21 feb. 2010

Intrebari pentru simpatizantii PNL




As vrea sa va propun o dezbatere. Si pentru asta va voi pune o dubla intrebare, la care v-as ruga sa dati doua raspunsuri: Ce v-ar atrage si ce va retine sa va inscrieti in PNL? Ma adresez doar celor interesati de politica liberala. Simpatizantilor PNL.

23 de comentarii:

Deceneu spunea...

1. Ce ma atrage spre partide in general?
Ideea ca numai prin intermediul partidelor si a ONG-urilor se poate face ceva pentru societate si sunt multe de facut in Romania.

2. Ce m-ar atrage spre un partid?
M-ar atrage daca partidul ar fi viu, cu o viata interna activa, cu o structura departamentala si regionala.
In plan departamental sa dezbata strategii si programe sectoriale, sa monitorizeze actiunile guvernului si sa comunice masurile care le considera eronate.
In plan regional sa organizeze structura si managementul local, sa sprijine si sa monitorizeze autoritatile locale, sa racoleze adepti, sa apere pe cetateni de abuzul autoritatilor acordandu-le consultanta juridica.
A fi membrul unui partid presupune sa consumi timp.
Daca nu-ti ia nimeni in considerare opinile si nu ai nici interese materiale pentru ce sa te inregimentezi?
In '90 erau multi entuziasti in partidele politice, si partidele s-au depopulat de oamenii valorosi.

Am scris si pe blog despre partide de unde citez:
Evolutia partidelor politice depinde de democratia interna, de calitatea conducerii.
Partidul este un sitem cu feed-back pozitiv sau negativ.

Cand membrii partidelor sunt consultati ei se simt utili, sunt atrasi la dezbateri si din discuti pot apare idei eficiente, idei care atrag alti cetateni la viata politica.
Ideile bune atrag oameni de valoare, si oamenii de valoare emit idei si mai bune, daca viata de organizatie ii incurajeaza prin organizarea de dezbateri.
Daca la conducerea partidului sunt persoane autoritare si adopta decizii fara consultarea celorlati membrii, acestia au sentimentul inutilitatii si abandoneaza viata politica, lasand in partide pe cei oportunisti.


3. Ce ma retine? Am avut doua dezamagiri dupa '90.
Toate partidele au statute superficiale, care prevad modul cum se alege conducerea si nici o obligatie pentru conducere sa respecte niste proceduri democratice sau performate.
Din cauza asta nu exista activitate in interiorul partidelor si ele nu sunt atractive.
Partidele sunt gasti in jurul unor lideri care lupta sa-si promoveze liderii cat mai sus ca sa ocupe si ei pozitii mai bune.

Aceeasi situatie ca in partide este in ONG-uri, verificata in doua organizatii diferite.

Anonim spunea...

Ma atrage spre PNl creierul , verbul si bunul simt a lui Crin.
Ce pacat ca PSD Nu l-a lasat pe El sa-l bata pe Betiv.

Sunt respingatori insa Catarama si Tariceanu.. mai ales dupa ultimul "balet " cu intrarea PNL la guvernare .
Nu pot crede ca a uitat umilinta la care l-a expus fostul lui aliat .. Matrozul..

Cos spunea...

1. Ma trage faptul ca sint singurii care au venit cu un proiect atragator. Inainte de alegerile prezidentiale.
2. De ce nu m-as inscrie? Pentru ca asa sint construit eu.

cineva spunea...

Nimic nu m-ar face sa ma inscriu in vreun partid! N-am nici o miza mare sau mica, asa ca nu ma intereseaza deloc asa ceva! Eu personal consider ca acela care se inscrie in vreun partid are o miza mai mica sau mai mare. Am trecut de-a sasea sa mai cred ca cineva se inscrie in vreun partid din convingeri si doctrine. Sa fim seriosi: anii '90 au trecut demult!

Anonim spunea...

pot raspunde si fostii liberali ai anului 1990 ? Mersi.

irongates spunea...

