30 nov. 2011

1 decembrie 1918


Joi, la ora 14:30, de ziua Romaniei, PNL sector 2 si Clubul Bloggerilor Liberali organizeaza la sediul liberal din Soseaua Stefan cel Mare nr. 31 (Lizeanu, langa fostul Cinema Melodia) o intalnire cu Lucretiu Tudoroiu, directorul Anticariatul Bratianu. La intalnire vor lua parte studenti liberali, tineri istorici, bloggeri. Vor fi punctate si analizate din mai multe perspective cele mai importante momente ale zilei de 1 decembrie 1918. Va asteptam pe toti cei interesati.

Foto: art historia

29 nov. 2011

Politizarea scolii, a bisericii si a armatei

Scoala politizata. Biserica politizata. Armata politizata. Un regim care, de la zi la zi, nu mai are legatura cu democratia. Si o fotografie care exprima perfect aceasta stare de fapt. Sursa foto.

Acolo unde imaginea Parlamentului are de suferit, are de suferit si democratia

Ieri, inainte de votul din Senat, surse politice anuntau ca Blaga si Berceanu au fost chemati la Cotroceni. Se acredita astfel ideea ca Blaga, parte a "BVB", ar avea incuviintarea si binecuvantarea lui Traian Basescu pentru scaunul de la Senat. Si nici nu am avea de ce sa ne indoim de asta, cand desemnarea lui Blaga s-a facut la anuntul celei care este de atatia ani purtator de cuvant autorizat al Cotroceniului, mana dreapta a presedintelui, Elena Udrea.

Se subintelege de aici ceva ce pentru multi pare ilogic, atata timp cat miscarea s-a produs la initiativa unei parti a opozitiei: si anume ca omul lui Basescu, asa cum a fost acuzat de Victor Ponta a fi Mircea Geoana, a fost schimbat cu... omul lui Basescu, Blaga. Iar de aici, comentariile ironice incep sa curga, pana la nivelul la care se transforma in acuzatii grave, ce il plaseaza pe Ponta ori intr-o zona a absurdului (situatie ce l-ar avantaja) ori, ceea ce ar fi mult mai grav, in cea a tradarii. Caci, nu-i asa, cine ar putea sa schimbe un "om al lui Basescu" cu altul, daca nu ar fi el insusi tot "omul lui Basescu".

Iata ce a declarat Ponta imediat dupa vot: "Nu va fi mai rau cu Blaga ca sef al Senatului, ci mai bine. In randul populatiei s-a creat impresia falsa ca noi am fi si un pic la putere, avand in vedere ca Mircea Geoana era al doilea om din stat". De aici se intelege ca Ponta chiar si-a dorit ca sefia Senatului sa fie oficial la PDL.

La un moment dat ma gandeam ca poate chiar ar trebui sa facem haz de necaz. Si recunosc ca am ras citind mesajele trimise prin online de sustinatorii infocati ai liderului PSD, din care se subintelegea ca Ponta nu a pierdut, ci doar lucreaza la un plan machiavellic. Iata: "Odata cu "rezolvarea" sefiei Senatului, se declanseaza si lupta in PDL, "cunoscandu-se" rivalitatea din ultimul timp dintre Basescu si Blaga. Basescu incearca formula miscarii populare, dezintegrand PDL, in timp ce talibanul Blaga, un fost socialist transformat peste noapte, isi doreste preluarea presedintiei PDL si trecerea lui Basescu in esalonul fostilor. "Victoria" de azi trebuie vazuta in perspectiva infrangerii de maine".

Revenind insa la ale noastre: scaunul de la Senat nu a fost al PNL si nici nu puteam emite vreo pretentie in legatura cu el. In 2008 PNL nu a castigat alegerile si nici nu a facut vreo alianta care sa-i permita impartirea functiilor. Din punctul asta de vedere, declaratiile oficiale ale PNL ar trebui sa fie retinute. Insa ce facem cu imaginea Parlamentului? Cand e vorba de asta cred ca nu se poate sa nu reactionam in niciun fel, ca liberali, cand vedem cu cata usurinta PSD si PDL se joaca cu o functie extrem de importanta in stat, cea care reprezinta institutia suprema a democratiei. Acolo unde imaginea Parlamentului are de suferit, are de suferit si democratia.

28 nov. 2011

www.alegericorecte.ro

Dinainte sa vedem initiativa ONG-urilor care fac parte din "Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte", vorbisem cu Transildania pe tema unei mobilizari in blogosfera privind supravegherea alegerilor. In mediul online exista cu siguranta persoane care au un spirit civic mai ridicat, sunt mai informate, si probabil ar participa la un astfel de proiect.

De fapt ideea venise odata cu alegerile de la Neamt. Ne-am gandit ca, daca ar fi prezenti bloggeri in colegiile rurale, care sa monitorizeze alegerile, sa transmita rapid informatii in online (fotografii, filmulete, interviuri) privind posibile incorectitudini, pe o pagina care sa fie cunoscuta si accesata de presa centrala si de cat mai multa lume, rezultatele alegerilor ar avea sanse sa fie ceva mai corecte. Nu zic ca nu s-ar mai fura deloc, dar daca stii ca cineva sta cu ochii pe tine, o faci ceva mai greu.

Asta inteleg ca incearca sa faca si "Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte". Sa mobilizeze societatea civila. "Un grup de cinci ONG-uri - Transparency International România, Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia ProDemocraţia şi Active Watch Agenţia de Monitorizare a Presei - a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, formarea Coaliţiei 2012 pentru alegeri corecte, platformă a societăţii civile care-şi propune monitorizare participativă, începând din acest an, a procesului electoral din România. Între alte elemente cuprinse în proiect se regăseşte şi lansarea platformei web www.alegericorecte.ro, site care va oferi, între altele, şi posibilitatea pentru cetăţeni să sesizeze orice fel de nereguli privitoare la procesul electoral." - scrie Machiavelli.

Ni se ofera asadar o platforma ce trebuie promovata pana la alegeri. Si e important, cred, sa fie una unica. Voi ce spuneti? Ati participa la un astfel de proiect? Nu ma adresez numai bloggerilor, ci tuturor comentatorilor din online. Ati fi dispusi sa mergeti chiar si in colegiile rurale? Nu de alta, dar acolo se pun la cale si infaptuiesc, de obicei, cele mai mari fraude, acolo se da mita electorala mai multa decat in urban, iar puterea portocalie se bazeaza pe zonele rurale ca sa castige viitoarele alegeri.

27 nov. 2011

Montserrat Figueras

Saptamana care tocmai se incheie a fost marcata de o grea pierdere pentru familia Savall, Hespèrion XXI si intreaga familie a iubitorilor de muzica veche din intreaga lume. Soprana Montserrat Figueras s-a stins din viata la 69 de ani, rapusa de o boala incurabila. Despre importanta grupului Hespèrion XXI si despre contributia familiei Savall la dificilul proiect de cercetare si readucere in atentia publicului a muzicii vechi ar fi multe de spus, una dintre ultimele reconstructii sonore fiind chiar cea a muzicii lui Dimitrie Cantemir. Sa ascultam insa vocea calda a sopranei si sa vedem cateva imagini de la ultima intalnire cu muzicieni din Romania, in cadrul evenimentului "Nopti baroce la Palais de Béhague", din luna iunie a anului curent.





