«In sfarsit, un alt avantaj al sistemului pe care eu l-am propus romanilor este responsabilizarea parlamentarului. El nu va mai putea sa fie indiferent fata de circumscriptia electorala, sa isi aduca aminte de circumscriptie doar in preajma campaniei electorale. Imi este cunoscut sentimentul pe care l-am avut cand am fost prima data ales uninominal, in calitate de primar general al Capitalei. Orice politician in momentul in care dobandeste calitatea de ales se responsabilizeaza imediat in raport cu cei care l-au ales. Stie ca isi datoreaza functia si succesul in politica celor care l-au ales, stie ca daca vrea sa mai faca politica trebuie sa aiba cea mai mare parte a actiunilor lui in acord cu vointa celor care l-au ales.» Traian Basescu, noiembrie 2007, inaintea referendumului pentru votul uninominal.
Si iata ce spune astazi, dupa cinci ani:
"Ştiu, este un reproş pe care mi-l puteţi face, eu am venit cu soluţia votului nominal. După ce vezi ce s-a întâmplat, nu poţi să nu spui: «Dom’le, a fost o greşeală»" - Traian Basescu, decembrie 2012.
11 comentarii:
Minte ! De fapt, se bucură că, în spiritul acestei legi stupide, ai lui au intrat în parlament, fie şi prin uşa din spate !
Dom’le, N-A fost o greşeală!
Dimpotriva, in sfarsit avem un Parlament cu adevarat reprezentativ pentru Romania.
De fiecare data cand o cohorta de politicieni a dezamagit in trecut, electoratul s-a spalat pe maini de responsabilitate: dom'le, au intrat pe lista toti coruptii; nu ne reprezinta! Ei bine acum fiecare individ a fost ales uninominal.
Si e foarte bine asa! Alegatorul roman s-a invatat sa astepte mereu de la politician sa ia deciziile corecte. Dar cand vine vorba sa aleaga intre un fost turnator la securitate (pe propria declaratie) si un tanar fara bagaj comunist in spate, alegatorul il alege pe primul.
Votul asta uninominal ne-a pus in fata o oglinda, la fel cum au facut-o camerele de luat vederi la BAC. Si, fiindca nu ne-a placut ce-am vazut, de vina e, bineinteles, oglinda...
Petrini, dar cine a spus ca e rau ca sunt mai multi? Eu in niciun caz. Inca nu ati inteles de ce e rau uninominalul?
Matilda, nu au intrat deloc pe usa din spate, ci tot pe cea din fata, datorita proportionalitatii. Asta era chiar partea buna a acestui tip de vot.
la cat au inteles pedeleii din ce li s-a intamplat, cred ca uninominalul pur era remediul pentru prostia lor.
"Responsabilizarea" alesului uninominal este o gogorita atat de uriasa incat orice copil o poate vedea daca sta sa se uite mai mult de doua secunde la problema. Adevarata responsabilizare este cea institutionala, adica a partidelor care supravietuiesc sau dispar in functie de comportamentele lor. Alesul unimnominal isi face plinul 4 ani si pe urma isi face o lunga vacanta in Caraibe. Ce-i mai faci dupa? Nu-l mai alegi? Ei si? In schimb partidul, ala care ramane si dupa 4 ani, nu-si permite pe termen lung asa ceva. De aceea raspunderea in solidar, asupra listei filtrate de procedurile interne ale fiecarui partid mi se pare un factor mult mai "responsabilizator". Cu atat mai mult ca diminueaza mult costurile de campanie, readuce dezbaterea electorala la liniile generale ale partidelor si nu la gugumaniile spuse de unii sau de altii. E un USList in S4 care se facea chezas pentru nu stiu ce parcuri si alte rahaturi care sunt de fapt in sarcina primarului. Dar ce putea sa ziCA_CA_CAndidat uninominal? "Proiectele" lui politice erau ...?
Deci, sper sa se revina la votul pe liste, cu asmarea programelor si promisiunilor de catre partide si nu de catre trepadusi, astept in felul asta sa fie si un numar fix, predictibil de parlamentari samd.
@berenger, chiar daca nu ii plac pe pedelisti, nu-mi place ca cineva sa se joace cu ideea de reprezentativitate si cea de opozitie. Da, ei au facut-o, dar cine ii imita nu e cu nimic mai presus.
Da, Adrian. Exact asta am sustinut si eu mereu. Ca acest tip de vot, uninominal, diminueaza sau chiar anuleaza responsabilitatea partidelor fata de electorat. Nu ma intereseaza sa raspunda X care, vorba ta, dupa un mandat poate pleca in Caraibe, ci partidul care l-a propus si sustinut.
Au o fixaţie cu cifra 300 stabilită ca optimă de dl Traian Băsescu, dar nici numărul parlamentarilor nu ar trebui să depăşească condiţiile tehnice din Parlamentul României! Cu responsabilizarea mai greu pe la noi :)
Sărbători Fericite!
@acuvio, da, am vazut ca si usl-istii au. E o prostie.
Sarbatori fericite! :)
macar a admis greseala...
pai nu pnl si psd au initiat legea cu votul uninominal ? si nu tot ei vroiau in vara chiar uninominal pur ? uitam repede...si deh,bine ca exista intotdeauna un vinovat de serviciu...ce-o sa mai spuneti cand va pleca ?
Anonim, citeste pe blog la Transildania ca sa stii exact cum a fost. Ca sa nu mai dezinformezi.
Trimiteți un comentariu