Vreau să răspund la partea a doua, ce mă reţine, nu folosesc viitorul nu intenţionez să mă înscriu în PNL.
Am avut o tentativă de a mă înscrie în PNL în urmă cu câţiva ani, mi-am scos evenimentul din minte.
De ce? Pentru că experimentul s-a dovedit dezastruos. Am participat la o întâlnire a organizaţiei PNL din oraşul meu. La vremea aceea, anii 96.
A fost o şuşanea cu fete frumoase şi proaste grămadă. Bărbaţii se grăbeau să o şteargă repejor cu fetele. Unde? Eu i-am cărat cu maşina. Nu dau nume, unii nu mai sunt printre noi.
Am nevoie de timp să uit toate astea.

Oxygen spunea...

Ma atrage ideologia liberala, media de varsta a membrilor ceva mai mica decat la restul partidelor, istoria partidului si mai ales (din nou) ideologia liberala.

Ce ma retine... sincer nu stiu. Tot ma gandesc sa ma inscriu.

Anonim spunea...

As vrea sa ma inscriu in PNL dar nu stiu f exact cum se procedeaza (mai ales ca am vazut destule comentarii legate de faptul ca dureaza f mult pana primesti un raspun etc. De atras ma atrage politica de dreapta si mai ales schimbarea care s-a facut la PNL prin alegerea lui Crin. Si aici am insa un comentariu de facut. Trebuie alesi cu mult mai mare grija oamenii care candideaza pt ca nu toti sunt, precum Crin, la fel de ok. Ar trebui un pic mai multa implicare si, mai ales, o f f buna organizare in teritoriu.In rest, astept congresul pt a vedea daca ce voi vedea acolo va fi ok si, daca ramane Crin, probabil in martie ma voi inscrie.

Daniel Mălăelea spunea...

M-a retinut faptul ca aveam o functie de conducere intr-un sindicat si nu era tocmai moral sa fiu inregimentat politic. Acum am scapat de aceasta grija. Dintotdeauna am fost simpatizant liberal. La 19 ani, in 1990, il votam pe Radu Campeanu. Pe la 24 de ani eram membru al PL'93 alaturi de Horia Rusu, Ludovic Orban, Teo Nicolescu, Ana Maria Valica. Acum m-am apropiat din nou de PNL datorita unor oameni minunati pe care i-am cunoscut si ale caror idei le impartasesc: Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Andrei Chiliman. Ca sa nu mai spun si faptul ca il apreciez foarte mult pe Crin Antonescu ca om si ca politician.

[D][S][N] spunea...

Ma simt discriminat ! Pai daca nu simpatizez, nu am dreptul sa spun ce ma atrage si ce nu la PNL ?!...
Uite ca zic, sa vad daca ma cenzurezi... ;)
M-ar atrage capacitatea actualului lider de a se bate si chiar de a castiga; m-ar retine convingerea mea ca, ca cea mai buna alegere este aceea de a nu ma implica in politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Gerula, nu te supara, dar intrebarea e numai pentru actualii simpatizanti.

Deceneu spunea...

@irongates - oare unele din fetele respective nu or fi fost in "misiune" de culegere de informatii, sub paravanul si alaturi de idealiste autentice ?

Cineva spunea ca nu se stie cine-i "vanat si cine-i vanator", in cazul de fata cine erau "prosti(e) gramada". :)

Eu cred ca un partid poate fi ajutat de simpatizanti, fara sa se inregimenteze, si ar fi chiar indicat pana le castiga increderea sa fie o etapa de tatonare.
Din cauza asta am sustinut ca un dialog cu simpatizantii ar fi util, nu obliga la nimic partidul si nici pe simpatizanti.

GS spunea...

daca sunt membru PNL, inseamna ca sunt si simpatizant?

Lilick Auftakt spunea...

@GS

Daca esti membru PNL cred ca nu mai poti sa fii decat simpatic. :))

SemyazaAngel spunea...

