Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
27 apr. 2010
Clubul Bloggerilor Liberali - Intalnire cu Zoe Petre
Aseara a avut loc cea de-a doua intalnire la Clubul Bloggerilor Liberali. Am avut onoarea de a o avea invitata pe doamna profesor universitar Zoe Petre. Timp de trei ore s-au discutat o multime de subiecte. S-a vorbit despre relatia intelectualilor de elita cu Puterea, despre opozitia acerba a PD-ului la legea lustratiei sau la retrocedari in timpul guvernarii CDR, despre FMI, despre legea electorala, despre justitie, coruptie sau incompetenta guvernului actual.
Am selectat la repezeala cateva fraze din cele rostite de doamna Zoe Petre si le reproduc mai jos :
- « Nu eram deloc in situatia de a chema FMI-ul. FMI-ul e o solutie proasta pentru Romania. Dar e mai buna decat nimic. A fost ideea catorva economisti in frunte cu Mugur Isarescu, care si-au dat seama ca daca nu exista nicio bariera, astia isi fac de cap. »
- « In 2009 veniturile au fost egale cu cele din 2006. Cand a venit Emil Constantinescu la putere, rezervele BNR fusesera de jumatate de miliard de dolari. Nu fusesera asa de mici niciodata in istoria nationala. De cand era Banca Nationala nu avusesera atat de putini bani in rezerva. Atunci a fost adevarata criza! Si totusi, nu s-a pus niciodata problema, ca acum, ca nu ai de unde sa platesti salariile sau pensiile. »
- « Am ajuns sa ma plictisesc de problema asta cu coruptia pentru ca e un alibi pentru toate. Si pentru nemuncit, si pentru negandit si pentru neplanificat… Bun, e coruptie. Si mai departe ? Ce se intampla? »
- « Justitia nu merge prea bine. In materie de judecatori corupti cifra e mica. Sunt insa foarte multi incompetenti. Pentru ca au avut doua surse : tinerii care s-au format in mod accelerat dupa '90 si fostii militieni si securisti care au venit pentru completare de studii la Drept, ca sa scape de urmariri. »
Am aflat multe lucruri in premiera. Chestiuni de culise despre perioada dificila in care Romania a permis survolul aparatelor NATO in timpul bombardamentelor din fosta Iugoslavie, despre unii intelectuali si optiunile lor cel putin discutabile, despre (in)capacitatea actualului guvern si asa mai departe... Si, mai presus de toate, am simtit-o pe doamna Zoe Petre aproape de noi, un suflet inflacarat, o constiinta treaza. Nu e putin lucru pentru moralul nostru...
P.S. - Intalnirea urmatoare va fi marti, 4 mai, orele 18:00. Voi reveni in zilele urmatoare cu detalii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
27 de comentarii:
Sa sti ca mi s-a parut nu doar placuta ci si utila intalnirea.
Ma bucur mult pentru idee si inceputul este promitator!
Spor!
@Atitudini
Sigur. Imi pare bine ca ai participat. Ne vedem saptamana viitoare. :)
"Nu eram deloc in situatia de a chema FMI-ul." afirmatia asta e facuta prin prisma unei calificari profesionale sau prin prisma unor convingeri politice?
@Vali Plesca
Tu ce zici?
Daca noi aveam un guvern Boc capabil, de exemplu ca cel polonez, am fi evitat criza de tot... Si n-am fi avut nevoie de nici un imprumut... N-am avut! Si, pentru ca n-am avut, Isarescu, care stia asta, a intins aceasta plasa de siguranta... Asta spune, de fapt, doamna Zoe Petre.
da, bun, lilick, totul bine si frumos, dam in boc, pentru ca o si merita, la cat de prost gestioneaza criza, dar zoe petre, tu, peneleul sunteti in stare sa va asumati cheltuielile aberante ale ultimelor luni ale guvernarii tariceanu, faptul ca datoria externa a crescut mai mult in 2008 decat in 2009 sau faptul ca guvernul tariceanu nu a incheiat acordul cu fmi tocmai din cauza ca acesta era prea restrictiv cu cheltuielile?
