17 feb. 2010

Herta Muller il recomanda pe Liu Xiaobo la Premiul Nobel pentru Pace. Tismaneanu tace.


Pe 3 februarie, scriitoarea Herta Muller i-a scris lui Marcus Storch, seful Fundatiei Nobel, o scrisoare de sustinere a scriitorului chinez Liu Xiaobo, alaturandu-se astfel nominalizarii facute cu putin timp in urma de Vaclav Havel. Scrisoarea, tradusa, o gasiti la finalul acestui text. Presa din Romania, canalizata pe subiecte cu mult mai "importante", nu a considerat necesar sa se aplece asupra apelului de sustinere al laureatei cu Nobel.

Exista de altfel si o auto-cenzura pe care intelectualii publici atasati politic presedintelui si-au impus-o asupra numelui scriitoarei. Si asta de cand Herta Muller l-a sustinut public pe istoricul Marius Oprea. Despre ce e vorba? Un comentator (William), mi-a atras zilele trecute atentia. Il cita pe blogul meu pe Vladimir Tismaneanu, care intr-un text pe blogul domniei sale scria:

«Ma intreb sincer cati din semnatarii Apelului lansat de dl Caius Dobrescu si amicii sai (inclusiv cativa oameni de care ma simteam aproape) continua sa sustina ceea ce este scris acolo dupa ce-au citit declaratiile patimase ale d-lui Marius Oprea? Nici eu, nici prietenii mei de idei si valori, nu dorim capul, gatul sau maruntaiele cuiva. Nu contrapunem mortii cartilor, o dichotomie menita sa dea frisoane. Nu cerem nimanui sa semneze apeluri pentru noi (dar o facem, cand e nevoie, pentru Declaratia de la Praga, pentru Liu Xiaobo ori pentru Doru Maries).» (Mai mult, AICI)

Nici un cuvintel despre Herta Muller, dupa cum puteti observa. Nici in legatura cu Marius Oprea, nici in legatura cu Liu Xiaobo. Tacere deplina. Desi primul apel al d-nei Muller fusese facut pe 2 februarie, iar al doilea pe 3 februarie. Iar textul din care am citat a fost scris de V. Tismaneanu pe 12. Nu, nu cautati in urma un alt articol despre cele doua scrisori-apel. Va asigur ca nu exista. Si mi se pare imposibil ca politologul sa nu fi aflat nici de apelul scriitoarei pentru Marius Oprea, nici de scrisoarea catre Marcus Storch (publicata si de presa americana), pentru ca subiectul "Liu Xiaobo" e unul dintre subiectele tratate prioritar de catre domnia sa.

Dar ce asteptari putem avea de la autorul Raportului de Condamnarea a Comunismului, atunci cand se auto-cenzureaza cu precautie pe text, din moment ce acesta practica o cenzura la sange si pe blog. Cred ca e printre putinii bloggeri care cenzureaza pana si track-back-urile...

"The Nobel Foundation
Marcus Storch
P.O. Box 5232
10245 Stockholm


Berlin, 3. februarie 2010

Draga Domnule Storch,

Chiar au trecut deja doua luni de la saptamana premiilor Nobel din decembrie? Va doresc un An Nou Fericit, 2010. Am speranta sa ne vedem curand la Berlin.

Am o rugaminte urgenta la Dvs.: Dupa cum stiti, Vaclav Havel l-a propus pe scriitorul chinez Liu Xiaobo la premiul Nobel pentru Pace - 2010. Liu Xiaobo este din 2003 presedintele Asociatiei Scriitorilor si Autorilor Independenti din China, si este unul dintre initiatorii Chartei 08, care revendica o societate democratica - asa cum a facut-o Charta 77 in Cehoslovacia.

Liu Xiaobo se implica de multi ani pentru drepturile omului in China, asumandu-si toate riscurile aferente. A fost arestat de mai multe ori, si odata cu el si alti semnatari ai Chartei 08. Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" ii numeste de exemplu pe Zhang Zhuhua din Beijing, pe Chen Xi, Shen Youlin sau Du Heping.

In 2008, Liu Xiaobo a fost arestat in preziua aniversarii a 60 de ani de la Declaratia Drepturilor Omului. De Ziua Drepturilor Omului a fost publicata Charta 08. Pe 24 Decembrie 2009, Liu Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de inchisoare din cauza demersului sau.

Liu Xiaobo merita, in opinia mea, Premiul Nobel Pentru Pace, pentru ca sustine consecvent libertatea individuala, in pofida tuturor amenintarilor regimului chinez, si in pofida pericolului pentru viata sa.

