19 iun. 2013

Dan Cristian Popescu - declaratie politica - revizuirea articolului 152

Parlamentul Romaniei 
Camera Deputatilor

Declaratie politica
18 iunie 2013
Revizuirea articolului 152 din Constitutie 

Doamnelor si domnilor deputati,

Am primit din partea unor reprezentanti ai societatii civile textul unei petitii ce a fost adresata Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, petitie ce nu a primit din partea Comisiei si a presedintelui acesteia niciun raspuns. Semnatarii ei cer, in mod indreptatit, sa fie luate in consideratie numeroasele amendamentele depuse la Forumul Constitutional de catre asociatii non-guvernamentale sau simpli cetateni, referitoare la revizuirea articolului 152, in ceea ce priveste referinta la forma de guvernamant. 

Acest articol prevede la aliniatul (1) ca "Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii." 

Este inacceptabil ca, la 23 de ani de la caderea comunismului, regimul criminal care a adus cu el si a impus romanilor de pe tancurile sovietice republica, sa mai existe o astfel de interdictie in perpetuitate a modificarii formei de guvernamant republicane. Va reamintesc ca pe 18 decembrie 2006, de la aceeasi tribuna de la care va vorbesc astazi, actualul presedinte al republicii a declarat si condamnat regimul comunist ca fiind ilegitim şi ilegal. Asa cum spun cei care semneaza petitia, "un articol care eternizeaza republica ar fi fost poate justificat daca, inainte de a fi fost introdus in Constitutie, ar fi fost explicat si votat in mod expres de cetateni. Dar poporul roman nu a votat niciodata, intr-un referendum, forma de guvernamant." 

Romanii si-au recastigat, in 1989, dreptul de a alege singuri daca isi doresc republica sau monarhie, dreptul de a-si stabili singuri propria identitate si de a corecta erorile trecutului. Limitarile constitutionale, din acest punct de vedere, nu fac decat sa contrazica un alt articol al Constitutiei, articolul 2, care in aliniatul (1) spune clar: "Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum." 

Dan Cristian Popescu 
Deputat Forta Civica
Membru in Consiliul Consultativ al Initiativei Romania Liberala



5 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Eu am discutat cu sute de reprezentanti ai societatii civile care mi-au spus ca sint impotriva luarii in discutie a sistemului monarhic. Astia din comisie, pe cine sa asculte? Eu insumi, care recent am decis ca sint, si eu, reprezentant al societatii civile, consider total inoportun un asemenea subiect.
Apoi, e limpede imposibilitatea juridica a introducerii unor asemenea amendamente. Legea (in cazul de fata, Constitutia) nu permite asa ceva. Adica ar fi ilegal, daca intelegi ce vreau sa zic.Singura cale legala este sa cereti o noua Constitutie. De ce nu o urmati, in respectul legii? Cum, daca o lege nu e buna, o incalcam?
Nu exista, nicaieri, niciun articol de lege care sa eternizeze Constitutia, cine spune asta ar trebui sa mai puna mina pe carte.
Cit despre "argumentul" ca "poporul roman nu a votat niciodata, intr-un referendum, forma de guvernamant", daca as vrea sa fiu malitios, as spune: ba da, romanii au votat la referendumul din 1866 pentru ... monarhie. Chiar cu 99, 97% (vii si insufletitoare aplauze, tovarasi!)
Nici Ceausescu nu obtinea asemenea scoruri, cum a obtinut Carol I. Hi, hi, hi!

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, nu citesti cu atentie. Nu e vorba de eternizarea Constitutiei, ci a unui articol care limiteaza un drept. Nu ai de ce sa fii malitios, ca noi am scris exact adevarul. Romanii nu au votat niciodata pentru forma de guvernamant. Asa ca ceea ce spui e o aiureala. :)

Augustin Radescu spunea...

Asa e, am gresit. Ma refeream, evident, la "eternizarea republicii", formularea din petitie.
Cit despre consultarea poporului roman, ea a fost facuta, formal, prin acea infecta mascarada de referendum din 1866, cind a contat DOAR cine a numarat voturile.
Ma refer la referendumul care a deschis calea monarhiei in Romania. Si cind drumul incepe cu o asemenea mizerie, nu-i de mirare sa se termine cu o alta mizerie, de aceeasi factura. Easy come, easy go!

Lilick Auftakt spunea...

Vorbesti despre o perioada cand nu exista vot universal, cand votau cateva sute de mii de oameni. Prin urmare, e corect ce spunem, ca niciodata romanii nu au avut posibilitatea sa se pronunte. Nu stiu ce te deranjeaza. Sau poate ca iti place situatia...

Anonim spunea...

DOGNECEA : Lacul cu nuferi FARA nuferi !! Autoritatile TAC ! Afaceriști în slujba masoneriei ?
http://sfinx777.wordpress.com/2013/06/26/dognecea-lacul-cu-nuferi-fara-nuferi-autoritatile-tac-afaceristi-in-slujba-masoneriei/