24 feb. 2010

Fetisizarea lui Basescu. Basescianismul (PS: Protestul Luciei Hossu-Longin)


“Cei mai mulţi dintre noi am venit în partid atraşi de proiectul Traian Băsescu. Am venit aici pentru că PDL este instrumentul politic şi organizaţional prin care băsescianismul se exprimă. Surpriza unora ca mine nu a fost că PDL nu este de dreapta, ci că PDL nu este suficient de băsescian. Cred că, în termenii acţiunii noastre politice, ceva mai mult băsescianism s-ar cere”, Sever Voinescu.

Ne-am lamurit. Partidul nu e de dreapta, dar asta nu ar fi nimic. Nu e de-ajuns de basescian. Probabil in sensul asta vorbise deunazi Sever Voinescu referindu-se si la (a)giornarea partidului. Baietii isi tot cauta doctrina, ideologie, si se pare ca au gasit-o in acest basescianism.

Se stie ce e cu acest PD. Ca n-a avut niciodata loc pe esichierul politic. N-o mai iau de la capat. Cinci scaune si sase funduri. Al saselea, care n-avea loc, era tot timpul pedist. Vad ca au renuntat. Si-au dat seama ca nu pot sa inghita liberalismul, asta fiind ultima lor tinta, dupa muuulte, multe altele... Asa ca isi cauta altceva. Si cum n-au ce sa gaseasca... s-au gandit sa-si fabrice o doctrina proprie.

Bun! Dar orice lucru se trage de undeva. Orice curent politic se revendica de undeva. Pedelistii de unde se revendica? Asta ar fi prima intrebare. Si a doua: Ce contine basescianismul? Care ii sunt ideile? Care ii sunt conceptele? Da, stim, toti sunt copiii lui Traian... Lui Traian Basescu, cum zicea Udrea. Dar Traian Basescu e un mare ganditor? E un fel de Marx, de Confucius?

In momentul de fata putem asista la lansarea pe piata a unui lucru deosebit de periculos. Un concept, o idee, ceva care se vrea chiar... doctrina! Hai sa facem niste comparatii. Ca tot seamana ca nume, sa luam de exemplu baasismul. Ce era? O miscare aparuta in Orientul Mijlociu prin anii 50-60. Un mix intre marxismul laic si nationalismul arab. Deci se revendica clar de undeva. Nasser al Egiptului era baasist. Si sirianul Hafez al-Assad. Si chiar Saddam Hussein.

Toti erau sustinuti de miscarea baasa din tarile lor si toti aveau un partid baas in spate. Evident ca miscarea s-a dus naibii, caci au inceput sa se certe intre ei. Care e mai tare, care e intruparea si urmasul lui Mohamed. Dar macar aveau ceva in spate. Aveau o ideologie, aveau niste idei...

In cazul doctrinei basesciene ce avem? Caci Basescu e recunoscut ca un mare zero in ideologie, in schimbul de idei... Iar ca strateg pe termen lung e o nulitate... El elaboreaza numai tactici de moment. Atat. Nu exista la omul asta nicio viziune strategica. S-a sucit de zeci de ori. De aceea e atat de incoerent, caci n-are nici o strategie in spate. Si atunci pe ce sa fondezi un curent, o gandire politica? Pe razgandelile lui? Pe mersul in deriva ba catre stanga ba catre dreapta? Pe declaratiile conform carora uninominalul era o prostie cand partidul era la 7% si o gaselnita dupa ce a crescut?

Sa luam un alt exemplu : Ceausescu. Scria zeci de volume. Nu el, ci apropiatii sai, desigur. Avea o suita de carti cu "Romania pe drumul edificarii socialismului". Apoi directii in fiecare domeniu, urmate de volume pe masura. Noua reforma agrara in Romania. Strategia dezvoltarii echilibrate a tuturor zonelor tarii. Avea pana si o doctrina militara, "Doctrina Ceausescu". De unde veneau toate astea? De unde se revendica el? Ca teorie se revendica, fireste, din marxism. Ca practica si aplicare din leninism. Apoi el spunea ca... aplica novator conceptiile comunismului la realitatile existente in fiecare tara, si la cerintele lumii contemporane.

