9 iul. 2009

Alina Mungiu-Pippidi loveste dur!


Citez:

"Cazul este, in primul rand, scandalos pentru ca arata dublul standard practicat de un Guvern care a debutat cu discursuri despre virtutea publica si a ajuns sa plateasca firme de apartament sa aranjeze presa pe bani publici. Acesta e primul motiv care justifica indignarea publica fata de dna Ridzi. Al doilea motiv este tratamentul preferential de care se bucura ea. Ce alt om public ar mai fi cutezat sa angajeze cheltuieli cand nu avea dreptul legal sa o faca, daca nu s-ar fi bazat pe cea mai inalta protectie? Ce persoana de nivel receptionera de hotel a mai beneficiat de crearea unui minister pentru uz propriu, ca sa auda de atatea luni de zile spunandu-i-se "doamna ministru"? In ziua nefasta cand dna Ridzi a anuntat candidatura drei Basescu din partea organizatiei de tineret a PDL a vazut deschizandu-se in fata ei o cariera luminoasa si privilegiata, deasupra oricarei legi. Daca s-a aruncat singura pe tobogan, cu capul inainte, e doar pentru ca era si este sigura de maximul de protectie. Asta e cam suparator.


Al treilea motiv de iritare publica este sfidarea pe care dna Ridzi, ca promotoare a drei Basescu, a aruncat-o exact acelei parti a presei si societatii civile care e autonoma si ghidata de spirit civic. Romania e o tara clientelara, in care carierele si afacerile de succes se explica prin patronaj, dar nu integral. Exista si a existat constant la noi o parte a societatii civile (din care presa face parte) care nu a supravietuit sau prosperat prin favoritism guvernamental. In 2004, cand Nastase facuse zid in jurul ei, exact vocile de azi s-au ridicat contra lui, Tolontan si Gazeta lui, Nistorescu si Evenimentul zilei (azi fara el, dar categoric un ziar autonom si orientat civic, cu exceptii minore), cativa fosti jurnalisti de la Evenimentul din 2004 (gen Dan Tapalaga de la Hotnews sau cativa editorialisti de la R.l.), plus coalitia pentru o Guvernare Curata (din care Alistar nu a facut parte niciodata, spre informarea dnei Udrea)." Restul AICI.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Loveste unde?
Loveste pe ma-sa.
Sa ne fereasca Dumnezeu de refuzatii partidelor politice. Nu ei ne conduc de 20 de ani?
Refuzatii PCR?
Cat despre tanara generatie de politicieni, aia de varsta mea, mi-e scarba.
Fac ceva pe Lancerul tau, bai Ponta.
Iar ala de 30 de ani de la PDL care azi se scremea pe la Antena 3 sa demonstreze ca forfetarul nu e rau pentru economie, il invit sa isi faca firma.
Dupe cum mi-a zis un roman plecat in Italia din '90, care tine pe IT jumatate din firmele europene, trebuie sa murim. Generatia lui, a mea, a celor din urma mea.
Am motive sa il contrazic democrati cu cravata de pionier?

mihai4 spunea...

Oau,nici n-am ajuns inca la jumatatea verii si lucrurile incep a se misca spectaculos.Adica?Doamna Mungiu,cea care a avut un mare rol in aducerea la putere a lui Basescu in 2004[faza cu plansul cheliosului si retragerea lui Stolojan a fost ideea ei si a si recunoscut asta]sare direct la esalonul doi reprezentat de Paleologu jr. [zis si ''Pleasca''cel care a facut inspirata comparatie intre Basexcu si Bonaparte] si Voinescu[tipul ala de linge-n cur facand pe intelectualul si asta chiar daca n-a mai primit postul de ambasador in[atentie]UK]. Oare ce va urma,va avea ea puterea sa dea si-n aia marii,reperele morale,culturale,bla bla bla adica Liiceanu,Plesu,Patapievici?Vom vedea,insa pentru mine ceea ce face doamna Mungiu acum, imi pare ca vrand a-si mai spala din pacate si pentru asta eu o sustin si poate,poate o s-o si iert.Asta depinde numai de ea si de cat de ''vocala'' va fi la adresa lor.Dupa felul in care gandeste in ultima perioada as spune ca pentru la toamna ar alege intre Crin si Radu caci pe Basescu si Geoana vad ca nu ii suporta.Nu m-ar surprinde ca prin toamna sa se lase invitata chiar si la Sinteza lui Gadea.Daca ea va continua tot asa,noi, am face bine sa o recuperam.Consider ca e capabila sa faca o bresa in gasca de aplaudaci din asa zisa societate civila iar pentru acest inceput tin foarte mult sa ii multumesc''doamnei''[hi hi] Ritzi.

