2 oct. 2010

Ne eschivam cultural sau mergem la protestul burtilor goale?

Acum sase luni, adica pe 2 aprilie, ieseam in strada alaturi de alte 50-70 de persoane sa-i spunem NU lui Basescu. Un prim protest indreptat impotriva celui care cucerise la limita tronul de la Cotroceni, protest in cadrul unei lupte de idei. Nu revendicam nimic pe vremea aia. Spuneam un simplu NU populismului si demagogiei. Sustineam valorile democratiei, alegerile corecte, un parlament repus in drepturile lui constitutionale de organism SUPREM, respectarea Constitutiei si alte lucruri "marunte" de acest gen.

Astazi, dupa numai sase luni, lucrurile s-au schimbat radical. E vremea protestelor burtilor goale. A scuipatului gros. A injuraturii marlanesti. A manipularii si a propagandei negre. Cine e de vina ca s-a ajuns aici? Ca poate se va merge mult mai departe, catre proteste spontane, violente, necontrolate de lideri si usor de manipulat...

Ma uitam in presa internationala astazi... Parisul si Roma sunt in strada. Milioane de oameni. N-au iesit de foame, ci din spirit civic. Si de cateva zile ma gandesc la Herta Müller si la cele spuse de ea pe scena Ateneului, referitor la cei care au scris si, desi nu s-au alaturat politic, nici nu au protestat: "A fost un mod al autorilor de a se eschiva". O declaratie ce declanseaza o revolutie culturala, si care ne atrage atentia asupra unui mod de a colabora cu un regim asupritor. Prin eschiva.

Ca sa intelegeti si mai bine despre ce e vorba cititi, va rog, acest text profund si sensibil al lui Petre Barbu. Si veti intelege ca scriitoarea a daramat munti. Ca "rezistenta culturala" a fost si o perversa anestezie. Vom mai intelege de ce, de catva timp, cautam si nu mai gasim sprijin in cei pe care i-am considerat candva repere culturale, civice. Si, la urma urmei, de ce ei nu sunt in fruntea celor care simt mai repede decat altii ca pot pierde printre degete libertatea, demnitatea, respectul. Nu sunt, pentru ca nu au fost cand era cazul...

In contextul asta, vom ramane pe mai departe cetateni europeni de rang 2. Vom iesi la ciomege, ne vom rupe hainele, vom striga "Jigodia ordinara". Medici, profesori, actori, in strada nu vom mai putea fi intelectuali si nici macar cetateni demni. Ci mase de nemancati, zgaltaind nebuneste gardurile jandarmilor. Sau vom fi snobi si nu ne vom alatura, ne vom eschiva, ca ne pute. Ce alegem? Lupta de idei, oricum, momentan ramane suspendata...

19 comentarii:

vali plesca spunea...

intrebare intrebatoare> de ce italienii si francezii fac mitinguri sambata, romanii in timpul saptamanii?
ps> 400.000 in toata franta. 1500 la roma. sa spunem adevarul, totusi...

Lilick Auftakt spunea...

@Vali Plesca. Te rog eu muuult: nu mai incerca sa imi bagi aici minciunile portocaliilor. Incearca sa nu mai treci pe la ei inainte, ca te prostesc rau. Serios. Uite de exemplu acum, cu cifrele. Ia deschide mataluta.... sa zicem... Le Monde. Ce cifre sunt date acolo? "Entre 899 000 et 3 millions de personnes" Si tu imi zici aici 400 mii ca asa a zis HotNews-ul si alte mizerii pe care le citesti.

De ce nu ies sambata si duminica? Ca nu ar iesi mai nimeni. Asa, profita sa scape de o zi de lucru si sa vina in plimbari la Bucuresti. Si pentru ca Guvernul si Ministerele nu lucreaza sambata... Simplu!

vali plesca spunea...

cam mare diferenta intre ce spun politistii si ce spun sindicalistii. ma rog, milioane. nu conteaza. ideea e ca romanii fac manifestatii sa fuga de munca. in vest e altfel. in rest, pe mine ma intereseaza disputa... ai a suspendata. acolo unde se pun etichete usor... (portocalii etc.)

