2 feb. 2010

"Declaratie de interese pentru jurnalisti???"


Renate Weber: "Inteleg disperarea partidului de guvernamant si a presedintelui Basescu fata de imposibilitatea de a pune botnita presei prin folosirea instrumentelor de forta si puternic politizate a ceea ce a fost candva statul de drept din Romania - DNA, ANI - dar ar trebui totusi sa inteleaga ca regimul care se cheama "democratie" are neajunsurile lui si fata de tendintele autoritariste: nu merge sa aplici jurnalistilor ce aplici demnitarilor.
A facut-o cu succes Ceausescu atunci cand a asimilat avocatii demnitarilor. Dar parca nu mai e seful statului roman de vreo 20 de ani. Au mai fost incercari in timpul primelor mandate ale lui Iliescu, dar nici macar atunci nu au fost materializate. Asa ca sfatuiesc PDL si presedintele sau sa se uite pe calendar!"

11 comentarii:

[D][S][N] spunea...

Citeste declaratia de interese a Spagatistului, e de mare efect ! ;)

Lilick Auftakt spunea...

Tocmai i-o dadeam cuiva sa o citeasca. :))

Petru Avram spunea...

Sunt de acord să se reducă numărul de parlamentari cu unu, adică cu postul băiatului ăluia care e incredibil de prost. Declaraţie dată reporterilor care se întrebau miraţi dacă şi ei şi colegii cameramani ar trebui să-şi declare interesele: "şi mie mi se pare o utopie" [să-şi declare interesele], adică ar fi un ideal pentru societatea românească să se întâmple aşa o absurditate. Probabil că nu-l lăsa orgoliul de manelist cu carnet (!) portocaliu să recunoască aberaţia "iniţiativei", dar asta nu scuză lipsa de proprietate a termenilor la un om în poziţia băiatului în cauză.
Lucrul cel mai trist e că marii jurnalişti (CTP, Cristoiu şi Tolontan) ai patriei toţi nişte anticomunişti, nişte democraţi, etc., etc., sunt de acord ca o instituţie a integrităţii condusă de băieţi ca Macovei (un procuror ce girează camătă cu semnătura lui şi aruncă cu acuzaţii pe care nu le poate fonda şi, culmea, nici nu trebuie doar pentru a servi interesele puterii şi pentru a-şi păstra feuda) să-i controleze pe cei care s-ar putea să aibă interese diferite de cele ale Poporului - cel cu care se confundă Băsescu des, şi să-i desfiinţeze mediatic pe toţi ăia care au legături cu mogulii. În schimb, nici unu dintre ăştia nu au militat, şi nu vor milita pentru un lucru de foarte mare bun simţ: publicarea contractelor de consultanţă pe care le au unii cu instituţii, demnitari, partide politice şi membrii lor. Câte mari spirite ale deontologiei profesionale şi moralei diferenţiate în funcţie de persoanele căreia i se aplică vor achiesa la aşa ceva?

atreides spunea...

Step 2: declaratie de interese pentru bloggeri
Step 3: declaratie de interese pentru comentatori pe bloguri
Step 4: declaratie de interese pentru cititorii blogurilor
etc etc etc
Cum era vorba aia in 1990? ''Ultima solutie, inc-o revolutie!''

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Avram

"Lucrul cel mai trist e că marii jurnalişti (CTP, Cristoiu şi Tolontan) ai patriei toţi nişte anticomunişti, nişte democraţi, etc., etc.."

Exact!

@Atreides

Stii ca si eu exact la asta ma gandeam? :)

Lucia Verona spunea...

Ia să vină toţi nominalizaţii din concurs cu declaraţii de interese! :))

tibi spunea...

Si nesimtitul isi motiveaza actiunea prin necesitatea transparentei activitatii jurnalistilor.
Cand se stie ca in lumea civilizata exista legislatie care prevede expre ca jurnalistii nu sunt obligati sa transparentizeze sursa informatiilor.

Anonim spunea...

Dacă nu te deranjează reluările:
Eu zic că va trebui să votăm şi jurnaliştii, ca să fie Demokraţia Oranj împlinită!
Pe liste de partid, dar uninominal, să fie treaba oablă!
Aşa că, prieteni din presă, fiţi vigilenţi!
Pare că se-apropie, nu rataţi startul! Încă mai aveţi timp să vă puneţi tricourile în culoarea echipei câştigătoare.
Portocaliu, evident!
Care mai vreţi să existaţi. Care nu, nu!
Bahto delo do! Că tot se poartă, la înalta poartă... Cotrocenistă!
Sorry, dar ceva cu cap şi coadă nu se poate spune în legătură cu o asemenea aberaţie!
A! Ba da!
Carthago delenda est!
Pe românească, JOS BĂĂS-ESCU!

Liviu spunea...

Acum sa fim cinstiti si sa recunoastem ca exista si o alta latura a povestii: jurnalistii care lucreaza 'sub acoperire', reprezentand alte interese decat cele strict profesionale.

A se vedea cazul Bogdan Chirieac cu afacerile cu electronice destinate apararii sau cazul mai recent al 'fatucii' de la Realitatea (imi scapa numele) care a sosit direct de la SRI. Si cati or mai fi... In general, e vorba de jurnalistii 'sub acoperire', dar tot la niste 'declaratii de interese' s-ar reduce problema.

Anonim spunea...

Am scris si eu ieri pe tema asta. Doar ca am o alta viziune asupra subiectului...

Una in care bizonul mioritic nu e amenintat doar de clasicul lup. Ci si de unii "caini de paza" ai democratiei care au prins gustul de carne.

Stiu si cat de inepta si plina de gauri e initiativa lui Urban. Dintr-o declaratie de interese nu afli decat unde poti lovi un ziarist ca sa il doara. Iar o eventuala declaratie de avere nu va face decat sa sporeasca numarul matusilor bogate...

Dar... exista multe alte "DAR-uri"... La astea cum raspundem?

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

O sa vin la tine sa citesc.