27 feb. 2010

E oficial: Marius Oprea si Dinu Zamfirescu out!

Tocmai ma pregateam sa fac cadou niste martisoare violet, prin urmare aveam o stare de spirit buna, cand am primit via Dorin Tudoran si Loda urmatoarea stire:

Monitorul Oficial nr.133 de sambata, 27 februarie 2010 :
-eliberarea lui Marius Oprea din functia de presedinte exceutiv al IICCR;
-eliberarea lui Dinu Zamfirescu din functia de presedinte al INMER ;
-numirea lui Ioan Stanomir in functia de presedinte executiv al IICCR+INMER;
-numirea lui Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Consiliului stiintific al IICCR+MER;


Cititi AICI. Ce pot sa mai spun decat ca mi s-a ridicat tensiunea cand am citit. Desi totul era previzibil...
...................................
Update: Radu Portocala: "In ciuda faptului ca si Dinu Zamfirescu si Marius Oprea imi sint buni si vechi prieteni, cred ca pot spune, cu toata obiectivitatea, ca aceasta indelung pritocita decizie este, in acelasi timp, o porcarie (nu gasesc alt cuvint, imi pare rau) si o imbecilitate.
INMER a fost infiintat de Adrian Nastase, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Dinu Zamfirescu, vechi liberal, exilat ani de zile in Franta, excelent cunoscator al istoriri exilului si opozant declarat al regimului PDSR. Ce-a reusit el sa faca, in ciuda mijloacelor modeste de care a dispus, este remarcabil.
IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Marius Oprea, cel mai tenace istoric al Securitatii din Romania. Si el, in ciuda opacitatii arhivelor, a reusit sa faca mult mai mult decit s-au asteptat unii si altii.
Contopirea celor doua institute - act absurd, la care a contribuit, fie si numai prin pasivitate, tinarul Paleologu - a fost preludiul masurii anuntate azi. Multi dintre vechii exilati au gindit, cum era si firesc: "Nastase a considerat ca istoria noastra e demna de a fi cercetata in cadrul unui institut de sine statator. Boc crede ca nu."
Putem sa ne asteptam acum la schimbari in structura celor doua entitati, la inlocuirea unor cercetatori capabili cu diverse "emanatii" pedeliste.
Sintem in fata unei decizii grave, care nu va intirzia sa aiba consecinte la fel de grave.
Inca de la infiintarea INMER, Dinu Zamfirescu mi-a cerut sa fac parte din consiliul de garantie morala al institutului. Am acceptat, in primul rind, din incredere fata de el - ceea ce, evident, mi-a atras o serie de insulte, din partea celor care considerau ca eram cu totii "vinduti lui Nastase". Nu eram, fireste, dar intre Nastase care a infiintat INMER si Boc care il distruge, imi pare rau, alegerea mi se pare simpla. Imi voi da, bineinteles, demisia din acest consiliu, chiar daca gestul meu va fi doar simbolic si nu va impresiona pe nimeni."


Eu sper ca gestul domnului Portocala, desi intr-un fel ne intristeaza, va fi urmat de toti cei care gireaza moral IICCR+INMER. Mai putin Tismaneanu sau William TOTOK, care il gireaza, probabil, prin imoralitate.

Later edit:
Boc a gasit justificare pentru demiterea celor doi! FMI e de vina!
















Foto: Rogozanu.

L.E.: Interviu cu Marius Oprea: "Mi-e ruşine că am făcut parte din Comisia Prezidenţială pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reuşit să schimbe nimic."
"O să cer o audiere publică în grupul PPE. Ştiţi, sunt şomer. Eu de astăzi sunt şomer? De ce? Pentru că i-am vânat pe securişti."
"Eu nu înţeleg ce se doreşte, să se facă încă două rapoarte Tismăneanu? Câte mai publicăm? Oamenii îşi cer morţii, iar Guvernul interzice căutarea lor."

25 de comentarii:

Horaţiu spunea...

Suna a puci. Executat scurt si eficient. Fara victime de partea agresorilor. Sunt curios ce urmeaza.

Wilkins Micawber spunea...

Monitorul Oficial apare si sambata? Adavarul e ca habar n-am, dar daca da, merita, la asemenea evenimente marete, o editie speciala.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.juridice.ro/101319/Monitorul-Oficial-133-2010.html

Lilick Auftakt spunea...

