele.
De fapt, eu cred ca nu va avea loc niciun razboi in Orientul Mijlociu. Nu acum.

Lucia Verona spunea...

Am fost la conferinţa lui Gerhard Schroeder şi, @transildania, să ştii, chiar este un politician de stînga... chiar dacă la un moment dat n-a fost înţeles nici de propriul lui partid. A fost foarte interesant ce a spus despre necesitatea unui nou echilibru între stat şi piaţă.

Cît despre cum este tratată la noi politica internaţională... Pe vremea comunismului, cei mai buni ziarişti erau cei de la secţiile de externe ale publicaţiilor. Chiar cenzuraţi, îşi puteau face mai bine meseria. Acum nu mai sunt, poate doar la Radio România s-a păstrat tradiţia. La televiziuni, ştirile externe sunt luate de la CNN, e mai simplu, nu? Oricum, pe patronii de presă nu-i interesează informarea publicului ci ratingul.

Decenue spunea...

Eu am scris de mai mutle ori ca mass-media este monopolizata, trateaza subiecte banale si dezinformeaza.
Aseara la Realitatea la emisiunea lui Dinescu, manipulatorul Stelian Tanase afirma ca "si PSD-ul a preluat o situatie dezastruoasa in 2000 de la guvernarea CDR".
A omis situatia pe care a preluat-o CDR-ul de la PSDR, cand tara era aproape de incapacitate de plata, iar guvernul Nastase a beneficiat de reformele facute in timpul CDR.

Mass-media nu vrea sa atraga atentia ca probeleme externe ale Romaniei le rezolva Germania, pentru ca Bucurestiul e incapabil sa poarte negocieri.
Asta ar umbrii "personalitatea marelui carmaci". Probabil ca Merkel a venit la Bucuresti sa-l avertizeze pe Basescu sa "nu-si bage nasul" in problema Transnistriana, pentru ca unde intervine el creaza numai probleme.

Realiatea si Antenele sunt impotriva lui Basescu de ochii lumii, dar in realitate au aceeasi agenda, mentinerea sistemului actual in care cetatenii nu au nici un cuvant si nici o informatie.
Transparenta e zero.
Daca nu se pune la punct o societate civila, care sa aiba propriul sistem de informare si comunicare cu cetatenii, nu avem nici o sansa.

ADRIAN spunea...

ce spune @transildania e un adevar dureros. Am constatat chiar si la televiziunile de stiri o scadere substantiala de calitate, o aplecare catre balci. Tine insa si de noi ... eu imi fac autocritica. Trecand cu telecomanda de la unii la altii mi s-a intamplat de multe ori sa ma opresc la N24 si sa constat ca au o prezentare mai sobra si mai apropiata de natura stirilor ce ar trebui prezentate (in forma si continut). Poate e o impresie si o greseala ca n-am rabdarea sa urmaresc mai aproape, pentru a-mi confirma sau infirma parerea.
In rest pot sa spun ca in urma cu aproape 15 ani deja, eram prima data in Occident pentru a-mi face masterul. M-a uimit atunci ca ziarele groase din Belgia aveau doar una sau doua pagini despre probleme externe si astea erau aproape exclusiv din Europa, mai exact cu referire la tarile direct invecinate. Iata ca incet-incet am ajuns ca acolo. Nu e de mirare ca in urma cu 10 ani, intr-un pub din sudul Angliei am fost intrebat (cand le spuneam ca ministrul culturii e un actor - Ion Caramitru) cu o figura sincera: "Aveti teatru in Romania?" !!!!
Nu mai avem mult si ii vom ajunge si noi pe americani la aspectul asta al necunoasterii societatii de dincolo de gardul propriu.

Draghi spunea...

Mai adauga si vizita fostului cancelar Gerhard Schröder in Romania. "Gerd" e prietenul lui Putin. ;)

Inca de la caderea zidului Berlinului au existat voci care spuneau ca sansa Europei e aceea de a aduce impreuna impreuna tehnologia germana cu petrolul rusesc. Evident SUA au incercat, pana acum cu succes, sa impiedice acest lucru. Totusi, s-au facaut pasi importanti in directia asta in ultimii ani cu toata impotrivirea iniitsala a lui Merkel. Atacul financiar al bubulilor asupra Europei (vezi PIIGS) si in interiorul Germaniei (vezi povestea de dragoste si ura dintre Merkel si seful Deutsche Bank, elvetianul Joseph Ackerman) a fortzat clasa politica germana sa se miste mai repede. Locul din consiliul de securitate ONU, desi unul fara drept de veto, ii va ajuta in demersurile lor.

De urmarit...

Draghi spunea...