@Vali Plesca
Citeste mai atent. E vorba de guvernarea CDR care a gestionat o criza cu mult mai mare. Atunci ce ministri erau?
Ministri taranisti, nu numai liberali, erau de 100 de ori mai buni. Gandeste-te ca Remes ne-a salvat de la faliment. Judeca si tu putin...
lilick, guvernarile cdr au fost glorioase, in sensul ca au fost pe transee si au rezolvat probleme crancene. am retineri fata de competentele acelor guverne (cu exceptia celui a lui isarescu), dar nu asta e problema. mi-e greu sa fac comparatii pentru ca romania anului 1999 e total diferita fata de cea a anului 2010. ce e sigur e ca atunci nivelul de trai era mult mai scazut. ce voiam sa spun e ca orice critica din partea unui politician din opozitie trebuie sa porneasca de la o mica smerenie, ceva de genul: "uite, ce-i, boc, noi, cand am guvernat, am mai facut si greseli, pe care ni le asumam, dar asta nu e scuza nici pentru incompetenta voastra si nici pentru greselile si mai mari". altfel, criticile apriori din partea politicienilor, marcate de punerea intre paranteze a ceea ce s-a gresit in guvernarile lor, nu sunt decat niste ipocrizii. si in economie, nu exista politicieni romani nevinovati.
@Vali Plesca
Cred ca atitudinea lui Isareascu, acum, cu FMI-ul, e mai mult decat clara. Guvernul Boc e cel mai incompetent dintre toate guvernele de pana acum. Cred ca poti sa spui si tu asta. Nu?
@Vali
Sa discutam de "calificarea" in cauza.
Sa plecam de la datele date de boc si sa consideram ca ele sunt reale si obiective.
Liberalii au lasat deci, cf boc, 3 miliarde de euro in "minus". Explica-mi si mie cf carei "inginerii" financiare de la 3 miliarde in rosu ajungi la nevoia de 20 de miliarde (FMI + BCE) cumulata cu inca 10 miliarde efectiv imprumutate de guvernele boc in 2009 de pe piata interna?
PS. Nu ma prind care "datorie extrena" a crescut mai mult in 2008 decat in 2009. Daca insa imi vii cu "datoria externa a Romaniei"(cea la care fac referire toate trompetele portocalii) ea este compusa din datorie privata + datorie publica garantata a statului.
Datoria publica garantata a statului a crescut intr-un singur an de aproape 3 ori.
Chiar si datoria publica (cumulate cea privata si cea public garantata) a crescut in 2009 fata de 2008.
@Shadow
Vali Plesca vine numai si numai cu propagadna portocalie pe aici. Nu l-am vazut niciodata sa aiba o idee originala.
uite, ce-i lilick, n-am timp si nici chef sa vin cu originalitati pe bloguri. discutiile de aici sunt echivalentul discutiilor la o bere din timpul facultatii, pentru care nu am timp acum. nu te iluziona ca un blog inseamna mai mult.
n-ai decat sa insisti ca fac propaganda portocalie. psihologii au un termen pentru atitudini de genul asta. oricum, a pune etichete e cel mai simplu exercitiu intelectual. imi face impresia ca poti mai mult. incearca.
shadow, boc e pur si simplu ceea ce este, un pacalici care merita toate suturile din lume. insa faptul ca el e rau nu-i face pe ceilalti buni.
cum ajungi la un dezastru in cateva luni? iei un guvern care stie ca pleaca si care cheltuie vreo 10 miliarde euro din bani pe care nu-i are intr-o luna (sunt cele 3 miliarde invocate de boc plus 5 imprumuturi guvernamentale plus plati amanate pentru 2009), ai o prabusire a pib de vreo 50 de miliarde, regasibila in incasari si, cireasa de pe tort, un alt guvern incompetent care nu poate si nu vrea sa reduca cheltuielile. ce-i mai grav de abia de acum urmeaza: basescu a pomenit ca e posibil sa ne inprumutam din nou si toti i-au sarit in cap. nu tine de el asta. e o chestie absolut logica economic: ai aceleasi venituri si aceleasi cheltuieli ca in 2009, grosso modo. nu produci mai mult, nu consumi mai putin. ce faci? te imprumuti. sumbru e viitorul...