25 nov. 2011

Ontanu va da ciolanu'!

E absolut gretos ce se intampla in sectorul 2 de ani de zile, dar acum parca se intrece masura. Domnul Ontanu - UNPR - aliatul simandicosilor domni "de dreapta" din PDL si anexe - anunta pentru ziua de 1 decembrie fantastice desfasurari de forte in sector: fasole, costita, tuica, muzica populara, defilari de "cadre", detasamente de elevi (!), eliberare de porumbei pe "Oda bucuriei", hore si alte pomeni. Cand citesc asta ma simt ca in ultimii ani ai epocii comuniste. Cu cat putea mai rau rahatul, cu atat panglicile cu care era legat erau mai stralucitoare. Cum poate sa existe sub aceeasi umbrela, a basismului, atata duplicitate? Cum pot sa strige cat ii tine gura ca sunt de dreapta, iar cu mana stanga sa dea pomeni pe unde apuca? Cititi si va cruciti:

"În ziua de 1 Decembrie vor fi amenajate 21 de corturi ostăşeşti în toate cartierele sectorului 2 de unde se vor servi gratuit porţiile de fasole cu costiţă şi ţuică fiartă tuturor bucureştenilor prezenţi la marea manifestare dedicată Zilei Naţionale a României.(...)

Festivităţile prilejuite de aniversarea Zilei Naţionale a României vor începe la ora 12.00 la sediul Primăriei Sectorului 2, după următorul program:

-12.00 – 12.50 cântece şi dansuri susţinute de îndrăgiţi cântăreţi de muzică populară,

-12.50 – 13.00 primirea invitaţilor,

-13.05 – 13.20 intonarea imnului de stat, ridicarea drapelului naţional al României, eliberarea porumbeilor pe fondul muzical “Odă Bucuriei” şi alocuţiuni ale invitaţilor,

-13.20 – 13.35 începe defilarea cadrelor Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, a detaşamentului Gărzii Civice Voluntare,

-13.35 – 13.40 defilarea tehnicii din dotarea Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, ambulanţelor sociale ale Primăriei Sectorului 2, şi autospecialelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,

-13.40 – 13.47 defilarea detaşamentului de elevi care sunt poliţişti locali voluntari şi a elevilor de la liceele şi colegiile sectorului 2,

-13.47 – 13.57 moment demonstrativ şi arte marţiale realizat de cadrele Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 în conformitate cu misiunile de intervenţie rapidă pe care le au de executat,

-13.57 – 13.58 prezentarea steagului României,

-13.58 – 14.00 defilarea fanfarei,

-14.00 – 14.10 hora unirii în faţa Primăriei Sectorului 2 la care vor fi invitaţi toţi bucureştenii prezenţi la eveniment,

-14.30 – începe servirea gratuită a mesei ostăşeşti la toate cele 8 corturi amplasate pe laturile Primăriei Sectorului 2."


Pana atunci, cititi la Vasi Baescu si la Traian Mitrica (care pregateste si un fotoreportaj).

24 nov. 2011

Daca vedeti un parcagiu, sunati la 021/9540

Foarte buna initiativa Primariei Sectorului 1 in parteneriat cu Primaria Muicipiului si Politia Locala de a declara razboi parcagiilor. In ultima vreme se inmultisera nepermis de mult si ne agresau pe orice straduta. Mai ramane sa dam si noi o mana de ajutor:

"Autoritățile locale fac apel la bucureșteni ca ori de câte ori se confruntă cu persoane care solicită ilegal taxă pentru un loc de parcare în Sectorul 1 să sune la Poliţia Locală - 021/9540 - pentru ca agenţii să poată interveni imediat."

Salvati asadar in memoria telefonului acest numar si nu iertati niciun parcagiu din sectorul 1. Astept sa se ia masuri si in celelalta sectoare.

Foto

23 nov. 2011

Suspendarea presedintelui - sa nu uitam de incalcarea Constitutiei din 2009

Sper ca la motivarea pentru suspendare opozitia sa readuca in atentie si felul neconstitutional in care presedintele a desemnat primul ministru in 2009, in cele doua cazuri, Croitoru si Negoita. Cei doi NU erau sustinuti de o majoritate in Parlament si, prin urmare, au picat. De fapt Croitoru a fost respins, iar la Negoita nici nu s-a mai votat. Pe atunci, opozitia formata din PSD, PNL, UDMR si alte minoritati formau o majoritate de peste 60%, iar desemnarile s-au facut exclusiv dupa bunul plac al presedintelui, sfindand suveranitatea Parlamentului consfintita de Constitutie.

21 nov. 2011

In prima faza se vor separa apele...

Foarte interesanta miscarea USL cu suspendarea lui Traian Basescu. Iata ca reusesc sa faca agenda. Si pe termen lung. Eu am luat aceasta suspendare din start ca pe un proces ceva mai de durata, atat de lung cat trebuie ca sa fie castigator.

Ca Basescu va fi suspendat in 2012 sau in 2013 conteaza mai putin. Oricum, nu va fi suspendat de azi pe maine, asa cum au inteles unii. Important e ca cei 90% care nu il mai suporta sa constientizeze ca trebuie sa se implice, sa mearga sa voteze si cum sa voteze. Sa li se aduca argumentele necesare si sa aiba o tinta precisa. Anti Basescu si anti PDL.

Spuneam insa in titlu de o prima faza: cea in care se vor separa apele. Ei, da. Deja apar surprize. Un Emil Hurezeanu, la Realitatea, impotriva suspendarii. Un Emil Hurezeanu prezentand vehement un tablou catastrofic in care ne-ar arunca opozitia daca l-ar suspenda pe Traian Basescu. Deci Hurezeanu deschide azi o lista. Va imaginati ca, numai si pentru asta, ca sa vedem pe cine ne bazam si pe cine nu, inclusiv din partidele de opozitie, procesul demarat acum e excelent?

20 nov. 2011

Despre o Noua Republica prezidentiala, un proiect basist sustinut de Valeriu Stoica si Mircea Geoana

Nu o sa scriu prea mult, ci o sa va dau link-urile necesare si cateva citate. Cand a aparut ideea Noii Republici? Aflam de aici. Citez:

Valeriu Stoica: "Îmi amintesc cu plăcere de dezbaterea publică din septembrie anul trecut (nota: 2006), sub numele Noua Republică. Dacian Ţolea şi prietenii lui au făcut o treabă foarte bună, după aproape un an sintagma este reluată nu numai de către mine, ci de tot mai mulţi oameni, mai mult sau mai puţin spontan, ideea pluteşte în aer. (…)"/ Observator Arădean, 3 iulie 2007, interviu realizat de Flavisu Ghender>

Sau de aici, de pe blogul CADI, un articol din 2007:

"Numele “Noua Republica” a fost lansat anul trecut la Arad, cu ocazia dezbaterii publice din data de 29 septembrie, organizat de CADI-Eleutheria impreuna cu Centrul pentru Institutionalizarea Resurselor si Initiativelor Strategice (CIRIS) din Arad si asociatiile Millennium Center si Initiativa Tinerilor din Arad."

