24 feb. 2010

Ardealul, prioritate zero

Priviti va rog aceasta harta, realizata dupa turul intai al alegerilor prezidentiale. Observam ca, dupa Bucuresti, Crin Antonescu a obtinut cele mai multe voturi in Ardeal, mai exact in judete ca Bihor, Cluj, Sibiu, Brasov. E lesne de inteles de ce liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, ar fi bine sa se foloseasca in mod prioritar de sprijinul votantilor ardeleni, dar, la fel de important ar fi ca sa si stimuleze acest sprijin, aducand cat mai multi reprezentanti liberali ai Ardealului sa reprezinte PNL la nivel central.

Cum stau lucrurile, momentan, ne arata Transildania, care face o analiza legata de reprezentarea ardelenilor in politica, mai exact in fruntea partidelor:
"In mod evident la PSD lucrurile stau cel mai rau. Dintre cei 15 vicepresedinti doar Constatntin Nita reprezinta Ardealul, fiind brasovean. Relevant mi se pare faptul ca intr-o interventie telefonica la TV, Victor Ponta a remarcat imediat acest fapt si a adaugat ca el, Ponta, ca trebui sa reprezinte Ardealul. A spus insa initial ca Ardealul nu are nici un reprezentant intre vicepresedinti. Cand a fost corectat ca ar fi totusi un brasovean, a raspuns: “Brasovul nu se pune ca e la granita.” Fumos deci, nici macar Brasovul nu mai face parte din Transilvania, pentru ca e la granita…

La PD-L reprezentarea ardelenilor este cea mai consistenta, cam o treime. Din forul de conducere de 37 de persoane fac parte 12 ardeleni, printre care insusi presedintele partidului. Asa ca daca se mai intreaba cineva, mai ales de la PSD, de ce a castigat Basescu alegerile prezidentiale, atunci au raspunsul: neignorand pe deplin Ardealul ca si PSD-ul pedelistii l-au putut castiga, si ASTFEL au castigat si alegerile (nu in diaspora).

Liberalii stau ceva mai bine decat PSD-ul in aceasta statistica, dar si ei mult mai prost fata de PD-L, si fata de ponderea Ardealului: 4 din cei 31 de mebrii reprezinta filialele transilvane. Foarte putin daca luam in calcul (si voi reveni cu detalii) rezultatele foarte bune pe care le-a avut Crin Antonescu in Ardeal. Numai in Bucuresti (fiind un caz special, fara alegatori din mediul rural) Antonescu a obtinut rezultate mai bune decat cele din Ardeal."


Un rol important spre cucerirea de catre PNL a Ardealului l-ar putea avea organizatiile de tineret. Am urmarit in ultima vreme TNL Cluj, care au o activitate deosebita, cu declaratii foarte interesante in presa locala, de cateva ori pe saptamana. Problemele pe care le trateaza nu sunt neaparat de interes local, ci de interes national. Cateva exemple si ultimele lor declaratii AICI, AICI, AICI, AICI.

In concluzie, ma alatur si eu celor scrise in continuare de Transildania: "In privinta mult discutatei liste de membri care va fi votata in grup alaturi de presedintele Antonescu, ar fi bine pentru liberali sa fie mult mai bine reprezentati ardelenii. Iar daca nu in acea lista, atunci in guvernul din umbra, sau in alte foruri de conducere."

12 comentarii:

Deceneu spunea...

Pe mine ma-a suprins in mod placut informatia de la congresul PSD privind repartizarea functilor de vicepresedinte.
Nu mai retin cifrele, dar cred ca cinci vicepresedintei reprezentau regiunile si 8 erau responsabili pe domenii politice.

Cred ca ponderea membrilor si a electoratului in alegeri, stimuleaza pe aspirantii la functii sa atraga electorat.

Cum eu cred ca si ideile pot atrage electorat in viitor, si electoatul atras de propuneri populare nu este regional, ar trebui ca si ele sa fie luate in considerare la posturile cu reponsabilitati pe domenii.

Lilick Auftakt spunea...

Da, Deceneu, dar deocamdata fac o observatie legata de regiuni, desi, asa cum am aratat in cazul TNL Cluj, ideile care atrag nu sunt neaparat de interes regional sau local.

Lucia Verona spunea...

