12 iun. 2011

Florin Iaru, exceptional, despre fomistii intelectuali "de dreapta"

"Arătaţi-vă adevărata fire, fără să mai aşteptaţi îndemnuri de la stăpânire! România e o vacă de muls şi trebuie mulsă!

V-aţi obişnuit, cred, cu apelativul de „vuvuzea", „trompetă" sau „tonomat". Cineva, cu siguranţă mogulul rău, bagă banul în fantă şi scribălăul secretează texte potrivite. Dl preşedinte şi-a fixat la stâlpul infamiei adversarii. Cu limbă ascuţită, intuiţie şi degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, a încondeiat mulţi ziarişti potrivnici. Publicul i-a pus la index, ce e mai lucrativ decât calomnia? E suficient să ai o simplă părere contrară Cotrocenilor şi, brusc, eşti abonat din oficiu la hidrantul lui Vîntu, la petrolul lui Păturiciu şi la Securitatea lui Felix. Trăim într-o ţară liberă şi libertatea de opinie e un drept pus între paranteze de cei cărora nu le plac concluziile libertăţii. Dar... viceversa? Dar despre cei care laudă cu sârg puterea ce părere să ne facem? Celor cărora preşedintele, primul ministru sau duduia Lenuţa le sunt mai dragi decât soarele sfânt de pe cer - pe unde să le scoatem cămaşa? La ei o fi dragoste curată, pasiune ardentă, iubire de moşie şi nu se pune! Te pomeneşti! Nu zic nu. Totul e posibil, mai ales într-o ţară liberă, ca a noastră. Numai că există exemple atât de gogonate încât, vorba cronicarului, se sparie gândul. Păi să numărăm, coane Fănică!

Primul a fost Traian Ungureanu. Greu de găsit opinent mai focos şi mai bătăios ca Domnia Sa. Scria în ziarul mogulului cel rău. Şi tot de acolo îşi lua banii. Doar că, fire sensibilă, TRU mai lua şi bani de la partid pentru propagandă. Răsplata? Un post de europarlamentar, care-l va scuti, până la adânci bătrâneţi, de grija zilei de mâine.

Dragostea învinge! La fel a învins şi în cazul lui Sever Voinescu, polemist de talent şi discipol al lui Pleşu. Măi, să fie! Tot de la mogul - mogulul rău, să fim înţeleşi - şi-a luat banii, până a fost răsplătit cu un post important în Parlament. Acolo a dat cinstea pe ruşine şi a furat pe rupte la vot. O nouă săltare în rang, ditamai vicepreşedintele, însărcinat - cum altfel? - cu reforma morală. Alt intelectual fin, Teodor Baconschi, plătit de la acelaşi mogul, tot pentru idei potrivnice patronului, şi-a văzut visul cu ochii. De la ambasador la prim-vicepreşedinte... Acum visează cu ochii deschişi chiar preşedinţia, dacă, fireşte, actualul va binevoi... „Măria Ta, ce zici?" Alţi demiurgi ai luptelor ideologice, cum ar fi Mihail Neamţu sau Cristian Pătrăşconiu, s-au instalat, cu conştiinţa datoriei împlinite, în fotelurile de la IICMR sau IPS. Să pomenim pe Cătălin Avramescu, viforul canibal, care se pregăteşte de o dulce ambasariadă? Sau Carol Sebestian, sau Gelu Trandafir... sau mulţi, mulţi alţii. Are dreptate preşedintele, nu se pune. Ei nu-s vuvuzele, trompete, tonomate. Niciodată! Ei sunt cetăţeni onorabili care apără, din posturi grase, plătite de noi, liberalismul radical, nemilos şi românesc. Se sacrifică aceştia pentru această Românie. E a lor şi numai a lor.

Repet. Are dreptate preşedintele, numai că greşeşte termenul cu care ne caracterizează pe noi, ăştilalţi. Noi suntem nişte papagali. Nu ciupim de la stat, nu ni se deschid baierele pungii publice. Noi stăm şi scrutăm în zare cu jale. Şi ce vedem? O armată de lăcuste nehalite, cu pântec portocaliu, turme de Ghiţă Pristanda ridicând la luptă steagul principiului „Pupă-l în bot şi papă-i tot!", iluminaţi ai dreptei radicale, toţi, absolut toţi atârnaţi de ugerul României, pe post de sugative. Huo, fomiştilor!"
- Adevarul

14 comentarii:

Matilda spunea...