@Horatiu, Micawber

In afara de decizia in sine, MANIERA in care au facut-o e revoltatoare.

eliad spunea...

Revoltator! Si cine vine in loc... acel Stanomir... Un constitutionalist care nu stie sa citeasca Constitutia!

Si au facut-o pe sestache, sambata, ca sa nu se bage de seama.
Vad ca televiziunile nici n-au aflat inca!

Exact ca niste hoti de buzunare, se bazeaza pe viteza, nebagare de seama si pandesc momentul cel mai favorabil...

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Exact ca niste hoti de buzunare!

dion spunea...

@Micawber & all. Stirile oficiale, comunicatele de presa, etc. apar totdeauna in weekend. Este o lege a presei si a comunicarii (manipulatoare ori nu). Deci, secretul lui Polichinelle este de acum oficial! Felicitari invingatorilor din start! Chestia, cum o vad eu, este mai mult o infrangere decat o victorie, caci nu face decat sa reafirme (pentru a cata oara oare?!) esenta imuabila a "democratiei originale" (dixit stiti voi cine). Comunism original am avut, hai sa luam si o portie sanatoasa de democratie originala! nu de alta, dar ca sa ne saturam pana la greata.

Lilick Auftakt spunea...

@Dion

Pai poate asta e si scopul: sa fim ingretosati de aceasta asa-zisa democratie, in care Monitorul Oficial lucreaza brusc si sambata, din interes patriotic.

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Mda... Acum pot să iasă orânjiţii pe străzi să-şi exprime recunoştinţa pentru miniatura zeului suprem pentru victoria împotriva anticomunismului.

Lilick Auftakt spunea...

@Paul-Sorin Tita

Cu siguranta lupta impotriva anti-comunismului a invins. Pentru ca am fost prea slabi atunci cand unul care si-a facut teza de doctorat in socialism stiintific a pus mana pe tema asta. Dar se inseala daca crede ca totul se termina aici.

william spunea...

asa actioneaza portocalii, ca niste bolsevici, pe ascuns...

ce ma intereseaza pe mine...
ce-i de facut in continuare?

Radu Portocala spunea...

In ciuda faptului ca si Dinu Zamfirescu si Marius Oprea imi sint buni si vechi prieteni, cred ca pot spune, cu toata obiectivitatea ca aceasta indelung pritocita decizie este, in acelasi timp, o porcarie (nu gasesc alt cuvint, imi pare rau) si o imbecilitate.
INMER a fost infiintat de Adrian Nastase, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Dinu Zamfirescu, vechi liberal, exilat ani de zile in Franta si excelent cunoscator al istoriri exilului si opozant declarat al regimului PDSR. Ce-a reusit sa faca, in ciuda mijloacelor modeste de care a dispus, este remarcabil
IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Marius Oprea, cel mai tenace istoric al Securitatii din Romania. Si el, in ciuda opacitatii arhivelor, a reusit sa faca mult mai mult decit s-au asteptat unii si altii.
Contopirea celor doua institute - act absurd, la care a contribuit, fie si numai prin pasivitate, tinarul Paleologu - a fost preludiul masurii anuntate azi. Multi dintre vechii exilati au gindit, cum era si firesc: "Nastase considera ca istoria noastra e demna de a fi cercetata de un institut, Boc crede ca nu."
Putem sa ne asteptam acum la schimbari in structura celor doua entitati, la eliminarea unor cercetatori capabili cu diverse "emanatii" pedeliste.
Sintem in fata unei decizii grave, care nu va intirzia sa aiba consecinte la fel de grave.
Inca de la infiintarea INMER, Dinu Zamfirescu mi-a cerut sa fac parte din comitetul de garantie morala a institutului. Am acceptat, in primul rind, din incredere fata de el - ceea ce, evident, mi-a atras o serie de insulte, din partea celor care considerau ca eram cu totii "vinduti lui Nastase". Nu eram, fireste, dar intre Nastase care a infiintat INMER si Boc care il distruge, imi pare rau, alegerea mi se pare simpla.Imi voi da, bine inteles, demisia din acest comitet, chiar daca gestul meu va fi doar simbolic si nu va impresiona pe nimeni.

Lilick Auftakt spunea...

@William

Nu stiu daca vom putea sa schimbam ceva. Dar e clar ca trebuie sa reactionam cu toate armele pe care le avem.