Ceausescu pleca de la Marx, trecea prin Lenin si avea pretentia ca el este liderul novator, ganditorul care aplica principiile marxiste si tacticile leniniste universal valabile la realitatile Romaniei. Fireste, era o mare facatura, dar macar avea pretentia ca se trage de undeva, ca se duce catre ceva, ca gandeste ceva, ca aplica ceva. Incerca sa dea substanta si sa umple cu vorbe un concept.

Un alt exemplu: liberalii. Se revendica de la Bratieni, de la gandirea liberala si conceptiile liberale, de la trecutul istoric si mai ales de la conceptul: "Prin noi insine!" Au ceva clar. Stiu de unde vin si stiu si unde se duc. Pornesc de la Bratieni si ajung la Milton Friedmann. Sustin ideea neamestecului statului in economie. Au conceptul cu rolul regulator al pietei. Si multe altele.

Si PSD-ul actual se revendica de undeva... Nu se mai revendica de la marxism, eludeaza perioada comunista, si se revendica de la stanga moderna europeana. De la Internationala Socialista.

Acest Voinescu n-a vorbit de capul lui si, mai mult decat atat, n-a vorbit in afara conceptului pe care ei incearca acum sa-l creeze. Declaratiile Elenei Udrea, ale lui Lazaroiu, vanzoleala lui Preda imi confirma asta. Intr-un fel il fetisizeaza pe Basescu. El e o fantosa, acolo sus, si de la el isi trag sucul, isi trag gandirea. Asta vor sa induca.

Asa era fetisizat si Ceausescu. Totul era condimentat cu citate din el. Toate se desfasurau in lumina "pretioaselor sale indicatii". Fetisizandu-l pe Basescu, pedelistii isi asigura viitorul. Perioada cand acesta nu va mai putea candida sau cand nu va mai exista. Au nevoie sa se raporteze la ceva si nu au gasit ceva mai bun decat pe insusi Basescu. Nici nu trebuie sa stim, practic, care e continutul conceptului. E de-ajuns ca el exista acolo, undeva...

Pe vremea comunismului existau persoane care tineau la loc de cinste, in biblioteca, volume ale lui Marx. Sigur, majoritatea nu le deschideau niciodata. Dar se uitau la ele si se linisteau... In cartoaiele alea atat de groase trebuia sa se afle ADEVARUL, nu? Sigur, vedeau in realitatea de zi cu zi ca lucrurile merg prost. Dar volumele alea le confereau siguranta. Fireste, persoanele la care ma refer nu treceau ca pretentie de gandire de nivelul unui secretar de partid, la o intreprindere mica, intr-un orasel de provincie. Pentru ei era suficient sa existe acolo, in biblioteca, un concept, un drum pe care sa mearga, o ideologie... Iar acea ideologie nu putea gresi. Chiar daca in mod concret nu o cunosteau.

Asa va fi si cu basescianismul. Asta incearca azi sa faca promotorii lui. Si e un mare, un imens pericol pentru democratie. Desi acum, inca, pare totul ridicol. Nu?
------------------------------
PS: Cititi, va rog, pe "No Basescu Day" (blogroll), Protestul Luciei Hossu Longin, din care am selectat un fragment: "(...)de curând am descoperit într-un dosar al CNSAS cu titlul „Patrimoniu” (pe care îl voi publica), cum familia Tismăneanu şi-a mobilat casa cu mobilier şi valori de artă confiscate de la foştii deţinuţi politici, de la evreii şi germanii vânduţi de regimul comunist. Cu averea lor furată au fost pricopsiţi securiştii, demnitarii comunişti şi uneltele lor. Este ceva dureros, inacceptabil, în lista celor „împroprietăriţi”, care apar în documentul „Patrimoniu”, şi în odraslele lor care azi condamnă comunismul. Este o situaţie care duce la incompatibilitate morală, chiar dacă se spune că fiii nu trebuie să fie responsabili pentru faptele părinţilor lor."