2006, 2007, urmeaza 2008, anul in care se produce alianta minune, mult visata de Basescu, dintre PDL si PSD, negociata timp de doi ani de socrul Sarbu. Si ce descoperim in 2008? Il gasim pe Geoana cu Noua Republica prezidentiala in gura. Aveti un articol aici:

"Mircea Geoana a precizat ca PSD are cateva teze pentru revizuirea Constitutiei si ca el pledeaza pentru o republica prezidentiala. "Este greu sa le iei romanilor dreptul de a-si alege presedintele. De aceea pledez pentru o republica prezidentiala." Geoana ar mai vrea si Parlament unicameral. Singurul care se grabeste insa cu modificarea electorala a Constitutiei este Geoana. PD-L si PNL pledeaza pentru ca misiunea sa fie incredintata viitoarei legislaturi. si PD-L a sesizat "aberatii constitutionale inadmisibile" referitoare la actuala procedura parlamentara."

Sau aici, inca unul, dupa cateva luni, cand republica prezidentiala se transformase, totusi, intr-una semiprezidentiala:

Avem nevoie de o Nouă Republică, pe care să n-o modificăm în funcţie de anotimpul, de culoarea ochilor sau de şuviţa celui care conduce România”. Cu această frază şi-a încheiat Mircea Geoană lungul discurs pe care l-a ţinut, ieri dimineaţă, la World Trade Center din Bucureşti, cu ocazia unei noi dezbateri despre oferta de guvernare a PSD. A fost un speech de „premier”, în care Mircea Geoană şi-a prezentat, pe larg, viziunea despre România şi proiectul politic cu care vrea să ajungă la Palatul Victoria.

Observati ca Geoana vorbea si despre... unicameral!

In 2009 ideea apare rostita de Ioan Stanomir, cel care a lucrat la proiectul constitutional prezidential. Citez din revista "22":

"Un nou proiect politic şi constituţional este alternativa la catastrofă. Legea fundamentală se cere situată în centrul acestui efort de renovare. Moderaţia şi viziunea de perspectivă sunt cărămizile pe care se poate ridica o Nouă Republică."


Concluziile le trageti voi, insa as vrea sa cititi si acest articol scris de Razvan Dumitrescu, pe care chiar puteti sa il salvati. Eu am facut-o. Poate o sa mai avem nevoie de el...

Romanii sunt destepti? Unii da, altii ba!

Am vazut si eu campania "Romanii sunt destepti". Da, interesant... Ce pot sa spun? Hai sa ne schimbam cu avant pionieresc imaginea pe internet. Am studiat insa putin sa vad daca vreunul dintre bloggerii care au preluat campania au scris despre reintorcerea lui Vladimir Cosma in Romania, dupa mai bine de 50 de ani, si despre concertul de la Ateneu. Ar fi avut ocazia sa dea si un exemplu concret de "roman destept". Nimic. Probabil nici nu stiu cine e Vladimir Cosma. Sigur, Google il cunoaste bine. Exista si bloggeri care au scris despre Cosma, dar fara legatura cu campania. Vreo doi: Cristiana Uzuna si Donkeypapuas.

In ceea ce ma priveste, pot sa spun ca prima data cand am simtit un sentiment de patriotism in afara tarii a fost chiar legat de Vladimir Cosma, in 1990. Pentru prima data ajunsa la Paris, gaseam orasul luminilor impanzit de afise mari ce promovau unul dintre ultimele filme la care compozitorul francez de origine romana scrisese muzica. Numele Vladimir Cosma era printre cele mai mari de pe afis.



18 nov. 2011

De ce isi doreste atat de mult PDL comasarea alegerilor

Printre intrebarile bloggerilor, miercuri, la Cafeneaua Liberala, a existat si una legata de comasarea alegerilor. Bogdan Teodorescu ne-a explicat de ce isi doreste PDL aceasta comasare. Vor sa isi sacrifice primarii, pentru a-si salva parlamentarii. "Exista o mare, mare ipoteza ca PDL sa piarda alegerile locale(...) Daca acest lucru se petrece, ei nu mai au alegeri parlamentare." De unde vine procentul de 18%-20% in sondaje, desi lideri precum Udrea, Boc, Basescu au doar 10%-12%? De la liderii locali de genul Flutur, Falca, spune Bogdan Teodorescu. Ei trag partidul in sus si se spera ca il vor ridica odata cu aceste alegeri comasate. "Pe sondajele care sunt facute publice deja, pe scor politic, PDL-ul nu castiga niciun judet", mai spune Teodorescu, argumentand de ce PDL are neaparat nevoie, pentru a-si minimiza pierderile politice, sa-si sacrifice primarii.



Continuarea aici.

16 nov. 2011

Bogdan Teodorescu la Cafeneaua Liberala

De la intalnirea de aseara cu Bogdan Teodorescu am plecat pentru prima data cu mai multe intrebari decat aveam la inceputul ei. Un motiv ar fi si faptul ca am avut un timp limitat la Cafenea. O ora si 45 de minute. I-am pus invitatului in fata 42 de intrebari scrise, dar fiecare nastea altele si altele. Va trebui probabil sa ne mai intalnim prin primavara, sa continuam discutiile.

Desi colegii mei, in marea lor majoritate, au fost foarte incantati, iar Bogdan Teodorescu parea de un optimism inflacarat in legatura cu victoria neta si certa a USL, nu pot sa spun ca m-a convins total, sau ca de maine o sa dorm linistita visand la ziua de dupa noaptea Basescu. USL poate foarte bine sa castige, dar sa vedem cum.

Sa va spun mai exact ce m-a pus pe ganduri. Faptul ca Bogdan Teodorescu nu a insistat pe ideea ca opozitia trebuie sa renunte sa jinduiasca la jucariile nedemocratice ale puterii. Ci, intr-un fel, desi spunea ca actuala putere e un cancer, si e clar ca e asa, m-a lasat pe undeva sa cred ca si opozitia ar putea sa se foloseasca de anumite... joculete. Cacealmale. Si ca puterea ar putea cadea singura in plasele pe care le intinde adversarilor. Nu stiu. Poate judec eu mai mult civic decat politic, asa cum mi s-a si "reprosat", insa nu cred ca pe termen lung cineva are de castigat jongland cu democratia.

