4 apr. 2010

Miscarea violet - scurta analiza dupa ziua de 2 aprilie

In urmatoarele randuri voi incerca sa fac o analiza a ceea ce s-a dorit si se doreste in continuare a fi “No Basescu Day” (NBD) sau “Miscarea violet”. In primul rand, o forma de protest fata de un mod de a face politica, practicat si promovat astazi, in mod special de presedintele Traian Basescu si acolitii lui. Apoi trezirea spiritului civic autentic, prin actiuni initiate si organizate de la « firul ierbii », din online, fara a promova sau fara a construi lideri.

Miscarea Violet revendica, in interesul natiunii, un set de valori si principii, in ultima vreme aproape permanent incalcate : corectitudinea, consecventa, competenta, buna intentie, bunul-simt, respectarea legii, respectarea principiilor democratice.

Ce ii reprosam personal presedintelui Basescu? Voi enumera cele mai importante puncte :
- Ca nu a reusit, dar nici nu a incercat in aproape sase ani, sa fie presedintele tuturor romanilor. Ca a jignit, in numeroase ocazii, diverse categorii sociale, le-a invrajbit unele impotriva altora, a indus permanent o stare de tensiune si ostilitate, motiv pentru care societatea, divizata, nu a putut sa construiasca nimic durabil.
- Ca incearca permanent (si reuseste) sa construiasca retele de subordonare pe model militar, controland astfel organizarea si functionarea autoritatilor publice, facand promovari pe criterii de loialitate si nu pe principii de competenta sau meritocratice, politizand astfel excesiv functiile pana in cele mai de jos structuri.
- Ca vrea sa schimbe Constitutia si Legea electorala in interes personal si de grup, incurajand o armata de politruci sa propage pe toate canalele de comunicare argumente false, ceea ce ar putea conduce, daca tinta ar fi intr-un final atinsa, la un autoritarism si mai accentuat, si la o propagare pe termen lung (adica si pe mandatele viitorilor presedinti) a modelului « Tatucului sovietic ».

Manifestatia de pe 2 aprilie nu a fost sustinuta de niciun partid si nu a folosit niciun fel de fonduri. A fost un prim exercitiu democratic, iar bloggerii care au initiat-o au acceptat orice sustinere morala, alaturi de gestul simbolic de a purta un accesoriu violet. Printre personalitatile care s-au implicat, facand declaratii de sustinere, au existat cativa intelectuali publici, cativa jurnalisti cu notorietate, un fost prim-ministru si un presedinte de partid.


Google a contorizat 192.000 de rezultate pentru tag-ul « no basescu day ». Pentru comparatie, « Daniel Raduta » (campanie umanitara) a contorizat 492.000. Grupul de pe facebook are in prezent 2123 de membri, iar campaniile sunt sustinute pe un numar de peste 160 de bloguri.

Ca o concluzie personala si facand o comparatie cu rezultatele pe care le-au avut la primele apeluri campaniile « No Berlusconi Day » si « No Sarkozy Day », pot spune urmatoarele :
1. Ca in Romania “Miscarea” a fost mai popularizata in blogosfera decat, de exemplu, in Franta.
2. Ca, din pacate, in Romania spiritul civic e la pamant. Dar poate fi resuscitat si reconstruit de jos, adica prin comunitatile online.
3. Ca temele politice de pe bloguri sunt mai rapid preluate de presa traditionala decat in alte tari din UE.
4. Ca, dupa felul in care NU a reactionat la aceasta campanie care sustine valori si principii democratice, fosta « Societate Civila » confirma ca s-a transformat, pe « mandatul Basescu », intr-o masa de propagandisti vanduti, de politruci fara scrupule.

Ce ne propunem in continuare? In primul apel scriam asa : « Culoarea violet e un pretext sa ne adunam si sa ne recunoastem. (…) Sa ne adunam din ce in ce mai multi si sa incercam sa reparam ce se mai poate repara. Si sa construim. ” Nu ne-am propus de la inceput tinte mari. Pe atunci nu pomeneam nici macar de vreo manifestatie in strada, ci doar de o mobilizare in online. Cum primul pas a fost facut, ba am reusit, in plus, sa cream si un eveniment public, nu ne ramane decat sa continuam pe aceasta cale.

Bloggerii pot fi in continuare un instrument de informare, poate chiar a 5-a putere in stat. Urmatorii pasi insa vor fi facuti mai mult in afara blogurilor, unde vom incerca sa cream o comunitate reala, ramificata la nivelul intregii tari. Manifestatia din 2 aprilie se va repeta, urmand sa stabilim alte date. Ne vom alatura, in masura in care va fi posibil si in consens cu principiile si valorile pe care le promovam, si altor miscari de strada.

Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au implicat pana acum. Sa stiti ca am primit sute de scrisori de sustinere. Dar si mesaje de la persoane care mi-au scris ca nu pot sa iasa in strada, de frica unor repercusiuni pe care le intuiesc, avand evident si argumente sau chiar… antecedente.

Precizare pentru bloggerii neinformati, sau dezinformati voit de acea parte a presei aservita puterii : Miscarea nu are absolut nicio legatura cu Mircea Geoana, cu Viorel Hrebenciuc sau cu vraciul personal al lui Traian Basescu, Aliodor Manolea. Nici cu Flacara Violeta. Bloggerii italieni au ales culoarea violet, deoarece e o culoare independenta de partide. Iar francezii au preluat-o in aceeasi idee. Politicienii care se solidarizeaza cu Miscarile violet din toata Europa sunt obligati sa nu poarte la manifestatii insemnele partidelor pe care le reprezinta, ci accesorii violet.

20 de comentarii:

Alexandra Cel Mare spunea...

Dap, greul abia de acum incepe! Lupta continua si pe alte fronturi. Tine de noi sa nu ne pierdem din elan si sa avem curajul sa mergem mai departe! Pumnnii stransi, speranta vie si dorinta de lupta arzanda! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Alexandra

Am citit textul de pe blogul tau. Excelent. I-am vazut si pe cei care stateau la TNB mai la distanta, unii chiar imbracati in violet. Exista inca frica, si nu pot sa condamn pe nimeni. Vineri cineva mi-a spus, concret, ca nu ar putea sa participe la asa ceva pentru ca "in Romania nu exista democratie" (o persoana de aproximativ 60 de ani). Ceea ce e trist si grav. E trist si grav ca exista oameni care sa fie ferm convinsi de asta.
Apoi, daca au vazut o asa mobilizare a fortelor de ordine, cu misiunea clasa "sho pe ei, pe cei in violet", nici nu as putea sa nu le dau dreptate sa se teama.
Trebuie sa va adunati si la Baia Mare. O sa-l rog pe Hendrix sa ia legatura cu tine si cu cu altii, sa va organizati si acolo. Noua ne e mai usor in Bucuresti, dar voi sunteti oameni de baza si e pacat sa nu puteti sa va implicati si in afara online-ului. :)

william spunea...

... despre 2 Aprilie (Thinking positive)...
... faptul ca au fost mobilizati politisti la Universitate in vederea acestui eveniment, legitimarea persoanelor imbracate in violet adunate sau nu in grupuri si care se indreptau sau nu spre Piata Universitatii arata, (in opinia mea):
*)fie paranoia regimului, care nu admite sa fie contestat in nici un fel (asta aduce a mesianism gregar- adica cum sa-si permita cineva sa conteste "viziunea" si 'misiunea' (asta o fi de la DIE primita? :) ...ca asa se spune pe la colturi) pre-she-diintelui (asa pronunta basescofilii, fornaind pe nas cuvantul :)) de a "reforma" statul si a propasi natiunea (pe cele mai inalte culmi, etc., etc.)
**) fie frica disproportionata a aceluiasi regim ca ar putea fi rasturnat printr-o miscare de strada...frica ce deriva din faptul ca [regimul] se stie ilegitim... cel ce a uzurpat puterea se teme neincetat sa nu o piarda...
Iata deci ca exista motive serioase pentru a continua actiunile... in oricare din situatii ne-am gasi...
Si vom continua...
Hope remains!

Lilick Auftakt spunea...

@William

Sigur. Reactia autoritatilor spune mult exact despre frica celor de la putere fata de forta internetului. Chiar si numai pentru a testa acest lucru, ma bucur ca am iesit in strada. Nu aveam altfel cum sa testam, si nu a mai facut-o nimeni pana acum.

Alexandra Cel Mare spunea...

Lilick, sti foarte bine ca eu nu dau inapoi cand vine vorba de a ma implica si in afara online-ului. Totul este sa punem foarte bine la punct urmatorii pasi si sa ne concentram pe organizare. Pentru ca, chiar daca imi pare rau sa o spun, nu toti din cei care au aderat la miscare vor fi dispusi sa se implice si sa-si piarda din comoditatea oferita de online. Vom vedea cum se vor selecta oamenii cu adevarati dedicati. Dar asta vom vedea abia atunci cand va fi sa facem ceva concret. Trebuie sa ne mobilizam, cat mai repede si cat mai bine. Eu pot juca pe doua fronturi, si in Baia Mare si in Bucuresti. Fi sigura, ai sustinerea mea! :)

codeus spunea...

Hristos a Inviat. Paste fericit sa ai in continuare Lilick

Augustin Radescu spunea...

