30 iun. 2011

Regele a plecat ultimul !

“Un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul... puneţi-i dumneavoastră eticheta. O să vă mai spun un lucru: un comandant de navă , dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Niciodată. Un comandant care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave, se găseşte vinovatul, dar nu-şi va pierde niciodată brevetul, pentru că accidentele pe mare se consideră voia lui Dumnezeu şi nu se judecă comandantul pentru accidentele pe mare decât dacă sunt băuţi sau nava nu este cu toate actele în regulă şi comandantul a plecat cu ele. Dar în meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: dacă îţi părăseşti echipajul. Un şef de stat, un comandant, de navă, sunt meserii în care nu se abandonează echipajul", Traian Basescu, aseara, la emisiunea "Nasul".

Hai, fie! Sa acceptam si logica aceasta, oricat ar fi de stramba. Sa acceptam ca un asemenea om, presedintele, cu verticalitatea opiniilor demna de o taratoare, ar avea dreptate. Ei bine, chiar in virtutea acestei logici M.S. Regele Mihai a fost un adevarat comandant de nava. Caci a plecat ultimul! A plecat dupa ce tancurile sovietice comunizasera complet Romania, dupa ce partidele fusesera desfiintate, dupa ce nimeni din vechea clasa politica nu se mai afla la putere. Dupa ce comunistii pusesera mana pe armata, politie, servicii secrete. Dupa ce nu mai era nimic de facut. Chiar in aceste conditii, Regele s-a intors in tara de la casatoria viitoarei Regine Elisabeta a II-a cu Printul Phillip, atunci cand nimeni, nici macar comunistii, nu se mai asteptau sa o faca. Da, a ramas pana la capat si a plecat ultimul, cand a fost amenintat cu moartea a 1000 de studenti, cand Palatul Elisabeta era inconjurat de soldatii tradatori ai unei divizii formate in URSS. Regele a parasit ultimul nava in deriva. Si chiar si atunci cand a facut-o, a facut-o silit.

Am gasit pe blogul istoricului Diana Mandache o caricatura care se potriveste bine situatiei de azi, desi e atat de veche. Ana Pauker, pe post de balerina, danseaza strivind in picioare coroana, simbolul regalitatii, pe care scria explicit "Roi Michel". Dintr-o loja, Stalin aplauda frenetic. M-am uitat zilele astea pe blogurile si in publicatiile portocalii. Ce repede uita unii imaginea asta. Si cat se straduie sa aplaude o noua Ana Pauker, chiar si mai masculina decat originalul, strivindu-ne in picioare simbolurile...

29 iun. 2011

Lista "Tradatorilor" e din ce in ce mai lunga...

Printre cei care au semnat apelul istoricului Filip-Lucian Iorga: Zoe Petre - istoric, Neagu Djuvara - istoric, Stefan Caltia - pictor, Victor Rebengiuc - actor, Adrian Cioroianu - istoric, profesor universitar, Gheorghe Ciuhandu - Primarul Municipiului Timisoara, Florin Zamfirescu - actor, Doina Uricariu - scriitor, Michael Shafir - politolog, prof. univ. Cluj, Virgil Bercea - Episcop greco-catolic de Oradea, Val Valcu - jurnalist, Marilena Rotaru - realizator de televiziune, Dorina Rusu - presedinte Fundatia "Horia Rusu" , Marius Ghilezan - scriitor si jurnalist, dr. Gheorghe Ghilezan, fost medic al echipei Poli Timisoara, Cristian Bădiliţă - istoric al creştinismului, Şerban Foarţă - scriitor, Liviu Antonesei - scriitor, Petre-Mihai Bacanu - jurnalist, Cristina Topescu - jurnalist, Bogdan Chirieac - jurnalist, Mugur Ciuvica - analist politic, Mircea Cornișteanu - regizor, directorul Teatrului Național din Craiova, Oana Stanciulescu - jurnalist, Dorel Dorian - jurnalist, dramaturg, fost membru al Parlamentului Romaniei, Mircea Kivu - sociolog, Ioana Vintila-Radulescu - lingvist, Horia Uioreanu - inginer, deputat PNL de Cluj, Horațiu Buzatu - arhitect, om de afaceri, fost deputat, Ana-Maria Mihail - lingvist, Anca Florea - jurnalist, Liana Serban (sotia regretatului George Serban, autor al Proclamatiei de la Timisoara), Vlad-Constantin Badea - presedinte "Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei"

Lista e in continuare deschisa...

Protestul tradatorilor

28 iun. 2011

Pana unde?

Va puteti imagina ca in Romania anului 2011, dupa ce Traian Basescu a facut declaratiile pe care le-a facut, cineva mai poate sa scrie asa ceva?

"Băsescu, primul om de stat din România, productiv, combativ, pragmatic"

"Un copil de crescut, o chirie la Londra..." - dar pana cand si, mai ales, pana unde?

27 iun. 2011

Proteste

In primul rand vreau sa ii felicit pe clujeni. Fara prea multe pregatiri, doar un apel pe facebook, au simtit nevoia sa iasa sambata in strada si sa isi exprime convingerile. Iata ce a iesit. Bravo lor!



Apoi mai vreau sa va prezint un protest scris de tanarul istoric Filip-Lucian Iorga, denumit protestul "tradatorilor", si semnat de aproape 300 de persoane, printre care si personalitati publice, la care va invit sa va alaturati, lasand pe acest blog numele si profesia.

Protestul tradatorilor
Mai exista si un apel/protest al lui Sorin Iliesiu, scris destul de tarziu dupa opinia mea, dar trebuie mentionat. Il gasiti pe blogul lui Horatiu Buzatu sau pe cel al lui Garcia Muerte.

25 iun. 2011

Basescu nu mai pleaca de la putere decat mort?

Ei, dragii mei, cand cineva imi spunea acum o luna ca sunt naiva daca mai cred ca Traian Basescu va mai pleca vreodata de buna-voie de la Cotroceni, ca nu e genul sa cedeze vreodata, nu am zis nimic... M-am gandit insa la subiectul asta... Acum inteleg insa mai bine pe ce se baza cel care mi-a spus, dar si de ce a facut acea declaratie aparent iresponsabila Traian Basescu, prin care l-a jignit gratuit pe Regele Mihai. Nu are Basescu treaba cu rusii, cu nazistii, cu istoria, cu Regele, cu nimic. El are treaba doar cu el. Strans cu usa atat de opozitie cat si de o parte a coalitiei (maghiarii) a vrut sa transmita un mesaj politic de forta, ca sa intelegem toti ca el nu ar ceda niciodata, in niciun context. Confirma astazi aceasta idee cineva din apropierea presedintelui, si anume chiar fratele lui, care ii completeaza mesajul: "Mircea Băsescu: Dacă ar fi fost Traian în locul Regelui, ar fi spus: împuşcaţi-mă, nu ar fi abdicat" Ca s-a folosit de un simbol al istoriei noastre recente, calcandu-l in picioare, ca sa isi transmita acest mesaj politic dur, nu ma mai mira. Basescu isi urmareste pana in ultima clipa scopurile, fiind in stare sa isi vanda si propria mama pentru a rezista la putere. Partea buna din toata povestea asta e ca se pare ca isi simte foarte aproape sfarsitul politic, altfel nu ar fi apelat la acest mesaj schelalait, de animal incoltit.