Ce m-ar atrage spre un partid?
Sincer as vrea sa spun doctrina ,ideiile dar daca ar fis a fiu sincera intotdeauna au contat persoanele.De exemplu spre Pnl te-ar atrage Crin Antonescu si te-ar indeparta oameni ca si Tariceanu ,Catarama cum a spus cineva mai sus.Ar fi un vis sa poti alege in functie de doctrina dar din pacate asta nu conteaza.La noi in Romania totul se reinventeaza Stanga se comporta ca dreapta si viceversa .Si aici ajung la raspunsul la intrebarea de ce nu m-as inscrie in un partid.Eu nu as putea inscri in un partid care isi incalca propria doctrina ,in care membri nu se inscriu deoarece li se potriveste convingerilor lor ci pentru ca au alte interese.

Lars spunea...

Doua chestii majore ma fac sa nu ma inscriu in partid:

1. Nu am inca bani sa ma autofinantez. Cand iei bani de la altii trebuie sa faci cum zic ei.

2. Membrii de partid dau in orbul gainilor si devin fanatici. Nu stiu care e explicatia, dar am simtit-o pe pielea mea. :)

Shadow spunea...

@Lilick

Intrebare simpla zic eu.

Nu ma atrag tot felul de "poame" care exista la pnl. catarama, ghise, etc. As putea spune ca "lipsind" un contact cu "militantii" deciziile indiferent cum sunt ele se iau doar la "varf", acel varf extrem de "relativ".
Nu ma atrag pt ca nu au eliminat securistii asa cum incepuse-ra. Au inceput si apoi prin tot felul de chichite de statut pe o parte i-au reprimit.

Ma atrag oameni precum Crin si tariceanu, vosganian si Codrin Scrutaru si binenteles d-ul voicu si "fetele" vizibile pe net. Tusa si Andreea.

Nu ma atrag insa cei care "fac manevre de culise" si nu ma atrage "degringolada" in organizare dar si in sustinerea unui punct de vedere general in fata a 10 declaratii care de obicei se bat cap in cap. Spiritul de "primadona" din PNL nu ma atrage chiar daca el este folosit de Crin, de tariceanu, de orban sau altii.

Nu ma atrag pt ca nu se implica atunci cand sunt in opozitie macar mai mult in viata comunitatii unde sunt in functii. Ma deranjeaza de exemplu ca dl Chiliman o duce cu vorba pe doamna oarba in privinta unei locuinte.

Ma asteptam la mai mult despre "bugetele" taiate de guvern localitatilor unde sunt ei primari, ma asteptam la dezbatere publica. Ma asteptam la "efecte" a unei publicitati reale cu problemele fiecarei comunitati unde au sau nu au primari. Or asta inseamna organizare.

Lilick Auftakt spunea...

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si mai astept. Sa ajutam PNL sa-si faca o imagine si in legatura cu nemultumirile sustinatorilor partidului.

Anonim spunea...

Daca ne-am inscrie in partid? Pai am visat la un partid liberal inca din 1990. Numai ca cei pe care i-am avut in filiala, Ba au fugit la Bucuresti si n-au mai venit, ba si-au deschis afaceri si dusi au fost, ba s-au paruit intre ei si unii i-au dat afara pe ailalti, ba s-au dat cu Funar, ba mai nou cu portocaliii, unica lor problema fiind sa nu deranjeze pe nimeni din afara, doar ca sa-si faca in liniste afacerile.
Mai e problema cu gastile din interior. E greu de navigat printre ele, mai ales ca daca apuci sa apartii de un grup, ceilalti nu te vor baga in seama niciodata. Ca atare, ar trebui sa-i alegi pe cistigatori, cum face guzganul rozaliu. Adica e cam nasol.
In al treilea rind, exista o serie de persoane in partid cu care efectiv nu ai vrea sa ai de a face, dar care prin te miri ce mijloace sint agreate de conducere. Deci nu le poti ocoli.
Si mai nasol e ca orice initiativa de bun simt, chiar si in perioada electorala, e sugrumata din fasa. Se poate doar cum decide vreo nulitate care chiar nu se pricepe la nimic. Am putea da si nume, dar mai bine nu. Ca atare, tot ce se face e cam egal cu zero, la tineretul liberal mocneste minia proletara, cei mai maturi sint incolori, inodori, insipizi... si nu vor sa tulbure apele, chiar daca in urma unor alegeri au dobindit vreo functie.
Ca simpatizanti, chiar, avem serioase probleme de comunicare cu PNL. Asta daca isi inchipuie cineva ca exista viata si dincolo de mailuri sau YM. In acest timp, ca sa dam un exemplu, pedelistii apar pe 5 posturi locale TV, ies cu toata garnitura de primari, presedinte de CJ, au emisiuni interactive cu cetatenii - unde chipurile le rezolva problemele etc., apar in toate ziarele, pe online, participa la evenimente. Spre deosebire de ei, liberalii au considerat ca nu au nevoie nici de un ziar, nici de o televiziune, mici macar de un site de promovare, nu participa la evenimente, nu dau declaratii, nu ies in fata, ba inca ai zice ca se ascund. Punem pariu ca daca noi nu stim cu ce se ocupa liberalii de la noi, clujenii sint si mai putin la curent, ca sa nu zicem direct ca sint si mai putin interesati.
Nu in ultimul rind, somitatile locale ale partidului sint atit de "elegante" incit nu riposteaza nici macar la atacurile celorlalti politicieni, e drept, din ce in ce mai rare, ca nu poti lovi pe cineva care nu exista.