Lilick Auftakt spunea...

Pe mine de data asta nu ma mai intereseaza perversa "rezistenta prin cultura". Iar despre lupta de idei... pai in ce cadru sa se mai desfasoare, din moment ce pe de o parte sunt mase infometate, pe de alta e propaganda neagra a portocaliilor? Partidele, la 12%, cat e increderea romanilor in ele nu mai pot crea acest cadru. Vezi ca scrie doamna Zoe Petre un articol foarte bun in legatura cu asta si cum, tot prin black propaganda, aceasta neincredere a fost stimulata si amplificata la maxim. Nu zic ca trebuia sa avem incredere imensa in partide, dar in oameni din partide putem avea mai mult de 12%.

Starea NATIUNII spunea...

Puneti apa la fiert si sfasiati cearceafurile.
Vremea vorbelor trece, incet ...incet, soseste vremea faptelor !

sandman spunea...

" Vom mai intelege de ce, de catva timp, cautam si nu mai gasim sprijin in cei pe care i-am considerat candva repere culturale, civice."
Pt ca la noi reperele (sau ce credeam noi ca sint repere) s-au dovedit a fi conserve securiste, turnatori ordinari, oameni fara coloana vertebrala, vinduti, fripturisti, cum le zicea Iliescu, si chiar jigodii ordinare, asa cum le-a strigat poporul.

Lilick Auftakt spunea...

@Sandman, din pacate si asta. Dar sa nu generalizam. Unii au facut-o constient, altii nu...

niku_elektriku spunea...

hai sa fiu d'acor' ca nu sint d'acor' cu tine cin' numesti scheuneala jenibila drept propaganda neagra, macar gindindu'ma la ce'o sa hie cin' adevarata masinarie a kompromatului o sa agiunga de partea puterii, o adevarata putere, nu amatorii d'acu', d'o sa'tz 'nghetze frapeu'n ceshkutza, lucru pe car' o sa'l savuratz 'n geplinatatea or(d)orilor lui cit de curind, dak o sa v'agiute un anume "d" zeu ce nu'i colorat portocaliu.

in trei luni ?

ca park asa suna ordinu' de zi pa unitate

radu spunea...

Lilick, una e sa te eschivezi, cum fac multi amarati care se tem de represalii, alta e sa pui umarul din greu la propaganda portocalie, cum fac destui telectuali. Inca ii mai inteleg pe cei naivi (mai sunt si de-astia), dar pe cei care pupa dosul matrozului fac ca sa parvina ii detest, pur si simplu, indiferent cat de talentati si inteligenti sunt.

Lilick Auftakt spunea...

@Niku, uite, vezi cum ma ajuti sa verific chiar pe tine efectele propagandei negre? Indiferent daca vine dintr-o parte sau din alta, tu cazi imediat in plasa, in loc sa privesti totul ca pe o lupta intre securisti care ar trebui sa te bucure. Insa, in afara de asta, mai exista si altceva despre care spun eu ca momentan suspendam: lupta de idei. Aici conteaza de care parte esti...

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, a, nici nu ma mai refer la intelectualii pupin. Astia nu mai au nici cea mai mica sansa de salvare.

gicu spunea...

Draga Lilick ,
exista multe moduri de protest.Se pare ca cele clasice , in forta , nu duc la niciun rezultat la noi .Poate ca proteste originale pasnice dar ironice sau puternice din alt pdv sa aiba mai mult succes. E evident ca R Anastase ne-a pacalit.De ce parlamentarii nostri care vor si trebuie s-o schimbesa nu protesteze.Uite niste exemple:sa poarte tot timpul nasuri rosii de clovn,sau nasuri lungi de Pinocchio,sau trompetele sau acele mici tuburi de hirtie care cind le umfli devin drepte,sau banderole stridente ,sau peruci stridente.Tot timpul de acum incolo.Ca de exemplu desi e perfect incompetent B|oc nu poate fi schimbat(criteriul lui de competenta e tocmai incompetenta).

Lilick Auftakt spunea...