@Vali
Imi pare rau, dar tot ce scrii tu vad cuvant cu cuvant pe blogurile portocalii. Nu te chinui nici macar sa reformulezi putin. Poate ca nu iti dai seama.. dar eu iti zic adevarul.
Foarte buna idee, ma bucur pentru voi ca ati reusit sa formati un fel de club select, si sper sa cresteti la fel de frumos cum ati inceput...
Nu vreau sa intru in polemici fara rost, insa in sensul cel mai prozaic cu putinta, dar si cel mai adevarat, iti spun ce-mi spun cativa portocalii in unele discutii intre patru ochi: "tot timpul s-a furat in tara asta, dar niciodata ca acum"... Cam asta e.
Întâlnirea a fost foarte utilă. M-am bucurat să o văd și să o aud pe dna Zoe Petre. Înțeleg că urmează să apară „în ring” Vosganian. Să îi pregătim „supliciul” cu întrebări economice și, cu mai multă insistență, cu cele privind gestiunea dezastruoasă a PD-L. Putem chiar să îi cerem să ne spună cum ar fi gestionat PNL o astfel de criză !
Lilick, în tine îmi este speranța că vei înregistra convorbirile cu invitații noștri la Club. La mine în cap este o adevărată învălmășeală.
nu, lilick, nu te face ca nu intelegi. ai pus o ethicheta, si crezi ca e gata. nu e. nu conteaza unde sunt vehiculate ideile, ci intemeierea argumentativa din spatele lor. valoarea lor de adevar e independenta de locul vehicularii. asa ca, daca vrei sa intelegi lumea asa cum e si nu cum iti spun altii, e bine sa analizezi si argumentele celor cu care nu esti de acord.
Lilick, vad ca inca n-ai renuntat la "Reductio ad Hitlerum", ci doar ai dat un nou nume erorii: "Reductio ad Portocalium". E si mai simplu asa. Nici nu mai trebuie argumentat nimic. Orice opinie "portocalie" este prin definitie gresita.
@Florin
Pana marti ganditi-va la teme, la intrebari. O sa am grija de totul. :)
@Petrini,
Am cunoscut prea multi portocalii ca sa nu fiu convinsa de asta. Imi pare rau... Da-mi si mie un exemplu de portocaliu care nu functioneaza ca o goarna, care nu face propaganda, si o sa-ti multumesc. Portocaliii nu au opinii, au lozinci.
@Teo
Multumim.
@Vali
I-am raspuns lui Petrini...
lilick, logica partidului are un lucru bun, te fereste de indoieli si de frica greselii. totul e limpede si maiestuos. filtrul intelectual si psihologic al apartenentei la o ideologie e cea mai sigura plasa de siguranta a credintelor politice din lume. cred ca va invidiez putin, pe voi cei care nu mai aveti indoieli, voi cei care tineti adevarul vostru inlantuit cu multe lanturi. despre ceea ce pierdeti insa, am sa vorbesc alta data. titlul prelegerii mele va fi: libertatea...
Vali
Daca nu sunt lozinci, chiar si despre libertate, e ok. Te astept.
@Vali
"5 imprumuturi guvernamentale plus plati amanate pentru 2009),"
la ce te referi? Asta e din burta. Asa ca "chestie" boc a blocat in 2008 banii primariilor (vreo 2 miliarde) pe care le-a eliberat "in lei" prin mai la o crestere a euroului fata de leu sensibila. Si asta tot in inginerii financiare "intra".