28 de comentarii:

Marius Ola spunea...

Nu mi se pare deloc ridicol faptul că nu mai e democraţie. Ea s-a pierdut odată cu căderea guvernului Boc anul trecut. Cred că a fost o mare greşeală. Atunci a câştigat democraţia trei luni, dar... Ne îndreptăm cu paşi repezi către o dictatură, iar criza chiar ajută în astfel de situaţii, din păcate...(verbul a ajuta fiind folosit în sens peiorativ în cazul de faţă)

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Noua nu ni se pare. Dar multi vor rade... Si in cazul asta nu e rau nici sa se faca putina bascalie. As vrea sa vad pana unde merge lipsa de jena a unora care isi spun intelectuali.

Liviu spunea...

Banuiesc ca asemanarea fonetica dintre baasism si basescism e o pura intamplare :)

Oricum, marile spirite congenere se intalnesc.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

:D De ce sa nu ne folosim de aceasta asemanare fonetica? Banuiesc ca si ei i-ar fi spus simplu, basism, dar s-au ferit sa nu se faca imediat aceasta paralela. Ca de obicei... wrong! :))

Deceneu spunea...

Vezi daca ai facut prea multa scoala si ai iesit "filozof", cauti doctrina "băsescianistă" ?

"Băsescianismul" este o doctrină simpla, formata din cei trei "P", Putere, Populism, Pupincurism cu miros de manelism.

Liviu spunea...

@ Lilick

Orisicat, vorba unul clasic, suna ca dracu', indiferent ce asociatii s-ar face (si nu-s putine).

S. Voinescu a demonstrat, daca mai era nevoie, ca nu e suficient sa fii tanar in politica pentru a fi respectabil (ca sa zic numai atat).

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu,

"Putere, Populism, Pupincurism cu miros de manelism" - perfect! Dar unii si-au facut din asta icoana.

Ei, @Liviu

Tu esti prea decent, ca de obicei. Pentru mine Sever Voinescu nu mai reprezinta decat o maimuta politica pe care am pus-o in cusca alaturi de "Canibal" Avramescu, TRU, Toader "Pleasca" si altii pe care ii studiez. Candva, cineva va spune: iata cine sunt cei care au promovat "basescianismul". Dar pana atunci vom mai trece prin multe si nimic bun.

Emil spunea...

Nu mi se pare corect ca Elena Udrea sa fie mentionata in acest scandal.

Lilick Auftakt spunea...

@Emil,

Care scandal?

Dan spunea...

Excelent ca s-a dat de gol si l-ai dat de gol pe Voinescu. E o ultima confirmare daca mai era nevoie ca nu au nici un crez. Mai rau, vor sa teleporteze Romania pe alt continent si in alta epoca. Cam unde era America Latina in anii 1940, si cu partide care purtau chiar in denumire numele lui "el lidero maximo"

Lilick Auftakt spunea...

@Dan

Hihi! Stai ca s-au speriat si Cristian Preda a scris pe blog ca Sever s-a exprimat nefericit, ca a facut o gafa, ca si Paleologu cu... "pleasca". Cuvantul basescianism a fost ales nefericit. In rest, are dreptate. Nu-l contrazice. Si el i considera pe Basescu un Everest politic de gandire. Hahaha! Mor de ras, nu alta.

P.S. Poate o cearta si pe Turcanca. A indus ideea ca simbolul partidului ar putea fi foarfeca. Vaaaai, ce prosti sunt... :))))))

Anonim spunea...

Hai ca asta e prea tare: PNLul de azi are cam atat de multe in comun cu Bratienii, cum are vrabia cu punguinul.

Hendrix spunea...

