19 oct. 2010

Cristiana Anghel, alarma de desteptare


Pe 27 noiembrie 1989, "The Independent" scria despre o profesoara de 60 de ani, aflata in greva foamei de trei saptamani, care protesta astfel impotriva autoritatilor comuniste care au incalcat in mod repetat drepturile omului. In scurt timp o lume intreaga a auzit de ea. Profesoara aflata in acesta forma extrema de protest era Doina Cornea, un simbol al rezistentei civice si morale romanesti. Dupa cateva zile, toti am scapat de dictatura.

La mai mult de 20 de ani de la acest moment, situatia se repeta. Un alt cadru didactic, doamna Cristina Anghel, se afla in greva foamei dupa opt saptamani, pentru incalcari la fel de grave ale drepturilor omului, in regimul Basescu, un regim care si-a asumat scaderea nivelului de trai.

Aceste femei, la un moment dat, nu au mai simtit foamea biologica care ne incearca o data la cateva ore. Si-au invins-o. Din prea multa sete pentru dreptate. E dur si cumplit ca unii oameni trebuie sa treaca prin asta pentru a-i sensibiliza pe altii. Pe cei multi. Pentru ca, la urma urmei, acest gen de protest nu inseamna nimic, asa cum observam, pentru un regim criminal. Insa pentru noi, pentru noi toti, un astfel de gest poate insemna alarma de desteptare.

Dragi profesori, alegeti o zi, o ora fixa, si sunati toate soneriile in scoli, in semn de solidaritate cu doamna Anghel, si ca semnal al desteptarii care, la urma urmei, nu poate sa vina din alta parte decat din SCOALA.

3 comentarii:

Florin Matei spunea...

Daca acum 21 de ani Occidentul se arata sensibil la asemenea acte, azi Uniunea Europeana nu ia nicio atitudine. Stiu si de ce: pentru ca Romania si-a ales de buna voie conducatorii. Cum ar veni, i-ati validat prin vot liber, sa fiti sanatosi. Numai ca nu prea suntem, nu prea ne ,,simtem" bine, vorba lui Mircea Badea.

Anonim spunea...

NU STIU DE CE NU POT SCRIE CU NUMELE MEU...
Sunt atat de trista de lipsa de solidaritate a profesorilor
AM SCRIS AICI...
http://aripideinger-danielahope.blogspot.com/2010/10/proteste-triste.html

Anonim spunea...

Care profesori?
Aia de le cadea sarmaua din gura la vanghelioane?