@Gicu, multumesc, foarte bune idei. :)

Shadow spunea...

@vali

400.000 nu au fost nici macar pt "politia franceza" care numara din 5 in 5. In timp ce sindicalistii numara si persoanele aflate pe trotuare. Interpretabil e drept.

De ce fac mitinguri si in weekend? In caz ca nu stii cu doar doua saptamani inainte au fost greve in timpul saptamanii(mai ales transportatori si educatie, sanatate). Doar ca acum nu era "greva" ci "miting". E normal sa faci miting (fara greva) in weekend plus ca poti sa scoti afara mai multi oameni decat in cazul unor greve.

Peste o saptamana sunt iara greve. Sa vedem care "rezista mai mult" guvernul sau sindicalistii. Parca vad ca or sa puna "capac" si la cresterea "varstei de pensionare" cum au pus si la "prima angajare", etc. Sau ce sa-ti mai spun despre Chirac care a promovat legea "primei angajari" si a cerut sa nu fie aplicata. Presiunea "strazii" a castigat si atunci.



Romanii cand fac "manifestatii" (eu le-am prins pe cele din 90'91 ca doar alea erau manifestatii si nu greve e ca le-a ajuns cutitul la os.

PS. Oricum dupa ce am vazut eu ieri nici vorba de mai putin de 1 milion jumate "afara" la manifestatie in toata Franta.

@gicu

Iti garantez ca doar prostestele de "forta" merg la noi si nicidecum cele cu "flori" sau "ironice". Un exemplu este 89, exemplul cu "flori" au dat ca efect doar mineriade.

atat liicheanu cat si manolescu sunt cei care si-au facut o "aura" doar din asa zisa "rezistenta prin cultura". "kakaya rezistenta" cand ei erau dintre cei care puteau sa o "taie" afara cand vroiau si "ceilalti" erau in "inchisoare". "Rezistenta prin cultura" nu au facut nici liicheanu, nici plesu si nici manolescu cu atat mai putin patapix sau mihaiesiu(asta din urma il ataca in rezistenta sa culturala pe Goma, pe vremea aia).

A se slabi cu "ipocritii" de rit nou.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Nu numai Vali a cazut in plasa. Au fost multi... Presa portocalie a incercat sa minimizeze cat a putut prezenta in strada a francezilor. Vorba ta, mai rau decat politia franceza. Si la italieni s-a intamplat la fel. Ei au zis ca au fost 500.000, politia a zis ca sunt 50.000. Poate au fost 100.000....cine mai stie? Insa pana la Vali, via presa romaneasca cacanie, adica portocalie, au ajuns sa numere 1500 de oameni. Se manipuleaza la greu.

Shadow spunea...

@Lilick

Sa vad si eu cand or sa reuseasca sindicatele romanesti sa scoata afara macar 100.000. Ca pana acum nu am vazut. E "rupta" puntea intre "liderii de sindicat" si salariati in Romania.
E de bine pt investitori :-).

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, stii ca la noi niciodata multimea nu a schimbat ceva. La revolutie masele au iesit dupa ce deja era libertate. In Piata Universitatii au fost doar cateva zeci de mii...

Shadow spunea...

@Lilick

eu am iesit si la Timisoara au iesit cand nu era "inca libertate". Chiar si a doua zi dupa "masacrul" de la Universitate am iesit si am dat de tancurile armatei iar in spatele lor cordoanele si taburile ministerului de interne. Cateva ore bune asta am avut pe fundal pana am auzit de sinuciderea lui milea. Atunci s-au "retras" taburile si cordoanele de "functionari" ai mi si a ramas doar armata. Se tragea insa in Bucuresti.

Venirea muncitorilor de pe marile platforme s-a facut tot in momentul in care nu exista inca libertate. Iar fuga lui ceausescu a fost mult mai tarzie, inainte de a se rupe portile de la CC cu mine "teribilistul" blocat acolo.

In Piata Universitatii erau in mod curent doar cateva mii, seara cateva zeci de mii. Neviolenti si s-a vazut cum au fost eliminati.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow,

In Timisoara, da.