7 apr. 2010

Emigrant in Bulgaria?

Am fost astazi pe malul celalalt al Dunarii. Impreuna cu o prietena care nu mai suporta situatia din Romania si isi cauta acolo o casa. Da, unii pleaca vazand cu ochii. Oriunde, numai in Romania nu. Am trait cateva ore, cu telefonul inchis si fara net, intr-o lume care nu are absolut nimic de-a face cu ceea ce se intampla la noi. Desi e la o aruncatura de bat. Am fost acolo de atatea ori, dar niciodata nu am vazut aceasta diferenta imensa intre noi si ei.

O lume pasnica, deloc nervoasa, unde locuitorii de-abia stiu cine le e presedinte, unde habar nu au ce inseamna sa le fie ascultate telefoanele, unde nu exista un partid-stat care sa ti se bage atat de adanc in buzunar sau in suflet. O lume normala...

Nu mi-a fost deloc dor de-un mizerabil ca Hoara, de un ministru incompetent ca Funeriu, sau de o sluga sinistra ca Boc. Da, e criza si la altii. Nimeni nu o duce foarte bine. Dar nu exista niciunde aceasta stare permanenta de ura si tensiune, pe care o induce o gasca cocotata la putere, ca la noi.

V-ati gandit vreodata, in astia 20 de ani, ca vom ajunge o vreme in care unii dintre noi sa isi doreasca sa emigreze pana si in Bulgaria? Eu nu.































19 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Lilick, sa plece ei. Si mie imi place in Bulgaria. Dar vreau sa merg acolo doar in vacanta.

Lucia Verona spunea...

Emigrarea - chiar şi în Bulgaria - pare să fie singura soluţie.

GS spunea...

La vreo 200 m, pe partea stanga, poza din mijloc, este o cofetarie cum numai la Brasov e una in Romania. Sper ca n-ai ratat-o :)

Adrian Stoica spunea...

Mai bine in Ungaria ...
Dar, ma rog, preferintele nu se discuta.
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ungaria-Casele-Prima-Casa-ieftine_0_71992852.html

simona ionescu spunea...

tanjim dupa liniste, dar ne-ar lipsi circul. e un adevar crud...

Lilick Auftakt spunea...

@Daniel

Si eu...

@Lucia

Pentru multi, da!

@GS

Cred ca o stiu, dar nu am fost. Pe cea de la Brasov o stiu sigur. :)

@Adrian

Pai, mda. Dar de noi e departe. De tine e mai aproape.

@Simona

Da, dar sa il avem doar cand ne dorim sa luam loc pe marginea arenei. Nu non-stop.

Starea NATIUNII spunea...

Chiar ieri am fost in Ungaria, in cel mai apropiat orasel. Imediat constati diferenta, oamenii se plimba cu bicicletele, sunt cosuri de gunoi, nu vezi o hartie pe joc, LINISTE, vanzatori amabili, preturi de ex. un iaurt de fructe de 125 gr. este 39 ft. aprox. 0,5 lei, nu sunt pe marginea drumului uscaciuni sau mizerii, iarba este tunsa peste tot, multa verdeata, flori, pomi, parca esti intr-o locatie exotica.
Si ceea ce va spun este cea mai saraca zona de la ei unde iti cumperi o casa cu 10 sau 20 mii euro, o vila cu 30/40 mii euro.

Doar Libertate spunea...

Eu ma gandesc foarte serios sa plec din mizeria asta de tara.

Lulutza spunea...

Mda, se pare ca emigrarea sau azilul... apolitic pe la vecini a ramas solutia salvatoare, daca nu vrei sa te supui "regulilor" manelisto-sereiste din jalnica Epoca Basescu.

"Circul" creat de actualii guvernanti este "lucrativ" doar pentru ei insisi si beizadelele lor si mult prea pagubos sau de-a dreptul periculos pentru oricine are... obraznicia si lasitatea sa nu inalte osanale impostorilor oranj si beizadelelor lor cocalaresti.

Si, desigur, "circul" cu pricina pare lucrativ si pentru deontologii de pe la fituici tabloide pe fata sau... pe dos, pentru tot felul de moluste 'telectuale ca Mihaies, Patapievici etc...

Matilda spunea...

HIHIHI ! Pînă ne-or introduce şi ăştia vizele....

william spunea...

Da, te inteleg... am ajuns sa tanjim dupa normalitate, nu sa aspiram la o lume mai buna...
O lume in care sa ai macar cateva bucurii simple... sa bei o cafea la o terasa curata (fara a fi agresat de ritmuri vulgare), sa privesti porumbeii, sau poate sa faci cativa pasi pe langa o apa curgatoare fara sa dea cineva care merge val-vartej peste tine...
Pana si lucrurile acestea ni s-au luat.. am fost aruncati intr-un loc al incrancenerii perpetue, un loc in care circul nu mai are sfarsit iar mizeria morala (si nu numai) e omniprezenta, transcede totul si este pe punctul de a deveni si imanenta (nu si pentru mine, nu inca... dar Raul se infiripeaza parca in tot, nu numai in oameni, ci pana si in celelalte fapturi si chiar in locuri)
Am fi avut sansa unei purificari, a unei reasezari( ca popor) pe coordonate decente pe data de 6 Decembrie... dar acest lucru ne-a fost refuzat... n-au vrut serviciile si n-au vrut cei ce s-au obisnuit atat de mult sa traiasca in mizerie (morala si nu numai) incat au devenit mizerie ei insasi.. sunt si niste fost glorii culturale in categoria asta, nu vreau sa le rostesc numele aici.... mi-e ca o sa murdaresca locul...
Si totusi, nu suntem inca complet pierduti... cateodata focul (purificator) izbucneste chiar si in cele mai neasteptate locuri, in cele mai incredibile conditii...
Eu mai vad inca scantei licarind in noroi.
Poate, maine... sau poate in alta zi...
Poate

ADRIAN spunea...

