5 aug. 2012

Mai intelegeti ceva?

E foarte romanesc tot ce se petrece in ultima vreme. Se cer demisii, se fac declaratii care dupa o vreme se retracteaza, totul e in haos, iar propaganda predomina in locul unor dezbateri reale. In final, cel mai sigur lucru e ca stim sigur ca nu stim cati suntem. Dar sa incercam putin sa gandim limpede.  

Si sa vedem mai intai ce a cerut CCR. Selectez din comunicat: "Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de către autorităţile publice, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012"

Deci listele pe baza carora s-a desfasurat deja referendumul, nu unele noi.  Atunci de ce facem mini-recensamantul?  Cum suna legea referitoare la reactualizarea listelor si cine e responsabil de ele"(2) Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992, respectiv ale Legii nr. 70/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului."

Ce spune Ponta"Miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au semnat adresa de trimitere a datelor pentru numărul de CNP-uri, existentă la serviciul de evidenţă a persoanei la nivel centralizat, dar judecătorii Curţii au cerut date reale privind listele electorale permanente pe baza cărora s-a desfăşurat refendumul."  


De ce Rus si Dobre nu au trimis Curtii Constitutionale listele electorale actualizate pe baza carora s-a desfasurat referendumul? Se intelege si din decizia CCR si din declaratia lui Ponta ca nu au facut-o. Mai  inteleg, de asemenea, din stirea aceastaca lui Dobre i s-a cerut in PNL retragerea sprijinului politic. Oare e adevarat? 

Sa mergem mai departe:  Cum se calculeaza cvorumulArticolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000: "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente." 


In legatura cu felul cum se calculeaza cvorumul, Ponta a fost oscilant la distanta de o ora, facand declaratii diferite. Initial a spus ca cei din strainatate, de pe listele speciale, nu sunt luati in considerare la cvorum, apoi a retractat. Probabil s-a gandit ca in cazul in care nu se iau in consideratie decat listele electorale permanente, nu se pun la socoteala nici cei de pe listele suplimentare din tara. Acestia vor aparea si pe listele electorale permanente, dar ca nevotanti, ceea ce nu avantajeaza USL. Si cei de pe listele suplimentare au votat in imensa lor majoritate pentru demiterea presedintelui, fie in tara fie afara. 


Exista si cateva petitii care ii cer demisia lui Rus. "S-a dovedit că afirmaţia nu a fost adevărată", a spus Ponta la o televiziune de ştiri, întrebat despre declaraţia din 24 iulie a ministrului de Interne, referitoare la numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.  Atunci de ce nu il demite?

  
Voi ce parere aveti despre toata aceasta nebunie? 

32 de comentarii:

traian spunea...

Am o parere buna
Constitutie de cacat
Legi de cacat
Curte Constitutionala de cacat
Lideri politici de cacat
Ce asteptari sa mai am ?
Ultimul sa stinga lumina...

Lilick Auftakt spunea...

Pai cum sa fie o tara al carui presedinte de numeste... Basescu altfel decat de rahat?

Mihai spunea...

Trebuie inteles ceva?

berenger spunea...

daca ceea ce se spune aici e adevarat: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/la-curtea-constitutionala-se-falsifica-hotarari-n-folosul-usl-272647.html, e chiar mult mai complicat...

Anonim spunea...

Ponta să-l demită pe Rus. Urgent!
Crin s-o demită pe Kovesi. Imediat!
Dacă nu, D-zeu cu mila.
Anonymus Magnus

ADRIAN spunea...

Traian a uitat: ministri de interne si administratie de cacat
Institute de statistica de cacat
Becul e furat, nu mai e ce lumina sa stingi ...

Lilick Auftakt spunea...

Mihai, pai nu?
Berenger, sper ca nu e asa cum scrie acolo.
Magnus, nu cred sa se intample asta...
Adrian, tare asta cu becul furat. :))

Scrie opinia ta spunea...

Paragraful asta din decizia CCR clarifica toate lucrurile iar Basea se poate considera deja demis:
"Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”

Lilick Auftakt spunea...

Scrie opinia ta, cei de la CCR scriu multe in acel document. Inclusiv ca cerinta de cvorum nu a fost indeplinita. Depindem de niste mosi cacaciosi.

"4. Prin cererea formulată, practic, se solicită Curţii Constituţionale validarea referendumului în condiţiile în care cerinţa de cvorum nu a fost îndeplinită."

berenger spunea...

se pare ca chiar asa a fost, lilick. omuletul ala va face inchisoare. intre timp, ccr a trimis o noua hartie la guvern. bineinteles, cum era si logic, e vorba de „date actualizate”, nu de „actualizarea datelor”, astfel incat, totul a fost o furtuna intr-un pahar cu apa. ccr vrea datele clare pe baza carora s-a organizat referendumul, nu altele, post factum.

Lilick Auftakt spunea...

Scuze, dar eu am inteles de la inceput ce a cerut CCR.

berenger spunea...

si eu :). mai putin guvernul. din cauza asta ccr a trebuit sa trimita o noua adresa ca sa stopeze aberatiile cu minireferendumul. apropo, a numarat cineva cu a cata demisie/demitere/inlocuire/revocare avem de-a face in guvernul acesta?

