13 feb. 2010

Criza economica si ograda copilariei lui Boc


Motto: “Maica-mea spunea ca in ograda la ea criza nu a ajuns. E adevarat, la tara e mai usor decat la oras in vremuri de criza, pentru ca atat timp cat mai ai o gaina, un purcel, iti e mai usor” – Emil Boc, la B1 TV.

Fraza de mai sus m-a facut sa ma gandesc la ceva ce am citit de curand. Virgil Madgearu. Marele economist roman din perioada interbelica remarca, in lucrarea sa fundamentala “Agrarianism, capitalism, imperialism. Contributii la studiul evolutiei sociale romanesti”, publicata in 1936, ceva interesant despre mica proprietate taraneasca. Teza sa fundamentala era aceea ca populatia rurala de mici producatori din centrul si estul Europei, avand ca suport mica gospodarie taraneasca, nu s-a integrat in sistemului de productie capitalista.

Multi ganditori romani ai epocii au remarcat ca mica proprietate taraneasca rezistase mai bine Marii Crize economice dintre 1929 si 1933, si ca taranii se descurcasera, cu ce aveau pe langa casa, ceva mai bine dacat functionarii de la orase. Pentru tarani, condamnati la asa numita agricultura de subzistenta, termeni precum somaj, inflatie sau curba de sacrificiu nu aveau, cel mai adesea, nici un sens.

Multi incepusera sa idealizeze, in buna masura, satul romanesc, prezentadu-l drept o societate neafectata de vicisitutinile vietii moderne. Desi recunosteau ca “…Viata ce aci palpita / E lipsita / De confort occidental” - vorba lui Toparceanu, acestia inclinau sa creada ca macar taranul este mai ferit de crizele societatii moderne. Evident lucrurile nu stateau, in buna masura, chiar asa, dar, daca exista un simbure de adevar in aceasta poveste, el izvoraste din faptul ca satul romanesc nu se afla in secolul XX, ci undeva pe la inceputul secolului al XIX-lea…

Stiam ca gandirea economica a premierului Boc este nula si inainte ca acesta sa ne povesteasca ce se simte si ce nu se simte prin ograda parintilor sai. Ii vazusem pe acei oameni la televizor si intelgeam bine ca acestia sunt niste tarani de toata isprava, dar si faptul ca el, Emil Boc, reprezinta prima generatie din familia sa care a pus o pereche de pantofi in picioare. Ma asteptam ca taranii de felul parintilor sai sa fie mai putin loviti de criza, asa cum se mai intamplase si pe vremea lui Madgearu. Nu ma asteptam insa ca premierul sa se mandreasca cu asa ceva, caci noi ne aflam deja la inceputul secolului XXI, nu cu doua secole in urma.

Un banc care circula inainte de revolutie spunea ca “Cei Trei Mari” fusesera convocati intr-o zi de… Dumnezeu. Carter si Brejnev se intorsesera de acolo plangand, in timp ce pe fata lui Ceausescu nu se putea citi nimic. El convocase o Plenara a Comitetului Central si isi incepuse darea de seama astfel: “Tovarasi, asa cum stiti am fost convocati la Tovarasul Dumnezeu. Am o veste buna si una proasta. Vestea proasta este ca maine e Sfarsitul Lumii. Veste buna este, tovarasi, ca noi ne aflam cu cel putin 100 de ani in urma altora!”.

In felul sau sincer, Boc ne da aceeasi veste pe care ne-o dadea Ceausescu in banc, dar face acest lucru cu bucurie. Si isi ilustreaza exemplul cu situatia din ograda copilariei sale, ceea ce exprima, pe langa ridicolul involuntar, cat intelege premierul din tara pe care o conduce si din criza prin care aceasta trece.

21 de comentarii:

Liviu spunea...

Mesajul pe care il transmite Boc e pe masura intelegerii si asteptarilor celor care au votat Basescu si PDL.

La urma urmei, daca nu-si poate largi bazinul electoral, omul si-l conserva, ceea ce pentru vremurile de azi nu e putin lucru.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

:)) Da, electoratul recent incaltat care a votat "solutia Boc" e poate mai vesel azi cand aude ca nu a patruns criza la sate. Ar trebui, sigur, sa fie mai ingrijorati ca satele romanesti nu au patruns in lumea civilizata lovita de criza. Sau sa plangem si noi, cei de la oras, ca suntem ceva mai avansati, in conditiile in care ne conduce un boc, "gascarul satului"?

Deceneu spunea...

Si daca tot nu-i afecteaza criza globala de ce sa nu le punem un impozit pe teren, ca "nenorocitii" cultiva doar jumatate pamantul ca sa submineze economia nationala.

Asa cum a rostogolit criza din 2009 in 2010 si 2011 si de la cei cu credite la cei fara credite prin imprumuturi de la FMI, vrea sa rostogoleasca efectele de la clientela politica la tarani.

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Deceneu

Am vazut la tine. Le mai da un branci, in urma...

Ramstein spunea...

Ehee!... Radeti voi, radeti, dar gastele au salvat odata Roma, in vremurile antice, poate ca vor salva acum si Roma-nia, in vremurile basescului. Si cine poate fi mai potrivit sa indrume cardul de gaste decat... Boc?! S-a antrenat pentru asta inca din copilarie.

Lilick Auftakt spunea...

@Ramstein


Hahaha! Pai daca am ajuns sa ne salveze gastele, cu tot cu Gascar, inseamna ca ne intoarcem in timp chiar mai mult decat mi-am imaginat. :))))

Lilick Auftakt spunea...

