14 apr. 2010

Lech Kaczynski - o ambitie care i-a fost fatala?

Imi pare rau ca trebuie sa scriu asta, dar urmarind stirile legate de tragedia de la Smolensk, si vazand noile date care apar, am din ce in ce mai mult senzatia ca asupra pilotilor avionului Tupolev a fost exercitata o presiune enorma din partea oficialilor, la aterizare. Probabil direct din partea fostului presedinte polonez.

Nu-mi pot explica altfel de ce un pilot, dupa cateva ratari, tot a mai insistat sa aterizeze. Am ascultat la tv destui piloti cu experienta. Am citit parerile altora. Toti spuneau ca dupa o ratare NU MAI INCERCI inca o data, si inca o data, si inca o data...

Dar pot sa inteleg pana la urma determinarea lui Lech Kaczynski. Era un anti-comunist veritabil. Isi dorea ca acea comemorare de la Katyn sa se desfasoare in conditiile dorite de el si sa fie memorabila. Isi dorea sa ajunga cat mai repede. Isi dorea, de asemenea, sa dea o palma rasunatoare rusilor. Insa totul i-a fost fatal. Si lui si delegatiei...

Pentru Polonia si nu numai, pentru orice anti-comunist adevarat, Lech Kaczynski va fi un erou. Asa il simt si eu. Dispus chiar sa isi riste viata pentru crezul si idealurile lui. Insa, daca cercetarile vor duce cumva catre speculatiile pe care le fac mai sus privitoare la o presiune asupra pilotilor, nu stiu ce vor gandi rudele celor care i-au fost alaturi in acele clipe fatale. Dumnezeu sa-i ierte pe toti!

32 de comentarii:

DANGA Marius spunea...

Sunt ironic cand spun ca Presedintele Poloniei, murind in acest accident, a reusit sa faca intregii lumi cunoscuta tragedia de la Katyn.

In ignoranta mea eu nu stiam despre ceea ce au reusit rusii sa faca in padurea Katyn. Si nici nu as fi stiut daca manifestarea aceea ar fi avut loc asa cum isi doarea Presedintele. Ar fi fost alte informatii care sa o acopere.

Acum stiu. Si alaturi de mine stie o luma intreaga.

M.

Elena Pasima spunea...

1) Acum ceva vreme, cînd aflasem și eu de Katyń, am început să întreb în stînga și-n dreapta pe cei de-o seamă cu mine dacă știu ceva despre subiect. Nu știau. Doar ăi bătrîni știau. E, acum, după înălțarea la cer a lui Lech Kaczyński, nu Smolensk va fi cunoscut, ci tot Katyń. Și va fi cunoscut așa cum sunt Auschwitz & Bierkenau, Dachau, Treblinka... Pentru că în toate aceste locuri cetățenia poloneză era o asigurare de moarte. Pînă acum se va fi știut doar calitatea etnică a martirilor. De acum înainte se va ști și cetățenii cărei patrii erau ei. O patrie care a luat diverse forme pe hartă, precum apa-n pahar, cu granițe aiuristice și cu singura mulțumire că n-a ajuns să figureze prin Siberia pe undeva.
.
2) Presupun că dacă lui Kaczyński i s-ar fi propus să se jertfească pe sine patriei, n-ar fi zis nu.
Nu știu de ce văd doliul acesta nu ca pe un accident, ci ca pe omagiul suprem pe care o nație îl aduce istoriei sale. Andrzej Wajda dăduse deja direcția prin filmul său din 2007. Acum, Polonia e întreagă. A dat tot ce-a avut mai bun.
.
3) Chiar dacă ne putem lesne închipui cum cineva își soarbe mulțumit vodka: ”Kămiemărare ați vrut, kămiemărare aveți...” sau, parafrazîndu-l pe Brecht - Muratov mîncînd mere în timp ce caută cutii negre... → Și totuși, chiar și așa, călăul acesta presupus umblă singur pe calea lui, căci nimeni nu-l confirmă în funcție: polonezii nu sunt victime, nu au avut niciodată apucături în acest sens. Demnitatea lor a ales să-i facă eroi.
.
4) Recuperarea istoriei poloneze este un subiect care îi privește pe toți cetățenii și etnicii polonezi și la care participă fiecare prin memoria sa, prin neuitare.
Criza criminală a pușcăriilor comuniste din România a lăsat românilor o mare senilitate, un fantomatic institut de investigare a crimelor comunismului și un Vladimir Tismăneanu. Suntem în continuare ceea ce au vrut Ana Pauker și Dej și Ceaușescu și Iliescu și... alții atunci cînd ne-au decapitat la Canal, la Periprava, la Gherla, la Aiud, la Sighet...
Polonezii nu sunt victime. Noi nici măcar nu realizăm ce ni s-a întîmplat. Dacă în 50 de ani de bolșevism am uitat cu seninătate și am supraviețuit ca niște bacterii șmechere - nu vreau să-mi dau seama de ce în atîta amar de istorie românii nu au reușit să construiască nici palate, dar nici minți sau caractere. Oare nu cumva pentru că de fiecare dată cînd li s-a cerut să uite - uitau, să mazilească - mazileau, să lase în paragină - lăsau, o istorie întreagă în care românii și-au făcut lor înșiși toate acestea și încă, drept corolar - bășcăul nechezător care să le amestece pe toate într-un compost steril.
Paradigma poloneză e o păsărească ridicolă pentru români. Ceva între caraghioslîc de fraieri și ”vai, săracii”...
.
5) Nu te poți abține să observi că Polonia rămîne poetică în întreaga sa desfășurare.
.
6) De nervi, ascult poloneze. Mă duce gîndul că pentru a merita un Chopin tre` să plătești cu toată valuta pe care o ai.
.
7) Dumnezeu să ne ajute să luăm aminte la exemplul de excelență al polonezilor.