Deceneu spunea...

@Ghilotina - foarte buna analiza.
Cam in toata tara lumea PNL este "pestrita" si absenta din viata publica este sublima.

Al...cu critica pauşală spunea...

Ştiu că trebuia mai scurt dar nu am reuşit să fac o ordine a prioritaţilor.

Pentru ce nu aş face-o:

- comoditatea şi poate teama de nu face un pas pe care să-l consider mai apoi inoportun (am trimis o listă de nume mai demult).
- nu sunt interesat de viaţa politică decât în perioada alegerilor.
- nu-mi mai pun mari speranţe în politicieni.
- uneori am impresia că se stă prea mult în preajma PSD.
- pentru că uneori mă simt radical şi conservator neregăsindu-mă în politicienii liberali.
- pentru că am văzut populism, cei drept la un singur domn.
- pentru că am momente când nu mă înţeleg cu mine însumi dar să fac parte dintr-o echipă mai mare cu fel şi fel de opinii.
- ştiu, mult egoism iar ca politician trebuie să te intereseze cetăţeanul…sau nu?

Pentru ce aş face-o:

- pentru că nu-mi place ciocoismul de stânga, după cum îi zicea atât de frumos Tudor Octavian
- pentru ca populismul de dreapta este acelaşi lucru cu ciocoismul de stânga, de fapt nu ideologiile contează ci parvenirea.

Pentru ce comentez atunci pe blog, rar ce-i drept, şi nu tac naibii din gură? Pentru că sunt un fel de nea Ion care-şi dă şi el cu părerea că e om.
Off topic acum, eu cred că blogurile şi socializarea online fac mai mult rău acţiunilor reale de protest, în loc să ieşim în stradă şi să protestăm împotriva unor decizii ne spunem oful pe bloguri şi forumuri şi astfel puterea este mulţumită că defularea se petrece online cu mai mici riscuri electorale pentru ea. Şi aşa românul e blajin cu supapa asta numită online se pare că au rezolvat-o şi cu protestele.

PS: Deceneu o plăcere ca de obicei, Ghilotina m-a speriat…am crezut că este cea de pe ziare care acolo e portocalie, Irongates m-a bine dispus, etc…Păi şi eu de ce să pic de fazan ca securist când cei enumeraţi mai sus plus cei nenumiţi au fost mult mai duri decăt mine? Asta pentru că e la modă autovictimizarea.

:)

Vania spunea...

Ce m-ar reţine? Experienţa din PNŢ, în urma căreia ştiu că într-un partid se cam uzează nervii şi nu mai ai vreme de scris...

Anonim spunea...

M-as inscrie in PNL daca acest partid ar incepe sa tina cont de cuvantul "national" prezent in titulatura sa, daca ar incepe sa faca o politica nationala, adesandu-se tuturor celor ce traiesc in tara asta, nu doar mic-burghezilor din orasele mari.