1 oct. 2010

Romania risca procedura de infringement pentru incalcarea normelor europene cu privire la libertatea presei

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), numărând peste 600.000 de membri, împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, reprezentând peste 9.000 de membri, au depus miercuri, 29 septembrie, la Bruxelles, o petiţie împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa statului român. Conform petiţionarilor „includerea unei astfel de aserţiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre”.

Prin petiţia depusă la Comisia de Petiţii a Parlamentului European, cele două organizaţii sindicale solicită intervenţia instituţiilor Uniunii Europene pentru retragerea prevederilor articolului 6.2 Vulnerabilităţi, paragraful 10 din SNAp, care se referă la activitatea presei. În cazul unui refuz din partea statului român, petiţionarii solicită declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea normelor europene.

Marc Gruber, Co-director al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a afirmat că “Înţelegem că în România, la fel ca în orice altă ţară, terorismul, crimele şi corupţia reprezintă ameninţări la adresa publicului şi a guvernării, însă, suntem contrariaţi atunci când auzim că mass-media poate fi adăugată pe o listă de ameninţări la adresa instituţiilor publice. De fapt, mass-media sunt o parte esenţială a vieţii democratice; ele ajută la investigarea cu precizie a ameninţărilor la adresa publicului şi sperăm ca Preşedinţia română să realizeze această eroare. Rolul jurnaliştilor este de a informa publicul şi de a investiga diversele probleme, inclusiv cele care ţin de ameninţări la adresa instituţiilor. În acest proces, există riscul ca instituţiile guvernamentale sau cele publice să fie criticate, însă, cel mai mare risc este cel asumat de acei jurnalişti curajoşi care investighează crimele şi corupţia. FEJ respinge orice acuzaţie conform căreia scopul jurnaliştilor este acela de a «orchestra campanii de presă»”.

Via.

19 comentarii:

radu spunea...

@Lilick: plz scoate "membrii" din text si pune in loc "membri", cum e corect. You know what I mean. :)
Revin mai incolo, deocamdata il injur pe Bok. :)

Lilick Auftakt spunea...

Scuze, asa se intampla cand faci copy-paste si nu verifici. Asta ca sa nu se creada ca am vrut sa ii fac de ras pe cei de la PetitiiPE.ro :)

Claudia Muresan spunea...

Lil, competentele UE in materie de media sunt doar in ce priveste reglementarea pietei, standarde, etc., iar carta drepturilor fundamentale se limiteaza la a impune obligatii institutiilor europene sau statelor membre, in aplicarea legislatiei europene. Asa ca acolo unde UE nu are competente, nu poate lansa proceduri de infringement. Politic e urit, dar, legal, UE nu are competente peste tot, contrar opiniei comune sau impresiei pe care o lasa cei ce fac declaratii politice. Ironia e ca aveau mai multe competente in domeniul asta cind eram tara candidata, cu criteriile de la Copenhaga, dar asta e o poveste mai lunga. Oricum, UE nu e bau bau-ul potrivit in situatia asta.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia, e bine sa se faca presiune pe toate partile. Eu le-am recomandat unor persoane de la MediaSind sa o contacteze si pe Dunja Mijatovic de la OSCE, dar si alte persoane cu voci mai puternice pe plan international in apararea presei. Conteaza sa se auda in lume, chiar mai mult decat sa se ia niste masuri concrete in sensul infringementului.

vali plesca spunea...

am impresia ca are ghise un proiect de lege care sa puna presa pe fagasul corect...

Lilick Auftakt spunea...

@Vali Plesca

Da? Nu stiam... Credeam ca e in luna lui de nebunie, asa cum a zis Crin. Hai, lasa-te de glume din astea ca nu tin decat la handicapatii portocalii. :))

Claudia Muresan spunea...

@Lil: e bine sa faca presiune cine e competent. Cind avem probleme la tribunal, nu mergem la florarie sa le rezolve. Altfel in loc sa fim stat membru suntem colonie, cel putin ca atitudine a noastra. Ar trebui sa fim prezenti acolo unde trebuie, sa cerem opinia celor indrituiti, nu sa le cerem unora sau altora se pronunte pe chestii care nu-i privesc, ca apoi nu ne place cind isi iau in serios puteri inexistente si au purtatori de cuvint care ii sustin pe Basescu si MAcovei in lupta cu coruptii parlamentari, de exemplu.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia, oamenii au fost invitati la Bruxelles sa-si spuna pasurile. Nu s-au dus asa, de capul lor, cu jalba-n protap. Din cate stiu, au fost audiati si au avut intrevederi cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu comisara pt drepturile cetatenesti.

Adrian Stoica spunea...

Luna de nebunie a lui Ghise? Poate anul, sau deceniul. Nu el e ala care propunea impartirea stirilor in pozitive si negative si filtrarea corespunzatoare? Eu cred ca individul e cam de mult defect si ca n-ar fi rau sa-l trimita cineva dupa Catarama.

Shadow spunea...