Draga Marcus Storch, stiu ca eu, ca si laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, nu am dreptul de a nominaliza candidati la Premiul Nobel Pentru Pace. Dar vreau sa va rog sa transmiteti sustinerea mea pentru Liu Xiaobo, mai departe, in Norvegia.

Cu cele mai bune urari,

Herta Müller"

(Scrisoarea in limba germana AICI)

35 de comentarii:

Hendrix spunea...

Acest Ismeneanu a devenit, din 2006 incoace, unul din pupincuristii lui ba-secu, adica a securistului de la Anvers. Cel care a devenit brusc ,,anticomunist''in 2006, asta dupa ce Tariceanu a infiintat IICCR, sub comanda lui Oprea. Comisia prezidentiala n-a fost decat o replica basesciana, palida, fara continut. Exact in stilul comunist, cand vrei sa distrugi o institutie INVENTEZI o noua institutie, care ajunge in final sa devoreze tinta( este valabil si pentru distrugerea unor partide!). Daca Ismeneanu n-ar fi existat el trebuia inventat. Norocul lui ba-secu a fost insa Ismeneanu, un om fara caracter, cu pete la dosar, care putea fi momit in actiunea lui ba-secu. Adica si-a gasit ba-secu perechea potrivita, sacul si petecul!
Tot ce face Ismeneanu este doar demagogie, fapte ioc! Spre deosebire de Oprea, care este sincer animat de dorinta de a investiga perioada comunista si a-i deconspira pe comunistii criminali, acest Ismeneanu doar vorbeste. Chiar nu ma mira ca ipochimenul minte cu nerusinare cand spune ca ar fi semnat un apel pentru scriitorul chinez. Un om cu caracter zero, adica personulitate, nu se putea aciua decat langa monstrul politic securist ba-secu.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Stai putin ca in curand vor iesi la iveala multe. Mai multi intelectuali publici s-au apucat sa "scape" informatii si despre apucaturile fascistoide ale unor membri ai gruparii Tismaneanu, si despre cum a fost impedicata, tot de catre ei, Legea Lustratiei. De-abia astept sa apara mai multe date. Si daca o mai cenzureaza mult pe Herta Muller nu obtin nimic. Decat dispretul nostru. Dar pe asta il aveau deja. :)))

Hendrix spunea...

@Lilick Cand spui despre telectuali de bine portocalii ca ar avea ,,apucaturi fascistoide'' te referi cumva la Neamtu? ( o piticanie mica, urata si cu ochelari, care ridica osanale lui ba-secu inca de pe cand scria ode la Coti). Citind ieri blogul lui Tudoran, am aflat ca Ismeneanu l-ar dori in echipa lui si pe ipochimenul Neamtu, care in anii 90 scria texte ,,legionaroide''. La el te referi?

Lilick Auftakt spunea...

Si la el, dar si la Baconski, si la altii. :))

http://www.evenimentulzilei.net/articole/detalii-articol/886764/Baconschi-acuzat-de-rasism/

Hendrix spunea...

@Lilick Te rog frumos, baconschi!!! El, telectual de bine ca si stalinistul de tacsu in anii 50, semneaza ca mai sus. Probabil ca ,,baconski'' i se pare prea bourgeoais, ca si lui tacsu...
Pupincuristul baconschi a fost rasplatit cu postul de ambasador la Paris pentru serviciile aduse cauzei portocalii iar el a fost un soldat disciplinat la alegeri, cand peste 3000 de oameni au votat!!! Ma tem ca baconschi va ramane pe mai departe pionul lui ba-secu la Paris, nu se va amesteca in cloaca damboviteana portocalie...
Daca ma gandesc bine, cam toti telectualii de bine portocalii sunt cam ,,fascistoizi'' in gandire. Dupa ce au prestat la comunisti, de ce n-ar presta si pentru portocalii? Nicio diferenta! Dar sa ne intelegen, TOTI presteaza dar nu gratuit! Si daca se vand, se vand scump, ca doar n-or fi curve proaste, n'asa?

Hendrix spunea...

Cred ca era corect ,,bourgeois''. Sau ma insel?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Asa e. :)

P.S. - O sa iti trimit un mail, curand. Trebuie sa vb ceva important. :)

Lilick Auftakt spunea...

Ei, da, ai pus un "a" in plus initial... :)

Dan Stoica spunea...

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/01/09/ "Nu avem dreptul să tăcem: Petiţie de solidaritate cu dizidentul chinez Liu Xiaobo, condamnat de autorităţile comuniste la 11 ani închisoare".
Sincer, nici nu era greu de gasit. Iar doamna Muller chiar nu este un inlocuitor intelectual pentru Klaus.
Iar Hendrix se gandeste mult cand il face pe Tismaneanu "fascistoid" si "comunistoid"? Nu era mai bine sa ramana la riff-uri?