@Transiltadia

Ce taxe a redus Schröder??? Eu cand ma uitam pe "fluturasii" pe care ii primeam in epoca lui sau cand puneam benzina in rezervor vedeam cu totul altceva... S-au bucurat de facilitati fiscale bancile, care au ajuns atat de puternice incat au inceput sa distruga IMM-urile.

Numele lui Schröder e legat de cele mai drastice masuri de demontare a statului social, cunoscute in general sub numele de "Agenda 2010" iar in Germania prin cea mai dura dintre masuri "Harz IV", care ii transforma pe someri de facto in asistati sociali.

Schröder, supranumit "der Genosse der Bose", a fost IMHO un neoliberal deghizat in social-democrat. El a deturnat masiv politica SPD-ului, gandeste-te numai la cum l-a demis in doi timpi si trei miscari pe ministrul de finantza LaFontaine cand acesta a adus in discutie impozitarea veniturilor din speculattii financiare. Acest fapt care a dus, printre altele, si la aparitia partidului socialist "Die Linke".

P.S. Lilick stiai ca in Germania liberalii sunt considerati un partid de centru?

Vania spunea...

Urmărim cu interes, chiar dacă percep deiferit faţă de valahi...

transildania spunea...

@Draghi

- In anul 1998 (cand dupa 16 ani de guvernare crestin-democrat liberala Schröder a ajuns la putere cu social-democratii si verzii) impozitul pe venit arata asa:
cota cea mai mica 25,9%, cota cea mai mare 53%.
Schröder a redus cota de intrare la 15% si cota maxima la 42%.
Cota maxima intre timp a fost ridicata de Angela Merkel la 45%.

Schröder a crescut TVA de la 15 la 16%, Merkel a ridicat TVA la 19%.

In afara de asta Schröder a redus un impozit important pentru firme de la 45% la 25%.
A renuntat la impozitul pe castigul din vanzarea pachetelor de actiuni ale firmelor si bancilor, a liberalizat piata bancara si bursiera, a introdus pensii private ettc etc. si multe altele pe care le-ai mentionat si tu.

Draghi spunea...

@Transildania

Hai sa precizam niste lucruri, sa nu ramana lumea cu impresii gresite.

Angela Merkel a ridicat pragul de impozitare la 45% ca o concesie facuta social-democratilor cu care a venit la putere intr-o "mare coalitie" (de uniune nationala cum s-ar numi in Romania).

Cei care platesc 45% sunt cei cu venituri anuale mai mari de 250000€ deci un procent foarte mic din populatia Germaniei deci totul a fost o masura populista.

Revenind, ce a facut Schröder de fapt a fost sa ia mai mult de la cei multi, de la clasa de mijloc, si sa dea celor foarte bogati. Poate ar merita amintit aici si taierea multor cheltuieli care puteau fi deduse din impozit, gen masina de serviciu folosita in scop privat, cheltuielile cu naveta, s.a.m.d. Cam acelasi lucru l-a facut si in economie, unde prin diverse masuri a favorizat marile concerne in defavoarea IMM-urilor. Asta nu prea arata a social-democratie...

Iar verzii + pacifistii, care inainte de alegeri cereau iesirea Germaniei din NATO si desfintarea Bundeswehrului, au dat dupa alegeri un ministru de externe care explica prin talkshowuri de ce e bine ca e bombardat Belgradul. Cam la fel ca PD-ul lui Basescu care a trecut de la socialisti la populari dupa alegeri.

Ai dreptate cand critici presa si media din Romania ca nu prezinta si cum e la altzii. Daca lucrurile astea ar fi cunoscute unui public mai larg, nu ar mai cadea nimeni pe spate in fatza strainilor, si ar intelege ca "politica Damboviteana" e la ea acasa si in marile capitale ale lumii. Si ca relatiile dintre state sunt strict realtii de interese. Fara un realism politic educat inclusiv de mass-media ne vom zbate multe decenii incercand sa rezolvam false probleme, si sperand intr-un ajutor providential din afara.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, posibil.

@Lucia, foarte mare dreptate ai cu fostii ziaristi pe extern.

@Adrian

Interesanta povestirea. Iar in legatura cu presa: nu stiu ce avem de facut. Sa scriem pe subiecte cat mai departe posibil de cancanurile zilnice.

@Draghi, da. Nu l-am urmarit acum pe Schröder. Nu am fost la Marriot sa-l vad.

Da, Deceneu, tu ai scris. Ai dreptate, numai ca trebuie sa selectam. Nu chiar absolut totul e rau.

@Vania, diferit. Da. Am observat si la altii... Nici mie nu imi plac abordarile populiste ale celor de aici.