3 oct. 2010

Gabriel Liiceanu - replici in absenta Hertei Müller

Aveti in Scribd transcriptul emisiunii "Ultima Editie" de astazi, de la TVR. Gabriel Liiceanu interpreteaza intr-un cvasimonolog replicile pe care spune el ca i le-ar fi dat, luni, Hertei Müller, daca nu l-ar fi impiedicat postura de gazda in care s-a aflat atunci pe scena Ateneului - ceea ce aduce cu "eroismul" de dupa razboi, fiind si un act inelegant, un fel de barfa si de judecare a Hertei in contumacie. In plus, cand vine vorba de apolitism si de Basescu, e de-a dreptul incoerent, confuz, contradictoriu si ilogic, chiar si din punct de vedere gramatical.

Gabriel Liiceanu - Replici in Absenta Hertei

33 de comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Mulțumesc frumos, Lilick!

Lilick Auftakt spunea...

@Incertitudini, cu multa placere. Citeste-i si pe Cartarescu in EVZ si pe Manolescu in Adevarul, pe aceeasi tema, ca sa vezi cum au stat cateva zile, au discutat, si s-au repliat, oferind exact acelasi mesaj. Mai mult, se si citeaza intre ei. Nicio diferenta, ca stil de atac, fata de propaganda goarnelor basesciene. Chiar astept sa mai atace si altii... :))

Bogdan Duca spunea...

Dupa ce scapam de Basescu, trebuie scris ceva consistent, sine ira et studio, despre grupul acesta de intelectuali si relatia lor cu personagiul tragi-comic care ne conduce tara.

Lilick vorbea in comentariul ei de asemanarea dintre reactiile tonomatelor prezidentiale si cea a "intelectualilor publici", cum le place sa isi spuna. Pai acest tip de reactie a fost imprumutat de la pedelisti de catre aceasta grupare de "intelectuali publici".
Ei datoreaza mult lui Basescu. Inclusiv aparitia grupului lor (multa lume a uitat ca nici Tismaneanu, nici Manolescu nu se intreceau in a fi prieteni cu Liiceanu pana la un anumit moment, ca Mihail Neamtu a fost adoptat de Tismaneanu de la Plesu dar ca nu era deloc simpatizat de Liiceanu, samd).
Mai pe scurt, acesti "intelectuali publici" au devenit grup de...parteneri (prietenia e o virtute ceva mai complexa) si cerc de interese doar dupa ce Basescu a inceput sa le acorde protectia sa politica si financiara.

Cat despre replicile lui Liiceanu,cunoscand cat de cat personajul, ele sunt o reactie chiar temperata. Crizele de nervi le-a facut intre prieteni, mai mult ca sigur.
Liiceanu se crede un zeu si si-a cultivat un cult al personalitatii in facultatea de filosofie si la Humanitas, cult care il protejeaza de genul acesta de impietati, a la Herta Mueller.
De obicei, cand era atacat, Liiceanu se infasura intr/o tacere dispretuitoare si isi trimitea mercenarii la atac.
Cand a aparut cartea "Idolii forului", care distruge argumentat pe academicul Liiceanu, nu am avut nicio reactie a zeului. Si e tipic pentru zeu sa fie asa...

Dar acum, Liiceanu a fost obligat de pozitia sa de moderator al dialogului cu Herta Mueller sa fie pe ring. O pozitie care nu i-a placut niciodata in viata. A trebuit sa o incaseze si...mai grav! oamenii l-au vazut cu "nasul intelectual" spart de "loviturile" doamnei Mueller.

Anonim spunea...

Se citeaza unii pe altii in logica perversa a recursului la autoritate, ca si cum Cartarescu, de pilda, ar avea nu stiu ce competente sau nu stiu ce autoritate morala in judecarea comunismului romanesc si a disidentilor lui, astfel incat Liiceanu sa-l citeze ca pe o somitate indiscutabila. De altfel, socanta in interviul dat de Liiceanu e lipsa logicii, care il afunda in contradictii din care filosoful "iese" abandonandu-si frazele neterminate. :))

Anonim spunea...