A, sa nu uitam: nici in "ograda" lui Boc, de azi, din Calea Victoriei, se pare ca nu a ajuns criza, deoarece mamicuta lui, conform spuselor acestuia, ii mai trimite, saptamanal, slana cu ceapa, miere si alte produse. Imi imaginez ca invelite in ziar, asa cum facea de pe vremea cand Bocut isi facea armata la UM 0412, Fetesti, si era ciuca batailor de joc. Sa pape baiatul, sa se faca maaaaaareee! :))

[D][S][N] spunea...

"Marile spirite" ;) citeaza din Toparceanu la mai putin de 24 de ore distanta, pe blogurile personale cu scopul de a arata cat de cretini sunt 2 dintre membrii Guvernului...
Excelent ! :))

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Haha! Nu stiu, dar e posibil ca cei din urban sa mai vada inca satul prin "ochii" lui Toparceanu. :))

Lucia Verona spunea...

Boc chiar nu înţelege ce spune! Fără legătură cu criza, una din problemele României în ceea ce priveşte integrarea europeană este chiar mica gospodărie ţărănească, bazată pe autoconsum. Să te mai şi lauzi cu asta? E incalificabil.

codeus spunea...

cuum, a facut armataa?!! nu se poate, o singura nedumerire am. cum naiba a tinut in mana o arma piticotul?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Ca sa vezi cine ne conduce. Bine, uneori, observand specimene ca EBA sau Boc, ma gandesc ca inainte sa se incalte ar fi trebuit sa astepte sa parcurga macar tot procesul de antropogeneza. Nu de alta, dar prea li se vad urmele de par pe... creier.:)))

Lilick Auftakt spunea...

@Cody

Habar nu am. Cica a facut la securitate. http://www.libertatea.ro/stire/boc-se-rusina-de-colegi-la-baie-234726.html

alex.dumitrascu spunea...

COMUNICAT DE PRESA

Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, în calitate de preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, l-a invitat astăzi pe Papa Benedict al XVI-lea în România, pentru un „pelerinaj pastoral în ţara noastră, pentru a întări mărturia pe care credincioşii greco-catolici şi romano-catolici o aduc în această ţară, şi pentru a întâlni întregul popor român şi a oferi Bisericilor îmbrăţişarea păcii, în caritate”.

SURSA:
http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=7215:ips-ioan-robu-l-a-invitat-pe-papa-benedict-al-xvi-lea-in-romania&catid=154:documentecomunicate&Itemid=416

Adica surpriza totala, tocmai cand se asteptau mai putin. Subiectul Cathedral Plazza va fi extrem de incomod pentru oficialitati chiar si in cadrul negocierilor prealabile posibilei vizite.
Comunicatul citit in intregime, da impresia de abordare directa a unor subiecte sociale si chiar politice, lucru neobisnuit in lumea ecclesiastica.
Va reamintesc fraza rostita de monseniorul Robu, asta primavara, la predica dinaintea marsului nostru de protest pentru apararea catedralei:
"numai un om cu mintea stapanita de un spirit malefic poate sa conduca infelul acesta o tara."
Pentru un om de rezerva si prudenta monseniorului, este cel putin ciudat.
La fel de ciudata a fost atunci si prezenta nuntiului apostolic la acea manifestare de protest.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Merci mult pentru stire. Fooarte tare!

gugu spunea...

Ha, ha, asta se lauda ca maica-sa n-a ajuns nici in veacul ala XX-lea, in timp ce el ne conduce la finalul primului deceniu din secolul XXI!

Eh, si uite asa familia Boc a facut un salt peste doua secole. Nu degeaba mananca seful lui cate un veac cand e vorba de cate un domnitor roman sau de Unirea cea mica...

Astia sunt vizionari, domnule! Sar peste secole!

Lilick Auftakt spunea...

@Gugu

Saritura peste secole o fi proba la Olimpiada? Ca poate il trimitem pe Boc. :))

transildania spunea...

Un secol inca e prea putin spus, pazitorul de gaste va duce tara in epoca de piatra.
Sa ai in momentul celei mai grave crize economice (autohtone, nu internationale, pt ca criza din Romania are cauze domestice, care nu se modifica nici daca restul lumii iese din criza), sa ai intr-un astfel de moment un prim ministru total paralel cu economia e culmea ghinionului.
Boc a spus "cresterea economica va fi 1,3% in acest an pentru ca asa am negociat cu FMI"...
Si sa ai un ministru de finante care nu stie sa deschida calculatorul si care nu s-a informat si nu se poate informa singur, e un fel de dublare a ghinionului....

alex.dumitrascu spunea...

Stirule economice cu adevat importante le poti gasi la mine pe forum.
Putina lume a aflat de exemplu ca CE a respins proiectul SWIFT.
Basescu era la Bruxelles, dar nu cred ca a priceput despre ce e vorba.
Iar gastele de pe sticla au comentat ca...s-a inzapezit acolo, asta au retinut ele.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Sunt la curent cu SWIFT, dar merci mult. Stiu si cum s-a votat in PE. :)

www.pelin.com spunea...

Lilick,am postat pe http://octavpelin.blogspot.com/
ADEVARATUL TRAIAN BASESCU :DIN 24 IUNUARIE 2004 RECUNOSTEA IN MOD PUBLIC" CA II ESTE GREU SA CONDUCA O STRUCTURA IN MOD DEMOCTRATIC",O DUMINICA FRUMOASA :)