Lilick Auftakt spunea...

@Elena Pasima

Fara sa iti citesc comentariul voiam sa scriu exact asta: "Presupun că dacă lui Kaczyński i s-ar fi propus să se jertfească pe sine patriei, n-ar fi zis nu." Ma bucur ca gandim la fel.

Lilick Auftakt spunea...

.. Si sunt extrem de trista ca, in timp ce Lech Kaczyński poate ar fi fost in stare sa se jertfeasca pt tara si in memoria luptei anti-comuniste, noi avem in fruntea institut de investigare a crimelor comunismului, un tip care se raporteaza la comunism dupa cum bate vantul. De la est sau de la vest. Tismaneanu.

Lilick Auftakt spunea...

.. Si sunt extrem de trista ca, in timp ce Lech Kaczyński poate ar fi fost in stare sa se jertfeasca pt tara si in memoria luptei anti-comuniste, noi avem in fruntea institutului de investigare a crimelor comunismului, un tip care se raporteaza la comunism dupa cum bate vantul. De la est sau de la vest. Tismaneanu.

Draghi spunea...

Inca o dovada ca atunci cand o idee buna se transforma intr-o obsesie urmeaza o catastrofa.

Teo Negura spunea...

Nici eu nu auzisem de Katyn pana la aceastra teribila tragedie. Macar pentru asta, polonezii ii pot fi recunoscatori. In rest, chiar daca e gresit si chiar daca e autorul moral al dezastrului aviatic, eu cred ca el poate si trebuie iertat. De oricine.

Deceneu spunea...

Eu cred ca Lech Kaczyński si pilotul si-au dat seama ca nu sunt doriti, la Katyn si rusii vor sa-i impiedice sa ajunga la destinatie, dar nu s-au gandit ca se va merge pana la provocarea unui accident aviatic, si sperau ca daca insista rusii vor ceda.
Rusii au dat mai multe informatii false opinie publice.
- Aeroportul se pare ca avea instalatie de navigatie dar nu era functionala.
- Ceata nu era atat de deasa, pentru ca aterizase un avion cu jurnalisti cu o ora inainte.
- Pilotul stia si rusa si engleza, dar operatorul de la sol, care era obligat sa stie engleza nu o vorbea.
- Pilotul aterizase inainte cu trei zine pe acelasi aeroport.

Un pilot roman comenta ca B1 ca pilotul are mai multe aparate si imposibil sa se defecteze toate simultan, doar daca exista o sursa de bruiaj.
Se pare ca a existat si o astfel de sursa, altfel nu se explica de ce aeronava care trebuia sa se afle la 60m de sol se afla la mai putin de 8m cat avea copacul.
Altimetrul ar fi trebuit sa-i semnaleze.
Teorii ale conspiraţiei pentru accidentul de la Smolensk

O aernoava nu este condusa doar de un pilot, exista si un copilot.
Daca pilotii ar fi vazut ca ceata este foarte groasa si vizibilitatea redusa nu ar fi incercat repetat sa aterizeze fara instalatii de dirizarea traficului, orice le-ar fi cerut presedintele.