Alea 3 miliarde la care face referire + sa zicem 5 in plus (alea care sunt din burta total) nu dau oricum 30 de miliarde.
Acum spui ca guvernul nu vrea sa taie cheltuielile si mai spui ca a avut o "prabusire pib" de 50 de miliarde. Cauzele nu sunt nici pe departe "pensiile", "salariile bugetarilor" sau "salariile parlamentarilor". Cauzele sunt "crestere cas", forfetar si nici cea mai mica "investitie in infrastructura" pt a "pompa" in economia romaneasca.
Si adauga la cauze si cresterea de "bugete" la presedentie(triplu pt biserici deh), servicii(alea speciale nu cele fata de populatie), turisme si alte "truisme".
Prin luna mai anul trecut boc anunta ca nu ii ajung cele 1.5 miliarde pt ajutorarea "marilor firme" romanesti printre care si unele in "lichidare judiciara"(jafo daca mai tin bine minte) si cerea "dublarea" sumei.
PS. Consumul a scazut "drastic" dar nu la guvern, ministere si nici la presedentie sau alte "izme". a scazut la populatie si in mediul de afaceri privat. Atat.
Adauga la astea cresterea bugetului de salarii la bugetari cu 10% (noi angajari 26-28.000 din cate am vazut in presa) si ai "bomboana pe coliva".
Eu inteleg "smerenia" atunci cand ai si motive. De ce ar sta liberalii "smeriti" azi? Ca sa se diferentieze de "ceilalti" care stau "smirna" sau de ce?
Erata:
"lichidare judiciara" se va citi "reorganizare judiciara".
shadow, mi-e greu sa scriu fara sa mi se puna etichete, dar am sa incerc totusi sa las cifrele sa vorbeasca> imprumutul guvernamental din noiembrie 2008 de 5 miliarde euro exista. plati amanate au fost. numai in noiembrie 2008 diferenta dintre incasari si cheltuieli bugetare a depasit 10 miliarde lei. sursele mele sunt ale tuturor> site-urile guvernului, ale bnr, ale presei. cifra ta, insa de 30 de miliarde e falsa. e vorba de 12 miliarde. punct. banii au plecat in rezerva bnr. aceasta a scazut rmo, iar bancile au avut bani sa imprumute guvernul. e o magarie, stiu, dar sistemul a fost facut asa ca sa nu puna lacatul bancile straine. de, daca vorbim de dictaturi, uite una, a bancilor. daca ele pierd, statele le sar in ajutor, daca statele pierd, bancile le indatoreaza si mai tare.
uite, eu as vrea smerenie de la unul ca vosganian. mi-e greu sa/l suport cand spune ca nu e nimic in neregula ca a cheltuit banii din fondul de investitii, ca statul poate emite obligatiuni sa acopere gaura, iar peste 30 de secunde sa critice guvernul boc ca se imprumuta. iar daca nu smerenie, macar un minim de coerenta logica.
logica vreau si de la campeanu, care ne explica asa de frumos ca e in regula ca sistemul de pensii e in faliment, ca asa e in toata europa, de parca lucrul asta ar plati pensiile.
iar dincolo de aceste nume, inca o problema, de pr. peneleul e un partid de 20% si care vrea 30%, cu alte cuvinte sunt constienti ca 70-80% din electorat nu-i plac. si de atunci de ce ies cu aceleasi figuri obosite, care pentru un procent atat de mare din electorat sunt simboluri ale incompetentei> adomnitei, quiariu, fenechiu? un partid ce are cea mai intemeiata doctrina economica din lume nu are alti specialisti in afara de vosganian?
despre bugetari, mai incolo. intre timp, fa o comparatie intre numarul lor din 2004 si 2008.
@Vali
Ti se pare ca eu te-am "etichetat" in vre-n fel?
