18 feb. 2010

Apelul lui Codrin catre Crin Antonescu

Poate ati citit Apelul lui Codrin. Daca nu, il preiau integral, si va rog pe toti cei care aveti blog, conturi pe facebook sau twitter, sa il faceti cunoscut. E doar inceputul unui proiect de amploare ce isi doreste sa reuneasca grupuri de liberali, de sustinatori fideli ai PNL si de intelectuali publici:

"Stimate domnule preşedinte,

În scurt timp, Partidul Naţional Liberal va avea un nou Congres, în care îşi va redefini obiectivele, îşi va stabili direcţiile de acţiune şi îşi va alege noua structură de conducere. Dat fiind momentul cu adevărat crucial pe care îl parcurgem nu doar noi, ca partid, ci şi societatea noastră în ansamblu, vă supunem atenţiei câteva aspecte, considerate de noi ca fiind decisive pentru parcursul de viitor al PNL:

Partidul Naţional Liberal a atins, prin efortul dumneavoastră şi al liberalilor care v-am urmat, membri de partid, dar mai ales simpatizanţi, o cotă electorală maximală pentru ultimii 20 de ani, de 20%. Mesajul nostru legat de revoluţia bunului-simţ, de posibilitatea ca în România politica să fie făcută şi altfel, cu onestitate şi integritate, cu respectarea unor valori şi principii, şi-a găsit ecoul în rândul celor aproape 2 milioane de români care ni s-au alăturat. Este un rezultat care ne dă speranţă, încredere şi ne obligă să continuăm.

Transformarea modului de a face politică în România trebuie să înceapă de la noi înşine, de la PNL, de la reforma internă. Mesajele noastre nu pot fi mai departe convingătoare dacă noi înşine nu demonstrăm că suntem cu adevărat altfel, că PNL este un partid care funcţionează pe baza respectării valorilor, în care şansele de a accede şi promova sunt egale.

Cu adevărat remarcabil în rezultatul nostru este că am reuşit să mobilizăm şi să câştigăm de partea noastră oameni tineri, în special din mediul urban, cu un anumit profil intelectual şi moral. Pentru a păstra şi cultiva acest electorat tânăr, urban în cea mai mare parte, educat şi cu dorinţe de depăşire a condiţiei proprii, este nevoie să îi furnizăm modele apropiate, care să îl reprezinte în forurile decizionale ale partidului.

Din păcate, inclusiv prin tineri s-a cultivat în ultimii ani ideea realizării rapide în viaţă prin intermediul politicii. Dar nu a politicii făcute din convingere şi entuziasm, având în spate o viziune, un proiect sau un set de principii, ci din simpla dorinţă cinică de a obţine funcţii în administraţie şi de a dobândi acces la resurse. Ca partid liberal, PNL nu are voie să lase întinerirea clasei politice, în care mulţi români şi-au pus speranţa, să se transforme într-o lozincă fără acoperire şi substanţă, în spatele căreia se perpetuează practici ale trecutului şi se promovează non-valori. PNL este dator să arate că tânăra generaţie poate fi furnizoare de modele reale de comportament, atitudine şi acţiune politică.

Deşi liberal în teorie, sistemul actual de alegeri din partid, pe baza votului individual, s-a dovedit a fi, mai ales în ultimii ani, doar un instrument de mimare a democraţiei interne. În realitate, alegerile interne s-au făcut în mare măsură pe bază de listă, dar nu una asumată şi transparentă, având ca suport un program politic sau o viziune, ci una rezultată din negocieri de culise, din arta compromisului şi jocului la două capete.

Niciodată un astfel de sistem nu va permite accederea în structurile de conducere ale unui partid a unui tânăr, cu un anumit profil intelectual şi moral, care nu beneficiază de acces la resurse, care nu depinde de protectori politici, care nu se pricepe la „cooperative” şi care nu participă la numărat delegaţi la congres, plasându-se strategic în barca probabililor învingători.

Dacă sistemul de vot pe listă, pe bază de moţiune, pe care dumneavoastră îl susţineţi, își propune să aducă în conducerea partidului personalități și oameni incontestabili, care pot revitaliza o echipă care și-a atins deja potențialul, atunci considerăm este cea mai bună opţiune în momentul de faţă. Propunerea dumneavoastră de sistem de vot pe listă sau varianta votului mixt poate deveni astfel unica metodă de democratizare şi deschidere a PNL.

