24 sept. 2015

Iohannis la Bruxelles: "Problema nu este una a tarii unde ajung refugiații, ci una europeana"

Din cate am inteles din conferinta de presa sustinuta de Klaus Iohannis, care a avut loc dupa miezul noptii, Romania a propus la summit-ul de la Bruxelles ca centrele de primire ale imigrantilor sa fie centre sub responsabilitatea UE, nu sub cea nationala. Iohannis a mai spus ca ar fi fost bine primita propunerea de mai multi participanti prezenti la reuniune. Ramane de vazut.

Cu alte cuvinte: imigrantii sosesc, dar daca vor sa plece mai apoi, daca fac scandal, daca se urca in trenuri ori forteaza granita, atunci... e responsabilitatea UE, nu a noastra. Inclusiv posibile actiuni ale imigrantilor ce ar intra in sfera terorismului si a criminalitatii organizate trebuie sa intre de data asta sub responsabilitatea UE. Experienta noastra de tapi ispasitori chiar impune aceasta masura de siguranta.

Mai ales in conditiile in care imigrantii - si asta sper ca vede clar orice "umanist" - NU vor sa stea aici, cred ca ne asumam destul de mult doar cazandu-i cu forta, riscand sa ne devina deosebit de ostili. Lucrul acesta trebuie explicat cat mai clar forurilor europene. Sper ca Iohannis a facut-o.

Pana la urma, Romania poate demonstra ca are pozitia cea mai corecta chiar si fata de imigranti. Ei nu vor sub nicio forma sa vina aici - "It's 'Germany Or Nothing' For Us" - Romania nu vrea sa ii ia cu forta, in numar nelimitat. Daca UE a impus aceste cote obligatorii, impotriva dorintei imigrantilor dar si impotriva Romaniei, UE sa isi asume responsabilitatea in legatura cu fiecare dintre ei. Orice alta discutie e inutila...


8 comentarii:

Anonim spunea...

Bun, teoretic ideea suna frumos, dar, la concret, asta inseamna ca:
1. daca migrantii cazati la noi devin brusc ostili si necooperanti, noi ridicam din umeri pur si simplu, incrucisam bratele si-i lasam in pace, inclusiv le permitem sa se care unde vor vrea ei, reponsabilitatea revenindu-i, nu-i asa, UE?
2. sau permitem intrarea unor forte straine, sub mandat UE, pe teritoriul nostru, ca sa-i potoleasca (si sa-i si popreasca) ele, aici, pe potentialii turbulenti?
Nu pricep.
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Nu, nu se intelege asta. E vorba de responsabilitati. Asta nu inseamna nici ca nu ne implicam (nu mai facem parte din UE?) nici ca vom permite intrarea unor "forte straine" (suntem straini de UE?).

Anonim spunea...

Tot nu pricep.
A. Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, nici eu nu inteleg ce nu pricepi. Daca de exemplu asociatia de proprietari te obliga sa iei in apartament un imigrant (pentru ca despre asta cam e vorba), responsabilitatea va fi a asociatiei. Daca ala inunda sau iti da foc la casa, raspunde si plateste toata asociatia. :)

Anonim spunea...

Dar daca ala vrea sa plece, cu orice chip, de la mine din apartament (ca sunt sarac si nu am conditii, asa ca in Germania sau Austria,etc). Despre asta e vorba! Cum si cine il opreste s-o faca(nu cine raspunde)? Asta nu pricep.
A. Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, daca vrea cu tot dinadinsul sa plece cat timp e la tine in apartament, practic nu il poate opri nimeni. Regimul este deschis. Insa tu nu vei fi tras la raspundere.

Si in centrele astea de primire e regim deschis. Sa nu se inteleaga altceva... Pleaca si incalca legi, face urat, trece peste granite, e arestat ca oricine altcineva si probabil retrimis la el in tara.

Marian spunea...

Am urmarit { vineri seara , cred ca .... la B1TV } un film documentar despre modul in care azilantii musulmani { tipii se refereau doar la musulmanii musulmani si nu la britanicii convertiti la islam } se " integrasera " in viata de zi cu zi din UK . Cate concesii le-au facut aia doar in numele civilizatiei...doar Dumnezeul nostru sau Allah al lor mai putea face ceea ce a facut Guvernul Majestatii sale Regina Elizabetha a II-a pentru ei !!!!!!!!!!!! Este o chestie ....taman la fix cu ceea ce spunea Anonimus Magnus despre gazduirea unor straini in casa ta . Romaneste spus , ceea ce au ajuns sa pretinda musulmanii din UK { cel putin dupa cum era prezemntat in film } britanicilor este echivalentul acelui proverb : " Da-i nas lui Ivan ca...se urca pe divan " ! Fireste...."Ivan " nu se uraca pe divan pentru a dormii , dar asta...banuiesc ca-ti dai seama si singura .Nu ma-ndoiesc d e faptul ca , te pricepi si dumneata si Anonimus Magnus sa dati o cautare pentru a afla cum se numeste acel film asa incat ...vi-l recomand cu placere amandoura .

Lilick Auftakt spunea...

Am vazut si filmul acela si am deja salvate o groaza de alte filmulete pe tema asta din Franta, Italia, Suedia.. etc. Le-am pus pe toate pe contul de Facebook.