Apoi m-a mai pus ceva pe ganduri. In legatura cu cazul Apostu, de la Cluj, Bogdan Teodorescu a enumerat trei posibile scenarii vehiculate in presa. In niciunul dintre scenarii Apostu nu apare ca vinovat, ci victima a unor jocuri de culise. Dumnezeule!!! Omul ala, deocamdata, din ce vedem, din ce mai stiu si de la liberalii din Cluj, dincolo de tot ce a aparut in presa, e un corupt. Nici PDL nu neaga asta. De ce presa si analistii insista sa il faca o victima? O sa ne trezim cu un alt Solomon! Si din nou cred ca nu avem nimic de castigat daca facem asta, ci doar daca aratam ca PDL e atat de corupt incat... da pe-afara. Si oamenii lui chiar nu mai pot fi acoperiti de nimeni!

Aveti pe blogul Clubului Bloggerilor Liberali cateva filmulete de la intrunire. Pentru cei care vor sa asculte mai mult. Pentru cei mai grabiti, pun mai jos doar episodul cu Apostu, despre care am povestit mai sus.

15 nov. 2011

Un text pe care trebuie sa il cititi neaparat...

Via Transildania. Aveti rabdare, chiar daca e lung.

"Luni, coalitia guvernamentala PD – UDMR – minoritati - tradatori s-a inteles sa treaca prin Parlament, fara dezbatere, prin angajarea raspunderii, un pachet de legi.
Ele privesc cele mai importante legi organice, legea electorala, modificarea ei, reducerea numarului de parlamentari si comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Pe buna dreptate, opozitia a anuntat ca se va opune acestui pachet de legi, si va depune o motiune de cenzura daca va fi cazul.

Planurile coalitiei, daca ar fi puse in practica, ar insemna demolarea definitiva a ce a mai ramas din democratia romaneasca!

Impresia mea e ca se vorbeste prea putin despre consecintele extrem de periculoase ale acestor proiecte de legi, si ca multe din ele nici macar nu sunt cunoscute. Voi evidentia pe larg cateva dintre ele.

1. Comasarea alegerilor

Este foarte clar ca nu se va realiza niciodata. Este ilegala si neconstitutionala prelungirea retroactiva a mandatului unui primar, consilier, parlamentar sau presedinte. Ramane o aberatie, un vis frumos pentru oamenii din PD si UNPR, care in mare parte nu au absolut nicio legatura cu principiile democratice si constitutionale, si care considera ca orice este posibil. Probabil viseaza si mai dulce la prelungirea mandatului presedintelui, retroactiv, cu 5 sau 10 ani. Degeaba. Pe fond, comasarea alegerilor ar face imposibila desfasurarea unei campanii electorale corecte, separate pe teme locale si nationale, si ar contraveni principiilor democratice stabilite de comisia de la Venetia.

2. Sistemul de vot pentru Camera Deputatilor.

Coalitia isi doreste schimbarea sistemului de vot pentru Camera Deputatilor, de la sistemul actual, proportional, catre un sistem neproportional, in care exista o anumita “compensare” pe liste. O compensare insuficienta, care nu justifica absolut deloc etichetele mincinoase pe care initiatorii vor sa le lipeasca de acest sistem de vot, precum “german”, “mixt” sau “compensat”. Despre acest subiect m-am referit pe larg aici.

Sfarsitul reprezentarii proportionale ar insemna ca niciodata de acum inainte votul cetatenilor nu se va mai reflecta corect in rezultatul alegerilor, raportul de forte din parlament, majoritatile si guvernul care se formeaza in urma scrutinului.

3. Vot uninominal intr-un tur la Senat si doi senatori de judet

Aceasta intentie declarata echivaleaza cu batjocorirea in cel mai urat hal posibil a votului alegatorilor si a tuturor principiilor constitutionale democratice, o distorsionare dubla si tripla a scrutinului care duce la desfigurarea totala a rezultatului!

3.1 Votul uninominal majoritar in sine lasa o mare parte dintre alegatori fara reprezentare in Parlament, permite ca votul a milioane de alegatori sa fie degeaba, fara nicio repercursiune in rezultatul alegerilor, si duce la rezultate perverse, in care o majoritate de voturi se regaseste la opozitie si o minoritate de voturi ajunge pentru a da unui partid minoritar guvernarea si puterea.

3.2 Aceste perversiuni nedemocratice nu sunt insa suficiente pentru criminalii democratiei care se afla acum la guvernare! Ei s-au gandit chiar mai departe, propunand reducerea numarului de senatori la doi senatori de judet, indiferent de marimea judetului! Care ar fi consecintele?Pe buna dreptate, in sistemul actual electoral exista o norma de reprezentare care trebuie sa fie aproximativ egala la nivel national (adica numarul de alegatori care aleg un senator, sau care se afla intr-un colegiu electoral, trebuie sa fie asemanator in toata tara, pentru a garanta corectitudinea si egalitatea votului). Ori, judetele Romaniei nu au o populatie egala.Daca ar fi dupa ucigasii cu premeditare ai democratiei care populeaza acum coalitia guvernamentala, judete mici, cu 200 sau 300 de mii de alegatori (de exemplu Salaj, Dambovita, Calarasi, Covasna, Botosani, Vrancea) ar alege doi senatori, la fel ca si judetele in care se afla un numar dublu de alegatori, 400 sau 500 de mii, cum ar fi Clujul, Timisul, Brasovul, Iasiul sau Constanta!Bucurestiul ar urma sa fie reprezentat de sase senatori, de trei ori mai mult decat un judet, cu toate ca populatia sa este de sase ori mai mare decat, sa zicem, cea a judetului Covasna!Pe langa atentatul repetat la principiul votului egal, in mod foarte clar, planul “doi senatori de judet” intentioneaza sa discrimineze votul urban. Votul unui salajean, botosenean sau vrancean sau nemtean va face cat doua voturi din urban, cat doua voturi ale unui bucurestean, clujean, timisorean, iesean sau brasovean!

3.3 La aceste efecte se adauga alte metode de masluire politica permise de votul uninominal majoritar, precum redesenarea politica a granitelor colegiilor si altele, pe care le-am descris aici!

4. Implicatiile aplicarii unor sisteme diferite pentru Camera si Senat

Daca la Camera si la Senat se alege in sisteme diferite, si mai ales si in sisteme neproportionale, va fi foarte posibil ca majoritatile in Camera si la Senat sa fie diferite (indiferent de numarul de voturi la nivel national si de optiunea politica a majoritatii alegatorilor). Intr-o tara ca Romania, in care cultura politica este inca in faza de dezvoltare, un asemenea scenariu ar duce la un blocaj fara sfarsit al procesului legislativ, si o discreditare definitiva a Parlamentului, a sistemului politic si a republicii parlamentare.

5. Reducerea numarului de parlamentari

Romania nu are prea multi parlamentari fata de alte tari, ci prea putini si prea prost platiti. Bugetul Parlamentului nu este prea mare, ci prea mic, iar problema cu parlamentarii nu este cantitatea ci calitatea. Pe larg m-am referit la aceasta tema aici si aici. Pe scurt as mai adauga ca reducerea numarului de parlamentari ar duce la o si mai redusa specializare a parlamentarilor pe domeniile politice, la o calitate mai proasta a activitatitii in comisii, la o absenta si mai accentuata a specialistilor, intelectualilor in Parlament, la cresterea ponderii parlamentarilor traseisti care privesc alegerea ca o investitie care trebuie recuperata. Reducerea numarului de parlamentari inseamna si reducerea numarului de tradatori necesari pentru a schimba majoritatile parlamentare si a inversa votul alegatorilor, si inseamna cresterea ponderii parlamentarilor minoritatilor care intra in parlament din oficiu si, prin urmare, duce la un prag si mai ridicat pentru a constitui o majoritate parlamentara.