Din conducerea partidelor româneşti lipsesc tinerii cu acest profil, care s-au realizat în mod independent şi pe baza valorii, care nu datorează nimănui nimic, care sunt profesionişti, care au convingeri şi idealuri şi nu sunt în politică pentru bani. PNL nu trebuie să rateze, cu ocazia acestui congres, şansa de a face lucrurile altfel din acest punct de vedere, de a deschide partidul şi de a demonstra că oameni de o asemenea factură au loc în structurile decizionale, sunt apreciaţi şi valorizaţi.

Ar fi un semnal extrem de puternic, pentru toţi tinerii din societatea românească, care gândesc la fel ca noi, care au aceleaşi preocupări ca noi şi resimt profunda criză de valori, principii şi modele autentice cu care societatea românească se confruntă.

Vă adresăm rugămintea de a lua în considerare propunerea noastră de a adăuga echipei dumneavoastră din Biroul Politic Central un astfel de om, un tânăr liberal autentic, educat, care să se fi realizat prin forţe proprii, care să nu datoreze ascensiunea sa niciunui sponsor politic sau financiar şi care să aibă mai presus de toate puterea de a fi liber şi de a reprezenta liberalii de mâine în cadrul conducerii partidului. Alegând un astfel de om lângă dumneavoastră, ne daţi tuturor celor care facem politică din simţ civic, din onestitate şi datorie faţă de milioanele de oameni oneşti din această ţară, speranţa că PNL poate deveni primul partid din România şi singurul care face politică pentru cei pe care îi reprezintă şi nu pentru un grup de privilegiaţi!

Grupul de Iniţiativă Liberal "Intelectualul Public"

Codrin Scutaru


Invit mai jos să semneze acest document toți cei care s-au regăsit în valorile expuse mai sus, aderând prin aceasta la grupul de mai sus."


Lista de semnaturi.

Update: Crin Antonescu raspunde pe blog.

18 comentarii:

Shadow spunea...

@Lilick

Cu toata bunavointa mea eu nu am gasit inca unde sunt invitat sa semnez. Pe blog, pe vre-un "petitii.ro", in gand, cu glas tare, etc.
Demersul e absolut de bun simt si chiar vreau sa-l semnez dar nu stiu unde :-).

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Am intrebat acum si eu si avem (sau vom avea) trei posibilitati. Pe blogul lui, pe acest grup de pe facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=315030576743&ref=ts

... sau pe o petitie online care va aparea curand. :)

Shadow spunea...

@Lilick
Mersic

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

AICI PUTETI SEMNA CU ACTE-N REGULA APELUL MEU. Multumesc!

http://www.petitieonline.ro/petitie/scrisoare_deschisa_catre_presedintele_pnl-p61655048.html

Shadow spunea...

Multumesc Codrin
Am semnat :-) chiar daca nu sunt membru de partid.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Scrisoarea lui Codrin este doar primul pas (si foarte important ca initiativa) dintr-un proiect mai larg, care ne va cuprinde si pe noi, sustinatorii PNL. Pe toti cei care vor sa se implice pentru ca PNL sa devina, asa cum spune Codrin, "primul partid din România şi singurul care face politică pentru cei pe care îi reprezintă şi nu pentru un grup de privilegiaţi!"

Deceneu spunea...

Codrin porneste de la premiza ca numai daca esti in conducere poti lua parte si poti influenta decizile partidului, si din cauza asta miza promovarii de oameni integrii o considera esentiala.

Eu cred ca daca la congres se stabileste prin statut o lista de decizii importante care sa fie luate prin refendum dupa dezbateri, puterea discretionara a celor din conducere scade si atunci si miza devina mai putin importanta.
Puterea unui partid depinde de stabilitatea si de coerenta lui, si acestea depind de gradul de participare a membrilor la decizii adica de democratia interna.
Ce face Crin nu este o expandare a democratiei, este o concentrare a puterii, adica exact ce urmareste si Bassescu.

Daca echipa de conducere are toate posturile, posibil ca echipa sa nu fie a "cui se pregateste".

George Serban a pus puncul pe i pe blogul lui Crin.
Chiar daca alegerile vor fi pe lista, repartizarea posturilor in echipa de conducere ar trebui sa fie pe sistem proportional.

