14 oct. 2010

Angela Merkel: E nevoie de o crestere economica sustenabila, nu una care se bazeaza pe datorii


Am selectat din discursul Angelei Merkel de la Cluj, cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai, urmatorul pasaj:

"Guvernul federal, si eu personal, vrem sa reusim multe. In primul rand, trebuie sa transformam Pactul de Stabilitate si Crestere intr-un instrument intr-adevar eficient impotriva politicii iresponsabile a indatorarii. Din acest motiv, avem nevoie in viitor de sanctiuni eficace pentru cazul in care unii nu se tin de regulile comune.

In al doilea rand, trebuie sa imbunatatim supravegherea si coordonarea politicilor economice in statele membre, pentru a descoperi si combate mai devreme evolutii gresite. Asta cere si un anumit grad de deschidere. Prin ajutoarele pentru Grecia, si decizia infiintarii unui scut de protectie pentru Euro, am reusit sa asiguram stabilitatea pe termen scurt si mediu a zonei Euro - si in interesul stabilitatii economice in intreaga Europa. Aceste instrumente au insa un termen de expirare.

De aceea, pe termen mai lung, si in al treilea rand, trebuie sa ne ocupam de intrebarea: cum putem crea un cadru de rezolvare a crizelor, care sa dea statelor membre stimulente pentru o politica financiara solida, si care sa asigure o participare adecvata a creditorilor privati?

In ceea ce priveste aceste masuri, nu ne putem limita la zona Euro. Din contra, toate cele 27 de state trebuie sa se angajeze la o politica care sa duca la mai multa crestere si mai multa competitivitate; avem insa nevoie de o crestere sustenabila, nu una care se bazeaza pe datorii. Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana vor avea mai mult decat pana acum un rol conducator in aceasta privinta."


Ii multumesc lui Transildania pentru traducerea integrala a discursului. Gasiti documentul la el pe blog.

14 comentarii:

transildania spunea...

Cu placere :-)

vali plesca spunea...

'elementar, dragul meu watson.' numai ca nu si pentru politicienii romani si, din pacate, nici pentru maretii afaceristi romani.

Shadow spunea...

@vali

Zi-mi si mie ce "treaba" au afaceristii cu guvernul fie el roman sau federal? Indatorirea din frazele cancelarului german se refera "exclusiv" la "state" nicidecum la "privati". Acolo se "autoreglementeaza" extrem de rapid.

Anonim spunea...

Cind ai PIB-ul Germaniei este usor sa asiguri crestere economica "sanatoasa", fara indatorare.
La un PIB de 100 de miliarde euro, cu venituri reduse la vistierie, nu poti asigura cresterea economica fara depasirea fatidicului 3% deficit.
Teoria lui Merkel merge in Germania, Anglia, Franta si altii din "grupa mare". La prapaditii din Est ar merge doar daca renunta la recuperarea decalajului de dezvoltare.

Shadow spunea...

@Anonim

Teoria aia merge doar la Germania. Franta si anglia vor avea deficit record. Franta peste 8% anul asta Uk parca pe la 7%.

Nici una din tarile UE mai putin Germania nu are un export atat de important ca aceasta. Sa nu uitam ca Germania a reusit in urma cu vre--o 3-4 ani sa se claseze pe primul loc la export in lume.

E nevoie de ani de zile de loby si calitate pt a produce "increderea" de care se bucura Germania in productia de bunuri deci implicit export.

vali plesca spunea...

salutare, shadow. n-am spus ca au treaba unii cu altii. dar au facut si fac acelasi lucru, se imprumuta, cu obiective diferite, dar cu aceeasi finalitate, falimentul. politicienii se indatoreaza ca sa satisfaca un sistem de stat ineficient, depasit si supranumeric. afaceristii s-au indatorat nu pentru a produce, ci pentru a specula bula imobiliara.

niku_elektriku spunea...

daraghi moi, va pregatitz de gubernare ?
ca vaz ca se schimba discursu'.
taricenu tocmai ce zicea ca trebe deficite mari, cum or fo' sin ultimii ani de gubernare (nu chiar sustenabila), pentru dezvoltare.
da' as fi curios cum s'ar putea asta cautindu'le'n coarne sindicalijdilor, pensionarilor, bujetarilor, cum or facutara opozitzionistii lu' peste pin' amu'.
VREAU SA CAZA, dracului, ODATA PAPAGALII de PEDELEPRISTI, eventual cu basesc cu tot, PENTRU A'I VEDEA LA LUCRU PE "ALIATZI".
e bine ?
(m'as 'ndoi, oleaca, ca va doritzi asta 'ntr'adevar)

Lilick Auftakt spunea...