6. Concluzii

Proiectul de modificare a legilor electorale al coalitiei guvernamentale vadeste, in mod foarte clar, urmatoarele intentii:
- distrugerea principiului reprezentarii corecte, proportionale, a optiunii alegatorilor in Parlament
- permanentizarea guvernarilor fara sustinere majoritara, asa cum este ea exprimata de numarul de voturi la nivel national
- eliminarea ultimelor principii democratice prezente inca in sistemul politic romanesc
- incalcarea Constitutiei si principiilor Comisiei de la Venetia
- discriminarea la vot a electoratului urban, tanar si educat
- distrugerea definitiva a Parlamentului, ca institutie fundamentala a unei democratii
- discreditarea republicii parlamentare, a intregului sistem politic democratic"

Patriciu: Discursul Regelui, cel mai clar document politic al ultimei perioade

"Turcescu: Ati vazut platforma asta cu Noua Republica a lui Mihai Neamtu? V-a interesat?

Patriciu: Nu... A, ba da, am vazut. Erau multe idei interesante acolo, legate si de pragmatism, si de dreapta, dar lucrul cu care nu pot sa fiu de acord acolo e... republica.

Turcescu: Sunteti monarhist... Ati ramas monarhist?

Patriciu: Am fost intotdeauna.

Turcescu: Cu tot ce s-a intamplat in ultimii ani la Casa Regala? Cu candidatura la presedintie a lui Duda? Lucrurile par neclare acolo...

Patriciu: Cel mai clar document politic al ultimei perioade a fost declaratia Regelui din Parlament.

Turcescu: V-a placut? De ce? Discursul Regelui a fost, avand in vedere varsta lui, interesant, dar destul de fad... (se stramba)

Patriciu: Mai cititi-l odata!"


Dialog redat din memorie.

PDL ofera carnete de partid cu vechime...

"Am fost invitat să intru în PDL şi mi s-a dat chiar şi un carnet cu 5 ani vechime, dar trec peste asta." - Mihail Neamtu

Eu nu am mai auzit de asa ceva la niciun partid. Cum adica sa dai la inscriere un carnet cu... cinci ani vechime? Cine, Boc? Organizatia de Bucuresti? Va imaginati ca oamenii astia din PDL au minciuna si hotia in sange! Oare cu cine au mai procedat asa? Cu Macovei? Cu Preda? Cu Voinescu? Cu Funeriu? Mie mi se pare incredibil! Daca si cand e vorba de un lucru minor, o inscriere in partid, ei procedeaza asa si sunt predispusi la inselatorii, ce sa mai zicem despre cazurile in care sunt mize mult mai mari...

Insa chestia cea mai tare e ca fraierul de Neamtu nu isi da seama ca, declarand asta, ne confirma cat de mult il apreciaza PDL pentru tot ceea ce face. Adica pentru meritele de mare lingau. Si ca pentru unul ca el carnetul cu cinci ani vechime nu e altceva decat... un premiu. :))

14 nov. 2011

Regele si Ziua Eroilor

Absorbiti de luptele politice din PSD, si de scandalurile de coruptie din PDL, poate v-a trecut neobservat acest articol de pe blogul Principelui Radu, din care citez:

"Majestata Sa Regele, ca și întreaga Familie Regală, consideră Remembrance Day o sărbătoare-model de comemorare a eroilor naționali din toate timpurile. Ne dorim ca Ziua noastră a Eroilor, aleasă în aceeași zi cu Înălțarea, să capete în societatea românească o importanță patriotică, istorică și identitară mai mare. Independența României și continuitatea ca Stat modern se datorează faptelor de arme. De aceea, atât instituțiile publice cât și societatea civilă au o răspundere esențială în transformarea Zilei Eroilor într-o sărbătoare a recunoștinței, mai accesibilă și mai dătătoare de emoție fiecăruia dintre noi."

Doua invitatii pentru aceasta saptamana

Bloggerii liberali va asteapta miercuri, 16 noiembrie, ora 17:00, la Cafeneaua Liberala de pe strada Doamnei nr.9, la o discutie cu Bogdan Teodorescu. Vom aborda si "cazul Geoana", cum este deja numit scandalul ce are loc la aceasta ora in PSD. Dupa intalnirea noastra, de la ora 20:00, la Cafeneaua Liberala va fi o seara de teatru.

Marti, 15 noiembrie, la Institutul Liberal «I.C. Brătianu» va avea loc conferinta “Mişcarea liberală astăzi în Europa - Cazul portughez” - Invitat, Prof. Armando Marques Guedes Universidade Nova, Lisabona - Conferinţa va avea loc la ora 18.00, la sediul Institutului din Soseaua Kiseleff, Nr. 57, Sector 1, Bucuresti.

12 nov. 2011

Dan Cristian Popescu despre Corneliu Coposu si PNTCD

L-am invitat ieri pe Dan Cristian Popescu, presedintele PNL sector 2, la o discutie relaxata cu bloggerii liberali. Cum tot ieri s-au comemorat 16 ani de la trecerea la cele vesnice a Seniorului Coposu, si cum stiam ca Dan Cristian Popescu a trecut prin PNTCD, iar fratele lui e inca in acel partid, i-am pus si cateva intrebari legate de Seniorul Coposu si relatia dintre PNL si PNTCD. Iata ce ne-a spus:

11 nov. 2011

Cel mai curat partid...

Cei care isi spun "Noua Republica" pun un sondaj pe facebook: "Care crezi ca este cel mai curat partid sau miscare politica din Romania?" Sigur, se voteaza repede intre ei ca fiind cei mai curati. Gondolin Shandor le scrie: "Sa nu amestecam merele cu perele si partidele cu miscarile politice. Cum cele din urma nu au ajuns sa guverneze, desigur ca sunt mai "curate". Ia ghici cine este mai curat la suflet: pruncul din leagan sau omul carunt? Daca vreti sa va dati curati (mdeh! - Alba ca Zapada) incercati sa o faceti dupa cel putin o perioada in care ati fost la guvernare - ca sa va putem numara coruptii."

Cei care sustin Noua Republica nu sunt insa altceva decat fosti votanti PDL. Fosti si eventual viitori votanti PDL, in caz ca Noua Republica nu devine partid. Iar daca devine, nu e altceva decat o anexa basesciana a PDL. Pentru ca nu se vor putea rupe niciodata de Traian Basescu, parintele PDL. Nici daca astazi unii dintre "liderii" Noii Republici dojenesc principalul partid de guvernamant, pusi in fata avalansei de corupti care pare sa ingroape PDL. Cititi articolul lui Stefan Vlaston din Contributors, care are ca motto „PDL-ul de astazi, la fel de corupt ca PSD-ul din 2004”. Si apoi cititi si comentariile. Atat de aberante inca in unele se afirma ca PDL nu e corupt, ci doar oamenii lui.

