7 mar. 2009

Duplicitatea lui Traian Radu Ungureanu



Adversarul declarat si inversunat al votului pe liste (care se practica in 24 din 27 tari europene, si, desigur, si la alegerile europarlamentare) nu are nicio problema sa candideze pe liste cand e vorba de cariera sa politica. Mai mult, recunoaste ca-si doreste un loc cat mai sus. Nu se simte deranjat daca pe lista pe care el insusi candideaza se afla si persoane propulsate acolo prin nepotismul, coruptia si lipsa de democratie pe care le-a infierat din greu ca "jurnalist".

In editorialul sau din 25 octombrie 2007, TRU anticipeaza corect si oarecum in mod vizionar, modul de desemnare a candidatilor PD-L pe listele pentru Parlamentul European.
Editorial – “De partea cui e Basescu”
"Daca vom avea uninominal, nu veti mai fi reprezentati.
Serios? Dar acum sinteti repezentati? Sa vedem. Totul incepe in ziua votului, cind puneti stampila pe o lista. Cine e pe lista nu e treaba dumneavoastra. Asta decid, la centru, partidele, dupa ce organizeaza ditamai Olimpiada cu dar, rubedenii, protejati si datornici."


Pana aici poate fi corect. Ce se intampla intre 2007 si 2009 nu stim. Probabil ca intre "jurnalistul" TRU si "politicianul" TRU s-a dat o lupta pe viata si pe moarte, lupta in care politicianul TRU a invins. Iata de ce:

5 Martie 2009 – Interviu“Traian Ungureanu vrea în PDL şi îşi apără colega de listă: Elena Băsescu”
“-Nu va e teama ca o parte a electoratului si a presei va va percepe ca pe unul care a tradat aceasta meserie si a trecut în tabara puterii?
TRU-Nu.
-Si totusi veti fi confruntat cu asemenea reprosuri. Va trebui sa le raspundeti...
TRU-Le voi spune ca nu mi-e teama de asemenea reprosuri si în al doilea rând ca sunt lipsite de onestitate. Eu nu mi-am ascuns niciodata optiunile si valorile.
-Unde trebuie sa fiti pe lista? Banuiesc ca va gânditi la un loc eligibil.
TRU-Daca voi fi pe lista, voi avea psihologia oricarui candidat, care spera într-un loc cât mai bun. Dar listele nu sunt niste meniuri puse la dispozitia candidatilor, iar acestia nu îsi aleg pozitia favorita asa cum alegi dintr-un meniu.
-Ce parere aveti despre politicianul Elena Basescu?
TRU-Nu am nici o parere. Asta este o tema tratata cu o mare lipsa de onestitate în presa, pentru ca este un instrument de atac împotriva presedintelui Basescu. Acelasi personaj cu aceeasi performanta nu ar fi stârnit aceeasi reactie în presa.”


Ce aflam insa din oficiosul HotNews: cateva date despre lista PDL si cine numeste/protejeaza dupa bunul plac candidatii pe lista. Vorba lui TRU: "Cine e pe lista nu e treaba dumneavoastra. Asta decid, la centru, partidele, dupa ce organizeaza ditamai Olimpiada cu dar, rubedenii, protejati si datornici."

Hotnews:
"Conform ultimelor informatii detinute de HotNews.ro, topul candidatiilor cu cele mai multe sanse sa obtina fotoliile de europarlamentari ar arata cam asa:
1 Theodor Stolojan
2 Monica Macovei
3 Cristian Preda
4 Marian Jean Marinescu
5 Elena Basescu
6 Rares Niculescu
7 Traian Ungureanu
8 Andreea Vass
9 Iosif Matula
10 Alexandru Nazare
11 Constantin Dumitriu
12 Calin Rus
13 Dragos David
Astfel, siguri pe fotoliile de europarlamentari sunt Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Elena Basescu. In ceea ce priveste restul nominalizarilor, Marian Jean Marinescu este sustinut de Radu Berceanu, Rares Niculescu de Emil Boc, Andreea Vass de Theodor Stolojan, Iosif Matula de primarul de Arad Gheorghe Falca, Alexandru Nazare de Anca Boagiu, Constantin Dumitriu de Mircea Toader, Calin Rus de Ioan Oltean si Dragos David de George Scripcaru. "


Este doar prima parte dintr-un pomelnic de citate care demonstreaza ca talentatul jurnalist una scrie si alta gandeste si pune in aplicare. Urmatoarele citate..in curand. Uneori e bine ca jurnalistul sa iasa din spatele foii pe care insira cuvinte cu talent amestecate. Se poate dovedi, in viata de zi cu zi, un simplu caracter infect, manat de interese meschine. Un oportunist de duzina.
(Cu multumiri lui Traian Breazu)
Foto: Cotidianul

16 comentarii:

Anonim spunea...

