16 mai 2014

Apel IRL

Acest apel este adresat Preşedintelui României, prim-ministrului României, preşedinţilor partidelor politice şi Organizaţiilor Non-Guvernamentale


Creşterea agresivităţii Rusiei este o realitate pe care nu o putem ignora. Această agresivitate se manifestă, astăzi, la frontierele României prin destabilizarea statului ucrainean, inclusiv cu mijloace militare, destabilizare al cărei scop este expansiunea rusească până la gurile Dunării. Dar agresivitatea Rusiei se face simţită şi în România, sau în raport cu România, mai ales în plan diplomatic şi pe zona propagandei. La fel de evidente sunt şi intenţiile Rusiei de a slăbi forţa Statului Român. Rusia vrea un Stat Român dominat de corupţia politico-economică, o economie românească dependentă de resursele energetice rusești şi o opinie publică românească abil manipulată către antiamericanism şi antioccidentalism.
Ca stat membru al NATO, România are, astăzi, garanţii solide că un scenariu de agresiune militară precum cel din Ucraina este imposibil în ţara noastră. Dar nimeni nu ne poate oferi garanții că statul și societatea românească vor fi îndeajuns de puternice pentru a rezista presiunii forțelor interesate în deraierea României de la traseul occidental. Puterea statului român, forța economiei românești și moralul societăţii noastre depind numai de noi.
Este un moment greu pentru România, iar clasa politică are datoria să se ridice la înălțimea responsabilității pe care o are în faţa celor 22 de milioane de români.
Este un moment în care mizele politice meschine trebuie lăsate deoparte și înlocuite cu acțiunea în concordanță cu interesul național: apărarea României euroatlantice, România libertății, a economiei de piață și a statului de drept.
Propunem de aceea, încheierea unui “Pact Național pentru România Euroatlantică” între toți factorii responsabili – președintele țării, prim-ministrul guvernului și partidele politice. Prin acest pact, fiecare dintre părțile semnatare ar urma să se angajeze, în principiu, la acțiune în următoarele sensuri:
1. Afirmarea permanentă și respectarea necondiționată a apartenenței României la familia democrațiilor euroatlantice. Întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
2. Consolidarea instituțiilor statului de drept, mai ales a instituțiilor anticorupție și a instituțiilor de siguranță națională. Abținerea de la orice declarații şi acţiuni publice de natură să slăbească ori să discrediteze aceste instituții.
3. Izolarea politică a oricăror partide sau formațiuni politice care promovează mesaje sau politici de natură să deturneze România de la parcursul occidental.
4. Asumarea și promovarea cu prioritate maximă a politicilor de natură să asigure independența energetică a României.

ANDREI CHILIMAN,
Președintele Consiliului Consultativ al INIȚIATIVEI ROMÂNIA LIBERALĂ
VLAD MOISESCU,
Președintele Consiliului Director al INIȚIATIVEI ROMÂNIA LIBERALĂ

17 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Acest mesaj pute de la o posta a instrument politic! Mi-e foarte greu sa cred ca basescu e absolut strain de stupizenia asta, in care se regasesc, sub o forma impersonala, diferite teme dragi lui.

Lilick Auftakt spunea...

Augustin Radescu, dvs sunteti cu rusii. Inteleg...

Shadow spunea...

@Lilick
problema nu se reduce cu o logica binara. Ori cu rusii ori impotriva lor.

Apelul dupa parerea mea este doar o alta "frectie la picior de lemn". Il respect pe Chiliman si nu am respect pt moisescu dar nu asta e problema. Ci faptul ca pot toti semna ceva ca oricum o fac de ani de zile "precum primarii". Nu-i angajeaza cu nimic.

Romania trebuia sa identifie problemele de securitate pana acuma.
Da mereu Rusia era marele "baubau". Ce faceau "aliatii nostri" cand "ai nostri" se "sumeteau" ca "musca la ..." la rusi? Aliatii nostrii "europeni" isi vedeau de interesele lor economice CU rusia. Cand ne lucrau "bajetii" de la gazprom la pretul la gaze (plateam cel mai mare pret din UE la un moment dat) "aliatii" germani si austrieci isi scoteau comisioanele.

Cand imbecilii lui barosso si ai lui ashton s-au dus in ucraina sa-i propuna presedintelui ianukovici "nema" integrare dar musai eliberarea unei hoate demonstrate si nu numai de justitia ucraineana. Cand au "impus" asta unde erau "specialistii" romani din partidele de "dreapta", "stanga", "centru" ca sa-i traga de maneca ca nu asa se face politica.