Cu toate astea, oricate dovezi de coruptie ar aparea de la PDL, cei care sustin acest partid sau Noua Republica, intr-un cuvant pe Basescu, au acelasi neobosit slogan: "PNL a dezamagit..." Pentru ei, logica, dovezile, argumentele aproape nu mai exista, nu mai au nicio valoare, desi practic nu iti pot spune exact de ce a dezamagit PNL. Poate ca nu e Partidul National Liberal fara pata, dar e singurul partid cu ale carui rezultate la guvernare s-a putut lauda chiar tovarasul lor, Basescu, in campania din 2009. Nu stiu deci pe cine incearca sa prosteasca basistii, insa, pentru orice om normal, cel mai curat partid care a trecut in ultimii 20 de ani pe la guvernare ramane PNL.

10 nov. 2011

"Lunganul si batranica"

Cand mi-a aratat Bogdan Duca stirea aceasta despre Geoana si posibila aparitie a unui partid social-crestin, mi-a venit sa rad si mi-am adus aminte de povestirea lui Vasile Lupu de la PNTCD:

"Să vă zic una tare! În 1998, când eram la putere, primisem reclamaţii despre activitatea lui Ionuţ Costea, secretarul nostru de stat în Ministerul Finanţelor. A fost pus în discuţia conducerii partidului şi s-a votat retragerea acestuia din funcţia pe care o deţinea. Dupa câteva zile vine preşedintele nostru şi ne zice în stilu-i inconfundabil: “Măi băieţi, dimineaţa nu puteam ieşi din casă, că la uşă la mine era un lungan cu o bătrânică şi îmi tot spuneau că sunt cei mai devotaţi membri ai partidului, că Lupu prin atitudinea lui le pune familia în pericol şi dacă pot să fac ceva în chestiunea asta. Lunganu’ cică-i ambasador prin America şi e cumnatul lui Ionuţ”. La final s-a facut lumină. Ţărăniştii devotaţi erau Mircea Geoană şi mama soacră!" - Vasile Lupu, la priveghiul lui Ion Diaconescu - cotidianul.ro

9 nov. 2011

Liniste si pace doar la liberali :)

Transildania scrie pe blog despre ultimul scandal de la Cluj: Apostu, primarul portocaliu al Clujului, a fost retinut pentru 24 de ore.

Saptamana trecuta, un alt pedelist, vicepresedintele CJ Cluj, Radu Bica, a fost de asemenea retinut. Poate va intrebati ce se intampla. Nu pot sa va spun decat ca cei doi fac parte din grupari PDL diferite: Bica e omul lui Paunel Tise, Apostu e omul lui Boc. Se ataca gastile intre ele, se dau in gat. Sigur, la mijloc e vorba de bani. Coruptia din PDL risca sa dea pe-afara.

Si in zona Iasi-Suceava e un scandal similar intre pedelisti. Oamenii au trecut deja la procesul de canibalizare. Ceea ce nu e rau, as spune. Cu cat mai putini pedelisti, cu atat mai bine pentru tara.

Da, stiu, e scandal si in PSD. A inceput acum cateva saptamani si in PC. De PNTCD nu mai zic. Ei s-au nascut in zodia scandalului.

Doar la PNL e liniste si pace. Lumea aniverseaza, comemoreaza, lucreaza. Pana cand? Nu stiu. Eu zic ca cel putin pana dupa alegerile locale.

Doamna Lucia Hossu-Longin: Focul liberalismului cuprinde si iesirea in strada!

Orice tanar ar trebui sa auda cuvintele doamnei Lucia Hossu-Longin. Nu stiu daca mai exista cineva in Romania care sa fi ascultat, ca dansa, dupa 1989, atatea marturii din perioada comunista. "Memorialul durerii" le aduce in atentia opiniei publice si expune adevarate modele de urmat.

Aseara, la Cafeneaua Liberala, doamna Hossu-Longin a spus ferm si clar tinerilor ca e cazul sa iasa in strada. Ca traim o perioada la fel de grea ca in anii comunismului. Ca ceea ce se intampla azi, ni s-a mai intamplat. Ca alegerile organizate de puterea de azi nu vor fi libere si corecte, fiindca niciodata comunistii nu le-au organizat si castigat corect.

Istorie si prezent, intr-o capitala liberala

Spatiul generos al Cafenelei Liberale a parut aseara mic si neincapator pentru delegatii din Cluburile liberale care s-au reunit, chiar si din afara tarii, la evenimentul dedicat onomasticii Regelui Mihai si zilei de 8 noiembrie 1945.

Ne-au incantat din nou cu marturisiri doamna Lucia-Hossu Longin si domnii Quintus, Campeanu si Zamfirescu. Nici nu ai spune ca, ultimii trei, au o medie de varsta in jur de 90 de ani si ca au fost participanti la evenimentele din 1945. Atat de neobositi si plini de viata sunt.

Dupa reuniune ne-am deplasat catre Ateneul Roman, in fata caruia am aprins lumanari pentru tinerii ucisi acum 66 de ani, pentru singura "vina" de a fi strigat atunci, in Piata Palatului, "Regele si Patria".

M-a impresionat mult gestul doamnei doctor Rodica Stoica din Constanta, monarhista si aparatoare a valorilor democratiei, o persoana foarte prezenta in online alaturi de tinerii liberali si taranisti. La ora 18:00 intra pentru prima data pe usa Cafenelei Liberale, de-abia sosita cu o masina din Constanta. La ora 20:00, dupa ce a aprins o lumanare in fata Ateneului, se indrepta deja spre gara sa prinda trenul catre casa. A fost cu noi si pe 25 octombrie si pe 10 mai. Un spirit frumos si tanar la cei 76 de ani ai dansei.

Cand am iesit din Cafenea, doamna Rodica mi-a spus: "Aveti un partid puternic aici, in Bucuresti. Puteti sa faceti multe". Are mare dreptate. Despre "Capitala liberala" a vorbit si domnul Quintus, in deschiderea discursului, aseara.

7 nov. 2011

Tineri liberali la Jockey Club

Am fost astazi la Sarbatoarea Regala organizata de Jockey Club, IRIR si Marilena Rotaru. Doua lucruri vreau sa mentionez: 1. Stefan Szobotka a vorbit despre un proiect de lege al PDL, legat de ziua de 10 Mai. Pedelistii propun aceasta zi ca sarbatoare oficiala, dar facand referire la ea doar ca zi a Independentei Romaniei. Mai precis vor sa transforme aceasta tripla sarbatoare intr-una... republicana. Vreau sa aduc aminte ca 10 Mai a fost Ziua Nationala a Romaniei in perioada regala, intre 1866 si 1948, cand comunistii au eliminat-o din calendarul sarbatorilor de stat. Postcomunistii basisti incearca un lucru si mai urat, pe care nu l-au incercat nici comunistii, sa-i elimine total simbolul si semnificatia regala. Tot Stefan a vorbit si despre repunerea Coroanei pe stema Romaniei, o tema despre care am tot scris si eu in ultima vreme si pe care vom mai insita.
2. Florin Alexe, seful TNL, a vorbit printre altele despre cursurile de regalitate, pe care Academia Liberala le va organiza saptamanal, la Cafeneaua Liberala. O initiativa excelenta!