Reprezentarea regională este importantă mai mult pentru orgoliul organizaţiilor din ţară - sau hai să spunem pentru starea lor de spirit. Deşi, dupa cum stim, nu se traduce automat in voturi. "Grupul de la Cluj" a fost multa vreme prezent in conducerea PSD, dar fara niciun impact electoral.

sorin andreica spunea...

Aceasta forma de alegeri in conducerea partidului inlatura coruptia.Iar daca va ajunge pe lista o persoana compromisa sau un ,,corupator``va compromite si pe seful partidului.
Asa ar trebui interpretata metodologia in alegeri.
cu respect

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia,

Da, privind din prisma PSD asa e. In legatura cu orgoliul, de asemenea e in regula. Dar acum, in cazul PNL, e clar vorba de voturi mai multe in anumite regiuni si trebuie stimulate, iar acele regiuni castigate. Lupta pentru castigarea Ardealului se va da intre PD-L cu aripa PSD (pentru ca nu stiu cum pot numi altfel "Grupul de la Cluj") si PNL. Insa e vizat in general un alt tip de electorat. In cazul PNL, mai tanar. Transildania va continua analiza, si vom vedea probabil cum cei mai tineri, in Transilvania, au votat PNL. Sunt in general studenti, iar acestia nu raman tintuiti in orasele in care isi fac studiile, ci migreaza, in general, tot in orase transilvane, sau spre Bucuresti. Bineinteles, duc cu ei si optiunea politica si pot convinge noi votanti.

Lilick Auftakt spunea...

@Sorin Andreica

Da. Si trebuie scos in evidenta faptul ca Antonescu nu e un om santajabil, asa cum e Basescu de catre gruparea Blaga-Videanu-Berceanu. Asta pentru cei care incearca sa faca vreo comparatie, asa cum am vazut pe cateva bloguri. Dar poate voi scrie si despre asta.

Dan Patrascu spunea...

Foarte intereanta aceasta observatie. Chiar ar merita aprofundata si ar trebui facut ceva in consecinta. Si in 2012 tot Arealul va fi principalul sustinator al liberalilor.

P.S. Referitor la motiunea lui Antonescu si la declaratiile de ieri, am scris un articol :).

Mădălin Guruianu spunea...

Sunt încântat de viziunea lui Crin Antonescu pentru viitorul PNL, bucuros că au fost luate în considerare mai multe observaţii făcute de colegi din ţară, dar şi de către filiala noastră, în primul rând accesul la funcţii de conducere în partid fără perioada de vechime necesară, dar şi flexibilitatea şi adaptabiulitatea structurilor de conducere la nivelul filialelor, pe principiul subsidiarităţii.

În urma şedinţei filialei municipale de marţi seara, au primit mandat să meargă la Congresul Naţional PNL din 5-7 martie, 6 delegaţi din Sfântu Gheorghe, Emil Pantelimon, Corina Bote, Gheorghe Neagu, Viorel Balhuc şi Mădălin Guruianu, care se vor alătura celor 6 colegi din judeţ, în frunte cu preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja.

Împreună vom forma cea mai mare delegaţie a covăsneană la un congres naţional liberal, ca o recunoaştere a evoluţiei din ultimul an a filialei şi mai ales a scorului excelent reuşit în primul tur, când am reuşit să depăşim PSD, deşi aceştia au 5 primari în judeţ, iar noi nici unul.

Încurajaţi de aprecierile exprimate în perioada campaniei electorale de către lideri ai partidului, în frunte cu Crin Antonescu, dar şi de către managerul de campanie, Romeo Stavarache, principala doleanţă a delegaţiei covăsnene este să se ţină cont de două aspecte majore: situaţia specială existentă la nivelul judeţelor Covasna şi Harghita, cu populaţie majoritară de etnie maghiară şi apetenţa generală a ardelenilor către dreapta politică. Din toate aceste motive credem că suntem îndreptăţiţi să solicităm sprijinul conducerii centrale şi colegilor noştri din ţară să obţinem un post special de vicepreşedinte la nivel naţional.

Teo Negura spunea...