Important e insa sa intelegem ca acestui om NU trebuie sa ii dam niciodata satisfactia sa iasa din istorie ca Antonescu sau Ceausescu... ceea ce l-ar transforma, pentru unii dementi, in victima si "erou". Trebuie sa il uitam pur si simplu. Ar fi cea mai groaznica pedeapsa.

Update: duminica seara a intarit si sluga Lazaroiu: "Traian Băsescu nu ar fi abdicat precum Regele Mihai" Ei, nu mai spune! Vorba lui Stelian Tanase: "In ce film? La ce chef?"

Acad. Dinu C. Giurescu despre prima manifestatie anticomunista: "Regele si Patria"





24 iun. 2011

A postat Udrea pe facebook. Ce ii raspund cativa simpatizanti...

Elena Udrea
"Din ploaia de discuţii care a urmat afirmaţiei de miercuri a preşedintelui Traian Băsescu cu privire la abdicarea regelui Mihai, constat că am devenit brusc o ţară monarhistă. În 1990, unii membri marcanţi ai PSD de azi l-au întors pe fostul rege din aeroport şi nu i-au dat voie să-şi revadă ţara. Acum, cu aceeaşi ipocrizie manifestată şi în alte ocazii, social-democraţii devin apărătorii săi, în mod necondiţionat."
.........
Radu John Timor , tin sa te anuntz ca nici mie nu imi place moaka lui "regele" Mihai.
acum 15 minute · Îmi place · 2 persoane
Beny Iaurum traiesc in germania dar cind aud (regele mihai ) ma irit tot. sa se duca linga nea nicu .
acum 12 minute · Îmi place · o persoană
Zoe Simota D-nă E. Udrea, nu trebuie să ne minunăm de leprele,usl! Sunt rahații, care nu vor să recunoască că : PUT ! Parfumul Regelui,are efect minim! Mă bucur că Președintele României,a ridicat capacul,latrinei,usl!
acum 12 minute · Îmi place · 2 persoane
Dragos-Marian Matei bravo basescu in privinta lu' maiestatea sa...in rest Dzeu cu mila pt ca pdl nu intra in parlament(sincer imi pare rau dar chestia cu reorganizarea e bomboana de pe coliva) aleluia ..respect
acum 9 minute · Îmi place · o persoană
Mihai Alex Mihai a tradat o tara intreaga iar pe urma a venit sa ia ce-i mai drag: Peles
acum 2 minute · Îmi place
Radu John Hopa si @Sarbu ... adevar istoric ... care ? Familia de Hohenzollern nu e nume romanesc, deci cand a plecat cu trenul plin , a comis un jaf national practic !
acum aproximativ un minut · Îmi place

................

Asa lider, asa simpatizanti, o sa spuneti. Dar nu aveti impresia ca au migrat catre PDL cele mai mari scursuri din fostul FSN si din Romania Mare?

23 iun. 2011

"Noul Roller" - un articol de Radu Portocala

"Iată că multilateralul preşedinte Traian Băsescu s-a lansat cu dîrzenie în studiul istoriei şi cu tot atîta dîrzenie, urmînd exemplul epocii care l-a semi-educat, în răstălmăcirea ei. Un Roller al timpurilor moderne e pe cale să se nască!

Dupa ce a condamnat comunismul cu singurul gînd că aceasta avea să-l ajute să fie reales - ceea ce s-a şi întîmplat -, acum îl condamnă pe Regele Mihai, spunîndu-şi probabil că va mulţumi astfel cîţiva alegători ai PDL, republicani înverşunaţi şi temători de-o eventuală restaurare a monarhiei.

Ca de obicei, dl Băsescu surprinde nu numai prin grosolănia gîndirii, ci şi prin uşurinţa cu care practică inconsecvenţa - dovadă, poate, că nu gîndeşte decît din cînd în cînd, atît de rar încît uită de la o dată la alta.

Să ne amintim de faimosul lui discurs din 18 decembrie 2006, pronunţat în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. "Principalele acţiuni criminale menţionate în Raport [Raportul Final al comisiei Tismăneanu, nota R.P.] şi pe care ţin să le amintesc aici, ca argument pentru aceată prea-mult amînată condamnare [a comunismului, nota R.P.] sunt următoarele: (1) abandonarea intereselor naţionale prin servilism în selaţia cu URSS […] (3) distrugerea partidelor politice şi a continuităţii constituţionale a statului, prin abdicarea forţată a Regelui Mihai […]"

Asta spunea dl Băsescu în 2006. În 2011, însă, ce spunea atunci nu mai are nici o importanţă. În 2011, dl Băsescu spune: "Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui [minuscula îi aparţine, nota R.P.] a fost un mare act patriotic. Nu, a fost un act de trădare al [sic!] interesului naţional al României. Un act de trădare din partea regelui. Ăsta e punctul meu de vedere." Şi adaugă vehement: [Regele] "a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare."

În 2006, punctul lui de vedere era altul. Rămîne să aflăm care din ipostazele dlui Băsescu trebuie luată în serios. Probabil cea de-a doua, cea a dării aramei pe faţă. Cea care anulează definitiv mascarada condamnării comunismului. Şi care confirmă o situaţie dramatică: de aproape şapte ani, un om incoerent conduce România.

Genialul cîrmaci mai abordează un subiect, fără să-şi dea seama că a contrazice Raportul comisiei Wiesel îl poate costa mult mai mult decît batjocorirea bietului raport al bietei comisii Tismăneanu. "Noi nu ne aşezăm corect valorile. Pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămîne responsabil de Holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că statul român aveau un şef de stat atunci […]" Să-i amintim istoricului Băsescu, pornind tocmai de la cuvintele lui, că Ion Antonescu s-a auto-proclamat "conducătorul statului" şi că n-a ţinut niciodată cond de faptul că pe tronul României se afla un Rege căruia ar fi trebuit să i se supună, dar n-a făcut-o?

Atacul preşedintelui împotriva Regelui pare a fi doar rezultatul unui moment de rătăcire. S-ar putea, însă, ca el să aibă alte explicaţii, mai perverse. Să nu uităm recenta încumetrire a lui Băsescu cu Paul Lambrino, al cărui interes este, tocmai, murdărirea şi distrugerea Regelui.