Fireste Ruse e un ors frumos in partea sa istorica, pana la urma era prima optiune la a fi capitala dupa obtinerea independentei Bulgariei. A invoca o emigrare acolo e insa un pic exagerat caci mafia e mai brutala pe malul celalalt de Dunare; una doua te poti trezi cu un pistol la tampla. Daca ar fi sa trec Dunarea mai curand as face-o in Serbia ...

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian

Pai important e ca lumea se gandeste sa plece undeva... Poate chiar si in Kargastan. :))

Sebi spunea...

asta e cea mai tare gluma. linistea din bulgaria :) :)

numai cine nu cunoaste poate spune asta. sofia, burgas, pleven...asta mafie LOL
sau granita cu turcia.
ce sa mai spunem ca sunt la nivelul lui 1995

alceva decat centrul ruse ai mai vazut ??

ai mers noaptea? ai ramas in pana la biala?

c'mon

Lilick Auftakt spunea...

@Sebi

Merg frecvent prin toata Bulgaria. Lucrurile sunt de nu stiu cate ori mai liniste decat la noi, si oamenii cu muult mai civilizati pe strada.

ADRIAN spunea...

Da, bravo lor kirkizilor daca reactia lor e chiar una impotriva coruptiei generalizate asa cum s-a anuntat!

Dar tot nu m-as duce acolo :)

radarul spunea...

Lilick, ideea de emigrat e ok (Doamne, ce spun!!!), dar prin bulgaria inteleg "oriunde", asa ca idee generala, caci cei care zic ca nu e o solutie, au dreptate. pe acolo au fost peste 50 de asasinate in ultimii 10 ani. cauta informatii pe net, sigur vei gasi. dar ai dreptate in privinta bunului lor simt, a linistii de acolo.... eu mergeam des in bulgaria la inceputul anilor 90 cand eram liceean in giurgiu. sincer, eu as fi emigrat si atunci, tot datorita atitudinii lor. ma retineau totusi planurile, sperantele pentru viitor. dar, in timp ce in orasul meu tinerii se imbracau, pur si simplu, in uniforma. blugi pyramide sau "piperati", camasa de blugi, geaca las vegas, sahariana d eblugi , geaca de piele din petice, ehe, vremuri. pe cand vecinii isi exprimau personalitatea chiar si prin tinuta, lucru cam de neinteles pt prietenii mei. astia nu intelegeau nici ce caut eu in bulgaria, pt ca nu aveam niciodata bagaj, ci doar o borseta care se purta la gat. acolo aveam pasaportul si leva aferenta. in timp ce prietenii mei mergeau sa vanda pahare in baza - drumul catre bazar era cunoscut de toata lumea, eu mergeam la jocuri mecanice, unde era o gama mult mai variata decat la noi, unde furori faceau mario si bomberman. cand ei mergeau sa cumpere tigari bt si arda sau inka, sa aiba ce vinde la giurgiu sau bucuresti, eu mergeam sa ma intalnesc cu prietena mea, Milena, care avea 15 ani. am mai avut o prietena, mariana, care statea intr-un sat, langa ruse. politistii de frontiera bulgari imi opreau tiruri care s ama duca pana in vama romana, sa nu merg pe jos pt ca ma respectau pt faptul ca veneam chiar in vizita la ei. eee, vremuri frumoase, cand nu duceam cu mine povara a tot ce am acumulat in ultimii ani, eram inocent.
deci, ca m-am trezit. emigram, dar nu in bulgaria. cum i-am zis si lui dragos dehelean, optiunea mea este irlanda, chiar daca are cea mai mare datorie externa din lume, aproximativ 1300% din PIB - fata de romania, care are sub 100% inca. pare paradoxal, nu? ei sunt in regres economic din luna mai 2007 si ca masuri anticriza in bugetul pe 2010 s-a micsorat alocatia copiilor de la 160 de euro lunar la 150 si se ia in calcul contorizarea consumului de apa. da, ati auzit bine, apa menajera este free of charge, domnilor si doamnelor violet. va doresc emigrare usoara.

Lilick Auftakt spunea...

@Radarul, da, si eu am fost in '86 prima data, si mereu am avut amintiri placute. Acum insa exista mai multe tinte de emigrare (sa nu intelegi resit, eu nu emigrez) insa daca vrem unul mai aproape de Bucuresti, si Ruse e ok. Pt ca in definitiv poate nu vrei sa de indepartzei foarte mult de tara, ci doar de zumzetul si noroiul de aici.

radarul spunea...

imi pare rau ca nu imi amintesc unde am auzit o discutie pe tema emigrarii in bulgaria a unor pensionari. se vorbea serios despre faptul ca acolo ar gasi case ieftine, intr-o localitate apropiata de ruse, unde se mai vorbeste romana, iar pensia de aici ar fi foarte buna acolo.
doar mergand in vizita acolo nu ai cum sa surprinzi realitatile economice, politice, sociale, culturale etc.
cred ca nu degeaba deseori sunt sub noi intr-o serie de "clasamente" ale performantei in cele mai diverse domenii.
cred ca, intr-un fel, e ca si cum am emigra din bucuresti la fagaras, slatina sau mioveni.
p.s. astept si eu vesti noi cu privire la demersuri de genul 02 aprilie
altfe, iti doresc un weekend placut