4 feb. 2010

Da, se pare ca s-a intors scuipatul

Paunescu nu a fost scuipat pe 25 decembrie '89 de o multime care ura intelectualii. Ci de una scarbita de pupincurismul lui. Nu valoarea literara a poetului era amendata. Ci caracterul lui. Statura lui morala.

Se intampla din nou, dupa 20 de ani. Patapievici povesteste intr-un articol, in Evenimentul Zilei, cum era la un pas sa fie linsat intr-un supermarket. Spun mult linsat. Exagerez. Apostrofat, hulit, privit cu scarba... Tismaneanu povesteste pe blog ca a trecut acum ceva timp printr-o situatie similara.

Nu exista niciun argument pentru a se face vreo comparatie cu perioada in care s-a strigat "moarte intelectualilor". Tismaneanu manipuleaza fara talent: "Anii ‘90 cu ura impotriva intelectualilor pareau sa se reintoarca". Omite insa ceva: cei care le contesta azi pupincurismul si ipocrizia(cu scarba, nu cu ura), intamplator nu sunt nici mineri, nici muncitori (nici nu stiu cati mai exista astazi) si nici persoane care traiesc in mediul rural. Nu sunt persoane usor de manipulat. Din contra! Frenezia manelelor portocalii ma indreptateste sa cred ca, printre cei care-i huleau public pe Patapievici&CO, odinioara, sunt unii care astazi i-ar apara.

Atentie la locurile in care au fost "agresate" cele doua slugi basesciene. Intr-un supermarket si la Targul Gaudeamus. Ce fel de persoane ar fi cele care isi fac cumparaturile la acelasi supermarket cu Patapievici, sau care merg la un targ de carte? Bine ca nu au spus ca au fost agresati la Ateneu. Intr-un fel s-a intamplat si asta. La Ateneu, sau la Sala Palatului, la concert, a fost huiduit idolul celor doi, insusi Basescu. Nu, nu! Sigur nu de mineri! Nici de manelisti.

Cine il contesta pe Patapievici? Pai de exemplu Herta Muller, in celebrul caz "Antohi-Hoisie". Cine il contesta pe Tismaneanu? Indirect, astazi, tot Herta Muller, pe cazul "Marius Oprea", in spatele caruia sta, ati ghicit, celebrul Volodea. Apoi ii contesta restul, cei care i se alatura scriitoarei. Bag mana-n foc ca niciunul nu asculta manele, iar Herta Muller nu poarta casca si lampas.

Nu Antena 3 a pornit scandalul, asa cum incearca sa spuna, din nou, vajnicii "anti-comunisti" cu misiune electorala. Antena 3 doar a prezentat ceea ce mai toate ziarele germane de cultura scrisesera scandalizate.

Scriam in 2008 un text avertisment, pornind de la scrisoarea unui prieten, foarte revoltat la momentul respectiv. Sub titlul "Scuipatul se intoarce". Da, acum stiu sigur ca se va intoarce intr-o forma sau alta. Prin articole, prin apeluri, prin miscari civice, prin priviri sagetatoare, prin apostrofari dure pe strada. Sa nu-mi spuna cele doua "victime" ca nu au stiut ca se va ajunge aici...

Le-a mai ramas o ultima reduta: victimizarea, manipularea, lipsa totala de rusine. Caci, vorba "poetului": "Ist der Ruf erst ruiniert, lebt sich's völlig ungeniert" :D

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Da Lilick, cum le place astora sa manipuleze si sa se autovictimizeze. Sa creeze dusmani inventati, in fata carora sa pozeze ca victime sau ca eroi. Le-ar place lor sa fie minerii cei care ii contesta, sau manelistii.
Daca Hertha Müller asculta manele, atunci Guta si Printesa Ardealului vor castiga festivalul de la San Remo, sau premiul nobel pentru literatura, atat e sigur.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Simplu ca buna ziua. Din nou avem argumentul si dovada de partea noastra. Victimizarea e ultima lor reduta.

achilianu spunea...

Eu zic ca-i o mare realizare sa te certe un pic la nivel mediatic o nobelita. Cred ca orgoliul domnilor este up in the sky. Sau nu.
In principiu, cred ca fiecare merita ceea ce i se intampla. Desigur, mai sunt si exceptii. Multe. Dar, nu cred ca asta este cazul...
sanatate...

Lilick Auftakt spunea...

@Achilianu

"Nobela" Herta Muller. :))

achilianu spunea...

@Lilick Da, stiu cum se numeste-am tot respectul. Bine, inainte de premiul Nobel nu stiam cine este, dar poate sunt eu ignorant sau poate si mediatizarea in exces a persoanelor care nu trebuie mediatizare are vreo vina. Am zis "nobelita" pentru ca tot ceea ce se intampla mi se pare o parodie, un vis urat din care vreau , dar nu pot sa ma trezesc. Pupincuristii de frunte se dau deontologi. Si nu ar fi chiar atat de rau daca s-ar da deontologi, dar cel mai tragic e ca cer respect...respectul nu se cere, nu se impune, se castiga...cel putin in sistemul meu de valori care, si asa, e intr-o continua schimbare datorata socurilor zilnice :d
sanatate...

Lilick Auftakt spunea...

@Achilianul

Ai foarte mare dreptate cu respectul.
Multa sanatatae si tie... :)

paul gabor spunea...