Sunt convins ca vor iesi la iveala si alte informatii in perioada urmatoare.

Lulutza spunea...

Eu sint printre putinii oameni care nu pot executa ordinul "sefului", daca acesta imi incalca principiile. Orice represalii s-ar abate asupra mea din cauza asta... Si am fost in multe situatii din astea, chiar daca am facut in asa fel, incit "sefu'" sa creada ca solutiile mele au pornit de la... El, supremul ierarhic. Oricum, mie imi este imposibil sa "supravietuiesc" prea mult, cind am drept sef vreun prost ambitios.

Asa ca nu-i pot intelege pe pilotii poloni, daca s-au supus ambitiilor absurde ale sefului lor ierarhic.

Pe de alta parte, in conditiile alea de stress absolut, in care fiecare secunda se masoara in numar de zeci sau sute de vieti, indiferent de pozitia lor in stat - simplii cetateni sau "elita politica" - "sefu' suprem" este cel care are miinile/degetele pe manete, volan, butoane, sau cum s-or numi!

Am fost de citeva ori in situatia de a nu se putea ateriza pe Aeroportul Otopeni sau cel de destinatie si am ajuns la Timisoara, Constanta, Omsk, Irkutsk etc. Nu-mi amintesc insa sa fi incercat cineva sa schimbe decizia pilotilor...

Am pierdut mult timp, am ratat cine stie ce pe acasa, dar, din punctul meu de vedere, va asigur ca a fost mult mai placut, interesant si palpitant sa fim "deturnati" in felul asta, decit sa ajungem sa fim identificati prematur dupa inele, verighete! :(

Parerea mea...

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Se poate ca aceasta ambitie sa fi fost motivata de ceva mai mult decat cunoastem noi acum.

@Teo

Da, bineinteles. Nici nu incape indoiala.

@Deceneu

Eu cred ca a fost mai mult un razboi al nervilor. A fost o tensiune, asta e clar. Nu vad exact motivele, pentru ca rusii nu aveau niciun motiv sa impiedice ceremonia. Insa a existat o tachinare. Kaczyński era pornit impotriva rusilor, rusii nu se simteau confortabil si probabil au fost instinctiv ostili, si totul s-a transformat pana la urma intr-o presiune pusa pe umerii pilotilor. Nu cred ca a fost altceva. Ci un "razboi" extrem de fin in care Lech Kaczyński nu a cedat. A mers pana la capat.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Da, rational ai dreptate. Insa, intr-un astfel de caz, foarte sensibil, daca or fi existat si niste tachinari, niste strambe puse de rusi (si asta putea sa fie si simplul gest al operatorului de la sol de a "uita" putin engleza in ziua aia), Lech Kaczyński a reactionat probabil pasional, asa cum ii era si caracterul. Chestiile astea din pacate nu se mai judeca. Se simt. A reactionat irational. E uman. Numai ca la cativa metri de sol asta poate fi fatal.

Lulutza spunea...

P.S. La bordul unui avion, "şef suprem" este doar pilotul, restul sînt simplii pasageri. Este erou cel ce-şi risca propria viaţa pentru nişte principii, idealuri. Dacă "eroul" ăsta al nostru distruge mult prea multe vieţi, laolaltă cu a lui, pentru o simplă ambiţie personala, cu parfum electoral, este doar un iresponsabil.

Iar atunci cînd controlorii de zbor de la sol îndrumă un avion să aterizeze pe alt aeroport, cel mai "cuminte" şi înţelept este să le urmezi sfatul, fără s-o iei ca pe un afront personal sau naţional. Parerea mea!

Stevie the LightningRod spunea...

numai ca un pilot de vip trebuie sa faca totul ca sa protejeze viata vipului, chiar daca asta insemana sa actioneze impotriva cerintelor vipului. inseamna ca pilotul era slab de inger, nu?

Stevie the LightningRod spunea...

kaczynski a fost inconstient iar pilotul slab de inger. un cocteil fatal...