Urmează să vedem ce vor face acum geniile prezidenţiale, ale căror înclinaţii monarhiste au fost întotdeauna subînţelese, atrăgîndu-le simpatii nemeritate. Ni-l închipuim pe Patapievici devenit brusc antonescian pentru că aşa i s-a năzărit preşedintelui său favorit? Sau pe Pleşu? Sau pe Liiceanu? În ce mă priveşte, mi-i închipui orice…"

Radu Portocală, 23 iunie 2011

Doamna Rodica Coposu, despre prima manifestatie anticomunista de la 8 noiembrie 1945

Mesajul Lui Crin Antonescu catre Majestatea Sa Regele Mihai

Majestate,

Vă scriu în numele tuturor românilor, republicani sau monarhiști, care-și iubesc țara și își respectă istoria. Ați fost jignit încă o dată și am fost cu toții jigniți încă o dată de către un apatrid moral, care se află astăzi, vremelnic și din ce în ce mai abuziv, în fruntea statului român. În numele tuturor compatrioților mei care Vă respectă ca pe un simbol al istoriei noastre,Vă cer eu iertare pentru această agresiune stupidă și ticăloasă. Suntem alături de Majestatea Voastră pentru ceea ce ați reprezentat și reprezentați,din respect pentru istoria și demnitatea României.

Crin Antonescu Președintele Partidului Național Liberal

Majestății Sale Regele Mihai I al României

22 iun. 2011

Basescu, atac fara precedent la Regele Mihai

Ma intreb cine mai are tupeul sa ii mai ia si un milimetru apararea lui Basescu, incepand de astazi, cand l-a atacat cu atata duritate pe Majestatea Sa Regele Mihai ("tradator", "sluga a rusilor"). Doamna Zoe Petre spunea, la Realitatea TV, ca nici Ceausescu nu a atacat vreodata cu atata ura Casa Regala. Lumea cu care am vorbit pana acum e stupefiata de atac.

Declaratia presedintelui a fost urmatoarea: "Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim- ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi."

Iar mesajul meu pentru "intelectualii" lui Basescu este urmatorul: "Opriti-l urgent, pana nu distruge totul!"

Si doua clipuri via Niku:





Din raportul Tismaneanu: "Distrugerea continuităţii constituţionale a statului român prin abdicarea forţată a Regelui Mihai în decembrie 1947 rămâne unul din marile abuzuri ale comunismului în România."

"Teza centrala este ca Raportul Final si discursul din 18 decembrie 2006 au intrerupt definitiv continuitatea statului de dupa cel de-al II-lea razboi mondial (deci a acelui stat al carui certificat de nastere a fost instaurarea samavolnica a guvernului marioneta Petru Groza la 6 martie 1945 si care a fost transformat in colonie sovietica prin proclamarea RPR si abolirea fortata a monarhiei constitutionale la 30 decembrie 1947). Revolutia din decembrie 1989 a marcat prabusirea dictaturii comuniste, nu si sfarsitul definitiv si irevocabil al statului comunist. Restauratia care a urmat a incercat sa impedice aceasta despartire categorica de trecutul institutional al comunismului." - Vladimir Tismaneanu

Opozitia a votat cot la cot cu puterea. In Senat.

Stirea, pe Mediafax, suna asa: "Senatorii au adoptat, miercuri, o lege prin care se reduce de la cinci la trei ani maximul sancţiunii pentru darea de bani sau bunuri, în campaniile electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu un anumit competitor electoral.

Potrivit proiectului, aşa cum a fost amendat de Senat, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase, în timpul campaniei electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral, ori a unui anumit candidat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani.

În legea electorală aflată în prezent în vigoare, pedeapsa prevăzută pentru astfel de fapte este de închisoare de la şase luni la cinci ani.

Senatorii au adoptat, la propunerea Comisiei pentru administraţie, o prevedere care stabileşte că persoanele care primesc bani sau bunuri în schimbul voturilor riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă.

Senatorii au eliminat, la propunerea Comisiei pentru administraţie, care a întocmit raportul la iniţiativa legislativă, prevederea foarte strictă propusă de iniţiatori ca în timpul campaniei electorale să fie interzisă folosirea oricărui material electoral cu excepţia bannerelor, a afişelor electorale şi a documentelor tipărite ce cuprind oferta electorală a candidatului sau a partidului politic aflat în cursa electorală.

(...)Iniţial propunerea legislativă nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi considerată ca adoptată de Senat, ea întrunind doar 50 de voturi "pentru", 52 de voturi "împotrivă" şi şapte "abţineri".

Ulterior, vicepreşedintele Senatului, Adrian Ţuţuianu şi-a atenţionat colegii că s-a dat un vot împotriva unei iniţiative legislative pe care toate grupurile parlamentare au declarat că o susţin şi că sunt de acord să combată mita electorală, el anunţând că liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu doreşte reluarea votului.

După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 104 voturi "pentru", două "abţineri" şi două voturi "împotrivă"."




Mai merita sa ne mai luptam pentru ceva cand opozitia voteaza asa? Zilnic dam apa la moara si argumente celor care poarta pe buze sloganul "toti sunt la fel", incercand parca sa indepartam cat mai mult electoratul de urne.

21 iun. 2011

Exemplul francez




Jacques Chirac va fi judecat pentru perioada cat a fost primar al Parisului. Stirea aici. Mai stiu eu pe unul care ar trebui judecat... Si, culmea, cel pe care il stiu l-a avut drept model chiar pe Chirac... Intai la capitala, pe urma la presedintia nationala...

Stiri cu adevarat importante

Prima: "Petrom devine producator de electricitate. Capacitatea centralei de la Brazi o depăşeşte pe cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă"

A doua, din cu totul alt registru: "A murit procurorul care l-a trimis în judecată pe Traian Băsescu în dosarul „Flota“" S-a mai dus un personaj care stia muulte...

De ce m-ar interesa ca presedintele s-a intalnit din nou beat, vorbind "cu vocea stinsa", cu liderii partidelor de opozitie?

19 iun. 2011

Cine credeti ca va fi...

... viitorul Sef al Cancelariei Prezidentiale, dupa Elena Udrea si Catalin Avramescu? Viitorul sef sau.. viitoarea sefa. Daca vreti sa stiti care sunt atributiile cancelariei presedintelui, click AICI. Intre timp, Avramescu ne trimite un zambet dulce din Finlanda.

"Sa punem tunurile pe parlamentari". Iata cum sunt sprijinite propunerile populiste si neconstitutionale ale presedintelui!

Stefan Vlaston: "ce asi are in maneca presedintele care sa-i permita sa treaca toate aceste reforme? Dosare? Altele? ca altfel nu s-ar fi "bagat" sa iasa sifonat de aici. Sa vedem cum il ajutam."











