28 apr. 2010

"Oleaca mai decent"

Lucia scrie pe blog, si scrie foarte bine, despre un subiect care ma macina si pe mine. Raspunde de fapt la o leapsa venita de la Matilda, care ne intreaba cum vedem Parlamentul viitorului. Insa Lucia porneste din trecut, fiindca cea mai simpla cale de a vedea viitorul este aceea de a analiza si constientiza trecutul.

Ce s-a intamplat de fapt cu Parlamentul? Ce s-a intamplat cu politicienii in acesti 20 de ani? Cum a ajuns un politician serios, ca Norica Nicolai de exemplu, sa participe la o emisiune scaldandu-se alaturi de moderator intr-un jacuzzi? Despre politicienii portocalii nici nu mai discut.

Cu o precizie de ceasornicar, sau de neurochirurg, Lucia identifica o parte din cauzele acestei infectii care a cuprins clasa politica. Sigur, nu numai la noi. Dar ce ne intereseaza de altii? Ma intereseaza ca a existat o vreme cand Ion Cristoiu isi aseza editorialele politice, bune, nimic de zis, pe aceeasi pagina cu "gainile violate". Sau cand Florin Calinescu ii punea pe politicieni sa recite poezii stand intr-un picior. Si totul pentru rating!

"Pentru decenta in politica" sau "Oleaca mai decent" - asa ma gandesc sa numesc o serie de postari pe acest blog. Hai sa incercam ceva: sa nu ii pomenim pe aceasta tema decat pe politicienii decenti, care nu se compromit intrand in circul pe care il fac altii. Pe mine nu ma intereseaza ca politicianul sa fie popular, sa manance mici langa mine, sa danseze sau sa pozeze imbracat in cioban. Nici sa cante, daca nu are voce sau auz muzical, si nu urmareste sa se lanseze in domeniu. Daca il chinuie talentul, prefer sa o faca in cercuri cat mai restranse. In niciun caz in fata camerelor de luat vederi.

De asemenea, i-as aprecia pe cei care nu cad in plasa moderatorilor care incearca sa ii atraga spre subiecte mondene gen: "Ce ziceti de masina Elenei Basescu?". Oricine poate sa refuze fin sa raspunda, si sa atraga atentia moderatorului ca a fost invitat pentru cu totul alte subiecte, legate strict de politica. Daca o vor face mai multi, moderatorii nu vor insista la nesfarsit.

Nu "Oleaca mai elitist", domnule Preda. Ci "Oleaca mai decent"! Se poate?

9 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Lilick, mulţumewsc, mă bucur că ţi-a plăcut.
Aş zice nu "decent", ci "serios". Sau amîndouă. Nu numai să nu-şi arate chiloţii în public, ci să şi înveţe politică, nu politichie. Sigur, aş cere acelaşi lucru şi ziariştilor şi moderatorilor. Dar asta ar fi prea mult, nu?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Da. Pai e clar ca daca vii in chiloti la emisiune, nu poti sa vorbesti serios despre Constitutie. E ridicol!!! Culmea e ca de multe ori jurnalistii si moderatorii sunt mai smecheri. Ii zgandare pe politicieni, iar ei isi pastreaza oarecum decenta. Cel putin cea vestimentara sau de comportament. Uneori chiar si pe cea de limbaj. Uite, chiar Cristoiu. Daca te uiti la el e un om serios. Nu iti poti imagina ce demon a creat.

Matilda spunea...

Dna Verona are dreptate. Şi decent şi serios,politica nu e spectacol de revistă, cu poalele-n cap. N-ai vocaţie, n-ai educaţie politică, apucă-te de altceva! Toţi neaveniţii, parveniţii, se visează în sfatul ţării. Şi apoi se dau în stambă pe sticlă.
Metoclopramid !

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Sigur. Vreau politica de calitate, vreau dezbateri interesante, vreau oameni pe care sa-i vad ca se perfectioneaza in domeniul asta. Daca as vrea divertisment, m-as uita la un post care ofera asa ceva. Dar nu vreau! De asta nu votez portocaliii. Pentru ca ei ofera divertisment si, vorba Luciei, politichie.

Starea NATIUNII spunea...

@Lilick

Portocalii astia, ar fi fost exceptional daca ofereau doar divertisment si politichie, tragedia este ca au dus la rank de arta imoralitatea si lipsa oricaror ierarhii bazate pe valori pozitive si sanatoase, de principii ce sa mai vorbim ....
Sincer, in aceasta epoca, nu poti sa te afirmi decat prin slugarnicie, mojicism, manelism si tot arsenalul care nu are ce cauta la un individ integru si onest.

Lilick Auftakt spunea...

@Starea

Bashca ce spui tu..

Anonim spunea...

Politicienii romani... nu am un mare respect pentru istoria romanilor pentru ca e romantata dar nu prea ii vad pe mostenitorii unui Decebal, Mihai sau Stefan.
Poate nu realizati dar in cazul unui razboi ne-am trezi fara lideri. Polonia i-a pierdut in accident de avion, noi nu i-am avut niciodata.
Sunt militar in rezerva si credeti-ma ca nu as urma un telenovelist ca Basescu nicaieri.
Dupa cum spunea si Lucia, avem nevoie de politicieni nu de animatori la tv.
Niste gaini, asta sunt toti. Si nici viitorul nu suna bine, sunt curios ce ar face Honorius cu Lamborghini lui in fata foametei din tara?
Nu avem lideri.

Lilick Auftakt spunea...

Chrysthyan

Eu stiu destui politicieni decenti. Chiar jenati de ce se intampla. Nu stiu ce sa zic de Decebal, Mihai sau Stefan. Sa nu fi fost si ei niste populisti ca Basescu... :))

Anonim spunea...

Nu cred Lilick, turma te urmeaza la bere si femei nu la razboi cu imperii.