15 feb. 2010

Dorin Tudoran despre monopolul pus asupra condamnarii comunismului


Dorin Tudoran face aici o analiza exceptionala a ceea ce se intampla in prezent cu condamnarea comunismului. Cateva citate, dar va invit sa cititi intregul material:

"Instituțiile serioase nu se întemeiază de dragul competițiilor politice ori pentru gâdilarea unor egouri debordante. Se întemeiază pentru rațiuni de o cu totul altă natură și, finanțate fiind din banul public, trebuie să servească interesele statului de drept, nu interesele statului la coadă după onoruri și căpătuială."

"Ce a fost perceput de la bun început drept o concurență între președinte și premier a fost transformat de chibiți într-o competiție nepotrivită: Cine este mai anti-comunist: Traian Băsescu sau Călin Popescu-Tăriceanu?"

"De la falsa întrebare Cine este mai anticomunist: Traian Băsescu sau Călin Popescu-Tăriceanu? s-a ajuns la întrebarea și mai nepotrivită – Cine este mai priceput în investigarea crimelor dictaturii comuniste: Vladimir Tismăneanu sau Marius Oprea?"

"Dl Vladimir Tismăneanu a devenit, simultan, obiectul urii celor ce nu aveau nici un interes să vadă o condamnare a dictaturii comuniste și idolul altora, unii dintre ei deveniți, cam peste noapte, ostentativ de anticomuniști. Sub valul de ură ce s-a abătut asupra sa, dl Vladimir Tismăneanu a eșuat în administrarea lucidă a criticilor venite din bună-credință, asimilându-le campaniei venite din ură viscerală față de numele său."

"Scena unui Vladimir Tismăneanu propunându-l pe Vladimir Tismăneanu depășește cu mult atmosferea de fierbinte entuziasm în care cel puțin Stalin, Dej ori Ceaușescu erau propuși de alții."

"Documentul îl contrazice pe dl Cristian Preda dovedind că nici dl Marius Oprea, nici dl Stejărel Olaru nu a acceptat orbește condițiile acestui Anschluss stalinist"
"Când un europarlamentar (nota: Cristian Preda) ce vrea să se impună drept un spirit antidogmatic chiar și în propriul partid recurge la un asemenea argument, discuțiile nu mai sunt de principiu; sunt purtate în jurul unor străvezii interese personale."


"Este posibil ca dl Marius Oprea să fie, printre altele, o portavoce a liberalilor, dar, când dl Cristian Preda, o portavoce a PDL-ului, face o asemenea afirmație, mesajul este foarte clar: Plecați voi, că venim noi!"

"Nu îmi amintesc ca la numirea dlui Marius Oprea să se fi pomenit de rațiunile politice pentru care a devenit președintele IICCR. În schimb, astăzi ni se spune, limpede, că trebuie să plece din rațiuni politice. Nu mi se pare o mișcare foarte inteligentă. Cred că ar fi fost mult mai important să aflăm care sunt motivele profesionale din cauza cărora dl Marius Oprea trebuie destituit. Nu le-am auzit încă."

"Când un profesor la o universitate occidentală care își postează opiniile pe un blog aflat sub sloganul Memorie-Libertate-Moderație găsește de cuviință să exporte în România ideea că oricine poate fi schimbat oricând pe motive politice, instituțiile statului pe care, enunțiativ, toți le dorim de altă calitate decât sunt astăzi, nu pot arăta mai bine mâine decât arată azi."

"Evident, cum institutul condus de dl Marius Oprea se află în subordinea Guvernului și în coordonarea primului ministru, dl Emil Boc este îndrituit să ia hotărârile pe care le găsește de cuviință. Dar la fel de evident este că primul ministru ar trebui să fie sfătuit de bine și nu împins să satisfacă apetitul de monopol al anticomunismului de care poate fi măcinat un om sau un grup."

Si o concluzie: "Comunismul a fost o nenorocire prea mare pentru ca monopolul anticomunismului să nu fie o amenințare ce pune pe gânduri."