@vali

si tot atat de bine stii ca prin vocea lui "voicu" pnl-ul a informat ca legea lui ghise nu are de-a face cu pnl-ul, nu s-a discutat nici nu s-a informat partidul despre acest demers.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, Shadow, Crin a spus ca are cate o luna de nebunie pe an. Norica a spus sa isi retraga imediat idiotenia de proiect. Hasotti a cerut televiziunilor sa nu il mai primeasca la talk-show-uri. Ce sa mai, tot partidul s-a delimitat de prostiile lui cat se poate de clar. Eu cred ca e nebun. Oricum, nu cred ca face ceva cu rautate, ca sa atace partidul. Insa sigur, poate sa faca rau. Noroc ca lumea il trateaza ca pe un mascarici si nu prea il baga serios in seama. (Poate @Vali Plesca doar) De ce PNL il mai tine? Nu stiu. Cica e parlamentar vechi. Asa, si?

vali plesca spunea...

pai fie e nebun, fie nu urmeaza politica partidului, intrebarea logica e ce cauta asa un om in penele. si, va rog, fara eschivari de doi bani. pe de alta parte, problema presei din romania nu e libertatea ei (caci asta conteaza, dincolo de birocratii europeni), caci nu duce lipsa de asa ceva, ci lipsa ei de profesionalism, din toate taberele.

Lilick Auftakt spunea...

In afara de "proiectele" cu presa, sa nu uitam ca tot el a scos perla aia... ca el nu vrea alegeri anticipate ca a bagat bani multi in campanie, si nu ii convine. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Vali Plesca, am explicat. Si daca nu vrei, nu votezi PNL pt ca nu iti place Ghise. Am mai explicat ca PNL nu se roaga pt votul cuiva. Cui nu-i place sa voteze Alma, Sever, Videanu, Berceanu, Udrea... Oho... are ce sa voteze. Nu-ti plac nici aia, voteaza-l pe Ponta si pe Vanghelie. Probabil ca la un moment dat PNL va scapa de Ghise. Dar nu cand vrea X sau Y portocaliu.

Cum adica nu e amenintata presa???? Pai tu ai citit oroarea de proiect pe media al Ralucai Turcan care a speriat Europa? Sau articolul 6.2 Vulnerabilitati, paragraful 10 din SNAp... Nu e un atac la libertatea presei? Hai ca te faci de ras... Tema asta nu e despre profesionalismul presei. Da, ai dreptate cu asta. Insa acum chiar vorbim de altceva.

Lilick Auftakt spunea...

http://dmihalache.wordpress.com/2010/10/01/inca-unul-care-n-a-avut-ce-face%E2%80%A6/

Poftim, Vali. Inca o postare pe tema Ghise. Daca te pasioneaza atat de mult omul...

Anonim spunea...

lilick, discutie: tu gestionezi un blog ce promoveaza activitatea unui partid. este o activitate partizana - nimic rau in asta, sa apartii unei tabere. insa orice activitate partizana e vulnerabila la propriile actiuni. cu alte cuvinte, degeaba critici puterea ca trece presa la vulnerabilitatile statului daca cineva din tabara ta vine cu un proiect de lege ce obiectiveaza aceasta aberatie. demersul tau ca grup cade in penibil. iar acesta e unul din sutele de cazuri sensibile. critica partizana are credibilitate daca nu se poate intoarce ca un bumerang. daca nu, e apa de ploaie. cu alte cuvinte, doar pentru asta si ghise ar trebui zburat din partid.
cat despre libertatea presei, s-o lasam balta. tot timpul vor fi grupuri puternice, ce vor avea si trusturi de presa, ce nu se vor supune puterii. tema ta e o non-tema

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, in primul rand vreau sa te rog ca niciodata sa nu mai postezi fara un nick, nume, sau fara initiale. Ce vrei tu. E primul semn de respect. Nu pt mine, pt cititori.
Ai dreptate cu Ghise, dar eu nu pot sa spun despre el decat ce am spus de la inceput: cred ca nu e normal la cap. Nu am nicio putere asupra lui. Si nici nu il votez. Nu l-as vota niciodata. PNL l-a atacat aproape pe mai multe voci decat o face cand ataca o tabara adversa. Cred ca e de ajuns. Ramane sa isi ceara scuze sau sa nu mai fie sustinut la urmatoarele alegeri.

radu spunea...

Cu Ghise e simplu: trebuie lasat sa voteze pentru motiune si suspendare, iar la urmatoarele alegeri trebuie zburat de pe liste.
@Claudia Muresan are dreptate: opozitia trebuie sa-si construiasca un lobby european cat mai influent si mai credibil, ca alternativa la petardismele basisto-macoviste. Nici eu nu cred in povestea cu infringement-ul, dar denuntarea abuzurilor imptriva presei ar putea crea ceva probleme admiterii Romaniei in spatiul Schengen, chiar daca deciziile sunt de ordin preponderent economic.

Shadow spunea...

@vali

ghise este una din "ororile" pnl-ului ca era si culmea sa nu aibe si ei "orori". E o prostie ca e tinut, ca l-au reprimit, etc.

Iar libertatea presei exista pana cand "dispare". Cand dispare in general e cam prea tarziu sa mai faci ceva. Cui ii convine sa "riste" e treaba lui. Cand presa e considerata in CSAT ca fiind la periculoasa (la nivelul terorismului chiar) ceva nu mai functioneaza, sau nu a functionat vreodata. In cazul asta "anchetele de presa" pot fi blocate, toti oamenii de presa "ascultati" cu nonsalanta, sursele devin "periculoase", etc. Asta cu "presa care nu e profesionista" ma face sa rad. Zau asa. E marea "marota" ca si "ura de intelectuali" a lui patapievici, tru and comp, ca si "lipsa de proiect si program" a opozitiei, etc. Este sustinuta de "adversarii presei". De nulitati total nedemocratice precum consilierii prezidentiali sau severasii portocalii.

Ca o fi fost "mai profesionista" cand cel "injurat" era iliescu. Nope. Presa este chiar mai profesionista decat guvernantii oricum la un nivel comparabil. Nu poti sa ai "prefectiune" intr-un colt cand in tot "restul colturilor" e prostie cu carul.