@Lilik - cate atentie ii acorzi
lui TRU !!!
Crezi ca merita?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Merita. Se va infrunta in emisiuni tv. Stie sa invarta si vorbele (goale). Contracandidatii lui ar trebui sa stie de unde sa il apuce. De exemplu, dar asta o sa postez in alta zi...sa il atace in legatura cu felul in care s-a exprimat vis-a-vis de europarlamentarii PPE printre care vrea sa se introduca acum. Daca ar stii aia cat de inapoiati ii crede el.. :)

Anonim spunea...

Omul nu mai era demult "jurnalist" Degeaba se vaita azi in Cotidianul ca o curva refuzata la concursul de Miss Virginitatea. Era doar un activist PDL- vezi 1001 de episoade inclusiv implicarea in campania ancai constantinescu-ciocu'mic. O lepra care momentan continua sa suga de la mogulul Voiculescu via GSP unde tolontan il gazduieste senin. Chestie deontologica.

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Cat poate sa profite omul asta de prostia unora si servilismul altora.

Anonim spunea...

Eu nu l-as acuza pe TRU de duplicitate intrucat criticase cu mult zel votul pe liste, proportional. Apropos, care sunt celelalte 2 tari din UE unde se aplica VU? Alegerile pentru PE se desfasoara exclusiv pe liste, pe toata intinderea UE. Nu i se poate imputa faptul ca alegerile au loc asa peste tot!
In ce priveste nepotismul acuzat de el nu o data, asa este! Principiul nu se aplica celor din gasca lui, desigur! Problema fiicei lui ba-secu arata caracterul real al lui TRU, de jalnic pupincurist prezidential. Absolut falsa ideea sa ca ea n-ar fi fost criticata asa daca nu era fiica lui ba-secu. Fals, pentru ca elena ba-secu este un monument de prostie, aroganta, incultura si lipsa de bun simt elementar, este o tzoapa care n-are nimic in comun cu politica! El nu face decat sa preia teza basesciana ca fata lui este o biata victima a presei. Saracuta de ea! Oare semianalfabeta a actionat de una singura? Sau cu asentimentul lui papa? Sau impinsa intentionat de ba-secu, ca apoi sa joace rolul victimei neprihanite?

Petru Clej spunea...

Votul majoritar uninominal este folosit în mod exclusiv în alegeri parlamentare naâionale în două ţări: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Franţa.

Republica Irlanda foloseşte sistemul de vot uninominal preferenţial cu reprezentare proporţională.

În baza Tratatului de la Amsterdam din 1997, Parlamentul European a stabilit în 1998 regulile de alegere a eurodeputaţilor, prevăzând principiul reprezentării proporţionale cu pragul maxim de intrare 5%.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Iti raspund deocamdata doar la ultima parte. A adus Petru Clej, mai jos, niste precizari, si probabil o sa corectez. Spui ca Basescu ar putea ulterior sa joace rolul victimei nprihanite. OK. Dar cum sa faca asta la o distanta asa de mare de decizia Elenei? Adica acum nu zice nimic, si mai tarziu l-ar mai crede cineva daca eventual...ar retrage-o?



@Petu Clej

Multumesc pentru precizari.


@All

Cititi si http://www.cotidianul.ro/traian_ungureanu_cotidianul_si_onestitatea_se_despart-75849.html

Anonim spunea...

@Lilick Ideea este urmatoarea: se aprinde un nou scandal politic, la care presa sa contribuie din plin! Faptul ca analfabeta lui ba-secu se arunca in cursa pentru PE a declansat un scandal era si scopul actiunii! Presa a comentat vrute si nevrute pe marginea candidaturii unei nulitati, nu doar politice, chiar umane. In final, elena va fi retrasa de pe lista, cu un circ aferent din partea lui ba-secu, care se va considera ranit in calitatea sa de tata bla bla bla. Exact ca anul trecut, mai tii minte iesirea ghiolbanului, care acuza presa ca vroia ,,miseleste'' sa loveasca in neprihanita sa fiica? Este acelasi scenariu de 2 lei. Ei coc scandalul, dupa care tot ei acuza cu tupeu! Tipic basescian.
Cand am intrebat care sunt celelalte state unde se aplica stiam doar de UK. Vad ca Petru Clej stie mai multe, afirmand ca si Franta ar avea VU. Asa o fi, o sa ma documentez. Tu la Franta te refereai?

Anonim spunea...

Nu este obligatoriu sa si ajunga toti 13 in PE, chiar daca se afla pe liste.

Cate locuri are RO in PE?

Lilick Auftakt spunea...

@dramoleta

Nu mai stiu. Stiu doar ca PD-L au spus ca mizeaza pe 15 locuri. Exagereaza si ei ...

Anonim spunea...

Eu sunt convins ca Traian Ungureanu este schizofrenic, altfel nu-mi explic comportamentul bizar de care da dovada.