Astia mor de necaz ca ea a luat Nobel. Lasa-i sa moara!
Daca ar fi destepti ar sti ca laureatii Nobel nu sunt neaparat cei mai cititi si apreciati dar... ii vezi pe astia intrand in posteritate ca un Caragiale, Creanga sau Eminescu?
Sunt si ei contienti ca ce au scris e nimic in comparatie cu literatura si eseistica universala, sa nu mai spunem de filosofia copiata.
Cat despre orientarea lor... barmani si tinichigii, asta au sustinut, asta au.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, cred ca multi inca nu s-au dezmeticit dupa cutremurul provocat de HM. Dar se vor trezi si vor reactiona. Ceea ce zici tu, faptul ca se unesc acum personaje care deunazi nu se imbratisau cu drag, ca devin "parteneri" pe aceeasi "cauza", arata exact profunzimea loviturii. Nu ne ramane decat sa urmarim aceasta zvarcolire. Herta Muller nu a spus niciodata ca e un disident, nu ii place sa fie numita asa. Dar e un om vertical dpdv moral, neinregimentat politic nici ieri nici azi, si spune simplu lucrurilor pe nume. Da, le spune dur si franc si asta loveste adanc.

Lucia Verona spunea...

Eu cred că e vina juriului Nobel! :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Chryshyan,

Nu e doar invidia. E cu mult mai mult. Noi nu am avut o rezistenta culturala inalta ca Germania, ca Ungaria, care sa trezesca spiritele... Noi am avut "anestezia". "Dormi linistit, boierii mintii vegheaza pentru tine."

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, Cartarescu are autoritatea celui care putea sa ia Nobelul daca nu... (aici las si eu fraza neterminata ca Liiceanu). De fapt, astea sunt zvarcolirile celor care isi pierd autoritatea reala si argumentul logic.

Micawber spunea...

Pe tipicul "si abia pleca batranul..." :)

Care va sa zica, vitejii aratati dupa razboi (cel cu comunismul, cel cu H. Muller etc.). O sa ne amuzam copios cand n-o mai fi Basescu (sa dea D-zeu) si au sa iasa la iveala tot felul de 'disidenti' sub acoperire, care au rezistat in timpul regimului portocaliu facand 'rezistenta prin cultura'.

Ma opresc, caci nu mai pot sa scriu de rasul ce ma apuca :)

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber, nu mai pot de ras. :))) Sa stii ca exista si azi.

căţelul alpha spunea...

Ok, mă bucur că ai semnalat ieșirea lui Gabriel Liiceanu de astăzi. Puteai să-mi lași și comentariul de la articolul precedent. Dar nu mai contează. Bine că s-a consemnat undeva delirul valetului!

Pro atitudine spunea...

Am ramas surprins de aceasta replica intarziata care nu face decat sa imi confirme ca intelectualitatea romaneasca este incapabila in a-si asuma eroriel trecutului. Erori pe care le perpetueaza in pas vesel si astazi. Nu pot decat sa ma bucur ca, fara sa realizez, am scris un articol ieri care pune punctul pe i : Esecul inteligentei in Romania. Practic, este un esec al inteligentei liderilor care a aruncat in neant toata societatea romaneasca...

radu spunea...

Am citit si eu editorialul lui Manolescu din Adevarul, si pe al lui Cartarascu din Evz. Primul mai ales mi s-a parut execrabil, si nu neaparat prin basismul cu care isi justifica postul de ambasador (i-o fi placut omului si mai vrea odata), ci prin minciuna sfruntata pe care o emite in calitate de membru in board-ul IICCMER. Zice Manolescu acolo ca Herta Muller a uitat ca Basescu a condamnat comunismul, singurul lider din Europa de Est, nu-asa, si ca exista un institut care nu stiu ce tralala hahaha. Ia uite-te domne, ce chestie! Pai nu s-a pronuntat Herta in favoarea lui Marius Oprea, pe care telectualii lui Basescu l-au debarcat? Cine e amnezic la faza asta? Aud? Nu cumva pretenu lui Volo?
Uite ce cred eu: Ba-secu le-a dat baietilor astora un alibi in spatele caruia sa-si satisfaca bine-mersi dorinta de parvenire. Adica eu va preiau mesajul anticomunist si va dau sinecuri inalte, iar voi ma sustineti. Condamnarea comunismului si liberalizarea accesului la dosare sunt chestii pur formale, pt. ca dosarele agentilor acoperiti si inca activi sunt secretizate prin lege, din motive de interes national.
Nasol e ca telectualii astia actioneaza la comanda, cu exact aceleasi cuvinte, de parca ar fi fost instructati. Sa-i fi recrutat Ba-secu, sau exista si alte dedesubturi pe care nu le stim?

transildania spunea...