Severica, cunoscut drept cotoi pe numele real din buletin, arata inca o data, daca mai era nevoie, trista realitate din randul pedeleprelor! Doctrina lor? Basescianism!!! Ce-o fi asta? Simplu, noul TATUC al boborului. Lui trebuie sa i se inchine toti adeptii, fara sa cracneasca. FARA SA GANDEASCA! Ei trebuie doar sa execute ORDINELE primite de la carmaci. La timp si intocmai, exact ca in armata.
Eu cred ca avem de-a face cu o SECTA politica. Doar intr-o secta se intampla asa ceva. Divinizarea unui guru monstruos poate duce la crime in masa sau suicid in masa. In politica o asemenea SECTA POLITICA nu poate duce decat la eliminarea democratiei si la triumful unei dictaturi. Caci, fara doar si poate, orice SECTA politica care triumfa se numeste DICTATURA. Va reusi oare ba-secu sa-si finalizeze dictatura?
Basescianismul nu tine de foame! Daca pe 6 decembrie 5,2 milioane de oameni au refuzat sa-l voteze pe ba-secu este un semn extrem de prost pentru ba-secu si slugoii lui. Dezastrul economic in care taraste tara, prin marioneta numita boc, nu cred ca va aduce noi adepti. Inclin sa cred ca daca o motiune de cenzura nu va opri actuala catastrofa politico-economica, oameniii vor iesi in strada si vor darama guvernul. Acum pedeleprele nu mai au pe cine arunca VINA. Sau de vina vor fi ungurii? Sau ,,independentii'' lui oprea?

Lilick Auftakt spunea...

@Alicuza

Nu incerca sa intelegi mai mult decat poti. Eu am explicat clar de unde se revendica liberalii, ce sustin si incotro merg. Daca tu poti sa imi explici de unde se revendica PD-L ce sustine si incotro se duce, ok. Daca nu, nu.

@Hendrix

Da, si eu incep sa cred din ce in ce mai mult ceea ce spui, iar aceste gesturi ale lor tradeaza disperarea. Nu se regasesc nu stiu incotro s-o ia. E o criza profunda la ei.

Hendrix spunea...

@Lilick La inceputul anilor 90 a mai existat un asemenea fenomen: iliescianism. Atunci boborul i se inchina lui ilici, emanatul lovilutiei. Chiar si dupa salbatica mineriada din 13-15 iunie 90 prin care a urmarit(si reusit!) sa terorizeze orice urma de opozitie in tara, ilici era divinizat de fesenisti. Timp de 6 ani ,,soarele rasare/ iliescu apare'' era un refren greu de uitat. Doar dezastrul economic creat in cei 6 ani l-au doborat!
Stii care este diferenta intre ilici si ba-secu? Ilici wera si este si acum un om de stanga, iubit de multi nostalgici ai comunismului, pe cand ba-secu este un fost securist fara doctrina politica, de stanga sau dreapta. Daca ilici a putut pastra un partid de stanga si sa creada in el, ba-secu nu poate pastra partidul de cat prin simpla lui ,,carisma''.
Atat ilici cat si ba-secu s-au bazat pe bobor, pe demagogie, pe nostalgicii comunismului. Ticalosia lui ba-secu intrece insa orice inchipuire abia dupa ce si-a confectionat o imagine de ,,anticomunist'', de ,,om de dreapta''. IMPOSTURA lui in randul dreptei a generat situatia de acum, multi naivi fiind pacaliti de el.
Multi adepti ai sai din Ardeal, bastion antifesenist in anii 90, au trecuyt de partea lui, asta ca sa dau un raspuns la tema trecuta aici. Ei inca nu inteleg ca adevaratii adversari ai fesenistilor au fost liberalii si taranistii, in niciun caz pedeleprele! Confuzia dreptei va mai continua pana ardelenii vor intelege ca ba-secu n-are nicio legatura cu dreapta, cu ,,anticomunismul'' de mucava, cu democratia in general.

Dan Patrascu spunea...

In categoria "in cautarea ideologiei pierdute" se incadreaza si un interviu cu Valeriu Stoica aparut acum vreo 2 saptamani pe Madame Blogary. Este evient, PDL-ul este in criza si nu doar intr-o criza de imagine. PDL-ul traieste o criza de identitate si o va trai in continuare pana ce va cadea in mediocritate.