Lucia Verona spunea...

Da, chiar dur! Foarte interesant...

codeus spunea...

'neata Lilick

Gheorghe spunea...

Sunt jurnalisti care fac compromisuri pana la un punct, dar stiu ca daca nu se opresc la timp sa schimbe directia, isi pierd credibilitatea, le scade valoarea si nu mai au cautare.
A M Pippidi, Cristoiu sunt specialisti in "viraje" de amplitudine, care sa le mentina credibilitatea pe val.
Altii au "oscilatii" cu amplitudine mai mica C T Popoescu, Corina Dragotescu, Turcescu etc..

Draghi spunea...

E chiar suparat George Soros pe famiglia Basescu, sau numa' are nevoie de bani?

Matilda spunea...

Dur,dur, dar sa vedem urmarea.Daca nu e numai o refulare, poate-i mai auzim glasul dnei Mungiu.

Pro DOC spunea...

Intelectualii si puterea. Arc peste timp (1)

Din “Intelectualii si puterea. Un raspuns pentru Doina Cornea”, de Alina Mungiu-Pippidi, Romania libera, 14 iunie 2007

“Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. (…)

Stiu, va e teama ca asemenea ajutoare (nota mea: pentru Traian Basescu - reiese din context) nu raman niciodata dezinteresate si ca, prinsi in plasa nevoilor, doar oameni suntem cu totii, fie ca e vorba de o ambasada sau de o sinecura mai modesta, o sa ne uitam spiritul critic pe parcurs si vom crea o problema mai rea decat cea de la care am pornit. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!”

Pro DOC spunea...

Intelectualii si puterea. Arc peste timp (2)

Din “Romania normala si Romania clientelara”, de Alina Mungiu-Pippidi/ Rl, 9 iulie 2009

“Exista si a existat constant la noi o parte a societatii civile (din care presa face parte) care nu a supravietuit sau prosperat prin favoritism guvernamental. In 2004, cand Nastase facuse zid in jurul ei, exact vocile de azi s-au ridicat contra lui, Tolontan si Gazeta lui, Nistorescu si Evenimentul zilei (azi fara el, dar categoric un ziar autonom si orientat civic, cu exceptii minore), cativa fosti jurnalisti de la Evenimentul din 2004 (gen Dan Tapalaga de la Hotnews sau cativa editorialisti de la R.l.), plus coalitia pentru o Guvernare Curata (…)

Acestia au adus dreapta la putere, nu Ridzi si Udrea, si nici Voinescu sau Paleologu. (…) A accepta-o pe EBA insemna pentru noi asumarea unei conditii de clienti. Nu aveam cum sa acceptam asa ceva, pentru ca ea nu corespundea adevarului. Daca Basescu a avut profit de pe urma noastra in 2004, acest lucru a fost un efect secundar al unei lupte civice pentru integritate si a luptei presei sa-si pastreze libertatea amenintata de Nastase. Nimeni nu i-a cerut nimic in schimb: decat respect. Ca atare, cu cateva exceptii penibile si dureroase, explicate integral prin profit propriu, am asistat la o solidarizare a celor care s-au simtit sfidati, luati pe veresie, iar aceasta a intrecut orice asteptari.”

Pro DOC spunea...

Intelectualii si puterea. Arc peste timp.

In loc de concluzii

In ultimul paragrf citat, ultima fraza a d-nei Mungiu mi se pare cel putin obscura. Altfel spus, cu exceptia sinecuristilor (exceptiile “penibile si dureroase”, la a caror aparitie se astepta inca din momentul raspunsului pentru Doina Cornea, din 2007), ceilalti intelectuali socotiti prezidentiali, cei “luati pe veresie”, (adica neplatiti), “s-au simtit sfidati” (dincolo de orice asteptari) si s-au solidarizat acum impotriva acestei sfidari. Cei care nu au fost luati pe veresie (adica cei platiti si rasplatiti) nu s-au simtit sfidati si nu s-au solidarizat. Interesant, nu ca nu am stiut, ci fiindca, de data asta, observatia vine din interior!