Intregul articol ma duce cu gandul si la Adrian Marino, la materialul pe care l-am scris despre Gabriel Liiceanu, cel care a monopolizat societatea civila. Ei bine, de data asta gruparea Tismaneanu, tot in numele PD-L/Traian Basescu isi doreste monopolizarea anticomunismului. Si o doreste nu de ieri, de azi, ci de la inceput. Inainte sa inchei mai fac o trimitere si spre textul lui Mihai Voicu.

Pana la urma, sa excluzi PNL si PNTCD din procesul comunismului e ca si cum ai exclude victimele dintr-un proces de crima. Ceea ce vor acesti oameni e un fel de proces de condamnare fara ca victimele si urmasii acestora sa fie prezente... Caci, la urma urmei, cine a murit in inchisorile comuniste de la Aiud, Sighet, Gherla? Cine a suportat reeducarea de la Pitesti, cine a fost deportat la Canal si in Baragan? Cine? Reprezentanii PD-L? Ai PD? Ai PD (FSN)? Ai FSN? Cine? Pe Doina Cornea sau pe surorile Coposu le reprezinta PD-L?

13 comentarii:

Dan Stoica spunea...

"... cine a murit in inchisorile comuniste de la Aiud, Sighet, Gherla? Cine a suportat reeducarea de la Pitesti, cine a fost deportat la Canal si in Baragan? Cine? Reprezentanii PD-L? Ai PD? Ai PD (FSN)? Ai FSN? Cine? Pe Doina Cornea sau pe surorile Coposu le reprezinta PD-L?"
Incerc eu cateva nume: Ludovic Orban (am inteles de ce vroia atat de insistent sa devina seful SRI doar dupa ce i-am aflat filiatia; si da, copii nu trebuie sa plateasca pacatele parintilor), Petre Roman (si nu, nu sunt antisemit), Tedi Melescanu, Norica, etc.
Si, in final, nu cred ca Gheorghe Bratianu (de exemplu) a indicat prin testament (Doamne iarta-ma) cine trebuie sa scrie despre suferintele lui. Cel mult Radu Sarbu poate sa spuna ca l-a consultat pe dl. Coposu privitor la actiunile lui politice neghioabe.
Si, la final, mai cred ca nu aceia care au suferit, intr-un fel sau altul (si bunicul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca) nu sunt deloc fericiti ca unii umbla cu "raul pasiv" de mana.
Si imi cer scuze daca am fost prea vehement!

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Hai, nu te face ca dai un raspuns in bascalie ca sa maschezi un lucru de care de fapt ti-e rusine. PD-L in frunte cu comunistul/securistul Basescu nu au nimic de-a face cu anticomunismul. Stiu ca stii asta.

Hendrix spunea...

