4 oct. 2010

Stuttgart 21 - rezistenta in strada

De cateva zile, Stuttgart-ul e zguduit de manifestatii de strada asa cum nu au mai fost. O investitie pe care locuitorii nu si-o doresc, un proiect foarte controversat, o ambitie a popularilor din zona - se banuieste cu parandarat masiv - a scos 100.000 de oameni la protest, de la elevi la pensionari. Cam o cincime din populatia orasului...

Am urmarit putin manifestatiile lor si m-au impresionat. Mi-a placut cat de decisi sunt sa nu cedeze, desi nu foamea i-a scos in strada. Si mi-am dat seama ca noi nu suntem deloc educati civic in ceea ce priveste protestul de strada, si nu ii intelegem deloc necesitatea dar nici regulile. E adevarat, pentru cate cazuri de coruptie avem noi, ar trebui sa nu mai plecam din strada.

A fost total non-violent in ceea ce ii priveste pe protestatari, cu toate astea politia a intrat in forta in grupurile de manifestanti, cu tunuri de apa sau gaze lacrimogene, chiar daca aveau de-a face si cu copii de 12-13 ani. 300 de persoane au fost ranite.

I-am privit pe nemti cum s-au pregatit. Cu folii de plastic, umbrele, pelerine impotriva tunurilor cu apa... La atacul politiei au reactionat prin "Sitzblockade", adica blocada in sezut. Se aseaza toti jos si isi incruciseaza bratele, astfel incat fiecare sa apuce strans mainile incrucisate ale celorlalti, din stanga si dreapta lor. Din pozitia asta, politia ii indeparteaza mult mai greu, si numai tragand de cate unul, fiindca devin o masa compacta greu de dizlocat.

Unii s-au legat cu lanturi de copaci, altii le duceau mancare... Totul fara injuraturi, fara "javre ordinare", doar cu prezenta constanta in strada, opunand rezistenta fortelor de ordine. O comunitate puternica si bine organizata impotriva guvernantilor. Iar pozele arata clar ca nu e usor sa tii piept politiei germane.







23 de comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Intrebare de 100 de puncte: de ce intervine politia cu brutalitate?

Lilick Auftakt spunea...

Intervine ca sa-i imprastie. Cu brutalitate... nu stiu de ce. Spune-mi. Probabil nu exista alta cale ca sa ii faca sa renunte.

Adrian Stoica spunea...

Pai, de aia te intreb, ca nu stiu ...
Dar nu mi se pare normal si democratic. Eu nu stiu ce sa zic, dar interventii dure ale fortelor de ordine sunt cam peste tot, si nu prea inteleg de ce. A, daca dau foc unei masini sau jefuiesc un magazin, e altceva, dar asa ... nu stiu.
Poate ca noi nu cunoastem, cu adevarat, realitatea si substratul problemelor ... zic si eu.

Anonim spunea...

La multi ani... frumosi, plini de impliniri ! Sper ca intr-o zi cauza pt. care lupti va avea succes.

Starea NATIUNII spunea...

OFF TOPIC !
LA MULTI ANI !!!
Si totodata de amuzament:

Vrei sa te inscrii in PNL? EROARE - poate vrei in PDL !!!

Acest raspuns il vei primi din partea Google.ro, daca indraznesti sa scrii ca si termen de cautare: “vreau sa ma inscriu in pnl“.
Daca scrii in Google.ro: “vreau sa ma inscriu in pnl”. Da eroare si vrea sa va corecteze: Aţi dorit să scrieţi: “vreau sa ma inscriu in pdl”. Deci, dupa Google.ro nu ai alta alternativa decat sa te inscrii in PDL.
Cu articolul de pe site sunt acolo pe pozitia 4 :)

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, poate...

Lilick Auftakt spunea...

Merci mult, Alex!!!:)

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii, merci mult! :)

Am vazut ca, totusi, daca ceri sa te inscrii in PNT, te intreaba daca nu cumva vrei in PNL. :)

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, am inteles ca demonstratii se aflau intr-o parte a parcului unde trebuia sa se faca lucrari premergatoare pentru viitorul santier si viitoarea gara. Deci impiedicau lucrarile. Autoritatile voiau sa taie niste copaci(au fost taiati 25 la inceput, cand s-a revoltat lumea) pentru a pregati acolo santierul. Practic toata lupta in prima faza s-a dat pt. cei 25 de copaci taiati. Momentan de luni si pana joi sunt pichetari (intre 10 si 40 de mii de persoane!!!) iar vineri va fi iar demonstratie mare!

Hendrix spunea...

La multi ani! Iti doresc tot binele din lume, sper ca toate visele tale sa se realizeze!

Augustin Radescu spunea...

Lilick, multa sanatate si multe bucurii, tie si celor dragi! LA MULTI ANI!

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc mult, Hendrix! Multumesc mult, Augustin! :)

Shadow spunea...

@Lilick

E ziua ta?

Si daca da si daca nu: La multi ani si tot ce-ti doresti alaturi de ai tai. Sanatate si bucurie fara pic de tristete :-).

laurentiu spunea...

La Multi Ani si tot ce iti doresti.

Lilick Auftakt spunea...

Da, este!:) Multumesc mult, Shadow. Multumesc mult, Laurentiu! :)

atreides spunea...

La multi ani, Lilick, si tot binele din lume!

Lilick Auftakt spunea...

Merci mult, Atreides! :)

beatris spunea...

E ziua ta si nu stiu cum sa-mi stapanesc euforia iti urez La Multi Ani si sa traiesti cati Kilometri de autostrada are Romania

Lilick Auftakt spunea...

@Beatris, haha, merci mult. Bine ca nu are decat de ordinul sutelor si nu miilor. :)))

sandman spunea...

In privinta Politiei nu e mare diferenta intre noi si ei. Am stat 3 ani acolo si am vazut ce si cum. Politia e bratul inarmat al politicului si drept urmare folosesc tot ce e necesar sa raspunda comenzii venite de sus. O rusine pt Statul German. Si cu toate ca posturile TV arata imagini, e ca la noi, nu le pasa.

Lilick Auftakt spunea...

Sandman, dar la noi din '90 nu a mai fost un protest mare neautorizat. Prin urmare, nu au fost nici violente.

sandman spunea...

@Lilick
Chestia asta cu mitimgul neautorizat e o chestie de pe vremea lui nea Nelu Cotrocelu de care se profita din plin. Daca asteptam sa autorizeze Ceausescu mitingurile dintre 16-21.12.1989, azi nu mai eram aici. Omului cind ii ajunge cutitul la os nu poate sa mai astepte. Si daca aveam ghinionul sa fie un primar pedelist, adio autorizatii, nu crezi?

Lilick Auftakt spunea...

@Sandman, da. Dar nu asta e problema. La noi lumea nu iese nici cu autorizatie, dar fara...