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiu, dar nu cred ca sunt ultimele. In interiorul partidelor se cere si demisia lui Marga.

berenger spunea...

acum cateva luni spuneam ca nu se pot castiga alegeri cu un program de guvernare intr-un singur punct: „jos basescu”. m-am inselat. (inca) se poate. problema e ca useleul vrea sa si guverneze cu acest singur punct (caci altceva s-ar parea ca nu prea stie - se vede nu doar in nr demisiilor, ci in mai ales in succesele ultimelor luni). voi, majoritarii (caci eu sunt un simplu berenger), ar trebui sa decideti daca totul se poate reduce la atat.

Lilick Auftakt spunea...

Cel mai important scop al meu e revenirea la Monarhie. Guvernele si ministrii vin si pleaca, si inca atat de des in ultima vreme, insa pentru scopul meu trebuie sa scapam de Basescu si de institutia presedintiei.

berenger spunea...

lilick, fii realista. nu exista politician, partid sau grupare politica importanta in romania care sa doreasca instaurarea monarhiei si sa faca ceva in acest sens. idealismul tau, vizibil si in cazul icr, nu e decat folosit de politruci fara scrupule...

Lilick Auftakt spunea...

berenger, te inseli. Exista.

berenger spunea...

numeste trei indivizi cu reala influenta in politica romaneasca, capabili, la un moment dat, sa dea un curs puternic pro-monarhist in spatiul public romanesc!

Lilick Auftakt spunea...

Stiu mai mult de trei, din toate partidele parlamentare, dar iti spun doar unul: Tariceanu.

berenger spunea...

fara suparare, am spus cu reala influenta, capabil de a inversa actualul trend republican

Lilick Auftakt spunea...

Are o influenta mai mare decat crezi...

georgel spunea...

ca sa trecem la monarhie trebuie sa renunte(plece,demisioneze,etc) crin antonescu. pe el l-ati intrebat macar asa de curiozitate ce parere are acum?

berenger spunea...

lilick, sa stii ca apreciez si respect incredera ta, in acest sens, dar nu stiu in ce masura aceasta incredere e justificata. calin a fost premier si sef de partid. in acel moment, cand puterea lui de influenta era maxima nu a facut nici cel mai mic demers pro-monarhie.
iar dincolo de asta, ramane problema: pana la monarhie (discutam atunci daca e panaceul), ce facem cu actuala stare de lucruri?

Lilick Auftakt spunea...

Crin Antonescu i-a asigurat pe monarhisti de acest lucru.

Lilick Auftakt spunea...

Berenger, ei, acum avem aliati si pesedisti in scopul asta si, sigur, si pedelisti.

Shadow spunea...

@berenger

nu "baietasul" ala ar trebui sa faca puscarie ci taman presedintele ccr ar trebui sa-si depuna demisia din motiv ce gradul sau de handicap nu-i permite sa controleze hartiile pe care isi aplica semnatura si stampila. Si am fost "baiat dragut" ca l-am tratat prin prisma "medicala" si nicidecum a incompetentei sale crase.

Lilick Auftakt spunea...

Corect! Dar e handicapat de gradul 4 si nu vede.

berenger spunea...

ce i se poate imputa lui zegrean e incompetenta, partizanatul etc. insa baietasul ala, ca si judecatorul care i-a dictat, a facut deliberat un fals in acte publice. si nu e singurul. exista o diferenta de un paragraf intre o hotarare ccr si varianta din monitorul oficial: http://www.adevarul.ro/actualitate/O_a_doua_eroare_-materiala-_din_actele_CCR-_Din_Hotararea_CCR_din_2_august_a_disparut_un_paragraf_esential_0_750525142.html#
iar voi, lilick, shadow, girati cu voiosie (si) astea.

AristotelCostel spunea...

Handicapatu' de la CCR n-a fost nici macar judecator, dar un obiectiv pupinbasist precum berenger nu e deranjat de_detalii.

Oricum, la cum arata pupinbasistii, in general, trecand prin TRU, via MRU&Neamtu, halta Zegrean, si idolu' lor, cred ca mi-l pot imagina si pe berenger.

... o pocitanie fara caracter.

Zakiro spunea...

Nu stiu, frate, dar parca unele actiuni ale unor indivizi din USL sunt facute ca sa-i serveasca lui Basescu.

Romania Europeana spunea...

circ fara paine.constatam din ce in ce mai des ca intelectualii din romania care au ajuns in functii de raspunderere nu sunt decat niste marionete politice, sinecuri.mai sunt si exceptii, dar putine.e clar, la iarna o sa ne fie ca dracu' de greu.

2-3 zile trecem iarasi pe "dezbaterea bacalaureatului" si cam atat pe luna august.

Shadow spunea...

@berenger

unde vezi tu ca girez eu prostiile ccr, in fapt ale lui zegrean care nu numai ca se foloseste de functie fara cvorum dar apeleaza si la colegi ai lui boc sa-i faca treburile murdare. nu mai vb de scrisoarea sa personala dar cu antet de ccr. tu asta girezi spunand ca "lupta" ar trebui sa se faca altfel decat cu "jos basescul". Cat timp basescu e acolo nici o "miza" sau "program" nu mai conteaza, nici un interes al Romaniei. Conteaza doar pohta sa executata de "slugile" puse de el in sistem.