@Radu Portocala

Intr-un fel vestea pe care ne-o dati ma intristeaza mult, pe de alta parte e o reactie cat se poate de normala si onorabila. Locul dumneavostra nu e langa un om ca Tismaneanu, cum nu a fost nici langa Patapievici. (O sa pun si un update la textul initial)

Stevie the LightningRod spunea...

da, ce pot sa spun? democratia nu poate coexista cu monopolul politic.

e revoltator si infricosator, dar din pacate corespunde intru totul paragidmei in care ne-am reinscris de buna voie si nesiliti de nimeni la finele anului 2009.

ma enerveaza ca multi dintre cei care l-au revotat pe Basescu imi spun acum, cand ii confrunt cu aceste lucruri, ca "nu ii mai intereseaza" sau ca "isi baga picioarele". asta chiar ca ma enerveaza! trebuie macar sa isi asume alegerea facuta, asa cum noi, din considerente care tin de democratie, nu contestam alegerea majoritatii.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Indignarea mea fata de ceea ce se intampla in ultimul timp e atat de mare, incat reusesc tot mai greu sa-i dau o forma cat de cat articulata. Voi incerca, totusi.

Da, pana si incalecarea, completa, a anti-comunismului de catre PD-L trebuia sa fie atat de lipsita de echivoc, atat de volitionala si plina de aplomb, incat micutul Boc nu a mai putut sa astepte pana luni dimineata pentru a (isi??) oficializa vointa lui Traian Basescu si a camarilei sale - de-a institui si aici monopolul partidului-stat.

Intre partidul-stat portocaliu, condus de T.B., si cel albastru, reprezentat de PSD-ul lui Adrian Nastase si etichetat ca atare prin 2004, diferentele apar azi ca fiind multe si semnificative, una - importanta, in favoarea lui Adrian Nastase! - fiind mentionata chiar aici, de dl. Radu Portocala.

Ceea ce mi se pare insa cel mai grav e ca, daca pana in 2004, aveam iluzia existentei unei societati civile in stare sa sanctioneze politizarea excesiva a functiilor publice, nepotismul si cumetriile politico-economice, dar si tergiversarea analizarii si sanctionarii comunismului criminal, azi vedem cum constiintele critice de atunci nu precupetesc niciun efort - ah, "savoarea" limbii de lemn, atat de adecvata iar acestei epoci! - asadar, nu precupetesc niciun efort pentru a ne convinge ca Traian Basescu este maximumul politic la care am fi putut aspira dupa '89. El este, chipurile, anticoruptia intrupata, el este chiar eroul anti-sistem, intruchiparea reformatorului clasei politice si al statului, cu institutiilor lui cu tot, si - nu-i asa? - el e chiar anticomunistul roman, oficial si suprem.

Dar, in timpul asta, ce ni se intampla, de fapt? Ne-o spune Alina Mungiu Pippidi in editorialul ei de joi, 25 februarie, citand ultimul raport al competitivitatii globale al World Economic Forum 2009: "Daca la unele capitole, cum ar fi proprietatea sau eficacitatea cadrului legal, Romania a avansat putin, la favorizarea de catre Guvern a unor interese private situatia e de nivelul Africii Subsahariene.
Astfel, din 134 de tari din sondaj, suntem pe locul 102 la capitolul fuga de talente (intre Burkina Fasso si Benin), pe locul 113 la favoritism guvernamental (Euroconstruct etc.), pe acelasi loc cu Senegalul, pe locul 111 la risipa a fondurilor guvernamentale din cauza coruptiei, intre Camerun si Nicaragua, si pe locul 124 la transparenta actului de guvernare, intre Surinam si Republica Kirghiza."

http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a178495-reforma-statului-agenda-reala.html

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc mult, @Pro Doc. Nu stiam articolul. Ma intreb insa: AMP cand are de gand (daca are) sa-si faca Mea culpa pentru ca l-a girat pe Basescu?
Cred ca e prima care ar putea si trebuie sa faca acest gest. Nu de alta dar este printre cei care l-au creat, si mi se pare prea putin, acum, doar sa il critice.

Stevie the LightningRod spunea...