In numele lor, al celor luati pe veresie dincolo de orice asteptari, vorbeste azi d-na Mungiu-Pippidi, ca o sefa a lor de constiinta. Multi au fost si de mare anvergura interna, putini au ramas si, no ofence, de-o anvergura mai mica : Nistorescu, Tolontan, cativa jurnalisti de la Rl, cativa de la EVZ, unul de la Hotnews, plus Coalitia pentru o Guvernare Curata. Lor le revine astazi sarcina de “a-l detrona rapid pe Basescu”!
Nu pot sa spun decat: Ce misiune dificila!

mirko spunea...

si tot madam ne spune ca ceva se fura de la cerbul de aur!mda si strugurii-s acri!

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan


Te-ai enervat. Nu merita!

@Mihai

Te-ai entuziasmat prea mult. Nu e cazul. :)


@Lucia

Interesant. Dar sa urmarim de ce. :)

@Cody

'Neata

@Gheorghe

Sa urmarim daca asta chiar e un viraj...

@Draghi

:) Nu speculez pana acolo. AMP e un om foarte liber.

@Matilda

Cred ca i-l mai auzim.

@Pro Doc

Crezi ca Alina Mungiu vede o salvare in "ultimii mohicani"?
Nu mi se pare deloc ca AMP il vrea jos pe Basescu. Si il ameninta intr-un stil total amuzant. El se indreapta spre electoratul rural, iar ea il ameninta cu cel urban. Il doare undeva pe Basescu azi de electoratul urban.
O sa scriu ceva pe tema...

@Mirko

:)


Postare noua cu silozuri! :)

mihai 4 spunea...

Mai Lilick,sper,te deranjeaza?Pana acum vreo 2-3 luni nimeni dela ei nu misca din front,pe cand acum vad cum incepe sa intre raca si intre ei,e adevarat,mai timid dar asta e de bine.E un inceput,vom vedea cum va fi si-n continuarea.

Traian Breazu spunea...

De acord cu Gheorghe.

Chiar daca intr-un fel e foarte corecta si respectabila luarea de pozitie a dnei Mungiu, e cum zice englezul "too little too late". Desigur, mai bine mai tarziu decat niciodata, dar e prea putin si prea tarziu. In fond ce a scris acum putea sa scie si in septembrie 2008 inaintea alegerilor sau chiar mai devreme. Nu a facut-o. Tin minte o emisiune pe care am vazut-o cu ea la Turcescu prin ianuarie in care inca era foarte aproape de Basescu. Si atunci putea spune ce a spus acum. Ridzi era si atunci ministra, si inainte de alegeri era europarlamentara. Clientelarismul din pd nu a aparut de ieri-alaltaieri. Care e diferenta intre Ridzi, Udrea si Videanu Berceanu sau Pinalty de la Neamt. Cand a fost aleasa EBA cu 99% la tineretul pd, si cand a fost trimisa Ridzi in parlamentul european, saptamana trecuta? Sau cand a fost numita Udrea sefa cancelariei prezidentiale, saptamana trecuta?

Nu cred ca in naivitatea lui AMP, Tapalaga, sau Liiceanu si compania. Nu cred ca abia acum si-au dat seama. Si nu cred ca-si pot pastra credibilitatea facand o intoaracere cu 180 de grade mai lenta, ca sa pastreze aparentele. Cred ca ar trebui sa iasa in fata si sa spuna transant: am fost inselati, am gresit, sa caute niste scuze (false dar plauzibile) pt eroarea lor, si sa spuna clar si in clar: Romania nu mai are nevoie de Basescu. Atunci si-ar pastra mai multa credibilitate decat isi pastreaza procedand cum o fac acum. Si ar trebui sa-si faca chiar ei mea-culpa, pt ca daca s-ar fi distantat mai devreme si mai ferm de pdl (inainte de parlamentare) poate acum Romania ar fi avut alt guvern, fara Udrea Ridzi si Pogea.