Privita ca un inceput, miscarea poate fi declarata un succes. Ca barometru al spiritului civic, o tragedie. Din punctul asta de vedere, eu, care am fost prezent la intilnirea de la TN, am fost "oribilat". Cred, insa, ca putem sa plecam de la ideea ca romanii invata usor!
Pese: in textul tau s-a strecurat o mica inexactitate: in loc de "Traian Basescu si acolitii lui", ar fi trebuit "Traian Basescu si racolitii lui"

Lilick Auftakt spunea...

@Alexandra

Multumesc! :)

@Cody

Adevarat a'nviat!

@Augustin

Ei, ma bucur de vizita. :) Da, racolitii, bine spus. Asa cred ca ar trebui numiti insa cei din gruparea Oprea. :))

Roxana Iordache spunea...

Hristos a înviat!

Poate ţi-ai dat seama că dacă nu erai tu iniţiatoarea, desfiinţam iniţiativa asta. Care mi s-a părut prost inspirată.

Nici n-am avut timp, nici chef în Postul Paştelui, în plus, n-am făcut anticampanie, repet, pt că ai fost tu iniţiatoarea. Şi ca să nu se spună că din cauza mea n-au ieşit în stradă zece sau o sută de mii de violeţi. :)

Nu era nevoie de violeţi. Ci de violenţi. :)

Oricum, inevitabil am să scriu zilele-astea despre manifestaţie. Şi am să încerc să fac abstracţie de faptul că tu ai iniţiat-o. Ca să nu îndulcesc criticile. :D

Lilick Auftakt spunea...

@Roxana

Adevarat a Inviat! :)

Te asteptam mai mult in strada (eu deja, ca blogger, am fost la 3-4 manifestatii cu alti bloggeri) si mai putin pe internet. Nu se face nicio revolutie din spatele calculatorului. Nici pasnica nici violenta.

Simion Cristian spunea...

Si asta este doar primul pas...

Lilick Auftakt spunea...

@Simion Cristian

Sigur. :)

ADRIAN spunea...

Italienii care au lansat chestia asta erau probabil fani ai echipei de fotbal Fiorentina :)
Intotdeauna o culoare va fi asociata cu ceva din spatiul public pana la urma. Unii poate ca i-ar intreba pe cei de la Deep Purple ce parere au despre miscarea violet.
Ultima chestie la care am participat in legatura cu o culoare de identificare (nonculoare in acest caz) a fost marsul ce viza eliberarea lui Marian Munteanu cand trebuia sa porti ceva alb si sa ai niste flori albe in mana. De data asta m-am chinuit sa schimb culoarea paginii de internet ...

Lilick Auftakt spunea...

Buna, Adrian

Ce frumos a fost mitingul ala in alb. :)

renata spunea...

Hristos a înviat!

Poate ai citit postarea dnei Zoe Petre. Poate încă nu. E mai mult decât utilă, după părerea mea.

http://wwwzoepetre.blogspot.com/2010/04/despre-vinerea-violeta.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Fragmentarium+%28Fragmentarium%29

Zic s-o mai facem odată. Periodic.
Nu obosi! Ia-o de la început!
POATE nu obţinem nimic. Dar SIGUR nu obţinem nimic dacă stăm cu mâinile în sân.
Propun, dacă-mi dai voie, data viitoare să nu mai fie ceva violet care se potriveşte cu vestimentaţia, ci ceva violet care vine ca nuca în perete la cum eşti îmbrăcat.
În ziua aceea m-am uitat lung (încercând să cuantific câţi) după nişte dudui cu accesorii violet. Mi s-a părut că le poartă în necunoştinţă de cauză, întâmplător, din motive personale...

p.s.: Nu-ţi face sânge rău pentru R.Iordache. E bine intenţionată, dar lipsită de tact. Atât de lipsită de tact, încât te îngheaţă.

Lilick Auftakt spunea...

Multumesc, Renata! I-am si scris doamnei Petre. Dar inca nu a scos comentariile de la moderare. Pe Roxana nu ma supar niciodata. :)

Marius Badea spunea...

-eu in Arad m-am simtit intre cei 1% sau poate chiar mai putin, probabil o mare parte din cei ce puratu violet credeau ca sunt in trend si nimic despre miscare
-ar trebui sa ne ridicam peste ultima generatie, care au fost in stare de o revolutie :)

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Si eu sper sa avem puterea. :)

nicole spunea...

De 5-6 ani nu a fost nicio manifestare antibasea. E un inceput. Un inceput bun. Ne-am recunoscut greu dar acum sper ca am inlaturat multe din problemele de comunicare.
Din intamplare am vazut cateva echipaje de jandarmi ascunse pe strazile laterale.
E bine sa continuam. Sa le spunem ca nu suntem de acord cu jaful pe care il fac in tara.
Sa ne vedem curand la episodul al II-lea "No basescu day".

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

Continuam. Nu conteaza cati jandarmi ne mai pun pe urme. :)