P.S.: Cititi si despre "gluma" lui Tismaneanu. La Niku.

File din istoria partidului - 8 noiembrie 1945



18 iun. 2011

Regele este Patria


Original Video - More videos at TinyPic

16 iun. 2011

Iata cum se pune corect o intrebare pentru referendum! Se aude, Elena Udrea?

“Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”, cu variantele de răspuns “Da” şi “Nu”, este întrebarea recomandată de USL.

USL a semnat decizia privind demararea procesului de organizare a referendumurilor judetene in legatura cu desfiintarea judetelor.

Dupa 21 de ani. In Memoriam

14 iun. 2011

Invitatii alaturi de lideri ai PNL

- Maine, la ora 18:00, PNL va depune o coroana de flori pentru victimele mineriadei din iunie '90. Va asteptam alaturi de lideri ai partidului - Andrei Chiliman, Varujan Vosganian, Florin Alexe - in fata la Arhitectura (Piata 21 decembrie - Universitate – Fantani), cu flori si lumanari.

- Tot maine, 15 iunie, la ora 16:00, la World Trade Center, Hotel Pullman, va avea loc o dezbatere organizata de Institutul Liberal Bratianu impreuna cu Organizatia Femeilor Liberale. Tema: "Au nevoie femeile politician de un cod al decentei?" - Invitati: Calin Popescu Tariceanu - lider grup PNL Camera Deputatilor, Cristina Guseth - presedinte Freedom House Romania, Lucia-Ana Varga, deputat, presedinte OFL, Oana Stanciulescu - jurnalist, Realitatea TV.

- Si doua anunturi, pentru clujeni si mureseni: Alina Gorghiu va asteapta la lansarea cartii "Medierea - oxigen pentru afaceri", ce va avea loc poimaine, 16 iunie, la sala "Ioan Muslea" din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare, incepand cu ora 11:30. Inscrierea participantilor la eveniment se va face pana la data de 15.06.2011, la numerele de telefon: 0722.511.613 (Mara Calista) si 0729.806.313 (Alexandra Bogdan). A doua zi, pe 17 iunie, la ora 16:00, Alina ii asteapta pe toti cei interesati la Targu Mures, Biblioteca “Serafim Duicu” din campusul Universitatii “Dimitrie Cantemir”. Inscrierea participantilor la eveniment se va face pana la data de 16.06.2011, la numarul de telefon 0746.426.538 (Ciprian Frandes) sau la adresa de e-mail: cipry_frandes87@yahoo.com

"Solutiile" lui Basescu: lasa ca nu decontam noi!

Ati auzit ce a spus ieri, Frunda, la emisiunea lui Striblea de la Realitatea TV? Cica atunci cand s-a discutat despre reducerea pensiilor, Basescu s-ar fi dus sa discute subiectul cu UDMR-istii. Si ca ei i-ar fi spus ca nu poate sa faca reducerile respective, pentru ca e neconstitutional si lumea ar castiga procesele la Strasbourg, daca cumva nu le castigau din tara, prin urmare, la un moment dat, trebuie dati toti banii inapoi. Atunci Basescu ar fi zis, de fata cu toata lumea: "nu-i nimic, asta va fi peste doi-trei ani". Cu alte cuvinte, "Lasa ca vin prostii ceilalti la putere pana atunci, sa scoata castanele din foc. N-o sa mai platim noi". Toti cei din studio au ramas stupefiati de marturisire. Inca o dovada despre durabilitatea "solutiilor" lui Basescu. (Video AICI, la ora 21:47)

13 iun. 2011

Blonda de la "dezvoltare"

Mult mai draguta, mai feminina, cu bun-simt si de sute de ori mai competenta decat blonda noastra. Se numeste Elzbieta Bienkowska si e ministrul Dezvoltarii Regionale din Polonia. Cititi va rog, in Adevarul, despre cum a reusit Polonia sa absoarba toate fondurile de la Uniunea Europeana. Si bag mana in foc ca Elzbieta nu se exprima pe blog cu "Baieti, v-am tras-o", la adresa opozitiei. Si cred ca nici nu pune piedici partidelor de opozitie in vederea contractarii fondurilor. Ce ziceti?

12 iun. 2011

Florin Iaru, exceptional, despre fomistii intelectuali "de dreapta"

"Arătaţi-vă adevărata fire, fără să mai aşteptaţi îndemnuri de la stăpânire! România e o vacă de muls şi trebuie mulsă!

V-aţi obişnuit, cred, cu apelativul de „vuvuzea", „trompetă" sau „tonomat". Cineva, cu siguranţă mogulul rău, bagă banul în fantă şi scribălăul secretează texte potrivite. Dl preşedinte şi-a fixat la stâlpul infamiei adversarii. Cu limbă ascuţită, intuiţie şi degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, a încondeiat mulţi ziarişti potrivnici. Publicul i-a pus la index, ce e mai lucrativ decât calomnia? E suficient să ai o simplă părere contrară Cotrocenilor şi, brusc, eşti abonat din oficiu la hidrantul lui Vîntu, la petrolul lui Păturiciu şi la Securitatea lui Felix. Trăim într-o ţară liberă şi libertatea de opinie e un drept pus între paranteze de cei cărora nu le plac concluziile libertăţii. Dar... viceversa? Dar despre cei care laudă cu sârg puterea ce părere să ne facem? Celor cărora preşedintele, primul ministru sau duduia Lenuţa le sunt mai dragi decât soarele sfânt de pe cer - pe unde să le scoatem cămaşa? La ei o fi dragoste curată, pasiune ardentă, iubire de moşie şi nu se pune! Te pomeneşti! Nu zic nu. Totul e posibil, mai ales într-o ţară liberă, ca a noastră. Numai că există exemple atât de gogonate încât, vorba cronicarului, se sparie gândul. Păi să numărăm, coane Fănică!

Primul a fost Traian Ungureanu. Greu de găsit opinent mai focos şi mai bătăios ca Domnia Sa. Scria în ziarul mogulului cel rău. Şi tot de acolo îşi lua banii. Doar că, fire sensibilă, TRU mai lua şi bani de la partid pentru propagandă. Răsplata? Un post de europarlamentar, care-l va scuti, până la adânci bătrâneţi, de grija zilei de mâine.