Bune si interesante precizari, Lilick, mai ramane doar ca reprezentantii diverselor regiuni sa se ridice la nivelul aspiratiilor unui PNL revenit la guvernare prin votul maselor. Si nu ma refer aici doar la ardeleni. Cred ca mult mai important ar fi ca totul sa se raporteze la un proiect, la proiectul Crin Antonescu, si plecandu-se de la aceasta idee, in jurul lui sa se cristalizeze o ECHIPA COMPETENTA. Atat.

Deceneu spunea...

@Lilick - hai sa va mai spun o observatie privind audienta partidelor ce dateaza din epoca anilor '90.

Vorbeam cu un membru de partid si ii spuneam ca intr-o localitate, oamenii se cunosc, si daca un partid are ca initiator sau la carma o persoana ce nu se bucura de prestigiu, acolo nu mai racolezi, nici membrii si nu colectezi nici voturi.

Au fost multi care "au dat din coate" sa fie in frunte, au facut risipa de energie si au primit ca recompensa posturi de conducere pe plan local, pentru "devotament si daruire".
Multe "plase" au luat partidele istorice cu astfel de persoane foarte "active", pentru ca au ramas cu respectivele persoane/conserve ce au efect de respingere.

PSD-ul si PD-L-ul au selectat persoanele pe care le-au racolat, primii din vechii presedinti de CAP sau primari, ultimii au atras oameni de afaceri la care le-au promis "aranjamente".
PSD-ul si PD-L- ul au mers pe o racolare pragmatica si eficienta.

In cazul ardelenilor, ei au o memorie mai buna, nu uita si nu iarta asa usor. PSD-ul plateste politele politicii din '90.
PD-L-ul a cules un vot de incredere.
Votul PD-L poate fi valorificat de PNL pentru ca increderea e pe tobogan.
PNL-ul trebuie sa arate cauzele crizei de care se face vinovat PSD-ul dar si PD-L-ul, si amatorismul guvernarii PD-L care aplica aceleasi solutii pe care le-a aplicat PSD-ul societatilor comerciale cu reducerea de personal.
Ati vazut societati comerciale rentabilizate prin disponibilizari de personal?
Nici economia nu iese din criza cu reducerea numarului de functionari.
Din criza se iese prin stimularea afacerilor, prin subventionarea finantarii de planuri de afaceri.

Asta trebuie sa fie esenta mesajului PNL.
Si nu trebuie sa faca o casatorie cu PC-ul pentru ca isi dinamiteaza credibilitatea.
O fi avand PC-ul televiziuni si ii curteaza pe liberali, dar e bine ca PNL-ul sa fie circumspect, pentru ca altfel suporta efectul discreditarii de care vorbeam mai sus.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Patrascu,

Am citit. Nu stiu ce sa zic momentan. O sa ma mai gandesc. Nu prea as fi de acord...

@Tudor

Multumesc,

@Madalin Guruianu

Citesc pe blogul tau si am observat ca esti/sunteti activi si ma bucur. O intrebare: colaborati si cu organizatia liberalilor udemeristi?

@Teo

Vreau sa ne indreptam atentia spre toate zonele tarii, spre toate regiunile. Am inceput cu observatia privind Ardealul doar pentru ca acolo Crin a obtinut mai multe voturi. Dar peste tot e loc de crescut. :)

@Deceneu

"Din criza se iese prin stimularea afacerilor, prin subventionarea finantarii de planuri de afaceri.

Asta trebuie sa fie esenta mesajului PNL.
Si nu trebuie sa faca o casatorie cu PC-ul pentru ca isi dinamiteaza credibilitatea.
O fi avand PC-ul televiziuni si ii curteaza pe liberali, dar e bine ca PNL-ul sa fie circumspect, pentru ca altfel suporta efectul discreditarii de care vorbeam mai sus."

De acord!

Anonim spunea...

Alba: Crin-21,31%
Arad: Crin-17,56%
Bacau:Crin-22,33%
Bihor: Crin-22,74%
Bistrita: Crin-15,42%
Botosani-20,71%
Brasov-27,18%
Caras-21,19%
Cluj-20,2%
Covasna-9.89%
Galati-19,48%
Harghita-5,44%
Hunedoara-23,99%
Iasi-21,76%
Maramures-21,97%
Mures-16.05%
Neamt-16,37%
Satu Mare-15,17%
Suceava-16,37%
Timis-22,41%
Vaslui-15,41%