20 nov. 2015

Radu Portocala si o noua carte: ”Un presedinte impotriva Romaniei”

Zilele acestea a aparut, la editura Cartier, o noua carte a lui Radu Portocala, ”Un presedinte impotriva Romaniei”. O puteti gasi la Gaudeamus pana duminica seara, 22 noiembrie, la standul nr. 21, nivelul 00, in pavilionul central din Romexpo. Sau o puteti comanda pe site-ul editurii. Cartea este o rememorare a perioadei 2004 - 2014, asa cum a fost vazuta de autor si consemnata pe blog sau in articolele din ziare. 

„Românii sunt un popor fără memorie, iar această tară – cum altfel i-am putea spune? – se află la originea multora dintre nenorocirile care se abat asupra lor. Mai mult: ei refuză memoria, îndărătnicindu-se să creadă că trecutul poate fi mereu replămădit în funcţie de capriciile şi de fantasmele prezentului. Românii devin astfel un popor orwellian în toată accepţia tragică, înăbuşitoare a cuvântului, iar România apare ca singurul loc din lume în care trecutul e doar o consecinţă discutabilă a prezentului.” - Radu Portocala




27 de comentarii:

Shadow spunea...

@Lilick
As vrea si eu sa o cumpar. Mi-a placut mereu dl. Protocala, mai scriam la dansul pe blog.
Am citit si articolul din cotidianul:
http://www.cotidianul.ro/cum-se-distruge-cartea-intitulata-un-presedinte-impotriva-romaniei-271764/

Deci cum as putea sa fac sa o cumpar din moment ce este "sub obroc"? Ai vreo idee.

Multam fain
Shadow

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, da, e ascunsa sub tejghea de editura, la standul de la Targ. Incearca intai sa faci comanda pe site si spune-ne si noua ce raspuns primesti.

Shadow spunea...

@Lilick
Pe situl ala nu poti face nici o comanda poate doar telefonica. Sau or fi ascunse eventualele butoane sau linkuri de comenzi pt ca vin cu adresa ip "de afara" cu toate ca nu prea cred, e prea rudimentar ca sit.

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, adresa pentru comenzi este romania@cartier.md
Uite aici. Scrie sus, "cartea prin posta". http://www.cartier.md/contacte/

Te rog sa le trimiti e-mail si sa ne tii la curent. Multumesc.

Lilick Auftakt spunea...

Si, da, comenzile se pare ca se fac ca in epoca de piatra...

Lilick Auftakt spunea...

http://www.stiripesurse.ro/un-cunoscut-scriitor-denunta-un-act-de-cenzura-o-carte-despre-basescu-sabotata_974066.html

Anonim spunea...

Nu se poate face comanda la editura, mi-a raspuns negativ.

Shadow spunea...

@draga Lilick

am trimis mail cum mi-ai zis pt carte in aceeasi zi 21 nov 2015, nici pana acum nu am avut un raspuns de la ei. Cred ca sunt foarte ocupati sau doar interesati sa nu vanda cartea.
Ai zice ca nu sunt ei cei care au tiparito.

Lilick Auftakt spunea...

Da, e clar. Oricum, ei au spus ca li s-a terminat stocul la un moment dat si la Targ. O sa anunt cand se reediteaza. Se pare ca asta va fi curand. Sper.

Shadow spunea...

Multumesc

Marian spunea...