Dragostea învinge! La fel a învins şi în cazul lui Sever Voinescu, polemist de talent şi discipol al lui Pleşu. Măi, să fie! Tot de la mogul - mogulul rău, să fim înţeleşi - şi-a luat banii, până a fost răsplătit cu un post important în Parlament. Acolo a dat cinstea pe ruşine şi a furat pe rupte la vot. O nouă săltare în rang, ditamai vicepreşedintele, însărcinat - cum altfel? - cu reforma morală. Alt intelectual fin, Teodor Baconschi, plătit de la acelaşi mogul, tot pentru idei potrivnice patronului, şi-a văzut visul cu ochii. De la ambasador la prim-vicepreşedinte... Acum visează cu ochii deschişi chiar preşedinţia, dacă, fireşte, actualul va binevoi... „Măria Ta, ce zici?" Alţi demiurgi ai luptelor ideologice, cum ar fi Mihail Neamţu sau Cristian Pătrăşconiu, s-au instalat, cu conştiinţa datoriei împlinite, în fotelurile de la IICMR sau IPS. Să pomenim pe Cătălin Avramescu, viforul canibal, care se pregăteşte de o dulce ambasariadă? Sau Carol Sebestian, sau Gelu Trandafir... sau mulţi, mulţi alţii. Are dreptate preşedintele, nu se pune. Ei nu-s vuvuzele, trompete, tonomate. Niciodată! Ei sunt cetăţeni onorabili care apără, din posturi grase, plătite de noi, liberalismul radical, nemilos şi românesc. Se sacrifică aceştia pentru această Românie. E a lor şi numai a lor.

Repet. Are dreptate preşedintele, numai că greşeşte termenul cu care ne caracterizează pe noi, ăştilalţi. Noi suntem nişte papagali. Nu ciupim de la stat, nu ni se deschid baierele pungii publice. Noi stăm şi scrutăm în zare cu jale. Şi ce vedem? O armată de lăcuste nehalite, cu pântec portocaliu, turme de Ghiţă Pristanda ridicând la luptă steagul principiului „Pupă-l în bot şi papă-i tot!", iluminaţi ai dreptei radicale, toţi, absolut toţi atârnaţi de ugerul României, pe post de sugative. Huo, fomiştilor!"
- Adevarul

11 iun. 2011

Regionalizarea, o noua diversiune basista

Intr-un comentariu la mine pe blog, Arogantu' mi-a scris ieri urmatoarele:

Aseara, la STIREA ZILEI, senatorul Dan Sova a explicat de ce: legea 3/2000, articolul 13, alin. 3:
“(3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.”


Se referea la faptul ca guvernul nu isi poate asuma raspunderea pe legea reorganizarii Romaniei. La raspunsul meu cum ca PDL poate gasi diverse chichite, tot Arogantu' imi raspunde:

Exclus - in 'constitutie' exista articolul 3, cu urmatorul aliniat:
"(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii."


Si tot ieri, Calin Popescu Tariceanu a scris pe blog ca "Un referendum national cu privire la schimbarile propuse de Traian Basescu organizarii administrative a Romaniei este indispensabil", referindu-se la aceeasi lege, 3/2000.

Bun! Avem acest scut-argument impotriva modificarii limitelor teritoriale ale judetelor prin asumarea raspunderii, o lege pe care portocaliii nu o pot modifica singuri, iar UDMR n-ar avea niciun interes sa o voteze intr-o forma impusa de PDL. Daca Boc merge mai departe catre asumarea raspunderii, asa cum s-a anuntat ieri, e posibil sa avem tot circul cu care ne-am obisnuit.

Va depune USL o alta motiune? Daca da, cum vor vota maghiarii? Teoretic, impotriva guvernului. Dar vom ajunge oare pana aici? Vor risca portocaliii? Ma indoiesc. Cred ca PDL va taragana lucrurile, incercand sa ii lase lui Traian Basescu aceasta tema pe care o va mai impune o vreme pe agenda publica, si la care vor mai marsa un timp, haotic, specialisti si nespecialisti, analisti, politicieni, jurnalisti, bloggeri. Si Monica Tatoiu.

Acest lucru insa trebuie sa inceteze la un moment dat. Tema reorganizarii administrative e una foarte importanta, si nu trebuie lasata sa cada in derizoriu, dirijata in stil manelist basescian, stil intretinut si promovat, din pacate, si de televiziunile de stiri. La un moment dat dezbaterea trebuie scoasa din cadrul strict politic si adusa pe un plan stiintific, cultural, profesionist... Si aici, mi-as dori ca opozitia sa se impuna diferit de putere, alegand o cale in interesul romanilor.

Trebuie consultati specialisti. Pentru ca regionalizarea nu se poate face pe criterii artificiale, electorale si peste noapte. Delimitarea regiunilor trebuie facuta pe criterii rationale, geografice, istorice, traditional-culturale, dar si pe considerente legate de viabilitatea lor din punct de vedere economic, in urma unor studii de impact si fezabilitate.

Traian Basescu nu are insa niciun interes ca aceasta tema sa intre intr-o dezbatere rationala, corecta, profesionista. Prin urmare, o va folosi tot ca pe o diversiune strict politicianista, diversiune ce trebuie demontata, prin care incearca sa eclipseze lansarea programului pe care opozitia l-a pus in dezbatere publica.

Se spune des ca Traian Basescu isi impune usor agenda politica. Dar intre a impune o agenda politica si a face fum si zgomot cu diversiuni, o strategie extrem de nociva romanilor si democratiei, e totusi o diferenta. Cand televiziunile, in special, vor intelege acest lucru, presedintele isi va pierde principala (si poate chiar singura) arma politica.

10 iun. 2011

Basescu "Za esec" nu o lasa pe Udrea sa aiba "succesuri"



Vazand ca bucurestenii refuza cu insistenta atat mizerabila lege a capitalei, marca Udrea, cat si pseudo-referendumul impus de PDL/PRM/PNG in Consiliul General, dirigintele PDL-ului s-a dus azi in genunchi la sedinta de la PMB cu primarii, cu promisiunea ca PDL va renunta la Legea Capitalei. Nu de alta, dar se pare ca nici asa-zis-ul referendum n-ar fi salvat-o pe Nutzi Udrea de rusinea infrangerii. Iar un referendum real ar fi spulberat PDL Bucuresti de pe harta politica a Romaniei.

Blogger pupinbasist, scapat din foame de Lazaroiu

Nu va spun cine e cel scapat de somaj, cautati detalii in presa. Tot ce pot sa va spun e ca e un blogger de "dreapta" :)) Eu l-am surprins ieri, pe o terasa, tinandu-se de sale. Alte detalii nu mai dau, ca deja mor de ras. Dar ce e rau in asta? Cand ajungi ministru al muncii nu e normal sa dai de munca mai intai prietenilor?

LSE, rusine! Dupa complicitatea cu regimul Gaddafi, complicitate cu regimul Basescu.

Pentru inceput, cateva cuvinte despre LSE, scrise pe blog de Cristian Preda, pe 7 martie 2011:

"London School of Economics e una dintre cele mai prestigioase universități din lume.
În ultimele săptămâni, LSE se află în mijlocul unui scandal.
Directorul său, Sir Howard Davies, a demisionat acum trei zile.

