9 sept. 2014

Plesu si Liiceanu - intepaturi publice pe tema alegerilor prezidentiale

Scriam zilele trecute intr-o postare pe Facebook ca, din ultimul articol al lui Plesu - intitulat "Cum sa fie un presedinte" - se intelegea ca acesta il va vota pe Iohannis, desi nu il numea direct. Argumentul prezentat? Unul pragmatic. Il voteaza pe cel care are cele mai multe sanse sa il elimine pe Ponta in turul doi. Ba exista chiar si o intepatura la Macovei. Desi nici pe aceasta nu o numea.

Chiar ma mirasem, pentru ca stiu cat de insistent e Tismaneanu atunci cand are o cauza. Cele patru (deja) apeluri publice pe care le-a lansat in eter pentru sustinerea Monicai Macovei nu sunt nimic pe langa nenumaratele telefoane si mail-uri pline de insistente pe care le trimite de obicei in toate cele patru zari, cand vrea sa obtina ceva. Sigur primise cateva mesaje insistente si Plesu, pentru a scrie ceva favorabil candidatei independente. Si totusi Plesu nu a cedat. Ba, daca recitesc acum articolul din Adevarul, imi dau seama ca e de fapt un raspuns mai mult sau mai putin nervos chiar pentru Tismaneanu. Ei bine, ieri a aparut si o reactie. Iata ce scrie Liiceanu in apelul de sustinere pentru Macovei:

 "Uimitor este că, recent, un distins intelectual umanist, vrând să păstreze față de cei trei candidați ai dreptei o echidistanță de bun gust, a simțit nevoia să o asocieze pe Monica Macovei (fără să o numească) cu „feminitatea de tip sabie, halucinată de radicalități nemiloase”. Ca literatură sună bine. În realitate, avem de-a face cu o metaforă-n vânt."

 "Un distins intelectual umanist"?

Am mai vazut parca episodul asta de nenumarate ori, in contexte politice diferite. De cateva ori, Plesu, dupa ce initial a tacut, sau chiar s-a impotrivit, a cedat insistentelor lui Tismaneanu. Mai cu jumatate de gura, dar a cedat. Sunt curioasa daca si acum o va face. Se poate insa sa nu cedeze si sa mai urmeze un alt articol. Si altul... Vom vedea. :)

4 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Vai, ce interesant! Ce elevat! Doi pupinbasisti gretosi se inteapa public pe tema mostenirii. Ce sa spun! Sa ne deschidem repede agendele, sa ne notam cum se scurg, duios, laturile intelectuale!

Lilick Auftakt spunea...

Augustin Radescu, nu esti obligat sa faci nimic. Nici nacar sa comentezi.

Anonim spunea...

Și Udrea? Despre Udrea, chiar nimic-nimic? Ciudat... Adică, periculos. Pentru Iohannis!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Intelectualii lui Nutzi Udrea? Hahaha! Zilele trecute, vazand cum a fost tratat de unii intelectuali asa-zisi de dreapta scandalul "banii lu Tolo", chiar ma gandisem ca poate exista un proces de transfer al unora dintre ei de la Basescu la Udrea. :)