Stevie the LightningRod spunea...

exista si un pc d vdr mai pragmatic...prietenul meu imi sugereaza ca de fapt, Kaczyinski era montat pe faptul ca al sau contracandidat i-a furat gloria de la comemorare, ca a fost o mutare electorala, nu un gest de anticomunism...

Lulutza spunea...

Un comentariu pe care l-am facut pe Coti:

Lech Kaczynski, ca un adevărat "popular", a decis să fie un "preşedinte jucător" pînă în ultima clipă, nerecunoscînd nimănui vreo competenţă care să fie superioară celei personale. Dacă a fost aşa şi i-a ordonat pilotului aterizarea "eroică", în orice condiţii... Şi tot ce a reuşit a fost să aibă un final de drum cu adevărat tuthankamonic... :(

Fie-i ţărîna uşoară lui şi tuturor celor care au avut acelaşi tragic sfîrşit prematur!



Acum adăugirile... ;) Cîţi anişori aveau în momentul crimelor de la Katyn protagoniştii tragediei de acum? Cred că mai nici unul nu era încă născut... Eu ştiam despre crimele de la Katyn încă dinainte de '90, aşa cum cunoşteam demult toate cele scrise în faimosul "Raport împotriva crimelor comunismului" şi care păreau altora un fel de... cuceriri revoluţionare, taman bune de pus ca pene la pălăria PCR-istului şi turnătorului Băsecu.

De unde atîta ură din cauza a ceva ce s-a întîmplat acum 70 de ani? Ezitările Federaţiei Ruse de a aprofunda anchetele şi de a numi crimele respective "holocaust", aşa cum li se cam sugerează, este că, în caz de holocaust se lasă cu substanţiale despăgubiri pentru tot felul de moştenitori sau "moştenitori" ai victimelor. Mai ceva decît a fost la noi cu "moştenitori" gen Constanda...

Pe de altă parte, ştiţi cîţi cetăţeni ruşi sadea au fost ucişi sau au fost chinuiţi în Gulag??? Milioane... :( Tot Putin este de vină? Oricum, la ruşi arhivele Gulagului, PCUS, NKVD au fost deschise demult, nu ca la noi... Găseşti ce vrei şi ce nu vrei pe Internet, scanări de documente originale, creier să fie, ca să judeci corect şi să nu arunci anatema şi povara despăgubirilor băneşti şi în natură asupra cîtorva generaţii!

Dacă vrea cineva să se documenteze, poate aici să vadă destule despre subiect:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Katy%C5%84

Lilick Auftakt spunea...

Pilotul? Slab de inger? Se poate. Sau a avut o zi proasta. Sau.. sau... Factorul uman a fost mult prea important in cazul asta. O secunda de presiune psihica, de neatentie... Cum putem sa mai analizam? O suprapunere de greseli fatale... Tachinarile rusilor, ambitia lui L.W, slabiciunea pilotului... Absolut sigur nimeni nu si-a dorit sa moara. Lucruri din astea se intampla zilnic in lume. OK, nu la nivelul asta. Dar oricine e supus greselii.

Crăciun Florin spunea...

Prea multă scenarită. De acord cu Lulutza.

Hendrix spunea...

Nu sunt de acord cu ideea ca de vina a fost pilotul, care ar fi cedat presiunii lui Kaczynski. Exista vreo dovada in acest sens? NU! Cred ca este o speculatie ruseasca, o incercare de a da vina asupra pilotului si presedintelui polonez. Cutiile negre vor stabili cu certitudine ce s-a intamplat.
Este falsa informatia ca au fost ,,mai multe ratari”. Rusii au spus initial ca ar fi fost PATRU incercari ratate. FALS! Au fost doar doua!!! Este o minciuna grosolana, precum minciunile rusesti cu ,,ceata”( cu o ora inainte aterizase un avion al jurnalistilor!) sau cu faptul ca pilotul n-ar fi cu8noscut bine limba rusa!
Nu pot fi de acord cu specularea faptului ca Lech Kaczynshi Kaczynski ar fi pus presiune asupra pilotului datorita ,,determinarii sale de anticomunist veritabil”. Refuz sa cred ca ar fi facut asa ceva. Posibil sa fi cerut pilotului sa faca tot ce ii sta in putinta sa aterizeze, dar nu cred ca I-A ORDONAT! Cel mai bun lucru este sa asteptam rezultatul oficial al anchetei. Speculatiile nu isi au rostul! Si eu intuiesc faptul ca rusii au produs catastrofa aviatica, dar nu exista probe clare in acest sens. De un lucru sunt sigur, acela ca pilotul nu este vinovat, el fiind acolo cu 3 zile inainte pe acelasi aeroport cu premierul Tusk. Si mai cred ca presedintele polonez nu l-a obligat pe pilot sa riste viata elitelor poloneze aflate la bord.