Gestul a venit după ce presa a scris că Davies, fost vice-guvernator al Băncii Angliei, acordase consultanță regimului libian în 2007.
Vineri, Davies a recunoscut de asemenea public că școala sa a primit în 2009 o donație de 300 de mii de lire de la o fundație controlată de fiul lui Gadhafi, care obținuse mai înainte un doctorat al prestigioasei instituții.
Teza susținută de Self al-Islam Gadhafi a fost intitulată “Rolul societății civile în democratizarea instituțillor globale”.
Titlul mi-a atras atenția, pentru că așa “sună” multe din propunerile pe care le fac studenții înainte de orice îndrumare din partea unui profesor.
Ei aleg cuvinte-cheie, care par a fi inevitabile, și uită că o cercetare trebuie să plece de la o problemă.
Măiestria unui profesor e arta de a stimula mintea studentului pe drumul căutării unei problematici, abandonând formulele goale pe care le impune discursul public conformist.
Oricine are o minimă experiență pedagogică simte imediat, văzând un titlu, ce șanse sunt ca, dincolo de el, să se afle o cercetare veritabilă.
Ideea că la LSE s-a putut susține o teză cu un titlu atât de vag mi se pare la fel de jenantă ca și suspiciunea de complicitate cu regimul Gadhafi."


Despre scandalul de la "prestigioasa" Universitate, mai multe detalii AICI.

Si ce aflu astazi? Ca discursul lui Traian Basescu de la LSE, mai exact balbaiala in engleza despre lucruri de care nu avea habar (ascultati aici), a fost sponsorizata de generosii de la ICR. "(...)with the generous support of the Romanian Cultural Institute". Sprijin generos al ICR? De fapt un sprijin generos al nostru, al contribuabililor... Ca doar nu au marit conturile universitatii averile lui Patapievici sau ale lui Mihaies.

Iar LSE, care a inchis ochii la plagiatul lui Gaddafi Jr., dupa care a promis ca va introduce reguli stricte de lobby, a deschis din nou mana, si si-a manjit din nou reputatia cu primul venit cu sacul cu bani sa-si faca propaganda.

Daca vreti sa vi se faca si mai greata, cititi pe blog la limba lunga Tismaneanu, cel care scrie ca de obicei discursuri propagandistice, in loc sa sape la Aiud dupa fosti detinuti politici.

Si, pentru desert, o fotografie cu Basescu si Canibalul Avramescu, la Londra. AICI.

9 iun. 2011

Mesajul doamnei Doina Cornea catre Adrian Sobaru

"Forme extreme de protest nu se fac decât faţă de oameni sensibili, la a căror iubire se poate apela. Era teoria lui Gandhi şi el a izbândit.

Onorate domnule Sobaru, ţin să vă spun că gestul dumneavoastră din Parlament m-a impresionat profund. Am înţeles de la început că era un protest transpersonal în interesul majorităţii românilor loviţi de măsurile aberante ale guvernanţilor actuali. Era un gest de scrificiu personal în interesul celorlalţi.

La fel am preţuit şi explicaţiile pe care le-aţi dat ieri apreciind mai ales faptul că nu aţi cedat în faţa unor sfătuitori – obedienţi, oportunişti şi aroganţi – obişnuiţi să trăiască în minciună.

Vă mulţumesc pentru lecţia pe care ne-aţi dat-o tuturor"


Realitatea.net

Râpa Robilor - Aiud

"In data de 7 iunie, arheologii de la CICCR au gasit mormintele a patru fosti detinuti politici. Acestia sunt doar 1% din totalul detinutilor politici ingropati in acel loc"

8 iun. 2011

Din ziarele puterii...


Daca ieri ma miram citind in Romania Libera un material in care unul dintre discursurile lui Traian Basescu, de la Londra, era citat in extenso, pe doua pagini, cum nici Ilie Ciurescu nu-l cita pe Ceausescu in presa comunista, astazi gasesc in cotidianul Puterea alta minunatie. Jurnalistul Cristian Sutu preia din "Jurnalul Văii Jiului" un text cum nu credeam sa mai vad vreodata. De altfel, in introducere, Cristi Sutu previne: "Textul este de-a dreptul halucinant pentru cine n-a apucat să citească presa din România anilor ‘80. Pentru toţi ceilalţi este de ajuns să parcurgeţi relatarea de mai jos ca să rememoraţi epoca de aur a perioadei Ceauşescu." Va invit sa cititi AICI.

7 iun. 2011

Ce a "ratat" Chisinaul: cu uninominalul intr-un tur, comunistul Dodon putea sa fie acum deja primar

Stirea de la Chisinau suna asa: "După procesare a 100% din date, rezultatele arată în felul următor: Dorin Chirtoacă a acumulat 46,51% din sufragii, iar Igor Dodon 48, 07%. Diferenţa dintre cei doi este mai mică de 6 mii de voturi.

Comisia Electorală Centrală prezintă datele preliminare ale votului. Instituția anunță că are în prezent procesate 99% din numărul total de voturi/procese verbale (inclusiv suburbiile) pentru tot mun. Chișinău. Potrivit rezultatelor Igor Dodon ar acumula - 48,06%, Dorin Chirtoacă - 46,52%.

În aceste condiții, în mun. Chișinău va fi organizat un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni."
Unimedia

Da? Moldovenii de peste Prut n-au facut inca rrreforma electorala? Vaai, dar aveau mareata sansa ca Dodon comunistul sa iasa primar dintr-un singur tur! Si asta chiar daca avea si numai un vot in plus fata de Dorin Chirtoaca. Sa le fie rusine ca sunt atat de... nedemocrati si nu iau exemplu de la noi care facem si economie.

“Libertate fara dreptate nu exista. Si nici dreptate fara legitimitate”



Imnul Regal - Dan Grigore - Ateneu - 8 noiembrie 2010 - Cu multumiri doamnei Marilena Rotaru.

6 iun. 2011

Iata cum impiedica guvernul Boc accesarea fondurilor europene pentru infrastructura.

Am participat saptamana trecuta la dezbaterea "Cum sa imbunatatim rata de absorbtie a fonurilor europene", organizata de catre Ramona Manescu, la Bruxelles. O intalnire foarte interesanta, la care au luat parte parlamentari si primari PNL, dar si Achim Irimescu, ministru consilier in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Bruxelles. In cadrul intalnirii au fost prezentate masurile liberale in vederea imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, masuri elaborate de comisiile PNL.