@micawber :))
Abia astept si eu sa citesc prin 2015 culegerea de atricole si eseuri "Ce am vrut sa-i spun in ultimii 10 ani lui Basescu dar nu am putut pentru ca eram gazda, aveam o sinecura, whatever."
:))

Claudia Muresan spunea...

Asta, dragii mei, se cheama 'l'esprit de l'escalier', sau 'Treppenwitz', pe limba 'tarii de rezerva' a Doamnei HM. Aaaa! ce i-as mai fi spus daca as fi putut, daca as fi avut ocazia etc etc. Mare sursa de frustrare, se intelege. Liiceanu e in buna companie contemporana a lui George, din 'Seinfeld', dupa wikipedia: "In an episode of the sitcom Seinfeld, George is in a meeting, stuffing his face with shrimp. A co-worker remarks that George needs to slow down because "the ocean called and said they are running out". After leaving the meeting George comes up with a comeback, "Well, the jerk store called and they are running out of you." He spends the rest of the episode trying to arrange a situation in which he can deliver his comeback." Douglas Adams: "[...]like a man saying 'And another thing…' twenty minutes after admitting he's lost the argument."

Lilick Auftakt spunea...

@Catelul Alpha, imi pare rau dar nu am primit comentariul de care spui...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Atitudine,

Foarte interesant articolul tau! L-am citit acum. Recunosc, putin pe fuga, dar o sa revin sa-l recitesc.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania si Claudia (foarte interesant ce ai scris!) cu alte cuvinte: "Ah, ce as mai fi condamnat eu comunismul si inainte de '89, daca nu eram seful misiunii la Anvers" :)))))) Nu, nu, nu se mai poate! Iti vine sa si razi sa si plangi in acelasi timp. Vorba cuiva: Traim in timpul "rezistentei prin incultura".

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia, scuze, dar niste comentarii chiar se ascunsesera. Daaa, e vina juriului de la Nobel. Trebuie facut un raport de condamnare a lor. :))

transildania spunea...

Punem pariu ca daca HM ar fi acceptat decoratia, si-ar fi facut poze cu Basescu si Liiceanu la Cotroceni, si ar fi vorbit putin altfel despre gasca marilor intelectuali, atunci acestia nu ar fi iesit sa o atace astfel in absenta?

Multumiri pentru transcript, foarte interesant cate false alibiuri, subterfugii logice si false argumente au fost in stare sa gaseasca pentru a arunca cu ele in spatele Hertei Müller.
P.S. mai trimisesem alt comentariu care pare ca s-a pierdut

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, nici comentariul tau nu aparea. A venit acum. :) Da, sigur ca e un alibi si ca ei reactioneaza pur si simplu (ca) la comanda. Bine zis!

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, l-am scos si pe primul. Le inghitise blogspotul. :)

E chiar si mai mult. Eu cred ca ei se bazau pe asta. Ca o publica pe Herta si, ca recompensa, ea o sa le garanteze impostura prin afisarea alaturi de ei si de Basescu (la primirea decoratiei). E foarte posibil ca actunea lui Iliesiu sa fi fost bine gandita, chiar daca nu stiu sigur daca Iliesiu intelege ca facea parte din acest scenariu sau nu. Poate i s-a sugerat ceva si el doar a cazut in plasa... Important e ca HM nu a jucat in rolul gandit de ei.

renata spunea...

Dacă vreun tont de la coada vacii crede sincer că Băsescu a condamnat comunismul, altfel decât la nivel declarativ, ca să facă spectacol, nu poţi să te superi pe el. E prost, atât îl duce capul. Dacă sunt 2 sau 5 milioane de... naivi de-ăştia, e ghinionul nostru.
Dar dacă intelectuali cu exerciţiu ca Manolescu, Liiceanu, Pleşu, Patapievici,Cărtărescu ajung să declare că ei CRED că Băsescu a condamnat comunismul, nu-s decât două explicaţii: ori sunt proşti, ori sunt, în mod ticălos, interesaţi.
Şi proşti chiar nu sunt!

Lilick Auftakt spunea...

@Renata, bine spus! Nu sunt deloc prosti.

Lilick Auftakt spunea...