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica

Deci care e problema? Ma contrazici cu ceva?

Lilick Auftakt spunea...

@Dan Stoica, nici pe acea pagina, nici pe alta, nu e pomenit numele Hertei Muller. Deci?... Tismaneanu NU scrie NIMIC despre scrisoarea scriitoarei. Mai ai ceva de spus?

Dan Stoica spunea...

Data apelului era anterioara recomandarii...

Hendrix spunea...

@Lilick Eu nu inteleg de ce il bagi in seama pe acest postac portocaliu? Nu vezi ca este un banal provocator? Cel mai inteligent lucru ar fi sa nu-l bagi in seama, crede-ma! Ma intreb ce o sa te faci cand vei fi invadata de mai multi @dan stoica? O sa le raspunzi la toti?

Lilick Auftakt spunea...

Dan Stoica

Asa, si? N-a mai scris pe subiect (tocmai citasem ca l-a pomenit pe 12 februarie)? Nu are bannerul ala acolo? Nu a mai scris nimic pe blog? Nu inteleg ce vrei sa spui... sincer.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Crezi ca imi e greu? Ei, nu. Nu au multi tupeul sa scrie.

Stai ca de-abia il astept si pe Vali Plesca care scria ieri ca, vai, e o tactica de PR a pedeleprelor. Si ... sa vedem cat e de (in)eficienta a noastra... Hahaha! In doua ore portocaliii au si schimbat ziua rahatului lor de sedinta. De eficienta ce era mascarada lor. Nici acum nu s-au hotarat cand si daca o mai fac... @Plesca credea ca eu vorbesc prostii.

Hendrix spunea...

@Lilick Eu iti spuneam ca poti sa-i lasi pe portocalii gen @dan stoica sa-ti scrie, atata timp cat nu injura. Dar mi se pare o pierdere de vreme sa intri cu ei in vorba, intelegi? Ei sunt veniti aici in misiune si cu ei vrei tu dialog???
Uite in ce hal au ajuns sa spurce blogul Roxanei Iordache! O shleahta de ticalosi portocalii si-au facut nevoile pe acel blog, profitand de ,,democratia'' Roxanei. Pe 5 februarie ea a intors foaia si nu mai permite oricui sa-si scrie ineptiile. Eu i-am spua asta de multe ori si nu m-a ascultat. Postacii portocalii PROFITA de faptul ca pot sa injure la liber si o fac cat timp sunt lasati. Exact ca si comunistii, cer DEMOCRATIE pentru ei doar pentru a-si exhiba frustrarile si angoasele totalitare. Ei vor ca in numele libertatii de exprimare sa porcaiasca totul in jurul lor, intelegi?

Dan Stoica spunea...

@Hendrix Ar trebui sa mai lasi cliseele astea(fascistoizi, legionaroizi, provocatori - parca le-am mai auzit undeva, cumva ai peste 45 de ani si ai fost educat inainte de '89? de sechelele astea sigur nu mai scapi) si sa observi ca, inainte de a comenta, citesc cu atentie si incerc sa fac cateva observatii (atunci cand ceva in argumentare sau documentare mi se pare in neregula), intr-un mod civilizat.
Si, sincer, crezi ca un avocat al diavolului strica? cel mult te poate face sa gandesti (da, stiu, este greu); iar daca iti reconfirma convingerile, cu atat mai bine. Oricum, apreciez faptul ca nu ai insinuat ca sunt platit pentru asta; nu esti fara speranta!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

OK! Nici eu nu mai pot scrie la Roxana. Dar nu inteleg de ce nu a adoptat aceasta atitudine mai demult. Nu e vorba de cenzura. Cenzura e ceea ce face Tismaneanu. Ascunde pana si reactiile la textele lui. Uita-te si o sa vezi track-back-uri doar de pe blogul lui Patrasconiu, ITM, Neamtu... NICIODATA de pe un blog care il critica civilizat. Lumea trebuie insa sa inteleaga clar unde sa puna limitele. Nu poti lasa injuraturi, nu poti lasa comentarii care incita la crime, etc.
@Dan Stoica nu injura. Nici nu incita la cine stie ce grozavii. Incearca si el ceva, nici eu nu stiu ce...

@Dane

Crede-ma, nu e deloc spre lauda ta faptul ca nu esti platit. Stiu, nu esti. Dar e mai grav asta...

Hendrix spunea...

