28 feb. 2010

Lupta nu s-a terminat. Marius Oprea o sa duca cuiva mortii la usa!

“Unii scriu istoria, noi o facem. Acum domnul Tismăneanu şi acoliţii săi scriu istoria unei instituţii. Eu voi continua să identific cadavre şi să găsesc securiştii”, spune Marius Oprea intr-un interviu, pe Vox Publica. Citind aceste cuvinte m-am gandit ca, odata demis din fruntea Institutului, tanarul istoric ar putea deveni mai periculos abia de-acum inainte pentru Traian Basescu si oamenii sai.

Sa nu stie Tismaneanu&CO ceva ce pana si Ceausescu stia? Pentru ca nu, nici Ceausescu n-ar fi facut greseala sa demita un om important, sa-l excluda definitiv din sistem! E una din regulile de baza ale puterii. Ceausescu il plasa pe o craca mai jos pe cel care "calca stramb", il marginaliza, insa excludere... niciodata! Chiar imi aduc aminte ca odata, cand era vorba de un individ din cadrul partidului care daduse dovada de nesupunere, si s-a propus excluderea acestuia, Ceausescu a intervenit impaciuitor: “Lasa, ma, sa nu facem din el un dizident!”

Marius Oprea puncteaza foarte bine: “Nu mai există cuvântul Securitate, se vorbeşte de ideologie. Or nu putem aduce o ideologie în faţa justiţiei”. Si continua, punand degetul pe rana: “Cred că fondul problemei nu e înlocuirea mea, ci faptul că nu i se mai dă voie IICCR să investigheze anumite fapte. Noul Institut nu mai are voie să dezgroape morţii, pe cei care i-au ucis prin păduri, pentru că nu mai are astfel de atribuţii. Eu nu am făcut teorie, eu nu am stat în bibliotecă, eu am căutat morţii prin munti”.

Si, pana la urma, Oprea confirma o stare de fapt de care cei mai multi dintre noi eram constienti deja: “Acum nu că-i îngropăm a doua oară, dar turnăm şi beton peste ei”. Apoi mai puncteaza odata: “Dacă nu mai suntem lăsaţi să facem investigaţii pe urme criminalilor, asta anulează orice efort de condamnare a comunismului”.

Bine, dar de ce ar fi acum Marius Oprea mai periculos decat inainte? O spune el singur: O să le duc atâţia morţi de n-o să-şi imagineze. Întrebarea e unde o să-i duc, la Preşedinţie, la Guvern, la Parchet? Nu-mi pot interzice să-i caut. Arheologia e o profesie liberală, iar dacă în loc de antichităţi voi da peste morţi, ce voi face, îi voi îngropa înapoi?”.

La cat il stim de hotarat si de ferm pe Marius Oprea, iar interviul de pe Vox Publica sta marturie in acest sens, tanarul istoric va fi o mare belea pentru regimul Basescu de-abia de azi inainte. Daca va lua pe cont propriu aceasta munca, si e destul de clar ca o va face, Marius Oprea are si o alta sansa, mult mai importanta, aceea de a deveni hartia de turnesol, care indica cu precizie cine face ceva in mod concret si cine doar vorbeste despre condamnarea comunismului in Romania!

Iar daca va obtine si o finantare privata, asa cum sugereaza, va demonstra ca Basescu si statul roman, in ansamblul sau, au facut din condamnarea comunismului un gest pur formal, lipsit de orice consecinta. Eu voi continua să identific cadavre şi să găsesc securiştii, spune Oprea. Bine spune! Si il cred in stare sa faca exact ce spune! Cum-necum, Marius Oprea o sa duca cuiva mortii la usa!

8 comentarii:

Plano10 spunea...

Marius Oprea umbla dupa potcoave de cai morti.
Ar fi mult mai eficient daca el si Societatea Civila s-ar razboi cu politia politica a regimului Basescu, mult mai dotata decat fosta Securitate.
Societatea civila este complet paralizata, nu reactioneaza de niciun fel la abuzurile institutionalizate.

barack spunea...

Ar fi foarte bine sa mearga mai departe !Si sa termine si cartea despre Basescu !!

Lilick Auftakt spunea...

@Plano

Nu cred ca se pot rupe una de alta: Fosta Securitate de actuala. In fond e una, deranjata enorm de rezultatele investigatiilor lui.

@Barack

Pai o sa mearga, mai mult ca sigur. Sper sa-l si putem sprijini toti cumva.

Anonim spunea...

Daca as avea posibilitatea, i-as transmite direct domnului Crin Antonescu sa-l ia pe Marius Oprea in echipa sa de conducere a PNL, impreuna cu Klaus Johannis. Ar fi o lovitura extraordinara, care i-ar baga in racori pe impostorii pedelisti.

william spunea...

Pragmatic vorbind,eu zic ca trebuie cat mai repede sa incepem sa strangem bani pentru infiintarea Institului de investigare a crimelor comunismului...
.. o astfel de constructie nu trebuie considerata o structura paralela (alternativa,), pentru ca dupa decizia de ieri, un astfel de institut nu mai exista!

PS: asta nu inseamna ca trebuie slabite protestele...
It's not over Bolshevik Pigs!

Lilick Auftakt spunea...

@William

Sigur. E exact ce sustine si George Serban:

GS spunea...
Cred ca ar trebui sa incepem imediat demersul pentru a crea o fundatie al carei presedinte sa fie Marius Oprea, cu acelasi obiect de activitate. Sunt sigur ca se vor aduna fonduri care sa-i dea posibilitatea sa fie cea mai auzita voce si poate chiar sa castige dreptul si autoritatea de a-si continua munca. Pentru inceput, atat cat se va putea.

Daniel Mălăelea spunea...

Maris Oprea trebuie sa mearga inainte.Noi vom fi alaturi de el.

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Sigur. Deranja Sistemul din care facea parte, dar si noi, din afara, il deranjam. Acum Oprea va putea sa deranjeze chiar mai tare. Trebuie sa il ajutam.:) Nu stiu cine a avut ideea imbecila sa il zboare, dar ne da o arma nesperata. :)