In anul 2005 premierul Tariceanu a decis infiintarea IICCR, un demers logic in privinta luptei liberalilor impotriva celor care au schilodit tara asta timp de 5 decenii. Inca din 90, imediat dupa lovilutie, liberalii si taranistii s-au opus acerb comunistilor vopsiti in fesenisti, impotriva unei asazise ,,democratii originale'' iliesciene care nu urmarea decat sa perpetueze fostul regim comunist in straie noi. Si cum ,,la vremuri noi, TOT NOI!!!'' a fost lozinca iliesciana, era evident ca toti securistii si-au pastrat functiile in noua putere fesenista si au devenit prosperi oameni de afaceri. Securistii au devenit stalpii de rezistenta ai noului regim care doar mima democratia.
Liberalii si taranistii au dorit deschis pedepsirea comunistilor vinovati de crime impotriva poporului roman. Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara era esential in dezvoltarea libera a tarii: nici unmembru marcant comunist sa nu mai poata accede la putere timp de 10 ami. Fesenistii lui ilici s-au opus si era lesne de inteles de ce! Toata shleahta de securisti era in jurul lui ilici si invadasera partidele istorice in scopul distrugerii lor din interior.
Falia creata in 90 prin lovitura de stat iliesciana EXISTA SI ACUM. Diferenta este ca acum in fata liberalilor nu mai sta ilici ci fostul securist de la Anvers, care s-a transformat brusc din 2006 ca ,,anticomunist''. Adica lupul in blana de oaie urla cat il tin bojocii cat este el de anticomunist. Bleaaahh! Acest securist nenorocit isi inchipuie ca daca in ziua de 18 decembrie 2006 a rostit niste cuvinte in Parlament este anticomunist. NU! A fi anticomunist nu inseamna risipa de vorbe in care nici macar nu crezi, inseamna FAPTE! In cazul lui faptele sunt NULE atat inaintea acelei date si chiar dupa aceea.
Demagogia basesciana a scos la iveala un alt ,,anticomunist''. Nu unul de mucava, ci unul cu opera: tismaneanu. Fiul unui stalinist de frunte al anilor 50, a fugit din tara in 1983 si a scris multe carti de istorie a regimului comunist. Adevarata lui fata s-a vazut abia dupa ce a fost uns ca sef al comisiei prezidentiale basesciene si, mai ales, in ultimii 2 ani. Caracterul de 2 lei al acestui impostor s-a vazut atunci cand ii cerea marelui anticomunist IN FAPTE Paul Goma sa participe la comisie doar formal. Goma a refuzat pe buna dreptate. Si-a dat seama ca urma doar sa i se foloseasca numele. Asa a devenit perechea ba-secu/tismaneanu o simbioza perfecta a parodierii anticomunismului. Prin tot ceea ce fac ei isi bat joc de fapt de ideea de anticomunism. Asa cum ba-secu a distrus totul in calea sa, pe orice a pus mana, urmeaza ca acum sa-si bata joc si de tema anticomunismului.
L=am urmarit pe marele istoric anticomunist Marius Oprea zilele trecute la televizor, chiar in 2 emisiuni. Acest om a suferit de pe urma comunistilor inca de pe cand era student, la sfarsitul anilor 80. Opera lui anticomunista este extrem de vasta, a avut un curaj nebun sa lupte deschis impotriva securistilor. In ciuda faptului ca a fost amenintat cu moartea, fiind nevoit sa-si trimita familia in Germania( cel putin asta era situatia in urma cu cativa ani).
Nu stiu daca pana la urma tismaneanu va ajunge sau nu sef al IICR. Daca nu va ajunge se va spune ca toate uneltirile de acum n-au existat decat in mintile infierbantate ale unora, ca ba-secu niciodata n-ar fi avut de gand sa faca asa o marsavie, bla bla bla. Acest lucru se va intampla doar daca in al doisprezecelea ceas portocaliii isi vor da seama ca demiterea lui Oprea ar fi o imensa prostie care le-ar devoala clar intentiile. Caci securistii se vor afla in continuare in vizorul lui Oprea, indiferent daca va fi sau nu sef la IICR.
Am inteles din interviurile luate lui Oprea de ce nu a aparut cartea privitoare la trecutul securist al lui ba-secu: n-a vrut sa tulbure campania electorala! Acum, ca a trecut, va apare in sfarsit? Stiu ca a scris doar 500 de pagini, eu astept...Si nu cred ca sunt singurul!

agaX spunea...

lilick, nu sint de acord cu tine

ipoteza mea imposibil de demontat este ca singurii anticomunisti adevarati sint i.t. morar si coiu. cum amindoi tin cu basescu, e limpede ca basescu e singurul anticomunist veritabil ... pam-pam

william spunea...

excelent articolul lui tudoran, care demonstreaza intr-o maniera de netagaduit ce fel de metode folosesc tismaneanu si compania pentru a-i lua capul (gatul, matzele) lui marius oprea, si ca prietenul nostru cristi preda minte fara probleme, daca asta foloseste unei cauze 'superioare'
dupa acest material, malversatiunile rodicai palade in revista portocalie 22, si minciunele cu caracter manupulatoriu debite de preda la hotnews devin superflu(e)

cat despre mistificarile la care se preteaza tismaneanu insusi, cred ca se poate convinge toata lumea comparand textul (si probele) lui dorin tudoran cu ce spune tismaneanu aici:

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/02/12/despre-cercetarea-stiintifica-a-comunismului-un-efort-imperios-necesar-dincolo-de-polemici-sterile/

ce mai e de remarcat la textul lui tismaneanu?... Tismaneanu omite un nume, numele cuiva important care a sarit in apararea lui Marius Oprea- Herta Muler, posesoarea en titre a premiului Nobel pentru literatura!(asta ii incurca al dracului de tare)
astfel ca, tismaneanu ajunge sa spuna:
"Ma intreb sincer cati din semnatarii Apelului lansat de dl Caius Dobrescu si amicii sai", facand a leapfrog peste Herta Muler!!! (for the record, "caius dobrescu si amicii sai", cum spunea nepotul lui T34, s-au raliat demersului Hertei Muler de sustinere a lui M.O), ceea ca imi demonstreaza mie ca dl tismaneanu, este un asa mare expert in comunism, incat stapaneste la perfectie si cateva din metodele acestuia, par example -MINCIUNA PRIN OMISIUNE, curat anticomunist, coane volodea!

william spunea...

lilik, cu permisiunea ta, as vrea sa mai dau niste link-uri ce au legatura cu acest subiect, si anume:

*) formidabilul interviu cu Marius Oprea de aici:
http://www.catavencu.ro/marius_oprea_nu_mi_e_frica_nici_de_cacatii_de_comunisti_nici_de_cacatii_astia_de_la_putere-12535.html

**)cate ceva despre Institul pentru memoria exilului (aflat sub patronajul Regelui Mihai, un mare 'admirator' al lui Tismaneanu, caruia i-a cunoscut familia (pe propria piele -))):
http://wwwzoepetre.blogspot.com/
...sunt si doua poze cu cristi preda, pentru fani :)

***)minciuna si manipulare (again) in tribuna portocalie(care a ajuns) revista 22:
http://revista22.ro/a-fi-la-butoane-7585.html

corolar:cei interesati pot citi si comentariile, ca sa vedeti ce cititori a a ajuns sa aiba aceasta revista

sorin andreica spunea...

Cei ce au simtit in esenta,cu ochii inlacrimati,cu stapaniri de sine mai dau cate o fila din cartea vietii a tineretilor pierdute,si-s vad de batraneti cu o pilula sau doua iar din spinarea lor multi vor sa-si faca scari sa ajunga la ceruri.Memoriile lor sunt adevaratii piloni ai istoriei
care nu trebuie intinate de lupta politica de multe ori abjecta.
cu respect

Dan Patrascu spunea...

Tot referitor la comunism, as dori sa-ti semnalez aparitia unui film despre rezistenta anti-comunista din muntii Fagaras, mai precis despre miscarea condusa de Ioan Gavrila Ogoranu. Daca esti interesata poti gasi mai multe detalii despre film si un trailer oficial la mine pe blog.
http://danpatrascu.eu/?p=821

O seara buna

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Excelent ca ai facut acest remember. Mereu avem nevoie de asa ceva.

@Agax

Scuze de greseala. Nu mai fac, nu mai fac... Ei si numai ei, micii securei. :)))))

@William

Nu stiam chestia cu omisiunea. Fff importanta. Merci pt link-uri.

@Sorin Andreica

Bine ai venit. Ai dreptate.

Multumesc pentru recomandare, @Dan. :)

transildania spunea...

Excelenta observatia lui William privind minciunea prin omisiune a lui tismaneanu!! cum poate sa investigheze cineva crimele comunismului care dezinformeaza si minte prin omisiune??

Anonim spunea...