Anonim spunea...

Lilick, spui mai sus ca Traian Ungureanu stie sa invarta vorbele? Crede-ma ca gresesti, omul asta nu e capabil sa se exprime intr-o discutie fata-n fata cu argumente, indiferent cine-i este interlocutor. El nu se poate exprima decat in scris, desi am banuiala ca si acolo pritoceste o saptamana ca sa gaseasa formularile aiuristice din articolele sale de presa.
Daca-l pui fata-n fata cu un interlocutor care sa-i arunce adevarul in fata cred ca s-ar comporta ca un retardat. L-am vazut in cateva din rarele sale aparitii la TV si nu cred ca, in campanie, va aparea prea mult in emisiuni in direct, cel mult odata sau de doua ori pe la posturi tv prietene. De asemenea cred ca, daca va fi ales in PE, tot in barlogul sau de la Londra isi va face mai mult veacul, omul asta e ingrozit de societate. Il sufoca teama ca ar putea fi deconspirat ca nulitate umana.

Lilick Auftakt spunea...

@Mircea

Buna! :)
Dar la mitingul pro Macovei sa stii ca s-a descurcat bine. Ca sa nu mai vorbim de radio..Nu era slab.
Emisiuni in campanie vor fi cate in 2007. Pe la toate posturile. Binenteles, daca va dori sa se prezinte.
De scris...scrie repede, nervos, iar textele lui sunt pline de greseli atunci cand le trimite. Nici macar nu corecteaza.
Bineinteles ca sanatos nu e. Numai un nesanatos ar scrie texte dintr-o placere aproape perversa de a fi injurat.

Petru Clej spunea...

Domnule Hendrix, dacă doriţi să mă verificaţi, nu aveţi decât, dar n-o să mă surprindeţi în flagrant delict de practicare a sportului naţional românesc - vorbitul după ureche.

Sub ce-a de-a cincea republică franceză introdusă în 1958 scrutinul MAJORITAR uninominal a fost un principiu de bază, menit să ofere Preşedintelui Republicii (cheia de boltă a sistemului instituţional francez) o majoritate în Adunarea Naţională.

Potrivit legii electorale se alege un deputat în fiecare din cele 577 de circumscripţii electorale (555 din Franţa metropolitană şi 22 în departamentele şi terit oriile de peste mări).

Este ales candidatul care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate sau, în caz contrar se organizează un al doilea tur de scrutin între candidaţii care au obţinut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din numărul alegătorilor înscrişi pe liste sau dacă mai puţin de doi au începlinit această condiţie, primii doi clasaţi.

În turul al doilea de scrutin este declarat ales candidatul care obţine cele mai multe voturi, chiar dacă nu are o majoritate (în cazul când sunt mai mult de doi candidaţi).

Acest mod de scrutin oferă un avantaj disproporţionat partidului clasat pe primul loc pe plan naţional, care adeseori ci 40% din voturi obţine 60% din mandate (În 2007 UMP a obţinut 55% din mandate cu 39,5% din voturi în primul tur).

Au fost şi excepţii, în 1986 preşedintele Socialist Mitterrand a introdus scrutinul proporţional pentru a limita amploarea victoriei dreptei la parlamentare, iar alegerile din 1986, 1993 şi 1997 au produs o coabitare între un preşedinte de o culoare politică şi un guvern cu majoritate în Adunarea Naţională de altă culoare.

Anonim spunea...

@hendrix

Desigur ca europarlamentarele sunt un scrutin proportional in intreaga Europa si asta nu i se poate imputa lui TU.
Totusi modul in care cei care au criticat votul pe liste ca fiind raul absolut si felul in care ei se inghesuiesc acum pe liste pentru a fi alesi in Parlamentul European denota dupllicitate. Denota mai ales cat de demagogic, fals si ipocrit a fost intreg discursul lor fata de sistemul proportional.

Dl Clej a raspuns deja la intrebarea cu tarile care mai aplica VU. Dupa stiinta mea pe langa UK si Franta se mai este si Ungaria. In acelasi timp in UK in parlamentele regionale nou fondate (Scotia, Tara Galilor) nu se foloseste VU ci reprezentare proportionala.

Petru Clej spunea...

Domnule Traian Breazu,

Dumneavoastră faceți confuzie între tipul de scrutin și forma de reprezentare.

În alegerile parlamentare Marea Britanie și Franța folosesc scrutinul uninominal și reprezentarea majoritară, în timp ce în Ungaria, Germania, Țara Galilor și Scoția se folosește scrutinul mixt - în circumscripții uninominale și de listă - cu reprezentare proporțională.

România folosește scrutinul în circumscripții uninominale cu reprezentare proporțională, ca și Republica Irlanda, de altfel.

Există și scrutin de listă cu prima majoritară - Grecia sau în Franța la scrutinul regional și cel municipal.