Draghi spunea...

@Lilick

Vorbeste cu orice pilot de avion. O sa iti spuna ca nu exista NICI O JUSTIFICARE RATIONALA pentru a repeta de trei ori o aterizare ratata. Daca nu iese a doua, mergi pe aeroportul de rezerva pe care esti obligat sa inclusiv sa il precizezi in planul de zbor, si pentru care esti obligat sa ai suficient combustibil. Inveti lucrurile astea inca din primele ore de zbor si tzi se repeta non-stop pana iti intra in sange.

Faptele indica ca acei piloti au fost supusi unei presiuni imposibile.

Din punctul meu de vedere Kaczynski, daca el a ordonat pilotilor sa fortzeze aterizarea, nu e un erou national ci un inconstient care pentru un moment mediatic in campania sa electorala a distrus o parte din elita Poloniei intr-un moment critic al istoriei. Redus la scara, cam acelasi lucru pe care l-au facut si rusii la Katyn.

Chiar nu ma mira ca in Polonia lumea protesteaza pe strada pentru a nu fi inmormantat alaturi de marii conducatori ai Poloniei.

Hendrix spunea...

@Draghi Faci afirmatii aberante, precum:,,Faptele indica ca acei piloti au fost supusi unei presiuni imposibile.'' Care sunt acele FAPTE, stimabile?
-,,daca el a ordonat pilotilor sa fortzeze aterizarea, nu e un erou national ci un inconstient'' Ce te face sa crezi ca a ordonat asa ceva? Pe ce vte bazezi?
-,,Chiar nu ma mira ca in Polonia lumea protesteaza pe strada pentru a nu fi inmormantat alaturi de marii conducatori ai Poloniei.'' Eu unul n-am auzit de asa ceva! Nu cred sa existe polonezi care ,,sa protesteze''! Esti sigur ca erau polonezi?

Lilick Auftakt spunea...

Tocmai voiam sa scriu ca apreciez ca nu va atacati. Hendrix, tu ii spui lui Draghi ca abereaza. Te rog sa respectii opiniile fiecaruia. E un caz prea sensibil ca sa ne certam intre noi. OK?

Draghi spunea...

@Hendrix

Ai perfecta dreptate, cum de nu mi-am dat seama din primul moment?

In Polonia protesteaza de fapt aceasi agentzi KGB/FSB/GRU care le-au vorbit prost engleza pilotilor avionului prezidentzial, facandu-i astfel sa rateze aterizarea (incerc sa imi imaginez in fatza ochilor cum au ramas inmarmuritzi pilotzii cu mana pe mansa, cand au auzit in casti o engleza stalcita cu accent rusesc).

Apropo, esti sigur ca au fost totusi doua aterizari ratate, si nu doar una singura? Nu e oare si asta o dezinformare a comunistilor imperialisti post-sovietici? Si oare nu urmeaza ea in mod foarte suspect marii diversiuni, adica intalnirea dintre Putin si Tusk de la Katyn din saptamana precedenta?

Doamne, cum era sa pun botu' la propaganda ruseasca intinand astfel memoria unui adevarat erou, aflat cu mult deasupra conditiilor meteorologice si legilor aerodinamicii. Iti multzumesc ca m-ai salvat la timp, ca m-ai ajutat sa ies in ultima clipa din mlastina de dezinformare in care ma afundasem!

Draghi spunea...

@Lilick

In momentul in care am postat al doilea meu mesaj(21:26), nu il citisem pe cel a lui Hendrix (20:59). Cand am inceput sa scriu acel mesaj inca nu fusese aprobat. Deci nu avea cum sa fie un raspuns la respectivul mesaj, si cu atat mai putin un "atac". Asta doar asa, for the record.

Daca e cineva interesant de ce gandesc eu in mod serios despre acest tragic accident care afecteaza intr-un mod incalculabil soarta poporului polonez si poate chiar si pe cea a Europei, poate citi ce am scris eu "la cald" aici.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

E foarte bine ca aveti opinii diferite. Si tu si Hendrix si eu si restul. 80% sunt de acord cu tine.

