31 oct. 2014

Spaga lui Cocos, regimul Basescu si americanii

Basescu, in prima faza dupa arestarea lui Cocos, incercand sa ii disculpe pe Udrea si Cocos, spunea:
"Ar trebui sa se stie public daca Dorin Cocos a primit bani de acolo (...) Nu stiu daca Dorin Cocos a primit bani. Stiu ca a participat la o discutie, asa rezulta din dosar, dar nu rezulta ca s-ar fi facut si un transfer de bani"

Ieri, la o distanta de numai 48 de ore, Basescu si-a schimbat declaratia. De data asta parea a nu-l mai apara pe Cocos, ci era disperat sa o scoata din afacere macar pe Udrea. In plus, brusc stie ce e cu banii:
"S-a spus minciuna ca Cocos a incasat 9 mil dolari cand banii, in cea mai mare parte a lor, sunt blocati in banca de doi ani, la solicitarea autoritatilor romane."

Ceea ce nu spune Basescu e ca banii nu sunt blocati in bancile elvetiene de autoritatile romane, nu ar putea face asta, ci chiar de Ministerul Justitiei din SUA, americanii fiind cei care, semnand in ultimii ani un acord indelung negociat cu elvetienii, au dreptul de a cere blocarea banilor. Acordul impune de asemenea amenzi grele bancilor elvetiene care "ascund" bani negri, asa cum e cazul si in dosarul Microsoft.

Stia Basescu de doi ani despre faptul ca spaga lui Cocos e blocata de americani? Stiau Morar, Kovesi, Macovei si restul despre investigatiile si operatiunile intreprinse de Ministerul Justitiei si Fiscul american? Evident ca da. Niciunul dintre ei nu a scos un cuvant pana ieri...

P.S. Inca doua amanunte ar trebui sa dea de gandit. 1. Dosarul Microsoft incepe sa ne arate foarte clar de ce nu au vrut-o in 2013 Basescu, Morar si Macovei pe Kovesi la DNA. Morar si Macovei s-au opus chiar foarte dur atunci. Se specula ca Kovesi ar fi tradat tabara basista. In fapt, dosarul trebuia tinut secret, ceea ce dupa numirea lui Kovesi nu s-a mai intamplat, ea fiind mai apoi decorata de Ambasada Americana pentru... curaj. 2. La doar o singura zi dupa ce Kovesi a primit avizul favorabil in CSM, Elena Udrea a intentat proces de divort lui Dorin Cocos. 

6 comentarii:

ADRIAN spunea...

Bas stie discutiile dintr-un dosar ... Cum nu poate sa cunoasca discutii din ORICE dosar, e limpede ca, daca stie amanunte dintr-un dosar pe care n-ar trebui sa le stie, asta nu poate insemna decat ca avea un interes direct in aceasta cauza.

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, nu stiu daca stia din dosar, dar din informarile serviciilor trebuia sa stie. Iar MRU a spus clar ca TB a fost informat.

ADRIAN spunea...

As fi curios daca informarile alea cuprind TOATE dosarele din justitie. Daca nu cuprind toate dosarele, as fi curios de ce ACEST DOSAR i-a fost facut cunoscut presedintelui si, mai ales, de ce. Oare dosarul Iacob Rizzi ii este cunoscut? Ne poate spune care e diagnosticul medical exact al lui Nicusor Constantinescu? Ce dosare trebuie sa cunoasca presedintele si care-i treaba lui LEGALA sa cunoasca astfel de dosare?

Lilick Auftakt spunea...

Serviciile nu cred ca trebuie sa ii prezinte presedintelui decat ce tine de securitatea nationala. Nu ii dau detalii despre alte dosare. Treaba e destul de clara, cel putin constitutional.

Anonim spunea...

Perfect adevarat. Nicio autoritate din Romania nu putea bloca vreo para intr-o banca elvetiana. Am o singura nedumerire: in astia doi ani, dl. Cocos n-a incercat niciodata sa umble in contul din Elvetia? A stat pur si simplu cu mainile in san atunci cand banca l-a anuntat ca banii sunt sub un fel de sechestru asigurator sau ceva de genul?

Lilick Auftakt spunea...

Nu stim. Basescu a vorbit despre o parte din bani ca fiind blocati. Deci se poate sa fi scos pana au fost blocati. O sa aflam.