Shadow spunea...

@Lilick
Trebuie sa intelegi ceva. Sa intelegi ca "intelectualii prezidentiali" au nevoie ca de aer de o "viziune" care sa le motiveze apartenenta. Ei nu pot accepta realitatea si construiesc din "neant" acest "suport". Fara "viziunea" lui basescu ei nu ar mai avea de spus decat ca sunt unde sunt doar din aceleasi considerente ca "ramele din politica". Gen "vanghelie" and comp. Adica pt "interesul lor personal". Acum intelegi de ce se bat ei sa "ideologizeze" neantul basescian? Sa-l eticheteze si sa-l "indrepte" spre noua "moda" asa zisa "dreapta"?

Demersul lor nu este decat simpla manipulare si ascundere a mizeriei sub pres. Denota doar "micimea omeneasca" pe care si aceste "capuse" institutionale o perpeteaza.

Romanul spune ca "de unde NU E nici Dumnezeu nu CERE". Ei fiind azi mai "drepti" chiar decat Dumnezeu o "cer" pt a dormi "linistiti" noapte de noapte pt a avea constiinta macar partial "calmata". Minciuna de sine o alta realitate cu grija ascunsa.

Gicu Bratianu spunea...

Bun venit in PNL marelui caracter, liberalului pur singe Diaconescu Cristian!
A, era sa uit, si pshicului de otel Cristian Diaconescu!
Traiasca doctrina liberala!

Anonim spunea...

Cum zicea cineva cunoscut... un fund cald si atatea buze reci.

Paul Gabor spunea...

Lilick, nu ti se pare monstruos ca suntem un popor care se muleaza pe o doctrina zero (in special sustinatorii ferventi ai lui Basescu)? De unde vine aceasta apetenta pentru ignorarea absoluta a valorilor, fie ele cat de mici?

Teo Negura spunea...

Excelent post, Lilick! Basescianismul n-are cum sa fie o doctrina pentru ca nu are substanta, e cel mult o orientare spre polul propriului interes, in contradictie totala cu orice dogma sau principiu.

Lilick Auftakt spunea...

@Paul Gabor

Cred ca li se servesc alte "valori"...


@Teo

Merci! Asa e.

Shadow spunea...

@Paul Gabor

De unde vine "apetenta" asta a "mularii" la romani? Pai cred ca e mentalitatea istorica. Si cu turcii si cu imperiul si paoi mai tarziu cu mularea pe modele "occidentale" pt a reinventa ceva "pur original". Ca si enuntul "democratiei originale" :-).
Un fel de "tarzan puternic tarzan da alta gaura". Am fost si am ramas niste perfecti "liberschimbisti".

Adauga la asta si moda noua de impunere a refuzului "oricarei valori vechi" pt niste pseudo valori inventate de niste "neica nimeni" practicata din plin de "intelectualitatea" romana. Daca nu ne putem ridica la nivelul unor inaintasi de ce sa nu-i negam si sa "etalonam" noile valori pe "moda curenta"? Mai vindem vre-o carte de filozofie de doi bani cu asta.
Adevarul este ca suntem predispusi la "adaptare" la orice :-).

Al...cu critica pauşală. spunea...

Carlism, ceauşism, băsescianism…

Ce au în comun? Faptul că un om poate reprezenta reforma statului, progresul, schimbarea, acestea pliindu-se pe credinţa românilor că un tătuc este salvarea. În spatele lor camarilele se îmbogăţesc din afaceri cu statul la adăpostul unei imagini de reformator, neavănd ca doctrină decât BANUL. Când se va scufunda barca (întotdeauna se scufundă) vor fugii care încotro lăsându-l realmente singur pe ”reformator”, totul parcă se repetă după un tipar păcătos. De ce se întâmplă asta? Nu ştiu, un psiholog, un sociolog ar avea un răspuns corect eu doar pot presupune că egoismul, individualismul, parvenirea sunt însuşiri care generează comportamente lipsite de logică a multora dintre semenii noştri şi astfel se pot plasa fără probleme lângă un grup care azi (2004) declară ritos prin purtătorul de lance că sunt social-democraţi de centru stânga pentru ca după doi-trei ani, afectaţi, să ne spună că sunt de dreapta. Asta nu se poate întâmpla decât dacă logica este dată deoparte.