Dezechilibrarea completa a estului europei si a balcanilor este imputabila imbecililor birocrati europeni.

Cand rusia a ocupat crimeea in senatul american "aliat" binenteles nato cu Romania senatorii discutau ca doar nu or sa "moara" soldati americani pt o regiune precum Crimeea.
Ce crezi or sa moara pt noi? Cam cum au murit pt greci cand acestia au avut o interventie militara turca in cipru.

Da e periculoasa din cale afara situatia dar nu o vom rezolva fara sa ne unim cu tarile est europene care cunosc problema mult mai bine decat occidentalii. Aliatul nostru traditional in cazul asta este doar polonia.
De la bulgari nu ai ce astepta, de la unguri nici atat ca orban e o "clona" buna putinista, germania are interese economice mari in rusia, uk la fel francezii numai ce au livrat 2 nave de lupta noi rusilor, etc.
Deci la ce ne ajuta "apelul" ala decat eventual sa ne facem "curaj singuri".

Augustin Radescu spunea...

Asadar, esti de acord cu pumnul bagat in gura presei? Esti de acord cu sporirea atributiilor serviciilor? Iti place pozitia de ghiocel a Romaniei? Atit ai inteles, ca sint cu rusii?

Lilick Auftakt spunea...

Cum sa fiu de acord cu pumnul bagat in gura presei, cand eu sunt pentru stat minimal si implicit desfiintarea CNA? Unde scrie sau unde am scris eu ca vreau sporirea atributiilor serviciilor? Nu va mai uitati atat de mult la TV ca va face rau.

Augustin Radescu spunea...

Pai reciteste comunicatul pe care-l promovezi! Zice sa ne abtinem de la orice declaratii (inclusiv presa, evident) bla bla bla. Daca zici de basescu, se cheama ca ai slabit institutia prezidentiala! Daca zici de nu stiu ce procuror, ai slabit justitia. Asadar, ar trebui sa tacem dracu' din gura.
LINISTE, BA, CE DRACU'!!!
Sa consolidam institutiile anticoruptie? Ce puteri suplimentare mai vor?
"Izolarea politică a oricăror partide sau formațiuni politice care promovează mesaje sau politici de natură să deturneze România de la parcursul occidental". Dar cine face asta, dupa parerea ta? Nu vezi nicio tenta politica aici, partizana?
Cit de naiva poti fi?

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, nu ai inteles nimic. Basismul (antibasismul) ti-a intunecat mintea si numai in functie de asta judeci. Imi pare rau...

Augustin Radescu spunea...

Eu iti aduc argumente, tu arunci anateme! E limpede ca TU esti cea care n-a inteles nimic. Atit doar ca ai mai multa ambitie decit mine! Eu, in fata ta, m-am obisnuit sa cedez! Firesc ...

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, ce sa mai zic? Iti tot spun ca tema sus/jos Basescu e o tema falsa, moarta din 2012, dar ai ramas fixat pe ea. Manipularile PSD-ului si ale Antenei 3 functioneaza. Nu ai cum sa imi aduci argumentele lor. Temele esentiale acum sunt felul cum ne raportam la occident, la valorile crestine, occidentale, impotriva ideologiilor dar si a agresivitatii rusesti.

Lilick Auftakt spunea...

Salutare, Shadow!

Acum de-abia am gasit comentariul tau. Da, inteleg tot ce spui. Dar apelul totusi nu l-am dat ca sa ne aflam in treaba. Ne pozitionam ferm, ca de obicei, in favoarea valorilor occidentale, chiar daca uneori nici tarile enumerate de tine nu au pozitii foarte ferme si slabiciunile lor s-au vazut. Totusi, Romania nu are alta optiune. Si trebuie sa spunem asta.

Augustin Radescu spunea...

Lilick, chiar ma ingrijorezi! Toata lumea vede cit rau a facut , FACE si INCA VA MAI FACE basescu Romaniei. Si in conditiile in care asta se da cu curul de pamint pentru a avea un cuvint de spus la prezidentiale (si poate va avea, in alianta cu Antonescu!), a spune ca "jos basescu" e o tema falsa este, in cazul cel mai benign, o prostie!
De fapt, idiotenia ca basescu nu mai are nicio miza politica a fost promovata, pina acum, de el si acolitii lui. Acum, si de tine??
Cit despre valorile occidentale, pina una alta, numai de bine: noi am votat democratic si masiv majoritar demiterea basescului, iar occidentul ne-a bagat pumnul in gura! Si presimt ca nu e ultima data! O sa-ti reamintesc!.