Mi-este greu sa inteleg acest dialog dintre dumneata si..." Shadow " sau dintre dumneata si Anonim . Adica , cartea lui Mugur Ciuvica...s-a tiparit , s-a vandut { sa fi vazut cata lume a fost acolo ! } , iar ce scrie asta acolo despre cei zece ani sub Traian Basescu este mult mai precis decat ce cred c-ar fi putut scrie dl. Portocala deci...cum este posibil ca o carte in anul de gratie 2015...spre final d e 2015 , sa fie tinuta sub obroc fie sub tejghea ? Doar nu suntem in Romania anului 1987 si nu-i vorba despre " Cel mai iubit dintre pamanteni " sau despre " Niste tarani " ci , este vorba despre cartea unui regalist de la care chiar n-avem pretentia ca va face cine stie ce dezvaluiri pe care romanii nu le stiu inca .Romanii asteapta...probabil pana la Sf. Asteapta ca Basescu si gasca lui sa fie judecati cel putin daca nu si...altceva . Crede cineva ca o carte in plus sau in minus , va grabi cat de cat chestia asta ? Bine ar fi : s-ar dovedii in acest fel faptul ca , CUVANTUL SCRIS ESTE MAI PUTERNIC DECAT SABIA !

Lilick Auftakt spunea...

Marian, nu te supara, dar ce scrie Ciuvica, care il pupa in fund probabil pe securistul Felix chiar nu e relevant. Nu exista comparatie. Si, evident ca nu e vorba de dezvaluiri, toate textele publicate in cartea lui Radu Portocala, unele absolut memorabile, fiind cunoscute.

Marian spunea...

Nu ma supar ! Mai mult decat de acord cu dumneata si este arhicunoscut faptul ca...cel putin odata in fiecare emisiune in care este invitat la Antena 3 , Ciuvica pomeneste despre dosarul fabricat lui Dan Voiculescu si de cat de nevinovat este individul . Poate c-o avea dreptate dar , este vorba totusi de-o chestie dovedita . Chiar n-am dorit sa-nteleaga cineva ca-l laudam pe Mugur Ciuvioca si cartea sa ci...pur si simplu imi parea ireal faptul ca , o carte este tinuta sub obroc , sub tejghea si asta in anul d e gratie 2015 si mai a les tocmai d e catre editura ce-a tiparit cartea . O problema am cu acea carte a dl-ui Portocala si anume cu frazele pe care le-ai inserat la dumneata pe blog . Dl. Portocala { sigur asta-i este numele tipului ...Portocala , nu-i o gluma cumva ? } spune ca tara , Romania , este cauza tuturor nenorocirilor carora romanii au trebuit sa le faca fatza. Solutia domniei sale care ar fi oare ? Oare ar fi mai bine s a parasim cu totii aceasta tara pentru a ne fi mai bine ? Sa luam doar tzarana pamantului pe talpile opincilor ? O fi asta o solutie ? Mai spune domnia sa { tot din citatul d e la matale de la inceputul postarii } ca , " romanii n-au memorie " . Este evident eronata concluzia sa deoarece , nu doar romanii ci toti oamenii au memorie si stiu precis cine le-a facut rau si cine bine in viata asta . Problema este ca...romanii au observat ca...daca s e bat domnii , taranii se aleg cu cucuiele si-atunci , prefera sa stea linistiti dupa principiul : " apa trece , pietrele raman " iar temeliile caselor vechi tzaranesti au avut INTOTDEAUNA LA BAZA ....PIETRE ! Crezi cumva dumneata sau dl. Portocala ca , daca ar fi stiut , daca ar fi fost informati corect { d e catre cei ce-au ca sarcina luminarea mintilor , intelectualii } despre ceea ce-a fost regalitatea , despre ceea ce-a insemnat Regalitatea pentru Romania , despre ceea ce-a facut Regele Mihai I de Romania pentru tara sa si atunci in '44 si-n '47 , atunci la acel Paste din '92 sau chiar in '90 romanii nu l-ar fi intronat din nou ca REGE pe Majestatea Sa Mihai I ???? Insa...cei ce mai a veau cate ceva in memorie erau prea batrani pentru a mai fi crezuti iar cei tineri care ar fi dorit asta...aia chiar n-aveau de unde sti . Printre aia din urma...am fost si eu .Am strigat din rarunchi " Adevarat a inviat majestate " insa....pe atunci credeam ca Regele vine " sa-si ia mosiile inapoi " . Asta am invatat...asta am crezut atunci si fireste...n-o mai cred azi . Scuze pentru lungimea textului dar m-a incitat raspunsul dumitale ! Intrebare : ce-ai patit de...ai disparut atat timp din blogosfera ?