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

"D-le Presedinte, nu sunt adeptul unei astfel de modalitati in care sa ne alegem conducerea centrala a partidului, o consider relativ nedemocratica si, cu siguranta, "inamicul" competitiei. TOTUSI, avand in vedere faptul ca o asemenea lista este propusa de catre dvs., am certitudinea ca o sa contina liberali adevarati, demni, fideli principiilor liberale, tineri si mai putin tineri, doamne si domni, corecti, integri si comunicativi. Propunerea pe care tin sa o supun atentiei este acea de a lasa lista deschisa, macar pentru 1-2 locuri, si sa cereti membrilor PNL sa se AUTOPROPUNA, functie de autoevaluarea fiecaruia, dvs. fiind cel ce veti fi ales intr-un final.
Fac aceasta propunere pentru ca observ multi membri de partid care au fel de fel de sugestii, de critici, de laude, de..., de...., fata de activitatea dvs. si a conducerii PNL. Haideti sa vedem cine crede ca poate face parte dintr-o asemenea echipa de conducere, pe ce motive si cu ce obiectiv. E doar o propunere si rog a fi tratata ca atare. Cu stima, Costi"

Acest comentariu l-am postat pe blogul d-lui presedinte Antonescu, dupa ce acesta a scris un articol legat de scrisoarea deschisa de azi a lui Codrin Scutaru.

Ce credeti despre asta?

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Ai dreptate, dar eu cred ca putem face si un soi de contract cu Crin. Ne da, ii dam. E in regula cu deciziile despre care vorbesti, dar avem nevoie si de cuvantul si raspunderea cuiva. S-au mai luat decizii, prin toate partidele, si nu au fost respectate. Cred ca acum avem nevoie si de ceva in plus. De o garantie in plus.

Lilick Auftakt spunea...

@Costi

Mi se pare foarte OK. De ce nu? Sa se autopropuna, sa ii cunoastem... Dar asta inseamna, in plus, sa observam sa nu fie omul baronului local X sau Y. Ce zici?

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Corect, dar cred ca ar fi oportun sa le vedem si noi CV-urile, scrisorile de intentie, etc.

Oricum, sunt aproape convins ca nu va fi fost luata in seama o astfel de propunere (Eu unul as fi cutezat. Si, crede-ma, nu am treaba cu niciun lider, baron, s.a.m.d....)

Lilick Auftakt spunea...

@Costi,

Codrin a incercat si a facut primul pas. Alatura-te, scrie, propune. Totul va fi discutat, analizat, dezbatut. De ce esti sceptic? E nevoie de implicarea ta, a voastra, si fiecare initiativa va fi promovata. Chiar asta se doreste. Sa fiti vizibili voi, cei care faceti politica din simt civic.

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Lilick, nu vreau sa monopolizez discutia, multumesc pentru sugestie si incurajare dar, din experienta iti spun, am mai incercat, am scris, am transmis documente, idei, chiar initiative legislative, si.... NIMIC! Dar nimic din ala dur,... nici macar un raspuns. E adevarat, am transmis pe e-mailul unor lideri si/sau parlamentari, unii tineri si foarte vizibili pe TV. Nu am facut-o public, dar se pare ca nu e o idee chiar asa de rea.
Vom vedea!
Multumesc din nou pentru raspunsurile tale. Eu ma opresc aici!

Lilick Auftakt spunea...

@Costi

Fa public. E o presiune mai mare... Bafta! :)

Deceneu spunea...

@costi spune ca a fost tratat cu indiferenta, iar altii au fost "urechiati", ca au indraznit sa faca publice opinile.
Apucături păguboase în PNL

Andrei J. spunea...

Aveţi susţinerea unui membru TNL Alba Iulia.

Liviu spunea...

Un pic off-topic, desi nu foarte.

Citesc recentul sondaj CURS. Pe locul I, la egalitate, PSD-PD cu cate 35%, pe locul 3, la distanta, PNL cu 18%.

Paradoxal popor. PD guverneaza dezastrous, dar creste usor. PSD se munceste in certuri si rafuieli interne, dar creste usor. PNL nu-mi dau seama ce face cu exactitate, dar scade usor.

Oricum, daca sondajul chiar reflecta parerea populatiei, mie mi se pare ca lumea e relativ multumita de mersul lucrurilor, atat la putere, cat si la opozitie, ceea ce poate parea paradoxal, dar sa nu uitam ca e minunatul nostru 'popor' :)

Liviu spunea...

@ Lilick

Inca ceva: cred ca e bine sa reiasa clar chiar din titlul postarii dvs. ca e vorba de Codrin Scutaru, nu de alt Codrin.

Nu de alta, dar exista si Codrin Stefanescu, din pacate mult mai cunoscut publicului prin traiseism politic si scandaluri de mahala, iar cei mai putin avizati ar putea ramane cu senzatia ca acela e autorul apelului.