@Niku, niciodata nu ne intelegem. Normal ca eu vreau sa stea PD-ul pana se face praf. :)

niku_elektriku spunea...

@ lilick

pai ii formos asa ?

nu'i prea "partinic" ?

ca popo'u' asa se strica, si, odata s'odata, tot o'tz agiunge la gubernare, si nu va (ne) vad bine, zau ! :(

Shadow spunea...

@vali

omul de afaceri are tot dreptul sa-si "riste" banii. Autoreglementarea actioneaza imediat, da faliment sau pierde si acopera pierderea din "fonduri proprii". Statul insa nu are "dreptul" sa riste. Falimentul inseamna in cazul asta anarhie.

@niku
tariceanu are dreptate. Statele in "curs de dezvoltare" au nevoie de deficit altfel nu pot sa se dezvolte. Deficitul trebuie sa ajunga in "investitii" si nu in "consum direct"(salarii).
Deficitele alea "nesustenabile" la care faci referire au fost "doar unul" in anul 2008. pe anul 2009 am avut deficit marca boc si mai mare, pt 2010 si el tot marca boc si tot mai mare. Imprumuturile FMI s-au dus in salarii si pensii (crescute de doua ori in 2009 din ratiuni de "alegere" a inutilului "gaozar sef"). La capitolul "investitii" s-au dus bani in principal la "clientela pdl" uneori chiar si la societati aflate in reorganizare judiciara.

S-au inventat insa forfetarul si cresterea de constributii. Descentralizare prin "centralizare masiva"(nici psd-eii nu au reusit ce au reusit pdleii paraleii).

Si eu vreau sa cada pdlistii pt ca e greu, foarte greu sa existe unii mai incompetenti ca ei. asta nu inseamna ca este "imposibil". Oricum fara "aberatiile prezidentiale" Romania era azi mult mai departe.

Lilick Auftakt spunea...

Ca sa fie mai bine trebuie sa dam mai intai cu capul de pragul ala... de jos. :D Pana nu ne lovim bine, nu avem cum sa urcam. Asa ca... tot mai jos, mai jos, mai jos, sa vezi cat e de frumos. Dupa!!!! :))

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, Angela Merkel il inteapa de fapt pe Basescu, tocmai de la Cluj. Din pacate, nimeni in afara de Transildania nu a tradus acest discurs si, prin urmare, nimeni nu a publicat nimic. O scapare de neiertat a presei.

Mihai Pop spunea...

@Shadow

Habar n-ai ce e in Romania si vorbesti.

Pensiile alea au fost crescute in 2008. Portocalii au incercat sa le scada si n-au reusit dintr-o aberatie. Mi-ar placea daca stam rau in sondaje sa le mareasca boc cu 500% si dupaia sa vina crin la guvernare. Prea putin conteaza cat primesc pensionarii, economic vorbind, ci conteaza ca sistemul sa fie sustenabil. De preferat e sa aiba toti salarii, pensii cat mai mari, in raport cu preturile (social vorbind).

Te mai anunt ca banii de la FMI is tot acolo. Ah, 15% au mers spre guvern si din aceia o parte spre salarii si pensii. Restul sunt in BNR, ii putem restitui oricand, ideea e ca nu e bine sa-i restituim, daca vrem sa ne mai imprumutam la dobanzi mici si pe termene cat mai lungi. Iar banii care nu au mers spre bnr, ii restituim cand iesim din recesiune fara probleme. Cata vreme tot zici ca esti bolnav, la un moment dat chiar vei fi.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai Pop, ce inventii... De unde le scoti? Ti-am scos comentariul si o sa specific si ca esti portocaliu, desi nu e greu de dedus. Stii tu de ce. :)