Am ascultat povestirile primarilor liberali impiedicati de catre autoritatile de la Bucuresti sa acceseze fonduri europene, iar astazi va prezint unul dintre cazuri. Senatorul liberal de Bihor Cornel Popa se adreseaza direct comisarilor europeni, printr-o scrisoare deschisa:

"Văzând indiferența și insolența cu care ne tratează Guvernul Boc, amânând la nesfârșit demararea lucrărilor la centurile Ștei (pentru zona Beiuș - Ștei – Vașcău) și Aleșd (Aleșd Sud și Aleșd Nord), săptămâna trecută am trimis câte un memoriu comisarilor europeni Andris Piebalgs (Dezvoltare) și Johannes Hahn (Politică Regională), cerându-le să analizeze situația și să ne prezinte un punct de vedere.

Către Comisia Europeană,
Domnului Comisar European, Johannes Hahn
Domnului Comisar European, Andris Piebalgs

Stimate domnule comisar,
Profit de această ocazie pentru a vă felicita pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în cadrul Comisiei Europene. Tocmai acest lucru m-a încurajat să mă adresez dumneavoastră într-o problemă de reală importanţă pentru statul român, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Este vorba despre fondurile puse la dispoziţia României pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport, încă din perioada de pre-aderare, dar care nu şi-au atins scopul nici până astăzi, din motive care îmi sunt străine.
Concret, în anul 2008 s-a aprobat finanţarea de 70% din partea U.E. pe programul FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), la două dintre centurile ocolitoare din judeţul Bihor: Ștei (pentru zona Beiuș - Ștei – Vașcău) și Aleșd (Aleșd Sud și Aleșd Nord). Din păcate, banii nu au fost folosiţi, deși termenul de începere a lucrărilor era martie 2011.
Am încercat să aflu termenele exacte de începere a lucrărilor şi graficele preconizate, ca şi alocarea de fonduri din partea guvernului. La interpelările mele din anii 2009 și 2010, răspunsul dat de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a fost că “lucrările vor începe în luna martie 2011”. Anul acesta, când am adresat o interpelare pe aceași temă actualului ministru, Anca Boagiu, răspunsul a fost “anul 2013”. Aşadar, doi miniştri, două răspunsuri diferite, o singură problemă.
Este evident că orice întârziere sau nerespectare a acordurilor de finanţare determină urmări grave, în special deteriorarea continuă a tronsoanelor vizate. Mi-e teamă, însă, că acestea îi lovesc cel mai tare pe locuitorii din localităţile respective şi pe cei care tranzitează zona. Este lucrul pe care l-am subliniat cel mai des în intervenţiile mele în cadrul Parlamentului României.
Cum nu am găsit înţelegere la autorităţile române, m-am văzut nevoit să mă adresez dumneavoastră, să vă informez şi să vă atrag atenţia asupra unei probleme naţionale a României, pentru că experienţa judeţului Bihor, pe care îl reprezint în Parlament, se repetă şi în alte zone ale ţării.
În speranţa unei atente analize a celor prezentate, vă mulţumesc anticipat şi aştept răspunsul dumneavoastră.

Cu aleasă consideraţie,
Senator Cornel Popa
"

Sondaj EVZ :))

Am gasit in vizuina dusmanului un sondaj care mi-a produs hohote de ras. Il puteti vedea si voi aici, sau in captura de mai jos. Intrebare: "Credeți că USL are dreptate atunci când refuză orice discuție pe fond în legătură cu propunerile lui Băsescu de modificare a Constituției?" In momentul in care postez 92.1% dintre cititori, adica 3401 persoane, au raspuns "DA" si doar 286 "NU". Votati, votati sa ii saturati!

4 iun. 2011

Reactii anemice fata de incalcarea principiilor democratiei

Saptamana care tocmai s-a incheiat a avut un singur subiect politic demn de comentat: Camera Deputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Subiectul a fost tratat in mod ferm si democratic de primarul Andrei Chiliman, care referindu-se la acest vot scria:

«Ca primar în funcţie, aş avea toate motivele să aprob o asemenea lege, însă, ca liberal şi om de onoare nu pot decât să iau poziţie publică pentru stoparea acestei aberaţii antidemocratice. ... Sunt decis să fac toate demersurile necesare pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi» O declaratie cu care ma solidarizez si eu 100%.

De asemenea, Transildania a scris foarte bine, asa cum ne-a obisnuit:

«De ieri, 30 mai 2011, Romania a incetat in mod definitv sa fie o republica democratica. Nu a mai fost nici in ultimii doi ani si jumatate, insa ieri toporul dictaturii a taiat si ultima lege electorala democratica. Camera Deeputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. O lege pe cat de nedemocratica pe atat de neconstitutionala si nefasta.
Democratia are trei principii fundamentale, definitorii (pentru a nu le enumera pe toate): votul fiecarui cetatean are aceeasi greutate, majoritatea castiga (nu minoritatea), iar toate ofertele politice trebuie sa detina o sansa de a castiga sau de a fi reprezentate in functie de numarul de voturi obtinute. Toate aceste principii sunt acum incalcate in mod grosolan, si cu implicatii extrem de grave»


Au mai scris si alti liberali pe subiect. Insa ori au fost indusi in eroare de manipularea lui Sebastian Lazaroiu care anunta o intelegere subterana intre PSD si PDL (preluata de Hotnews, Dan Andronic si altii, menita sa destabilizeze alianta opozitiei), o intelegere care nu a existat ori, din contra, altii, cu interesul ca intre PSD si PNL sa fie o fuziune totala. Cei din urma au prezentat subiectul criticand doar cu jumatate de gura, sau sugerand o posibila viitoare victorie a USL in alegeri, datorata si acestei legi. O victorie probabila a USL, dar o infrangere totala a democratiei, as zice.

Ce s-a intamplat de fapt: informatia pe care s-a construit zvonul cu tradarea PSD anunta ca 17 pesedisti ar fi semnat pentru lege. De fapt, cei 17 semnasera pentru initiativa legislativa, la fel si un liberal. Intre timp insa USL, prin Victor Ponta, a declarat ca nu va sustine proiectul privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, desi acesta a fost semnat si de unii parlamentari ai Uniunii. Se mai spunea ca alti cativa pesedisti au absentat de la vot si, prin urmare, prin absenta, girau legea. Nici gand! Pentru ca e o lege organica, nu conteaza ca au absentat. O absenta sau o abtinere e egala, in acest caz, cu un vot impotriva.

Cert e ca niciun pesedist si niciun liberal nu a votat pentru lege. Deci nu a fost niciun blat al pesedistilor, asa cum se zvonea pana la Bruxelles, acolo unde ma aflam cand am auzit stirea. Nu sunt o simpatizanta a pesedistilor, din contra, dar de data asta nu merita sa fie huliti. Singurii care au votat alaturi de PDL aceasta lege profund nedemocratica sunt maghiarii si minoritatile. Si, de asemenea, trebuie sa precizez ca nu am ceva anume cu maghiarii. Imi sunt oarecum simpatici. Insa de data asta au facut-o lata si nu mai trebuie deloc iertati.