Lilick Auftakt spunea...

Dar nu are cum sa nu fie real. A recunoscut chiar editura... :)

Nu e nicio gluma cu numele Portocala. Radu Portocala e foarte cunoscut inca de pe vremea cand lucra la Vocea Americii. E un cunoscut disident roman. Apoi familia Portocala, familie de vechi lideri liberali care au suferit pe timpul comunismului e... de notorietate. Cel putin printre liberali, printre anti-comunisti. Bunicul scriitorului Radu Portocala a fost arestat in "noaptea demnitarilor". A fost primar, deputat, ministru...

In momentele alea de care povestesti despre Rege, de la inceputul anilor '90, Radu Portocala era chiar langa Rege. Si il stiam deja, de la Vocea Americii, cum ti-am spus. Radu Portocala aducea informatiile pe care spui ca romanii trebuie sa le fi stiut, inclusiv despre Rege, in casele tuturor romanilor. Evident, in casele tuturor celor care erau interesati sa fie informati. Chiar daca e mai sceptic, chiar si in textul citat de mine, are dreptate si toata autoritatea sa fie.

Am fost si sunt putin mai ocupata. Apoi au fost tragediile din ultima luna si am cam fost acaparata de stirile care veneau despre tragedii. Dar de lipsit nu lipsesc. :)

Marian spunea...

TOTI ROMANII ERAU INTERESATI dar....dupa ce timp de peste patruzeci de ani ai fost aiurit cu informatii trunchiate { nici la Europa Libera si nici la Vocea Americii , Majestatea Sa n-a fost vreodata invitat pentru a spune si ADEVARUL SAU , cu foarte rare exceptii transmitea cate un salut fie d e Pasti fie de Anul Nou Romaniei si romanilor } este normal sa crezi ca..." regele a venit sa-si ia mosiile inapoi si sa-si capatuiasca ...c....e lui de printese " , dupa cum scria la un moment dat in " Adevarul " dl. Silviu Brucan pe-atunci un guru al istoriei romanesti . Raman insa la parerea mea , romanii nu uita ci...au in ADN-ul lor acest mimetism...aceasta capacitate de-a se plia dupa vremuri si-ai face pe unii sa creada ca uita : NU UITA !

Anonim spunea...

Nu puteam sa ma abtin Lilick. Fara sa fi vorbit vreodata cu dl Portocala scrie dansul ca si cum ar fi propriile mele cuvinte :

http://www.cotidianul.ro/intre-atunci-si-acum-272108/

E un text de un adevar sublim.

Atentie la "releventele sau nereleventele" unora si altora ...

Shadow

Lilick Auftakt spunea...

Marian, tot ce nu au stiut pana in 1989, aveau totusi 26 de ani sa afle. Acum nu mai exista scuze.

Lilick Auftakt spunea...

Da, Shadow, stiu textul. De ce nu va intalniti sa vorbiti? Locuiti in aceeasi tara. :)

Anonim spunea...

@Lilick
nu stiu nici macar adresa lui electronica iar blogul sau este suspendat altfel il intrebam direct cum sa obtin cartea :-).
Apoi stiu un pic cum sunt cei din diaspora "veche" fata de cea "noua", nu ne prea "reunim" :-(. Nu stiu exact cum este dansul dar cu altii am avut probleme, noi astia "noi" suntem "riscanti" eventual trimisi de "secu", etc. Nu imi sta in caracter sa ma "impun" cuiva. Asta nu inseamna ca nu mi-ar place sa vb cu dl Portocala, la o cafea, o bere, etc.

PS. Ai schimbat ceva pe blog ca nu mai merge "Nume/Adresa URL" pe care o foloseam inainte, trebuie sa folosesc anonim altfel.

Shadow

Lilick Auftakt spunea...