OPREA = IMPOSTOR PENAL
Iata mai intii un citat dintr-un interviu cu dl Oprea, luat de Istodor. Rep.: Pai, tu ce faci? Dezgropi mai mult decit mortii dintre 1950-1960. M.O.: Pai, tu stii ce ascunde pamintul? E ca la pescuit.

Limbaj vulgar ca asta in fata osemintelor n-am mai auzit.

Un Institut pentru Oprea, un Institut pentru pescuit mortii?

E gretos, chiar daca intentia ramine pozitiva, pe fond.

Cita logoree la dl Oprea si confrati, asta doar pentru o leafa.

REPUTATUL OM DE STIINTA a dat vreo 10 interviuri in ultimele zile. A mobilizat toata militia spirituala din blogosfera. Cita mega-campanie pentru o sinecura!

Cu Rolexul pe mina si poanta in buzunar, ridem si facem pe istetii, stil Catavencu... Halal?

Oameni buni, voi credeti ca Maniu s-ar fi vrut PESCUIT de Oprea si Olaru? Credeti ca dl Coposu ar fi tolerat transformarea unui Institut intr-o platforma pentru obsesiile personale ale unui om care declara in 2009 ca traieste in Germania pentru ca in Romania il urmareste... Securitatea (ascunsa atent prin virfurile PNL)?!

Dl Oprea, dumneata pari bintuit nu doar de flacara rosie, ci si de cea violet. Dar haide si mai spune-ne doua pe la Realitatea TV cu Tanase & Dinescu si mai pescuiti niste accese de paranoia.

Ai fost persecutat cu vreo 150 de milioane pe luna, salariu de Director si consilier sub Tariceanu.

Ai condus un institut cu 2 milioane de euro buget anual. Un asemenea director cu magnet la bani e deja invidia Academiei Romane si a mii de cercetatori. Deci haide usurel si varsa o lacrima pe la TVR-Sassu.

Spune-ne ca suferi, din nou, sub dictatura Basescu. Spune-ne ca te-ai nascut sa salvezi onoarea Romaniei postdecembriste.

A propos de onoare si cinste, Patriciu v-a refuzat?

Nu da nimic?

Nu se pune de-o mica cheta, domnule Vosganian?

Nici SOV nu-si mai angajeaza consilieri?

Domnule Dorin Tudoran, la Felix-Voiculescu nu se mai gasesc niste burse, vreun grant de supravietuire in nemiloasa tranzitie?

N-o fi cumva coada lui Tismaneanu bagata in toate nefericirile acestor doamne si domni? Ma intreb uneori daca ar scrie oare Carmen Musat mai inteligent, daca existenta lui Patapievici la ICR n-ar fi garantata? Nu vor merge oare diamantin lustruite sinapsele lui Stejarel Olaru daca il vom murdari pe Basescu cu o biografie? Nu vor scrie oare opere nemuritoare niste somitati ca Adrian Lacatus, Ciprian Sulea, Arcadie Bodale etc.? Ca cetatean informat, domnule Boc, te rog INSISTENT, confirma-l pe aceste Eminescu al exhumarilor, pe acest Soljenitin al anticomunismului de Dimbovita, pe acest indispensabil si mai ales reputat OM DE STIINTA, AUTOR SI INTELECTUAL PUBLIC.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Hait! Asta (anonimul) e chiar dus. Dan e un dulce in comparatie, trebuie sa recunosti. :))))

Hendrix spunea...

@Lilick Ai dreptate, @dan stoica are simtul ridicolului in comparatie cu acest securist. Dupa modul in care ii uraste pe liberali, dupa stilul in care injura, dupa balivernele indrugate cu mult tupeu recunosc stilul inconfundabil practicat candva la odioasa foaie securista romaniamare! Doar wc tudor, alias Alcibiade, ar fi in stare sa scrie mai ,,spumos'', n'asa?
Totusi, revin si intreb: de ce permiti afisarea unor astfel de comentarii? Ai ceva de castigat permitand aparitia unor astfel de porcarii? Aici n-ar mai fi o problema de cenzura, ci de igiena a blogului!