Decenue spunea...

E incredibil cu cata usurinta au fost acceptate si cu cata intensitate au fost raspandite versiunile Moscovei pe internetul romanesc in ultimele zile. Cu aceeasi pasiune cu care este aparat Basescu si PD-L-ul, semn ca rusii au multi simpatizanti internauti in Romania.

Pana si demonstatile din Polonia par sa fie regizate.
Intelegeam daca in biserica respectiva ar fi fost inmormantate doar capte incoronate, dar din moment ce mai sunt presedinti inhumati acolo nu vad de nu ar fi si Lech Kaczynski alaturi de ei.

Unii justifica protestul ca o masura de prevedere sa nu poata fi exploata electoral de fratele lui.
Tocmai manifestatile actuale si scenarile cu presiunea asupra pilotilor par a fi manipulari electorale.
Cred ca rusii acorda sprijin electoral actualului presedinte.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Eu nu prea stiu despre ce vorbiti voi. Nu am mai urmarit. Eu am ascultat doar piloti romani.

Deceneu spunea...

Pilotii romani au comentat din perspectiva ca informatile rusilor sunt adevarate, ori tocmai aceste informatii sunt contradictorii.

ELMMAR spunea...

(Off topic)

Visu’ Lu’ Boc Cel Mic

La umbra de bonsai nipon, un Boc mic vegeteaza,
Si ascultandu-l pe Salam, maret destin viseaza.
In bataliile ce vin cu ostile batrane,
Biruitor in veci va fi, catane va rapune.

El este Cezar-ul roman, cand galii ii invinge
Sau Alexandru Macedon, pe persi cand ii infrange.
E Napoleon-ul din Egipt, luptand cu mamelucii
Sau Stefan Sfant, cand la Vaslui, se razboia cu turcii.

E general sau imparat, e rege, mai nou e presedinte
Ochi pentru ochi avand in gand si dinte pentru dinte.
Profesori cad suvoi pe camp, cand coasa manuieste
Si bugetari, doi cate doi, securea de-i luceste.

Se vede-n vis eminescian, nemuritor si rece,
Privind de sus la boborean, in viata cum se trece.
E mic de stat, liliputan , dar varsator de sange
Cand ordonante da in draci si biruri grele strange.

Deodata insa-un hahait loveste ca Furia
Si-o voce dura, de stapan, ii curma reveria:
- Ce faci Emile, iar visezi cand imi asculti maneaua?
Hai, mars d-aci si-adu-mi la pat tucalu’ si cafeaua!

Morala:
De esti Boc si dobitoc, sa nu te-ncrezi in Guta
Ca vine Basea cel Voinic si-ti trage drept sub…barbie!
(Autor, Marcus)

Draghi spunea...

Aici punctul de vedere rusesc. Se pare ca intr-adevar nu a fost vorba de patru incercari de aterizare ci doar de una. Pilotilor li s-a cerut insa de trei ori de catre turn sa renuntze la aterizare si sa mearga pe un alt aeroport.

Un alt sait rusesc, de data asta de limba germana, aduce mai multe detalii interesante, printre care:

- avionul a facut patru ture in jurul aeroportului inainte de a veni la aterizare

- acelasi avion si echipaj mai fusesera si cu o saptamana inainte in Smolensk cu Tusk

- capitanul vorbea foarte bine ruseste

si aminteste de asemenea de incidentul din Tiflis cand Kaczynski i-a amenintzat pe pilotzi cu concedierea daca nu vor ateriza in ciuda dubiilor lor in ce priveste securitatea pasagerilor.

Se pare ca e ca in mai toate catastrofele aviatice un cumul de factori care au dus la aceasta tragedie.

Draghi spunea...

@Hendrix

Ai aflat ca si Andrzej Wajna a aderat la conspiratia KGB-ista?

Anonim spunea...

Persoanele din avion trebuiau sa moara din multe multe motive , in primul rand economic Polonia o ducea din ce in ce mai bine , lucru care nu place BM si FMI-ului care sunt in stare sa declanseze si al treilea razboi mondial numai sa aibe beneficii si probabil ca ar face-o daca n-ar exista si presedinti care se opun . Nemernicii sunt in stare de orice.