Ma intereseaza foarte mult acest subiect. Si toate subiectele care ar putea pune in discutie sau ar limita democratia. Toate temele cu adevarat liberale. Asa ca mi se pare incredibil cum de atat de putine personalitati publice au reactionat ferm la aceasta aberatie. Dintre politicieni doar Chiliman si Cristi Preda? Din societatea civila doar "Romania Curata"?... Doar cativa bloggeri? Nu incercarile puterii ma sperie. Ci lipsa de vigilenta, sau aceste reactii anemice ale opozitiei politice sau ale societatii civile.

Bruxelles - 1-2 iunie 2011





























3 iun. 2011

Lazaroiu? Inca o diversiune...



Ma uit cu groaza cum se aduna atatea probleme politice si economice de discutat, pe care PNL sau USL ar trebui sa le atace in forta, coordonat, iar noi stam si discutam de dimineata pana seara, pe toate canalele media sau pe retele de socializare, despre diversiunile lui Basescu. E chiar asa de important ca presedintele l-a pus pe cretinul ala de Lazaroiu ministru al muncii? Basescu poate sa puna maine ministru si un magar. Chiar asa de usor ne lasam prostiti cu temele astea false? Toata opozitia trebuie sa danseze pe maneaua oferita zilnic de Cotroceni?

Ce spun constitutionalistii de marca despre schimbarile constitutionale din proiectul lui Traian Basescu

Propunerile de revizuire a Constituţiei prezentate de preşedintele Traian Băsescu manifestă o tendinţă extremă de prezidenţializare şi personalizare a sistemului politic, dublată de creşterea accentuată a populismelor şi extremismelor. Acest proiect subminează instituţiile statului şi conduce la o întoarcere la practicile totalitare, susţin membrii Comisiei pentru o nouă Constituţie a Fundaţiei Horia Rusu. Pentru a afla de ce, citiţi declaraţiile lui Daniel Barbu, Gheorghe Piperea şi Bogdan Dima.


Prof. univ. dr. Daniel Barbu: Preşedintele se întoarce la practicile totalitare

„Direcţia pe care merge preşedintele este una a întăririi puterii statului, a puterii preşedintelui asupra aparatelor represive. Modul în care prezintă argumentarea cu privire la mărirea duratei de reţinere a persoanelor pe care Procuratura le poate suspecta că au comis infracţiuni mi s-a părut scandalos. Şi păstrez măsura cuvintelor. Respectiva prevedere, adoptată în 1991, a avut în vedere excluderea unor abuzuri comise în regimul totalitar. Preşedintele pare să-şi dorească o întoarcere la asemenea practici. Într-o societate ca a noastră, încă traumatizată de trecutul comunist, mi se pare absolut inacceptabil”.

Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea: Dacă totul depinde de judecătorii Curţii Constituţionale, numiţi politic, unde este echilibarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament?

„Pentru modificarea articolului 95, preşedintele invocă echilibrarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. Propune introducerea prevederii potrivit căreia hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui trebuie validată de Curtea Constituţională.

După părerea mea, face asta pentru a-şi asigura spatele în 2013, când se va schimba majoritatea parlamentară. Dacă totul depinde de judecătorii Curţii Constituţionale, numiţi politic, unde este echilibarea?”

Nimeni nu va mai avea dreptul să dea în judecată Guvernul, pentru că este „politică bugetară”. Cea mai puternică pârghie de control a puterii judecătoreşti dispare


“Preşedintele doreşte şi modificarea articolului 126 din Constituţie şi introduce prevederea potrivit căreia controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat cu două noi excepţii: politicile fiscale şi bugetare. Este exact ceea ce-şi doreşte domnul Boc. Judecătorii nu vor mai avea dreptul să pronunţe hotărâri cum au fost cele legate de pensiile militarilor şi salariile profesorilor. Prin modificarea articolului 126, nimeni nu va mai avea dreptul să dea în judecată Guvernul, pentru că este „politică bugetară”. Cea mai puternică pârghie de control a puterii judecătoreşti dispare în acest fel.”

Bogdan Dima, analist politic, doctorand în drept: Acesta nu este un proiect de modificare a Constituţiei, ci de executare a Parlamentului şi a statului de drept


„Acest proiect nu este un proiect de modificare a Constituţiei, ci un proiect de executare a Parlamentului şi a statului de drept. Instituţia fundamentală a oricărei democraţii consolidate este Parlamentul. În democraţiile moderne, rolul esenţial al parlamentului este să reprezinte interesele cetăţenilor şi să controleze activitatea executivului. Prin proiectul de revizuire a Constituţiei, Preşedintele României încearcă să submineze această funcţie de control a Parlamentului (vezi propunerile cu privire la suspendarea Preşedintelui, dizolvarea forului legislativ, posibilitatea ca parlamentarii să fie anchetaţi direct de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie ţi Justiţie şi structura unicamerală)”.

Se manifestă o tendinţă extremă de prezidenţializare şi personalizare a sistemului politic, dublată de creşterea accentuată a populismelor şi extremismelor


„În acest moment, Preşedintele României pune în pericol democraţia din România. Pentru toate relele perioadei recente, principalii vinovaţi nu sunt parlamentarii sau Parlamentul, ci executivul, prin Preşedinte şi prim-ministru. Preşedintele vorbeşte de abuzul Parlamentului asupra Preşedintelui, dar nu ia în considerare abuzul executivului asupra legislativului. În România, executivul stabileşte, în realitate, normele de conduită prin ordonanţe de urgenţă. Se manifestă o tendinţă extremă de prezidenţializare şi personalizare a sistemului politic, dublată de creşterea accentuată a populismelor şi extremismelor. Această tendinţă trebuie oprită. Este un cancer al democraţiilor moderne şi pune în pericol statul de drept. Singura soluţie este un Parlament funcţional, care să înceteze a mai fi maşină de vot pentru Guvern.”

Avem nevoie de un Parlament bicameral, în care Camera Deputaţilor să reprezinte interesele cetăţenilor, iar Senatul să reprezinte interesele comunităţilor locale

„Parlamentarismul raţionalizat este singura opţiune viabilă pentru România, ca stat membru al UE. Avem nevoie de un Parlament bicameral, în care Camera Deputaţilor să reprezinte interesele cetăţenilor, iar Senatul să reprezinte interesele comunităţilor locale. Parlamentul trebuie întărit prin raportare la executiv, iar nu executivul prin raportare la Parlament. Problema ridicată de Preşedintele României este simplă: Instituţia cheie a democraţiei consolidate este Parlamentul. Paralamentul României este subminat prin acest proiect de Constituţie. Salvaţi democraţia de Traian Băsescu!”


Preluare de pe site-ul Fundatiei Horia Rusu.