Inca nu vad ceva de alea 5 miliarde. O mare parte a lor s-au datorat "blocarii" bugetelor locale de catre boc(datorii deja antamate). Cum am si scris.
Cei 30 de miliarde nu sunt informatie falsa ci cumulata.
Romania a semnat cu FMI si cu BCE pt 20 de miliarde din care nu au luat inca toti banii. Cei 10 miliarde in plus sunt numai imprumuturile guvernamentale de pe piata interna in afara FMI si BCE si asta numai in anul 2009.
Dictatura bancara nu exista decat in statele "bananiere". Cele in care "comisionul" poarta fesul. Guvernul francez a inprumutat bancile in primele luni ale lui 2009 contra unei dobanzi de vre-o 8%(exorbitanta pt acestea). Dobanzi care deja in luna mai aduceau cam 2 miliarde lunar la buget. Dobanda mare ceruta de catre stat la aceste inprumuturi a facut ca aceste banci sa ramburseze rapid datoriile. Sa fie asta dictatura a bancilor? Nope.
Explicatia lui vosganian vizavi de "dobanzi" sta in picioare. Nu te imprumuti in conditii nasoale de dobanda decat cand nu ai altceva de facut si daca binenteles ai nevoie de bani.
Inprumuturile guvernului boc nu se vad in economie in absolut nimic si e normal sa fie criticati pt luarea acestor inprumuturi in cazul asta. Din punctul asta de vedere nu e deloc incoerent. Ca are "dude" de incoerenta cand se "lauda" cu "atragerea banilor europeni" (in general fonduri preaderare sapard deja functionale si nicidecum post aderare) e drept. Dar e mic copil pe langa "specialistii pdl". Si ca sa-ti dau un alt exemplu de "dublu standard" la pdlaci este "deficitul". Cat timp era vorba de deficitul "scos" de liberali cifra vehiculata era cea "europeana"(care scoate deficitul mai mare pt ca e alta metoda de calcul) in timp ce propriul lor deficit este tratat mereu doar la valoarea romaneasca si cum a iesit "stirea" cu deficitul calculat dupa stilul european (mai maricel deh) au atact rapid ca sa spuna e "acelasi lucru". Smerenie ceva? Nope.
Sistemul de pensii romanesc este in colaps pt ca "masa activa" este mult prea mica. A scazut mult sub boc din momentul in care "masa activa" depasise pt prima data "masa inactiva". Si da e o pb generala europeana. Germania, Franta, Italia, etc. tari cu "sisteme de pensii" in adevaratul sens al cuvantului si care au pb pe motiv de "natalitate" cumulat cu crestere a sperantei de viata. In Romania nu este "cazul" sa discuti de asa ceva la "sistemul de pensii".
Despre pnl acum. fenechiu este o tampenie, roman trecut acum ceva vreme la pnl este o tampenie (fac si ei o gramada de tampenii), adomnitei insa pare azi mult superior si abramburicei si abramburistului funeriu. Ei da puteau sa gaseasca mai buni asa cum puteau gasi mai prosti.
Chiuariu nu prea mai apare iar vosganian este normal sa raspunda la absolut toate minciunile lui boc(ca de exemplu aia cu 3 miliarde care erau doua). Apare destul de des Daianu dar numai cand are ceva de spus nu precum "berbecii" pdl specialisti in 0 economie (stolojan, videanu, pogea, croitoru-stiu asta se da independent dar nu l-am uitat cu tampeniile despre salariile in mediul "privat" care cresteau pt el "prea mult", si altii).
Pot face cate comparatii vrei intre 2004 si 2008. In momente de crestere economica, de integrare europeana, etc e normal sa creasca numarul lor(putem discuta cat si cum ca imi amintesc de "coerenta" lui boc si compania cand pacuraru vroia sa reduca in 5 ani cu 100.000 numarul de bugetari) ceea ce nu e normal este sa creasca in CRIZA.
Trimiteți un comentariu