Am gasit un comentariu pe Adevarul, pe articolul lui Barbu, cel pe care l-am promovat si eu ieri. Sunt acolo de fapt multe comentarii. Si multe foarte bune, dar l-am ales pe urmatorul ca sa vi-l arat si voua:

"Ar mai fi de evocat şi declaraţia dl. Liiceanu într-un interviu recent apărut în revista « 22 » : “Poziţiile mele nu au fost niciodată legate de pasiunile politice curente, ci de indignări morale».

Mare caracter! Curat apolitism! Atitudine confirmată, de profundă extracţie etică!

L-a auzit cineva pe dl. Liiceanu luând poziţie, indignându-se... « manifest », când în ambientul Casei Poporului, predestinat minciunii făloase, s-a produs cea mai evidentă, grosolană şi internaţional defăimătoare fraudă din istoria parlamentarismului românesc ? Când Roberta Anastase şi Sever Voinescu au furat mai abitir ca şuţii din Ferentari voturi pentru relocarea pensionarilor în cimitire?

Inainte de a-i da sfaturi îngăduitoare Hertei Muller, de a explica condescendent huiduielile primite de Andrei Pleşu şi hohotele ironice adresate lui insusi, Gabriel Liiceanu ar trebui să îndeplinească o mică formalitate pentru a primi acces la încrederea noastră. Să se oripileze, cu toată fervoarea etica si artistică de care este capabil, de gestul acestor odioşi exponenţi ai reformei de cadre Băsescu, numiţii Anastase şi Voinescu, şi să se poziţioneze (fie chiar şi prin susţinere) faţă de atitudinea pasivă a preşedintelui nostru jucător în acest caz de furt calificat."

căţelul alpha spunea...

@Lilick, era despre ieșirea lui Liiceanu de la emisiunea teveristă. Dar, după cum spuneam, nu mai contează. E drept că și blogger e ciudat la capitolul comentarii.

Claudia Muresan spunea...

Trist e ca doar dupa ce am vazut reactia la Basescu a acestor 'intelectuali' ai Romaniei, am inteles de le ca noi dictatura a fost mait sufocanta decit in alte tari, de ce am ajuns Coreea de Nord a Europei de Est. Din cauza lor, din cauza noastra. Relatia cauza-efect e exact invers decit cea descrisa de Liiceanu (n-au protestat pentru ca la noi dictatura nu era floare la ureche ca in Cehoslovacia). La noi n-a fost ca la ei pentru ca era firesc sa fie mai rau, raul l-am invitat, permis, cocolosit noi. Daca nu sunt in stare sa se revolte acum pentru ca le e prea greu curul odata instalat pe la ICR-uri, daca acum au osanale, limbi, temenele, otravuri, pregatite pentru orice ocazie, cum sa fi fost altfel atunci?

Claudia Muresan spunea...

@renata: ei nu sunt 'tontii de la coada vacii', ci sinistrii de la coada băsistă a dracului, cu limba bifurcata, in asteptare, pregatita sa simta incotro bat vinturile. Uita-te cum sâsâie sinistru Manolescu cum ca Doamna, stim noi, a accepta un premiu de la UTC. 'Ar trebui sssssă tacă, essste ca noi, cine ssse crede, sssse crede mai anticomunisssstă ca Băsssessscu?'

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia, @Renata

Liiceanu spune ca in 2006 a fost in "consens interior" cu Basescu, la condamnarea comunismului. Va imaginati: filosoful, in consens interior cu securistul. :)

sandman spunea...

Ghinionul astora (Liicheanu, Manolescu, Patachievci si Osprinceana) e ca n-au unde sa mai toarne acum, dupa ce an ide zile si-au turnat colegii ca sa parvina ei, decit sa mai miorlaie prin presa sau pe la TV ca sa-si exibe statutul lor de filozofi de 2 lei. Si ma ie ceva. Ii roade invidia ca Herta a luat Nobelul, ca ea a fost dizidenta pe bune si nu conserva securista ca adunatura asta de oldboys ratati.

Shadow spunea...

@lilick

mai e manolescu membru pnl sau nu? De curiozitate pt ca lui ii placea oricum de multa vreme sa "o arda" cu baconsky.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, a nuuu. Insa stii cum e. Unii isi pot da demisia din PNL si daca n-au mai trecut pe-acolo de 15 ani.