1 oct. 2010

"Javra ordinara" - laitmotiv al protestelor romanilor disperati


Am avut prima data scandarea radicala "Iesi afara, javra ordinara!". Apoi, saptamana trecuta s-a transformat in... "Ai distrus o tara, javra ordinara!". Astazi, cei de la SANITAS au strigat: "Ne alungi din tara, javra ordinara!" E clar ca de acum inainte "javra ordinara" va fi nelipsita de pe buzele protestatarilor. Si cu eticheta asta ar merita sa ramana Traian Basescu.

Il ascultam insa pe Florin Iaru, mai devreme, la Realitatea. Spunea ca nu intelege cum un intelectual ca Sever Voinescu a putut sa coboare, intr-un timp atat de scurt, intr-un an si ceva, atat de jos in limbajul de lemn, in propaganda asta atat de murdara, cu rusi si moguli. Mai spunea Florin Iaru inca ceva. Foarte, foarte important: un lucru cu care se confrunta astazi orice voce perceputa ca fiind impotriva puterii. Despre disperarea omului de rand. Multi te roaga, te implora sa faci ceva sa ii ajuti, sa ii scapi de puterea portocalie. Din pacate, lucrul asta nu il pot face nici pixurile jurnalistilor, nici partidele de opozitie, atata timp cat nu au majoritate in Parlament.

Si eu m-am confruntat pe blog cu oameni extrem de revoltati, care imi reprosau ca in loc sa fac/scriu ceva "ca sa ii dam jos pe astia", scriu despre "basini" (scuze) ideologice sau democratice, care acum nu mai intereseaza pe nimeni. Adevarul e ca acesta e unul din motivele pentru care nici nu prea imi mai vine sa scriu nimic cateodata. Ce pot sa fac mai mult decat sa incurajez lumea sa iasa in strada? Vad ca si Mihai Voicu se confrunta in teritoriu cu problema asta. Cu disperarea oamenilor. Si probabil intregul PNL.

Astazi, portocaliii au inceput sa reincalzeasca la foc mic ciorba veche cu "rusii si mogulii". O ciorba din care nu mai gusta aproape nici postacii lor. Nu a fost un atac. Mai degraba o aparare de jivina incoltita, care isi scoate ghearele batrane si tocite, incercand sa mai sperie cu ele. Un alt semn ca le e frica. Asta trebuie insa sa ne incurajeze si sa ne dea forta proaspata. Iar "javra ordinara" ar fi bine sa nu lipseasca de la niciun miting. Nu e frumos, cum probabil nu a fost prea frumos sa ii strigam asta pe vremuri nici lui Iliescu. Dar e sanatos! Si democratic. Vocea strazii nu cunoaste "Codul manierelor elegante".

9 comentarii:

Anonim spunea...

Nuuuu, Basescu e un om bun, cu onoare, ce spunea aia face, nu e niciodata nesimtit, vorbeste cu femeile cu "doamna" nu cu "tiganca imputita", nu da in oameni, mai ales nu da in copii, ii place opera nu maneaua, nu si-a aranjat copii in Parlamentul european si in Barou, nu a tipat si urlat niciodata la cetateni, respecta legea si Constitutia si asa mai departe...

Eu cred ca e atat de bun in ceea ce face incat "javra ordinara" e prea putin.
Parerea mea!

Starea NATIUNII spunea...

Lilick,
Inca natiunea doarme.
Cat timp are lumina, caldura, acoperis, mancare si apa, poporul nu iese din barlog.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrysthyan

Haha! Chiar nu ma asteptam de la tine la un comentariu asa amuzant. Mi-a placut. Deci nu esti de acord ca masele sa se comporte in strada ca domnisoarele de pension? :))

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii

Ies, ies. O sa iasa zilnic. Nu mai stiu... Nu mai sunt obisnuiti cu protestele, ca pe vremea lui Tariceanu nu au avut de ce sa faca. Sau nu au fost niciodata obisnuiti. Dar invata.

radu spunea...

@Lilick; e clar ca "javra ordinara" va deveni un laitmotiv si va fi asociat ever cu Presedintele Meu. Mecanismul e implacabil, la Iliescu a functionat uns.
Nu stiu de ce se mira unii de politrucizarea infractorului parlamentar si a plagiatorului Server Kotoy-Cartoff de Ploiesti. La fel ca si colegul sau mai curatel, Cr. Preda, spera si omul la un loc in fatza pe lista Amantei Fox, la congresul partidui. Sau, mai stii, chiar crede ca din gornist al lui Bashescu va ajunge prezidentiabil. In fact, baietii astia stiu f. bine ca fara Angajatorul Basescu cariera lor publica ar fi neglijabila. Diferenta e ca Preda e un intelectual-capusa de uz extern, in timp ce Server e un pseudointelectual-capusa de uz intern.

agaX spunea...

poate ca ar fi totusi frumos sa-i spuneti domnul ...

sa nu uitam ca e cap de familie de fete, iar fetele stim toti ca sint sensibile si sufera cind tatal lor este jignit

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, stai ca ii pregatesc o surpriza si lui Preda. :) Nu spun ce... Postez zilele urmatoare. Sa nu se sperie, ca nu e chiar de rau. Mai radem si noi putin. :P

@Agax

Adica pe modelul celor de la penitenciare: Excelenta voastra, domnule javra ordinara.

Anonim spunea...

Nici eu nu injuram inainte sa ma mut in Bucuresti.
La asa societate, asa reactii.

Vania spunea...

Nu sunt de acord cu violenţele de limbaj! Propun să se scandeze:

Domnule preşedinte, vă rugăm să demisionaţi!

Ori:

Sunteţi în locul nepotrivit, vă rugăm să ne credeţi!

Sau:

Stimata dumneavoastră mamă este bine, sănătoasă?