Da, da ! :):)

radu spunea...

Respect don Florin!

nadia spunea...

ce bucurie sa citesc adevaruri crude puse pe hartie(net} cu asa maiastra rasucire de condei. plecaciuni cu respect.imaginea de final este cinematografica dar inspaimantator de reala!

Lilick Auftakt spunea...

Parca ii vad pe toti nehalitii astia, asistati de lux, infruptandu-se de la masa statului. :)

atreides spunea...

Intr-adevar, excelent textul lui Iaru. Pe aceeasi idee, imi permit sa prezint o varianta actuala a celebrului refren din anii '90, cel cu ''cine este fesenist, ori e prost ori comunist'': Cine este pedelist, ori e prost ori SINECURIST. Corect?

C. Neagoe spunea...

Foarte frumos ; a mai uitat dl. Iaru de Patapievici , Plesu , Liiceanu , Mihaes (?) ,sau cumi-l mai cheama si altii . Dar solutia ? Alianta socialliberala ? Eu cred ca doar revenirea PNTCD-uli , mai poate aduce speranta iesirii din clisa fecaloida in care ne balacim . Cum? Cei ce se considera CETATENI , sa umple randurile acestui pe nedrpt denigrat partid , deratizat in prezent . Cred ca toat suflarea s-a saturat de lichele , ca este nevoie de un om care a dovedit ca este cinstit si ca poate salva tara . A mai facut-o ; va las sa-l gasiti .

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, Corect! :))

@C. Neagoe, un om? Nu cred in omul providential.

radu spunea...

Logica sinecuristilor: noi suntem cei mai buni, Elita, deci partidul cel mai bun e cel care ne da papa si functii, adica respecta valoarea acolo unde ea se afla.

Radu Humor spunea...

De fapt cine nu-i stie si-i dispretuieste,pentru gretosul pupincurism in vazul lumii pe cei amintiti cu naduf si curaj de Florin Iaru ?!
Dar parca prinsi asa in insectar, cu mult har de catre autor vedem una din marile si murdarele plagi ale Romaniei ! Pana la urma Florin Iaru a reusit sa scoata in evidenta intreaga murdarie si abjectie care-i insoteste pretutindeni pe acesti nemernici :
Faptul ca tot ei striga Hotiii !
Ei, acesti mizerabili, cativa chiar suspecti de inteligenta, care fura din banii si visele acestui popor, girand cu numele si reputatia lor facuta tzandari. toate mismasurile boc-basiste ce tin loc de democratie !
Ultima cacealma politico-literara cu Sebastian si Axinte in rolurile principale are rolul de a tzine pe pozitii cativa disperati portocalii cu vagi promisiuni de parvenire in posturi la care altfel n-ar avea nici pregatirea nici capacitatea necesara !

Lilick Auftakt spunea...

Personaje ca Axinte nu au nici cea mai mica rusine ca, din someri si oameni fara nicio pregatire, singur o recunoaste, ajung peste noapte slugi in aparatul de partid. Ei stiu pe cine se bazeaza si cum sa le arate momelile.

clerc spunea...

Da-da, excelent textul, 100% are dreptate dom poet Iaru... insa a avut nevoie de citiva ani ca sa traiasca acest Damasc, al curvasariei telectualilor lu peste prajit, dreptacii labertarieni si teologii legionaroizi! Cind era coleg cu dinsii pe la Coti (simpatic si oligoid diminutiv, nu?), baietii aia dreptaci erau buni, iesea la o bere cu dinsii, totul era ok, ca banii mergeau din buzunarul patronului direct in conturile lor, desi ziarul era pe butuci... atunci era bine!
Ce iti este si cu razgindelile astea cind miroase a schimbare politica!!
Tare-tare dom Iaru, in fond are dreptate, insa daca si unul ca dinsul a ajuns sa aiba dreptate... nasol am ajuns, fratilor!

Lilick Auftakt spunea...

@Clerc, mai sunt inca multi care nu au curajul sa spuna adevarul pana la capat. Se stramba doar cu o juma' de nas. :)

ADRIAN spunea...

Bine spus dar incomplet. Bag seama ca la subiectul anterior sunt singurul cu capsa pusa :))

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, esti. Dar foarte bine ca esti. :)