9 oct. 2010

Angela Merkel in Bulgaria si Romania. Riscant!


In perioada 11-12 octombrie, Angela Merkel va vizita Bulgaria si Romania, la invitatia Universitatii din Ruse si a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, care ii vor decerna titlul de Doctor Honoris Causa.

De data asta bulgarii au ocazia sa se faca de ras din start. Angela Merkel nu se va putea deplasa la Ruse din cauza drumurilor proaste, sau pe care se executa diverse lucrari. In plus, orasul nu are nici aeroport, deci e semi-izolat. Asa ca titlul i se va acorda luni la Sofia, unde va avea si o intalnire cu presedintele Parvanov, care la randul sau ii va decerna Ordinul Stara Planina, iar luni seara cancelarul german va ateriza la Bucuresti.

Marti dimineata, inaintea deplasarii la Cluj, Angela Merkel va avea o intalnire fulger cu presedintele Basescu si cu premierul Boc (pentru "convorbiri politice"), intalnire pe care probabil nu o poate evita. Drumul din Bulgaria catre Cluj trece totusi pe la Bucuresti. Pacat. Aici am putea sa ne asteptam la cateva gafe de rasunet, avand in vedere firea rece si necolocviala a cancelarului si aplecarea catre mitocanie a presedintelui. De urmarit... :)

Update: Cititi neparat si la Camelia Spataru pe aceasta tema.

7 comentarii:

Draghi spunea...

Merkel si partidul ei il sustin masiv pe Basescu, Lilick. Probabil vine ca sa medieze in problema Frantei cu tziganii. Cred ca e clar care va fi reactia lui Basescu.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi, nu ai citit comunicatul ambasadei Germaniei? Nici gand. Nu e vizita de stat. Nici macar nu se precizeaza locul intalnirii. Poate e la aeroport. Pe site-ul prezidential nici nu e anuntata. Citeste la Camelia Spataru. E foarte interesant. Sau citeste in presa clujeana care anunta ca acolo va sta marti 10 ore. Ea vine la invitatia lui Marga, nicidecum in vizita la Basescu. M-am si mirat ca trece prin Bucuresti, ca stiam mai demult de vizita ei la Cluj, insa nu avea cum sa evite sa treaca pe aici din Bulgaria.

Draghi spunea...

O sa vezi, mai vorbim dupa...

Basescu se va folosi de moment pentru a spune ca am ratat intrarea in Schengen, nu pentru ca pus el tzara pe butuci, ci pentru ca nu s-au facut suficiente "reforme in justitie". Dupa care va porni o noua runda de doasare politice. Isi va intari dictatura cu complicitatea lui Merkel si a CDU.

Lebt gut, liebe Rumänen!

P.S. De ce e atat de greu de acceptat ca Merkel NU e o prietena a poporului roman. Cum de altfel nu e nici Herta Müller. Iar ce e bine pentru Germania nu e neaparat bine si pentru Romania. Citeste te rog textul acesta. Poate o sa intelegi mai bine unde suntem, si ce reprezinta aceasta vizita. Daca nu, poate stie mai multe Crin, ca e de meserie. Si in plus provine dintr-o zona care candva spunea "prin noi insine".

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi, eu stiu de venirea ei aici, la Cluj, de pe vremea cand Basescu nu stia ca ea va vizita si Bucurestiul si nimeni nu stia, pentru ca nu se stabilise nimic clar in program. De altfel, vezi ca si acum totul e ambiguu. Nu stie nimeni UNDE se vor intalni. De unde stii tu ce se va discuta, nu prea stiu.

Chestia asta, ca Herta Muller nu e o prietena a romanilor e o enormitate. Cam asa ceva a scris Cartarescu: ca Herta nu s-a facut placuta de romani. A insinuat si Liiceanu, atunci cand a spus ca dintr-o sala de 800 de persoane doar 50 o aplaudau, de parca i-a numarat el de pe scena. Nu trebuie sa fie prietena. Nemtii nu trebuie sa ne fie prieteni. Lucrurile pe care ni le-a spus Herta Muller, verde-n fata, sunt insa cat se poate de necesare. Avem nevoie de asa ceva.

Camelia Spataru spunea...

Lilick, hai, ca dupa ce trece si vizita asta, il asteptam pe Lavrov :)) Cica are disponibilitate pentru aceasta toamna. O luna juma' a trecut deja.

Lilick Auftakt spunea...

@Camelia, a da? Ei, deja se inghesuie. Mi-e sa nu se calce pe picioare pe-aici. :))

radu spunea...

Hm, parca Germania s-a pronuntat pt. o apropiere de Rusia, in vreme ce Basescu nu si nu (daca e sa-l credem). Si parca i-am auzit pe nemti foarte critici la adresa prestatiei europene a Romaniei.
@Draghi: cum vine asta cu "prietenii romanilor"? Eu, cand aud de "romani", ma gandesc imediat la "romanii" de care face vorbire Presedintele Meu. Adica aia manelisti, care stau in pozitie de drepti in fatza Stapanului. Clar, Herta nu e prietena lor. Cat despre Merkel, nu cred ca se omoara Frau Angie dupa portocalii. Are nevoie de aliati in PPE, atata tot.