3 mai 2011

Fotograf la Casa Alba: Pete Souza nu rateaza niciodata!

Se spune ca o fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte. Nimic mai adevarat! Important este insa sa fii acolo, in locul potrivit si la momentul potrivit. Iar fotograful oficial al Casei Albe este intotdeuna acolo!

Functia respectiva a fost inventata cu mai bine de patru decenii in urma de presedintele Johnson, care a dorit ca momente importante ale mandatului sau de presedinte sa fie imortalizate pe film. Toti presedintii care au urmat au mentinut aceasta functie, fiecare alegandu-si omul potrivit pentru ocuparea respectivului post. Fotografii de la Casa Alba au imortalizat, rand pe rand, momente de legenda, de la chipul impietrit al presedintelui Nixon, inainte de a-si prezenta demisia, si pana la copiii presedintelui Kennedy jucandu-se in Biroul Oval, chiar sub biroul la care lucra tatal lor.

Probabil ca cele mai teribile momente au fost acelea din 11 septembrie 2001 si din zilele urmatoare. Fotograful oficial de atunci al Casei Albe, Eric Draper, spunea ca a avut atunci impresia ca a devenit invizibil pentru cateva zile. Momentele prin care treceau presedintele Bush Jr si ceilalti membri ai administratiei americane erau atat de dramatice incat nimeni nu avea timp sa-l mai observe prin preajma sau sa priveasca inspre obiectivul aparatului sau foto. Draper isi facea treaba in mod profesionist, la bordul avionului Air Force 1 sau in bunkerul in care presedintele a fost condus, iar fotografiile sale au surprins dramatismul acestor momente.

Pete Souza este actualul fotograful al Casei Albe. Despre el, ca despre multi dintre predecesorii sai, se spune ca n-a ratat niciodata un moment important. Fotografia alaturata este o marturie in acest sens. Membrii cabinetului urmaresc live, alaturi de presedintele Barak Obama, interventia trupelor SEAL ale Marinei impotriva lui Osama Ben Laden. Tensiunea prin care trece acest grup de oameni este extrem de vizibila. Ea sare in ochi si patrunde in suflet.

Click! Da, o fotografie face uneori cat zece mii de cuvinte!

6 comentarii:

Mynsc spunea...

Te trec fiorii cand te uiti la expresiile lui Clinton si Obama.

In alta ordine de idei, ce cauta the Trinity Killer acolo ?! :D

Jpost.ID spunea...

Lui Obama i-ar fi fost greu sa-si explice decizia în o mie de cuvinte. A preferat o poza care sa gireze cuvintele ce vor fi spuse de altii, nu mai priceputi, dar mai multi.
Si da, Souza e mereu pe faza, exact când se termina cafeaua din paharele curate iar laptopurile sunt stinse. Baba Clinton, cu basmaua la gura e tare.
În rest, s-avem puterea de-a deosebi ceea ce lasam sa ne patrunda în suflet.

Anonim spunea...

Un titlu potrivit pt. poza ar fi "Criminali cu priviri tampe admirandu-si opera " !!

S-ar cere ,intr-un spatiu civilizat,democratic , neste lamuriri ,si anume :
1. cand si cu ce probe au demonstrat S.U.A. ca Bin Laden a organizat nine-eleven .
2.cand si la ce proces in instata a fost condamnat Bin Laden la moarte .
3.care sunt motivele pt. care au murit zeci de mii de cetateni in Afghanistan ,care sunt probele care-i invinovatesc de complot si terorism impotriva S.U.A. ,la ce instante s-a judecat procesul ,care-au fost caile de atac si etc .
4.cine da dreptul la o decizie de killareala on-line fara nicio baza juridica ,de invadare a unei tari independente ,de bombardamente salbatice ,de masacre ,si-n general de crime impotriva umanitatii ,repet ,CINE raspunde pt. asta ?
5.daca (vezi Doamne !) Osama ierea in Pakistan ,vezi pct. 4 >(ce cauta bombardeaua in ...alta parte ?)
6.daca e asa de usor de cotropit si bombardit o tara ,un stat ,o entitate etnica ,doar enuntand ca ascunde ,ajutoreaza si promoveaza terorismul ,fara insa a prezenta probe si dovezi reale ,fara o cercetare si fara ATENTIE>> Decizia unui tribunal international ,atunci tare-mi e dor de politica socialista (ca comunista nu-i pot spune ) !!!
7.despre asa-zisii vectori ai democracelii pa'ntreg globul pamantean ,ignoranti ce-au ucis -printre altele -25 mil. amero-indieni ,150 mil bizoni ,far' sa mai amintim de Korea si napalmele din Vietnam ,tin sa le reamintesc ca-n Romanica votul universal a fost introdus prin 1918 iar in America deabia in '63 !!!


P.S. e bine si cu gargara asta intretinuta de pseudo-democrati-de -cacao ,cu :Huo ,terorica ! Ce misto i-au tras-o !da' ,ia sa ne gandim daca Osama se pitula p'in Romanica si mureau zeci de mii de nevinovati ,fratii nostri ,mamele si tatii nostri din cauza de Tomahwakuri degraba expediate de "iubitorii dreptatii"!
P.P.S. pt. cretini >ideea de mai sus nu-i chiar asa de ...dementa ;a fost unu', Carlos Sacalu, ce se pitula cand si cand pe iste meleaguri .Crede cineva ca trebuia sa moara romani pt. faza asta ????

agaX spunea...