Nuu, nu am schimbat absolut nimic. E de la.. ei, ca sa zic asa. :)

Nici domnul Portocala nu are cartea. Vorbim. :)

Marian spunea...

Ai dreptate Lilick : " tot ce nu au stiut pana in 1989 aveau tot timpul sa afle in acesti douazeci si sase d e ani " ! Problema este , la ce ne-ar mai folosii acum cand Majestatea Sa are venerabila varsta de peste nouazeci de ani ? Intrebare : daca se va pune vreodata in discutie viitorul Romaniei , monarhie sau continuarea cu...republica lu'peste cam cum crezi matale c-ar vota " liberalii " ? Asa...ca ideea ca doar nu le poti citii dumneata ce-i in creierii lor ! Ma-ntreb d e multe ori , de ce , daca tot sta mai mult pe-aci Printul Charles , daca tot spune tipul ca-i " indragostit d e Romania si frumusetile ei " pentru c e nu-l propuneti romanilor ca Rege asa cum au facut inaintasii vostrii Bratieni cu Regele Carol atunci dupa abdicarea lui Cuza ? Credeti ca romanii nu vor mai accepta un " principe strain " pe tronul Romaniei ? Chiar ma intereseaza acest subiect si , daca dumneata sau Shadow sau oricine va pricepeti mai bine la subiect rogu-va ...luminati-mi nestiinta . Apropo stimata Lilick , daca ai printre cunostiintele dumitale pe cineva care poarta numele Sf. Andrei , transmite-i si felicitarile mele cu ocazia onomasticii !

Anonim spunea...

@lilick
ne "prezinti" tu din Bucuresti ca sa ne vedem la Paris :-).
Poate cand o sa ajungi si tu pe "meleagurile astea" :-)

Shadow

Lilick Auftakt spunea...

Shadow, eu m-am vazut la Bucuresti si cu tine si cu dnul Portocala. :) Vezi ca ai un mail.

Lilick Auftakt spunea...

Marian, eu sunt monarhista, nu... regalista. Daca Casa Regala alege sa lupte doar pentru regalitate si nu si pentru monarhie, ne despartim fara regrete. Oricum, majoritatea monarhistilor au facut-o deja.

Multumesc de urari. La multi ani si din partea mea tuturor Andreilor si Andreelor. :)

Marian spunea...

Cunosc foarte bine diferenta dintre cei doi termeni insa...daca cineva m-ar intreba pe mine { eu care traiesc d e peste saizeci de ani intr-o republica de tot rahatul } asi sti precis care-mi va fi optiunea si aceasta , n-ar mai fi in nici un caz ....republica .Chiar n-ar fi asa mare lucru daca Altetza Sa Printul Charles ar fi ales monarh al Romaniei . Cam toti romanasii stiu oleaca d e engleza { sant ...poligloti , vorba lui Ion Iliescu } si-n plus de asta , cred ca nu i-ar mai d a prin cap NIMANUI chiar dac-ar fi din SF.Gheorghe sau din orce alt " tinut " secuiesc sau...maghiar , sa fure sau sa vandalizeze drapelul romanesc ori sa fluiere Imnul de Stat al Romaniei !!! Nici macar tupeul d-a declara ca 1 Decembrie este pentru ei zi de doliu ...in mod sigur nu l-ar mai avea .

simona spunea...

Si totusi, cum se poate intra in posesia cartii?
In acest moment, pe toate site-uril eromanesti apare mentiunea #epuizat# iar contractul cu editura inteleg ca a fost reziliat, deci nicio sansa sa mai poata fi procurata din Moldova!
Am avut norocul sa am pentru putin timp cartea in mana si sa o citesc, este realmente impresionanta.
Stie cineva, urmeaza un nou contract cu alta editura, o reeditare?

Lilick Auftakt spunea...

Draga Simona, da, eu sunt sigura ca va urma o reeditare la o alta editura. Cand am vreo informatie despre asta voi anunta.