@dan stoica Dupa mintiuca ta, atata cata o ai, folosirea unor termeni precum ,,fascistoizi, legionaroizi, provocatori'' arata varsta celui care le foloseste??? Esti jalnic, mey tovarase! Mai jalnic decat marioneta boc, daca intelegi ce vreau sa spun!
Hopa! Faptul ca am folosit cuvantul ,,marioneta'' ce inseamna?
Considera ca n-a fost un dialog, nu dialoghez cu portocalii spalati pe creier, incapabili sa gandeasca, orfani de bun simt si de buna credinta, compris? Hai pa!

Lilick Auftakt spunea...

@Dane,

Tu chiar nu vezi ca ca ceea ce am scris eu e adevarat? Nu vezi ca Tismaneanu o evita pe Herta Muller?

Dan Stoica spunea...

Imi aduci aminte de bancul acela cu blondele la concurs: "Mai dati-i o sansa, mai dati-i o sansa!". Si tu mai ai o sansa daca te relaxezi, banuiec ca toti care te cunosc iti spun ca nu faci fata la stres; se vede si din stilul in care iti redactezi comentariile: repezit, lexic sarac, predilectie pentru diminutive (buna aia cu "mintiuca "). Promit sa nu te mai deranjez.
Buna ziua (observa ca incerc sa-mi pastrez buna-cuviinta indiferent de interlocutor; este un exercitiu pe care ti-l recomand).

Lilick Auftakt spunea...

http://nobasescuday.blogspot.com/2010/02/pnl-analizeaza-desfiintarea-functiei-de.html

Dan Stoica spunea...

@Lilick Nu stiu daca o evita, o sa se vada daca un potential conflict intre ei se va dezvolta (nu beneficiez, insa, de intuitia feminina!). Totusi cred ca doamna Muller, asa cum toate atitudinile ei arata, nu se va implica intr-o polemica cu Tismaneanu pe temele interne ale Romaniei (pun pariu ca declaratia de sprijin pentru dl. Oprea va fi maximul din partea ei; apropo de Oprea, cu toata simpatia pe care o am pentru el, a sarit cu mult peste cal cu expresiile din interviul din AC).

Lilick Auftakt spunea...

@Dan, a sarit calul. Dar sa stii ca el ii uraste pe comunisti, si vede si la gruparea Tismaneanu aceleasi apucaturi, asa cum multi dintre noi vedem.

In ceea ce o priveste pe Herta Muller, ea inca nu cunoaste multe amanunte. Sper ca le va afla curand si se va implica si mai mult.

Anonim spunea...

Lilicka,
tu chiar nu ai inteles ca in opinia lor EI si BASESCU sunt CUVANTUL, orice altceva fiind blasfemie?
sa fii iubita
marcus

Teo Negura spunea...

Distinsul Ismaneanu cred ca sufera de cenzura propriei micimi. Vezi tu, atunci cand universul lui de cunoastere, de aprofundare, de concepere a lucrurilor e la genunchiul broastei, iti dai seama ca omul are probleme in a lupta pe mai multe fronturi, mai ales cand nici conditiile (vremea cacacioasa) nu-i permit. Un constipat la minte, care-a scremut un trist si aberant raport intr-unul din momentele de gratie de patruped, incalecat...

Lilick Auftakt spunea...

@Teo

Eu nu am nimic cu Raportul. Mi se pare bun, dar prea putin fata de ceea ce trebuia sa fie. Lustratie, procese, condamnari... S-a acoperit cu el condamnarea reala a unor persoane. L-au protejat pe Basescu pentru ca e lustrabil.

Lilick Auftakt spunea...

@Marcus

Am inteles dar ma fac ca nu inteleg. :)

Shadow spunea...

@Dan Stoica

"facistoid si comunistoid" in gandire si exprimare este tismaneanu doar are scoala de partid din tinerete pe care o pune azi vizibil in "aplicare". Cand "aberezi" (nu tu ci el) sustinand ca "raportul nu este final" dar e descris ca "final" adica de "nemodificat", cand ii faci "publicitate" (el si amicul sau de formare "profesiionala" patapievici) in strainatate cum ca ar fi "final" ai toate formele "adevarului ultim" de productie comunista si fascista.

Cand "decretezi" "ura contra grupusculul personal" pt ca nu ai argumente se merge tot pe idei comuniste si fasciste ale unui cult al personalitatii.

Cand nu admiti "critica" tot o mentalitate comunista si fascista prezinti. Cand in afara de "anticomunism" si "cultura" incerci sa o incatusezi in "grupul personal" fara sa le lasi "libere" aceleasi methne de "programare culturara" comunista, fascista si maoista te caracterizeaza.

