6 oct. 2010

Invitatie pentru toti cei interesati de "O Noua Constitutie"

Toti cei interesati de o noua Constitutie sunt invitati sa participe maine, joi, 7 octombrie, la ora 10:30, la dezbaterea organizata de Fundatia Horia Rusu in cladirea Hotelului Intercontinental, la etajul 21.

Dezbaterea va avea loc sub egida Comisiei pentru o noua Constitutie, din care fac parte cativa dintre cei mai renumiti constitutionalisti din Romania. Veti avea posibilitatea sa va implicati direct, sa puneti intrebari, sa propuneti idei.

Temele dezbaterii vor fi urmatoarele:

* Structura Parlamentului – bicameral, unicameral;
* Tipul de bicameralism (simetric-asimetric, congruent-incongruent);
* Supendarea Preşedintelui;
* Dizolvarea camerelor;
* Referendumul în România (veto popular/referendum abrogativ, referendum pentru demiterea unor aleşi publici);
* Statutul parlamentarului (mandatul reprezentativ versus mandatul imperativ; imunitatea parlamentară, rolul anchetelor parlamentare;
* Aspecte legate de activitatea de legiferare: analiza distincţiei dintre legile organice şi legile ordinare şi oportunitatea menţinerii în Constituţie a acestei distincţii;
* Controlul parlamentar (moţiunea de cenzură, dar şi prin întrebări şi interpelări, ca şi prin anchete parlamentare). Moţiunea constructivă de cenzură, după modelul german (demiterea Prim-ministrului duce automat la desemnarea altui Prim-ministru);
* Eliminarea migraţiei politice a parlamentarilor (şi, în general, a aleşilor) prin instituirea unei interdicţii juridice sau a unui pact politic încheiat între partide;
* Autonomia parlamentară, în special sub forma autonomiei regulamentare (regulamentele sunt acte de organizare internă, cu forţă juridică imediat infra-constituţională, deci strict egală cu a legii, dar în adoptarea cărora nu intervine nici Guvernului - care nu are drept de iniţiativă - nici şeful statului - care nu le promulgă) şi a autonomiei de constituire a structurilor interne;
* Oferirea unui rol constituţional liderului opoziţiei;
* Controlul asupra serviciilor secrete.

14 comentarii:

Bogdan Duca spunea...

Voi fi acolo!

Anonim spunea...

Si Basescu isi doreste o noua Constitutie... ghici care?

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Perfect! :)

@Chrystyan

Constitutia Nutzionala. :D Nu ma intereseaza Basescu. El nu face dezbateri.

L-am invitat si pe Cristian Preda, ca era doritor de dezbateri, si zicea ca numai Basescu a abordat tema Constitutiei. Credeti ca vine?

Shadow spunea...

@Lilick

o sa te superi pe mine. E prea tarziu. Noua constitutie va iesi dupa chipul si asemanarea portocalilor. Dezbaterea voasra nu va conta nici ca exercitiu de imagine. Azi in Romania a murit si ultima reduta a unui stat de drept. Ramane "stramb" asa cum il vrea puterea. Puterea controleaza acum absolut totul. Si CC. Si parchete, si parlament si mass medie, si economic si mai ales servivii.

Ramane sa se "treaca" la uniforme portocalii.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, hai sa mai speram totusi. Sa iti spun ceva: maine, la dezbatere, o sa vina si parlamentari portocalii. Vin de la toate partidele.

Shadow spunea...

@lilick

pt "imagine" ce nu face "politicianul" mai ales al puterii?
Apoi se vor "inpauna" cu ideea ca au "dezbatut" dar or sa faca tot cum vrea zeus. Sa-ti spun ca vad mai degraba "procesul" asta ca o "albire" a politicienilor pdl in fata acuzei flagrante si reale ca NU EXISTA dezbatere? Ca exista doar IMPUNERE?

E doar opinia mea binenteles.

Eu de sperat de azi NU mai SPER. Nici pe vremea lui ilici nu treceau "legi" in forma in care au trecut pe vremea lui "alma".
INSTITUTIA NU MAI EXISTA - exista doar PARTIDUL.

Anonim spunea...

Trebuie promovata propunerea d-lui Melescanu de desfiintare a CCR si preluarea atributiunilor ei de ICCJ, organism care nu e constituit pe criterii politice.

Lilick Auftakt spunea...

@Plano, din cate stiu, Theodor Melescanu va fi maine la intalnire.

Augustin spunea...

Lilick, invitatia e valabila si pentru intii statatorul matroz al tarii? Ca si el vrea o noua constitutie? De fapt, nu stiu cum se spune corect: o noua constitutie sau o constitutie ... noua?

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin, glumesti? :))

gicu spunea...

Draga Lilick ,
referitor la statutul parlamentarului , poate fi orice ofiter(de servicii sub acoperire, din armata si in rezerva) parlamentar?Fiind in subordinea directa a presedintelui e clar cum voteaza..dar , poate fi votul lor doar consultativ?sau, pentru depolitizare, NU pot fi parlamentari !

Lilick Auftakt spunea...

@Gicu, nu prea am inteles... Pot sa fie parlamentari. Cum adica vot consultativ in Parlament?

Cristi Dumitrescu spunea...

as veni cu draga inima dar la ora aceea e imposibil.
daca se permit niste sugestii
o camera pentru regiuni
o camera decizionala final superioara
romania organizata pe regiuni in care sa fie structuri de genul brasov dambovita prahova; harghita bacau, neamt; covasna vrancea buzau. etc
alta propunerea schimbarea nivelului de reprezentare

alta propunere garantarea venitului minim (pentru persoanele apte si nu la pensionare cu obligatie de prestare de activitate in folosul comunitatii)
minoritatile sa fie reprezentate obligatoriu doar in executiv sau local unde este necesar in domenii interesate nu si in legislativ, deoarece asa se elimina discriminarea fata de ele sau fata de majoritate
stabilirea statutului ccr mai clar

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc, Cristi Dumitrescu. O sa trimit la fundatie.