Mi-as dori sa mi se raspunda la o intrebare: exista undeva, vreun targ sau vreun magazin mai dichisit, vreun iarmaroc sau vreun boutique de unde sa-si cumpere poporul asta vreo umbrela comuna? Chiar nu e satul de flegme?

Ma rog, sunt doua intrebari! O zi buna, Lilick...

Adrian Stoica spunea...

Cine sunt indivizii astia de care pomenesti? Patapievici asta e bun de speriat copiii neascultatori. Ce a produs capu' lu asta, in afara de matreata? Omul recent? Pai, eu stiam sa injur dinainte... Ce nevoie am sa-mi spuna idiotul asta ca apartin unui neam pe care s-a pisat si s-a cacat cine a vrut?
De alalalt chiar ca nu stiu nimic, o fi vreo marca noua de branza topita, nu stiu. Cum, el e ala cu procesul comunismului? Cum, spuneam, mare branza ....
In ceea ce il priveste pe Paunescu, ce sa zic? a scris "Ruga pt. parinti" si nu numai ... cam siropoasa, cam pedagogica, ma rog ... ideea e ca a scris ceva, poti sa zici ca e intelectual. Ca a fost si un pupin mixerabil, e alta discutie si, fara indoiala, ar merita purtata. Da' astia doi, de cand e ei intelectuali? A comis ei ceva si n-am aflat eu, sau cum?

Lilick Auftakt spunea...

@Paul

Am auzit ca se dechide un mall nou, Mall-ul Poporului, in Casa Poporului. Doar aici e posibil sa se gaseasca o umbrela asa de mare: Umbrela Poporului. :))

@Adi

Au fost, sau au incercat sa fie, sau ni s-a parut noua... Vanitatea i-a impins in prapastie. Cad tinandu-se unul de altul, precum vezi. :)

Anonim spunea...

E o vorbă "culegi ce-ai semănat", aşa şi cu ei, de fapt cu fiecare dintre noi...

Simion Cristian spunea...

Imi place ca faci diferenta intre poetul Paunescu si politicianul Paunescu.

Anonim spunea...

Lilick, vezi ca am postat azi ceva cu No Basescu Day, daca te intereseaza. Cat despre scuipat, am impresia ca indivizii salivand in sus de admiratie vor termina prin a se scuipa singuri.
sa fii iubita
marcus

Lilick Auftakt spunea...

@Sebra

Foarte simplu si clar, asa zic si eu.

@Simion Cristian

Poate o sa te dezamagesc, dar pentru mine Paunescu nu exista decat pentru a-l folosi in astfel de comparatii. E etalon pentru scarba.

Lilick Auftakt spunea...

@Marcus

Am citit si inca rad. :)))

Teo Negura spunea...

Eu as fi spus, mult mai prozaic, ca celor doi li s-au udat nadragii, surprinsi de vantul cel potrivnic in...exercitiul functiunii. Mai trist e ca si-au prins demnitatea in fermoar si-acum se poarta mereu ca niste carpe.

Anonim spunea...

@Lilick: intrebare de la un amic. Pe blog la "nNo Basescu Day" se pot inscrie si persoane "fizice" sau numai din cei cu blog?
sa fii iubita
marcus

Lilick Auftakt spunea...

@Marcus,

Te rog, spune-i amicului ca avem un grup pe facebook si suntem peste 1000. Sa-si faca cont si il primim cu bucurie.

Lilick Auftakt spunea...

@Teo

Exista si teama...

Anonim spunea...

off topic:
http://www.times.ro/international/romania-a-trimis-ajutoare-in-tahiti

Liviu spunea...

In ceea ce ma privestele-am acordat demult celor doi un scuipat simbolic. Acu' nu stiu daca-s sau nu intelectual, stiu numai ca am pentru ei un adanc dispret.

Oana spunea...

off topic. multumim pt banner. esti minunata.

Simion Cristian spunea...

S-a adeverit premonitia ta cu dezamagirea...

Dan Patrascu spunea...

Despre Paunescu vreau sa mentionez cateva lucruri:

1. Il respect pentru ca este printre putinii oameni din politica ce nu s-a dedat traseismului politic. A ramas mereu fidel doctrinei socialiste.

2. Ca poet a scris cateva poezii reusite.

3. Chiar daca uneori il pupa undeva pe Ceausescu, prin Cenaculul Flacara a fost singurul care a promovat cultura intr-un regim care o punea la colt.

4. Imaginea sa s-a stricat iremediabil dupa accidentul in care sotia sa a ucis doua persoane si nu a patit absolut nimic.

Dan Patrascu spunea...

P.S. Am descoperit ca esti vorbitoare de limba germana. Nu stiu de ce am impresia ca sunt tot mai putini in romania cei care vorbesc germana :)

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Multumesc.

@Liviu

La fel si eu. Din cand in cand repet asta. Ca sa se stie. :)

@Oana, bannerul e acolo pentru ca VOI sunteti minunate. :)

@Simion Cristian

Sper sa fie doar pe subiectul asta. :)

@Dan Patrascu

Interesanta descriere. Nu am nimic de obiectat.

Pentru P.S. - nu sunt vorbitoare. Dar sunt cititoare in diverse limbi, in special de presa sau bloguri. De cand cu tehnica moderna e si pacat sa nu ne folosim de toate avantajele ei.

Simion Cristian spunea...

@ Lilick, si eu sper! :)

@Dan Patrascu - Cateva poezii reusite?!? Spune-mi doua care nu sunt reusite!