@ Pro Doc

explicatia este de obicei simpla si dezarmanta: fenomenele constatate in raportul prezentat si de AMP nu sunt rezultatul basescianismului aplicat, care nici macar nu a fost inca aplicat pe deplin, ci al crizei globale, al constrangerilor acordului cu Fondul (acord pe care guvernul s-a vazut fortat sa-l incheie dupa guvernarea liberala), al piedicilor puse de parlament, de banci, de Comisia Europeana etc. Astfel, nu exista relatia naturala cauza-efect. basescianismul se pare ca ramane o utopie, pt ca 1)nu s-a putut pune in aplicare ca lumea in 5 ani, si 2)nu are aparent nici un efect. sau, altfel spus, nici unul dintre efectele pe care le constatam nu au cauza in basescianism! imbatabil argument, nu-i asa?

intrebarea fireasca ar fi la ce bun sa mai investesti atata energie umana si timp intr-o himera? probabil ca domnii Boc si Cotoi ne pot lamuri acest aspect.

logica noastra este complet straina de logica lor. Arta De A Avea Intotdeauna Dreptate este intr-adevar un lucru extraordinar!

GS spunea...

Cred ca ar trebui sa incepem imediat demersul pentru a crea o fundatie al carei presedinte sa fie Marius Oprea, cu acelasi obiect de activitate. Sunt sigur ca se vor aduna fonduri care sa-i dea posibilitatea sa fie cea mai auzita voce si poate chiar sa castige dreptul si autoritatea de a-si continua munca. Pentru inceput, atat cat se va putea.

Lilick Auftakt spunea...

@George

Scriam ceva si ma referam si la asta. Gand la gand! :)

Dan Patrascu spunea...

Am citit si eu cu stupoare stirea, prin urmare nu m-am putut abtine sa nu scriu si eu despre ea, mai cu seama despre Vladimir Tismaneanu si monopolul pe studierea comunismului.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Patrascu

Citesc in curand la tine..

transildania spunea...

mda, e atat de revoltator incat nici nu mai stiu ce sa zic si de unde sa incep.
Politizare totala , musamalizare totala, adio lustratie, adio cnsas... criminalii comunismului pot trai mai departe in liniste.

Si felul in care a fost motivata aceasta comasare intre IICCR si IMER, absolut penibila...
"pentru sustinerea mediului de afaceri, pentru respectarea acordorilor cu UE si cu FMI"... ce motivatie perfida si minicnoasa.

Ce buget aveau aceste doua
institutii, impreuna? Cu siguranta unul foarte mic, si pe bani putini faceau treaba buna. Si ce buget va avea noul institut? Cat e diferenta?
Bine ca sunt bani, 100 de milioane de euro, pentru un "imprumut" nerambursabil" pentru Rep Moldova.(adica cadou - expresia "imprumut nerambursabil" insulta logica). Pun pariu ca acest cadou este de 10 ori mai mare decat intreg bugetul ICCR pe 4 ani. Ca sa nu mai vorbim de bugetele altor ministere sau directii...

GS spunea...

Imi amintesc cand eram in Parlament si lucram cu cei de la SIE. Intr-una dintre vizitele la arhiva SRI, un ofiter de acolo mi-a spus un lucru care mi-a ramas in minte. Un dosar poate fi matrasit (cum au facut cu dosarul lui Basescu)dar urmele nu pot fi sterse. "Ecourile" unui dosar raman agatate in zeci, poate sute de alte dosare pe care nu le poate gasi nimeni decat luand dosar cu dosar la rasfoit. Eu cred ca Marius Oprea - poate nici nu si-a dat seama - s-a apropiat de ceva foarte periculos pentru Basescu care inseamna mult mai mult decat trecutul lui comunist. Intelegi?

Liviu spunea...

Cititi neaparat scrisoarea lui Dorin Tudoran catre Marius Oprea:

http://dorin2tudoran.wordpress.com/2010/02/27/din-monitorul-meu-oficial-2/#comment-1043

Paul Gabor spunea...

Si cand ma gandesc ca toate astea se intampla si din cauza lasitatii celor care au fost de-a lungul anilor la guvernare. Indiferent de culoare politica. Un animal ca Basescu trebuia starpit de mult. Acum, sub privirile si in neputinta tuturor, isi face de cap. Si ne rugam, in sinea noastra, sa-l termine ficatul mai repede. Noi suntem impotenti. Ce ma distreaza e faptul ca daca i se va intampla ceva, vom redescoperi bratul divin care nu iarta. Alta imbecilitate!