6 nov. 2011

Evenimente Regale si liberale

Intram intr-o noua saptamana ce marcheaza Jubileul Regelui Mihai. Gasiti aici evenimentele programate de Casa Regala pentru Anul Regelui si, in mod special in aceste zile, pentru onomastica Regelui.

Ca de obicei, liberalii vor marca si ei pe 8 noiembrie, anul acesta, 66 de ani de la prima manifestatie anticomunista a tinerilor monarhisti. Marti, intre orele 17:00 si 19:00, la Cafeneaua Liberala se va desfasura o intrunire a catorva participanti la evenimentele din 8 noiembrie 1945, iar dupa, in jurul orei 19:00, cei prezenti la intrunire se vor deplasa catre Ateneul Roman unde, alaturi de membrii TNL si CSL Bucuresti, vor aprinde lumanari in memoria celor ucisi in 1945 in Piata Palatului.

Pana atunci, luni, Jockey Club si IRIR ne invita la o Sarbatoare Regala, cu marturii filmate si exprimate de Marilena Rotaru, Dinu Zamfirescu, Stefan Szobotka si Florin Alexe.

5 nov. 2011

Plesu: Basescu a respins, in 2005, invitatia la masa a Regelui

Iata ca Plesu vorbeste despre relatia dintre presedintele Basescu si Rege. Stiu, veti spune ca o face tarziu. Sigur! Au trecut sase ani! Aveam nevoie de unele amanunte ceva mai devreme. De exemplu, eu personal chiar acum cateva luni, atunci cand Toader Paleologu imi spunea, incercand oarecum sa il scuze pe Traian Basescu, neconvingator, ca poate are si el dreptate sa fie suparat pe Familia Regala, nefiind invitat la Nunta de Diamant. Dar Plesu spune astazi cu totul si cu totul altceva. Ca Traian Basescu a respins inca din prima luna a mandatului sau orice invitatie a Regelui:

"Reporter: I-aţi fost consilier în primul mandat. De la început nu-l plăcea pe Rege?

Andrei Plesu: Da, de la început. Prin ianuarie 2005 a primit, din partea Regelui, o invitaţie la masă. Mi-a fost imposibil să îl conving să se ducă!"
- Interviu

Nu mai e nimic de spus!

4 nov. 2011

Despre ce reconciliere e vorba?

Un sfertodoct politic pe nume Mihail Neamtu, personaj de desene animate intr-un scenariu scris de Sebastian Lazaroiu, isi da cu parerea despre Regele Mihai, Casa Regala, Monarhie. In Evenimentul Zilei, unde altundeva... Ce spune el? Ca Regele Mihai "a dezamagit multi oameni" atunci cand s-a impacat cu cei care il fugareau in anii '90. In primul rand ar trebui sa vorbeasca doar in numele lui. Nu stim cine sunt acei "multi oameni" in numele carora vorbeste. Cumva cei 10 membri ai Noii Republici? Sa fie sanatosi.

Culmea e ca Mihail Neamtu se numeste pe sine fost monarhist, sau ceva de genul asta. Pai orice monarhist stie ca Monarhia, Casa Regala, Regele ca institutie, nu s-au certat niciodata cu nimeni, ca astazi sa fie nevoite sa se impace. Dar idiotul il confunda probabil pe Rege cu presedintele isteric Basescu, atat de contorsionata ii e gandirea dupa anii de comunism si autoritarism basesc.

Un Rege nu se cearta. Regele Mihai cu-atat mai putin. Omul Rege poate sa fie mahnit, dezamagit, trist, dar in niciun caz el nu se pune vreodata in vreo pozitie ireconcilianta cu vreun roman. Si e obligat, prin statura lui de Rege democrat, al tuturor romanilor, sa accepte orice mesaj de prietenie venit de la un roman si orice gest reparatoriu pe care l-ar face un partid care candva a gresit in relatia cu Monarhul. Nefiind un personaj politic, reprezentand o institutie total apolitica, mereu deasupra partidelor si politicienilor, Regele nu poate sa fie un suparacios care sa poarte o vesnica pica unei persoane sau unui partid, asa cum si-ar dori Mihail Neamtu.

Eu nu cred ca mentorul lui, Vladimir Tismaneanu, nu stie aceste lucruri, ca sa i le explice mai bine sfertodoctului invatacel, sa nu se mai faca de ras cand deschide gura.

3 nov. 2011

Surprize de la PSD...

"Ce era mai rău s-a întâmplat: proiectul de lege privind modificările la Legea SRI şi la Legea Siguranţei Naţionale a fost adoptat ieri tacit de Camera Deputaţilor, din cauza absenţei deputaţilor PDL, dar şi ai PSD. Ca partid de opoziţie, PSD, în loc să blocheze această lege, care este un atac foarte grav la adresa drepturilor şi libertăţilor românilor, s-a făcut complice, prin absenţă. Ludovic Orban, deputat PNL, unul dintre cei care s-au opus vehement acestui proect de lege, susţine că deputaţii PD si PSD i-au făcut, în acest fel, lui Traian Băsescu, un cadou de ziua lui.Băsescu a încercat, încă din primul mandat de preşedinte, să introducă în Legea SRI şi în Legea siguranţei naţionale prevederi care să dea mai multe puteri serviciilor secrete, dar în guvernarea liberală nu a avut succes. În schimb reuşeşte acum, cu complicitatea PSD. Mai avem o şansă dacă proiectul va fi respins în Senat. Dacă nu, ne vom trezi într-o ţară condusă de serviciile secrete. Vrei să trăieşti într-o ţară condusă de SRI?" - mai mult pe Spune si tu

Pozitia lui Ludovic Orban: "Voi cere conducerii PNL sa ridice acesta problema in sedinta USL pentru ca aceasta este o pozitie fundamentala intr-un stat democratic, apararea drepturilor si libertatilor cetateanului (...). In ce priveste grupul PNL, am garantia ca la Senat se va mobiliza si sper ca se vor trezi si colegii nostri de la PSD pentru ca refuz sa-mi imaginez ca o astfel de lege poate sa treaca in Romania anului 2011 membra a UE"

Si asta in masura in care ieri s-a cerut si o mobilizare exemplara, asa cum am scris si eu pe blog.

2 nov. 2011

Ludovic Orban cheama opozitia la mobilizare exemplara maine, in Parlament.