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, repet, manipularile psd-istilor si ale Antenei 3 fac rau. Alianta e intre Basescu si Ponta. E evidenta si o vede toata lumea. Chiar si iesirile lui Basescu, aproape zilnice, il ajuta pe Ponta. Asa cum l-au ajutat si in 2012. Coabitarea, de asemenea, este intre Basescu si Ponta. Si nu doar cea declarata, ci si cea de familie si de afaceri intre Ponta si Udrea. Hai sa nu aberam. Nu il suport pe Antonescu, nu voi vota PNL (nu din cauza lui Antonescu ci din cauza voturilor comuniste ale pnl-istilor date in PE), insa sa il acuzi pe Antonescu de o apropiere de Basescu e o aberatie imensa. Sincer, nu-i suport pe cei indoctrinati de antene.

Augustin Radescu spunea...

Mai vorbim. O sa-ti reamintesc, desi, sincer, nu te cred in stare sa recunosti ca ai gresit. Esti prea orgolioasasi prea plina de tine, desi n-ai avea suficiente motive ...

Adrian Stoica spunea...

Demult nu am mai avut ocazia să citesc o asemenea imbecilitate. Ia uite:
"1. Afirmarea permanentă și respectarea necondiționată a apartenenței României la familia democrațiilor euroatlantice."
Băi, politicienilor lu' pește prăjit, pe lumea asta necondiționată e doar capitularea. Cum adică "necondiționată"? Să fim serioși!
" 2 (...) Abținerea de la orice declarații şi acţiuni publice de natură să slăbească ori să discrediteze aceste instituții."
Băi, voi sunteți cu capul? Adică face nu-ș ce instituție din asta o măgărie, mucles, că o discreditezi. Huo, băi, nici papistașii nu mai bagă pumnul în
gura enoriașilor care le spun s-o lase mai moale cu pedofilia și iubirea de arginți. Inchiziția s-a desființat de mult, dacă n-ați aflat.
"3. Izolarea politică a oricăror partide sau formațiuni politice care promovează mesaje sau politici de natură să deturneze România de la parcursul occidental"
Democrație pe pâine, cum s-ar zice.
Acu' s-o luăm și altfel, ne-a întrebat Rusia ceva? Cel puțin până acum? Sau ne-am trezit noi așa, cu fața la cerșaf?
Țara asta nu mai are niciun viitor. Cu locuitorii care i-au rămas, nu mai poate supraviețui.

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, sigur ca nu poti intelege. De fapt nu stiu de ce va agitati voi, cei de stanga... Apelul nu e pentru voi.:)

Adrian Stoica spunea...

Lilick, te-ai gândit vreodată că există, de fapt, Europa e ruptă în două? Că una din cele două părți intră în Eur-america, cealaltă în Eur-asia? Că granița dintre cele două entități trece prin estul Țărilor Baltice, tăind Belarusul, Ucraina și România, iar apoi separă Croația de Serbia? În România, granița trece cam pe linia stabilită de Dictatul de la Viena?
De unde scot aberațiile astea? Mmm ... citește și tu Ciocnirea civilizațiilor, a lui Huntington.
Și încă un lucru, pe care, desigur, îl știi prea bine. România este astăzi în granițele în care este datorită lui Stalin și Petru Groza. Altfel, pentru a merge la Cluj ți-ar fi trebuit pașaport.
Ce vreau să spun cu asta? Că euroamericanii ăia de le zici euroatlantici nu se vor băga decât până la granița aia din cartea lui Huntington. Așa că tot ceea ce poate spera, în mod pragmatic, România, este o "finlandizare", dar asta nu e posibilă în cazul în care tot țipi că te calcă rusul. Fiindcă, până la urmă, te calcă. Și de apărat, nu te apără nici mama-mare.

Lilick Auftakt spunea...

Stai linistit ca am citit Ciocnirea Civilizatiilor de cand a aparut. Si cu ea si fara tot as fi fost de partea asta a baricadei. Scenariile tale defetiste fac jocul celorlalti. La mine nu tin.