In cele de mai sus referintele la "tine" sunt referinte la tismaneanu nu la persoana ta.

cand ajungi intr-un raport facut pe "genunchi" sa acuzi de colaborationism fara sa ai dovezi pe unul ca parintele Staniloaie si in final sa consideri ca "vina" pt regimul comunist este imputabila "poporului" se cheama ca vrei sa-ti absolvi "parintii" de "vina" si tot ipocrizie si minciuna ramane.

PS. Nu dau "doi bani gauriti" pe unul ca tismaneanu. tipul asta de "regi" sunt goi.

Hendrix spunea...

@Shadow Ai perfecta dreptate in ceea ce spui, dar ma tem ca un postac portocaliu precum @dan stoica n-a inteles mare lucru. Mai mult, pentru faptul ca il faci ,,fascistoid'' pe Ismeneanu vei fi infierat cu manie proletara. In mintiuca lui portocalie, cina da in Ismeneanu da in securistul de la Anvers, adica in idolul sau securist!
Tu iti dai seama ca ipochimenul asta m-a facut comunist pentru simplul fapt ca am folosit termeni ca ,,fascistoid''; ,,legionaroid'' si ,,provocator''!!! Individul asta este in stare sa te stampileze drept comunist prin prisma unor simpli termeni folositi de orice om cu minima educatie! Sunt curios ce o sa-ti raspunda portocaliul...

Shadow spunea...

@Hendrix

Eu nu ma exprim in cazul lui Dan ca fiind "vre-un prostac" portocaliu sau mov sau chihlimbariu. Stilul asta de "argumentatie" anuleaza "dezbaterea".

Iar de "proletariatul reprezentat" de "noii corifei" ai culturii romane nu ma tem. Nu ma tem pt ca NU EXISTA decat in POPULISMUL desantat. Azi portocaliu si pana mai "ieri" - trandafiriu.

Dan Stoica spunea...

@Hendrix Nu ai inteles nimic din bancul cu blondele care mai vor "o a doua sansa" (credeam ca te relaxez dar semeni cu o matusa a mea care in 1995 mai asculta cu sfintenie Radio Europa Libera - sau cu soldatul acela japonez care a continuat lupta in Pacific pana in 1982). Nu vreau sa abuzez de rabdarea nimanui, dar ar trebui sa stii ca atunci cand epitetele depasesc jumatate din ceea ce scrii tu in comentariile tale ai o problema; poate fi o educatie deficitara, o copilarie nefericita, un serviciu care nu ofera satisfactii sau o relatie pe cale sa se termine. Oricare ar fi problema ta nu eu sunt sursa ei. Insa am putea discuta daca ai fi capabil sa COMUNICI, nu doar sa insiri lozinci si calificative!
PS Nu iti dai seama ca atunci cand cand califici un evreu drept "fascistoid" si "legionaroid" te acoperi de ridicol? Bate-l cu argumentele si pe teritoriul lui (trebuie sa-i recunosti eruditia in materie de politologie, indiferent de pacatele lui si ale tatalui lui) nu mai folosi invective si nume pocite; esti o atitudine infantila...

Shadow spunea...

@Dan Stoica

Argumentul cu "evreul" care nu ar putea fi acuzat de "fascism" sau extremism de tip fascist(comunist e tot pe acolo ca se ating cele doua extreme) e un nonsens. beria o fi fost extraterestru. Practici "fasciste" sustin si unii evrei. Nu ii "detaseaza" etnia de astfel de "idei".

Eruditia lui tismaneanu "pe probleme politice" se numeste inconsecventa si "interes" in principal personal. daca citeai marele sau soc te prindeai. Pana atunci insa te poti imbata si cu apa "calaie".

Shadow spunea...

@Dan Stoica

si ca sa intaresc ideea de mai sus ai un link. Asimov versus Weisel. Personal sunt total de acord cu Asimov.

http://blog.mondediplo.net/2010-01-18-Isaac-Asimov-Elie-Wiesel-et-l-antisemitisme

Shadow spunea...

Si abea acum am observat articolul de la observatorul cultural care il face "tandari" pe tismaneanu si prezinta "meschinaria" as adauga eu "ipocrizia" demersului sau scris de dna Carmen Musat.

http://www.observatorcultural.ro/Oportunism-pentru-eternitate*articleID_23232-articles_details.html

Merita citit si merita "gandit" la "faliile" de rationament ale "intelectualilor de avion". Nu luati "ad literam" articolul ci vedeti daca nu ati sesizat deloc aceleasi "tare" argumentale la tismaneanu.