@anonim
pretine, nu e nici o dovada ca binu tau e mort, asa ca te poti odihni un pic. si nici n-are rost sa te necajesti asa de rau, poate ca oamenii se uita la un congres.

citeva raspunsuri, nimc special, lucruri general cunoscute:

ben laden a instrumentat moartea a mii de americani (lucruri asumate de el, deschis); deci, incercarea de a il captura e justificata. in conditiile concrete din timpul operatiunii, ramine sa aflam (eventual) concret care e justificarea omorului. in orice caz, sint multe situatii justificative care sa nu necesite "o condamnare in instanta" pe care unul si le-ar putea imagina.

razboiul din afganistan (cred ca era mult mai bine pentru argumentatia ta daca te rasteai la din irak) a fost o consecinta directa a atacurilor de la 9/11/01. aceste atacuri au fost organizate de al qaeda, lucru pe care chiar organzatia in discutie l-a recunoscut chiar cu mindrie, in nenumarate rinduri (ben laden inclus). Al Qaeda avea baze in Afganistan si totdata l-a protejat pe ben laden, refuzind sa il predea la ora respectiva. razboiul in afganistan a fost demarat printr-o decizie a natiunilor unite, daca imi amintesc bine. sigur, us erau cele mai interesate, dar nu vad de unde tendinta de a-i blama in halul asta (in afara de, evident, frustrarea generata de proverbiala neputinta romaneasca, care e, de ce nu, si super-fudula).

nu se pune problema "kilarelii" fara discernamint, sau a "bombardamentelor salbatice" ... dar poate ca nu ai genul asta de informatii. problema e ca asumi. vino tu, te rog, cu exemple de bombardamente salbatice. mie mi se pare ca exact asta nu s-a intimplat, ci ca acesta este genul de actiune al teroristilor, mai degraba.

nu stiu numarul civililor morti in afganistan si cred ca nu se va sti vreodata. in orice caz, ma indoiesc ca ar fi "zeci de mii" si ma indoiesc inca si mai mult ca majoritatea deceselor civililor se datoreaza trupelor americane.

however, e razboi si la razboi mor si oameni nevinovati, din pacate. asta e, intr-un fel, ca la consecintele votarii. de exemplu, de binefacerile conducerii basescu-boc se bucura toti romanii si nu numai votantii basescu-pdl. asa si-n afganistan.

prezenta lui ben laden in pakistan nu schimba situatia talibanilor. iti atrag atentia ca in afganistan exista si un razboi civil intern, iar coalitia internationala (recte mostly us) incearca sa asigure suport guvernului actual.

daca pentru motivul enuntat iti e dor de perioada comunista, inseamna ca fie nu ai fost suficient de adult atunci de ce se intimpla, fie nu vei fi suficient de adult niciodata. atentie, ma refer la motivul dorului tau de comunism, ca altfel, sint destui oameni de (extrema) stinga pe planeta.

im romania votul s-a introdus devreme, dar asta nu e neaparat o masura a democratiei de azi, ci a nivelului drepturilor cetatenesti din perioada aia.

Lilick Auftakt spunea...

@agax, merci de comentariu. Tocmai voiam sa ii raspund eu. In fine, eu nu am scris aici decat despre o meserie. O arta mai exact.

In rest, sper ca Bin Laden e MORT!

Anonim spunea...

* „Monstrul pe care noi l-am creat, da, NOI, în anii 1980, ÎNARMÎNDU-L, FINANŢÎNDU-L şi ANTRENÎNDU-L în arta terorii împotriva URSS, a trebuit în sfîrşit să fie eliminat…“

* „Care ziarist are curajul să spună: Teroristul din anii ’80, înarmat de americani, Osama Bin Laden, a fost ucis astăzi de către America?“

* „OBL (n.red. – Osama Bin Laden) a fost aruncat în mare potrivit tradiţiei musulmane.
Da, la majoritatea funeraliilor musulmane la care am participat, ne-am urcat în elicopter şi am aruncat mortul în Lacul Erie“

* „Poate că a murit, dar, într-un fel, el a cîştigat. Noi am renunţat la drepturile pe care le aveam. Am votat PatriotAct. Am cheltuit trilioane pe războaie ce nu erau necesare. Frica ne conduce în prezent“.


Michael Moore -cetatean american si regizor de film .

Important pt. mine ,dar vad ca NU si pt. pitigoii ce vb. de ...democraceala si habar n-au de Drepturile fundamentale ale omului este :"Noi am renunţat la drepturile pe care le aveam. Am votat PatriotAct. "

Pt. cei ce se intreaba de ce treaba merge cum merge in lume si-n Romanica ,de ce se moare de inanitie si cetateni din tari asa-zis civilizate din Europa se sinucid din lipsa de resurse si perspective ,de ce violenta si depresia sunt stapane pe vietile noastre ,se afla un singur raspuns >>> Capitalismul&politica interna tionala de tip american ce striveste cu-n calcai de fier orisice initiativa umana !