PS: poate liberalii se gândesc să promoveze mai mult în apariţiile tv situaţia micilor afacerişti şi o lasă mai moale cu pensiile şi salariile nesimţite. Atâta atenţie acordată bugetarilor iar mici întreprinzători sunt lăsaţi în voia sorţii.

Impozitul forfetar pe 2009 calculat la cifra de afaceri pe 2008 mi-a venit 20%, o adevărată măsură anticriză nu? La actualul guvern teleghidat, Boc 1,2,3, nu mai am nici-o speranţă şi nici nu am avut, doar ne spunea sforarul şef că guvernul nu poate face nimic pentru a ieşi din criză. Mai există cineva care să susţină micii afacerişti şi să lase pe locul 2 bugetarii şi pensionarii ? Pentru că aceştia îşi pot primi drepturile doar dacă economia adevărată funcţionează, dacă a ne împrumuta de bani de pe interbancar şi de la FMI este soluţia atunci acestă soluţie este drumul sigur spre prăbuşire.

Un articol care arată mafia gulerelor albe din sistemul bugetar (avem 41 de judeţe, intraţi pe fiecare site de minister şi vedeţi câte instituţii au în subordine):

http://www.money.ro/editoriale/degecap-degesi-degeciat-ghici-ce-s-si-dupa-aia-ghici-cat-consuma-din-banii-tai.html

Scuze de off-topic dar cine va avea curajul să lupte împotriva acestei mafii aceia vor fi adevăraţii reformatori, altfel gargară populistă şi vânzare de iluzii cu scopul de a ajunge la butoane pentru a împărţi caşcavalul între ai noştri.

Îmi iau o pauză necesară supravieţuirii şi fentării unui stat mafiot ce se pretinde democrat.

william spunea...

Uff... excelenta radiografie Lilick... pacat ca am vazut-o asa tarziu (aveai deja alt post pe blog)

eu voiam sa zic ca si ei se revendica de la Nazi (s-au dat numeroase exemple chiar aici...zeificarea liderului, Alin Popovici, manifestul fascist modificat pt alegerile locale, etc), insa aplica in mod creator tacticile bonapartismului si peronnismului (chiar au o evita perron pentru uz propriu... nu, nu e maria basescu ci altcineva :))

dca ma gandesc bine, bonapartism e un pic missleading... mai corect ar fi sa spunem -napoleonism... numai astfel facem legatura intre ceea ce reprezinta basescu si avatarul lui -Napoleon din Ferma Animalelor
http://www.youtube.com/watch?v=NZldlyeR8DU

...si nu ma refer aici numai la pasiunea comuna a celor doi pentru continutul sticlelor, ci la mult mai multe aspecte comune (toate mai precis... cele doua personaje se aseamana pana la confuzie)

PS: ca sa fim civilizati, si in numele dialogului intre simpatizantii diferitelor curente politice, am o poza cu dedicatie pt fanii basescieni:
http://www.weeklyreader.com/readandwriting/content/binary/animal%20farm.jpg

Lilick Auftakt spunea...

Nu pot sa vad poza, William. Te rog, trimite-mi pe mail. :)

Lilick Auftakt spunea...

@ACCP,

"PS: poate liberalii se gândesc să promoveze mai mult în apariţiile tv situaţia micilor afacerişti şi o lasă mai moale cu pensiile şi salariile nesimţite. Atâta atenţie acordată bugetarilor iar mici întreprinzători sunt lăsaţi în voia sorţii."

CORECT!

paul gabor spunea...

Shadow - multumesc...