9 sept. 2012

Despre migratiile politice

O declaratie facuta de Calin Popescu Tariceanu la Scoala de vara a OFL deschide un subiect important de dezbatere: traseismul politic. Daca ar fi dupa mine, as interzice candidaturile - un anumit numar de ani - celor care trec la partide aflate la putere. In timp ce guverneaza, sau chiar cu doua-trei luni inainte de a prelua puterea, cand lucrurile se contureaza clar in acest sens. 

Nu cred ca trebuie o lege pentru asta, ci sa se stipuleze in statutele partidelor. Unii vor spune ca regula e neconstitutionala, ca ingradeste dreptul de a fi ales. Insa in statutul PNL exista o astfel de regula, cu derogarile de rigoare:  

Capitolul IX, articolul 91: (1)Vechimea minimă a unui membru activ necesară pentru a candida într-o structură de conducere a partidului este:
a) de şase luni la nivel local;
b) de un an la nivel judeţean;
c) de doi ani la nivel naţional.
(2)Vechimea minimă necesară pentru a candida la alegerile parlamentare sau europene este de doi ani. 
(3)În situaţii deosebite, Biroul Politic Teritorial poate acorda derogări pentru situaţiile prevăzute la alin.1 litera a), regula fiind neacordarea de derogări.
(4)În situaţii deosebite, Consiliul Naţional Executiv poate acorda derogări pentru situaţiile prevăzute la alin.1 litera b) şi c) şi aliniatul (2), cu excepţia candidaţilor de Primari de Municipiu şi Preşedinde de Consiliu Judeţean, regula fiind neacordarea de derogări.
(5)În situaţii deosebite, Biroul Politic Central poate acorda derogări de vechime pentru candidaţi de Primari de Municipiu şi Preşedinde de Consiliu Judeţean, regula fiind neacordarea de derogări.
(6)Candidaturile nu sunt acceptate dacă membrii care depun candidaturile nu au achitată cotizaţia la zi, respectiv inclusiv pe luna anterioară celei în care se desfăşoară Adunarea Generală, Conferinţa sau Congresul de alegeri sau se depun candidaturile pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale.








12 comentarii:

Mihai spunea...

Migratia este un fenomen natural. Toamna, sa luam ca exemplu cocorii, se migreaza spre sud. Nu vad de ce ar interzice o lege a parlamentului (mai ales cel pucist) o lege a naturii.

ADRIAN spunea...

Eu as spune ca in tara noastra "migratia politica" trebuie incadrata la "transhumanta" mai curand.

Lilick Auftakt spunea...

Mihai si Adrian, vad ca v-ati gandit cam la acelasi lucru. E adevarat ca e toamna, dar... :))

Organizatia liberala de migratii spunea...

Wow, s-a dat verde de sus la comentarii despre transhumanta de la o satra la alta.
Desigur comentarii echilibrate, fara atacuri la persoana mafiotilor burtaverde, placinta si prighena.
Ei sunt bine intrati si bineveniti in partid, cu tot cu banii lor curati, nu mai este nimic de facut.
In afara de vorbit discutii, bineinteles.
Ce sa va zic, multe succesuri la alegerile din toamna si multe succesuri la angajare liberalului cu tigara la mustata si cu mustata deasupra gusii. Nu te lasa descurajat, sunt destule firme de badigarji.
Si daca nu si nu, insista cu periatu' pe blogurile astea liberale, poate te-alegi macar cu un piscot, un fursec ceva.

Mihai spunea...

@ Organizatia liberala de migratii spunea.. - Regret. Nu sunt liberal. Nici cu periuta nu am umblat si nu voi umbla vreodata. Cat despre piscoturi, se pare ca am diabet. In rest, sa auzim numai de bine!

radu spunea...

Vad ca dan Cristian Popescu si Semcu s-au facut ungureni. Sper sa nu-l vad pe-acolo si pe Chiliman. Ii prefer pe Prigoana si Placinta in PNL, macar astia nu fac jocurile imputzite ale partidei basecu. Nu inseamna ca-mi place, inseamna ca detest tot ce inseamna basism, cu ungurenii si nemtzii in cap, mai mult decat toate gainarismele astelalte politicianiste. Daca nu ne dam seama ca basismo-ngurenismele sunt infinit mai nasoale decat prigonismele, ne cam sinucidem. Nu vedeti ca basecu ii foloseste acum pe astia de la pede ca pe niste gunoieri la munca de jos, pusi sa lucreze pentru agentii de lux NR si MRU?

Shadow spunea...

@Lilick

Tu stii care e "boala" romaneasca. daca o lasi la nivel de partide si nu e "lege" exceptiile (derogarile) vor reprezenta "normalitatea".

Lilick Auftakt spunea...

@radu, ei cum sa nu faca Prigoana jocurile basiste? Si inca cum.

Shadow spunea...

@Lilick

si uite si exemplul la ce am scris eu mai "jos" sau "mai sus" dupa cum se asterne "pagina" de pe sit :-)

http://pesurse.ro/#/2012/09/10/voicu-conducerea-pnl-poate-acorda-derogari-pentru-/

Lilick Auftakt spunea...

Merci mult, Shadow.

Mihai spunea...

Ufff! Se adevereste ce ziceam mai demult. Domnul Merdenea va auzi: "Plicide aici, vine Prigoana!"

Lilick Auftakt spunea...

E de inteles, ce sa zic. Liberalii isi pregatesc o noua televiziune: Taraf TV. Nu se stie cat mai stau cu Voiculescu...