Ludovic Orban, pe facebook: "Astazi, PNL a obtinut un succes in Camera Deputatilor. Puterea portocalie a incercat sa evite dezbaterea proiectului PD prin care ofiterii serviciilor de informatii sa obtina dreptul de a efectua anchete penale, pentru ca proiectul sa fie adoptat tacit. Dupa o "lupta la baioneta" am reusit sa obtinem ca maine sa fie dezbatut si votat (chiar si fara finalizarea raportului de catre comisiile sesizate in fond). Dupa consultarea cu parlamentari din grupurile puterii, am convingerea ca putem sa respingem acest proiect, care reprezinta cel mai grav atac la adresa democratiei si a drepturilor omului din ultimii ani. Cu conditia unei mobilizari exemplare."

1 nov. 2011

Mihai Hurezeanu, omul care apare mereu, EXPLOZIV, cand e vorba de diversiuni legate de Monarhie

Zilele trecute, Rares Bogdan, directorul publicatiei "Ziua de Cluj", anunta pe facebook aparitia in ziarul pe care il conduce a unui material EXPLOZIV intitulat: "Charles de România". Materialul care a facut ceva valva intre timp - preluat, discutat, analizat de mai toata presa - era semnat de un anume Mihai Hurezeanu.

Dar cine e Mihai Hurezeanu? In primul rand fratele Emil Hurezeanu pe care il stim foarte bine. Apoi... povesteste singur. Dar nu ne intereseaza decat un amanunt din biografia lui, momentan: "După Florida a urmat Los Angeles, unde am petrecut trei ani. Aici am cochetat, oarecum, cu meseria de jurnalist din nou, pentru că am fost editorul celei mai mari publicații din diaspora, mă refer la săptămânalul Micromagazin, unde traduceam textele din engleză în română, apoi am fondat Meridianul Românesc, o publicație care există și în prezent și care este mai neutră din punct de vedere politic decât prima"

Sa ne intoarcem putin in timp. In 1996, o revista obscura din America publica un interviu cu Emil Constantinescu, aflat pe atunci in cursa pentru castigarea scaunului de la Cotroceni, pe care de altfel l-a si castigat. Iata un fragment:

Îl veţi reprimi pe Rege în ţară?

Emil Constantinescu: Una din primele hotărîri pe care le voi lua după ce voi fi ales preşedinte va fi readucerea Regelui Mihai în ţară. În România s-a născut şi acolo trebuie să trăiască. Apoi vom reda adevărul istoric instituţiei monarhice din România. Românii nu cunosc adevărata istorie a României. Abia după aceea vom face cele două referendumuri, cel pentru schimbarea Constituţiei şi cel pentru revenirea la monarhie. Ar fi o mare greşeală ca imediat după ce mă voi fi instalat preşedinte să organizez aceste două referendumuri. În acest moment, doar între 8% şi 12% din populaţie este monarhistă, în principal intelectualii.

Dumneavoastră sînteţi monarhist?

E.C. Asta ca să vedeţi dacă sînt intelectual? Glumesc. Da, sînt monarhist şi aş vrea ca în timpul mandatului meu să am onoarea să predau puterea adevăratului lider al României, Majestatea Sa Regele Mihai.

Unde va locui Regele după revenirea în ţară? Îi veţi înapoia Palatul Cotroceni, locuit actualmente de Ion Iliescu, sau Castelul Peleş?

E.C. Oh! Nu pot şti acum. Oricum, va fi în primul rînd opţiunea Regelui unde va dori să locuiască. În mod cert îi vom retroceda una din fostele sale reşedinţe.
Jurnalul Naţional – 20 august 1996


Mai multe detalii aici.

Bun! Din textul de mai sus fiecare intelege ce vrea. Ca a promis ceva sau nu Emil Constantinescu, ca a si realizat si cat... stim foarte bine. E mai putin important acum. Important e ca textul a ajuns in Romania, preluat de Jurnalul National, si a fost folosit ca diversiune de cei de la PSD, facand mari probleme celor din Conventia Democrata. "Sperietoarea" era Regele Mihai. Nu mai povestesc contextul politic si cum era tratat Regele de puterea de la Bucuresti. Banuiesc ca toti cei care cititi aici stiti foarte bine. Dar sa vedem cum prezinta chiar Jurnalul National episodul:

"La 20 august 1996, Jurnalul Naţional a stîrnit un iureş politic preluînd un interviu acordat de Emil Constantinescu revistei Micro Magazin, revistă de limbă română ce apărea în Statele Unite ale Americii. Interviul fusese luat în timpul unei vizite pe care candidatul de atunci al CDR la Preşedinţie o făcuse în comunităţile româneşti Los Angeles, Chicago şi New York."

Important e ca textul diversionist a aparut pe... da, da, pe Micromagazin! Adica acolo unde era editor Mihai Hurezeanu, cum el insusi se lauda. Ups, acelasi Hurezeanu? Adica cel care introduce astazi diversiunea "Charles", menita sa dezbine monarhistii? Sau, mai mult, sa strice relatiile lui Charles cu Romania.

Monarhistii spun ca e mana serviciilor. Din nou, ca in 1996... Voi ce spuneti?

Foto: Buzz News

Portocaliii se gandesc la Gheorghe Gheorghiu-Dej de onomastica Regelui

Atunci cand se apropie ziua de 8 noiembrie, orice liberal se gandeste la data de 8 noiembrie 1945, ziua cand a avut loc prima manifestatie anticomunista si promonarhista prilejuita de onomastica regelui Mihai I. Evenimentele acelei zile au lasat in urma zeci de morti, sute de raniti si arestati. Si in acest an liberalii vor marca aceasta data cu dubla semnificatie asa cum se cuvine. La momentul potrivit o sa scriu despre asta.

Ce fac portocaliii pe 8 noiembrie anul acesta? Pai sa luam de exemplu IICCMER-ul tismanian. Organizeaza Conferinta "Spectrele lui Dej", un eveniment ce are ca scop "discutarea rolului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în istoria comunismului românesc în contextul împlinirii a 110 ani de la nașterea acestuia.

"O asemenea discuţie este mai mult decât necesară dat fiind că acestui personaj central al istoriei comunismului românesc nu i-a fost dedicată încă o biografie exhaustivă. Conferința va analiza personalitatea/biografia liderului comunist, activitatea lui în perioada ilegalității și ascensiunea sa în poziția de lider absolut al partidului comunist. Totodată, intenționăm să supunem analizei şi cele mai importante aspecte ale funcționării partidului-stat în perioada conducerii dejiste."
, mai spun cei de la IICCMER

Da! Implinirea a 110 ani de la nasterea lui Dej nu putea sa nu fie marcata anul acesta, in ziua onomasticii Regelui Mihai, in timpul zilelor Jubileului Regal. Cum sa treaca comunistii portocalii pe langa aceasta data si sa nu o imbrace intr-o haina, vezi Doamne, stiintifica... "O asemenea discutie este mai mult decat necesara", spun ei. Sigur! Sa nu le scape cumva vreun amanunt nestudiat, si bun de aplicat, legat de ascensiunea liderului absolut si functionarea partidului-stat, as spune eu.

Foto: Historia