7 sept. 2010

Liberalii vor sa interzica migratia parlamentarilor

"Liberalii vor propune, în baza demersului de modificare a Constituţiei, interzicerea migraţiei parlamentarilor, arătând că fiecare ales are un dublu contract: cu cetăţenii şi cu partidul pe lista căruia a candidat, potrivit NewsIn.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu mai spune că ANI, instituţie care urmăreşte şi sancţionează faptele de corupţie ale oamenilor politici şi ale celor cu funcţii publice importante în stat nu ar trebui cantonată în atribuţiile actuale, ci să sancţioneze şi migraţia politică. "Cred că şi parlamentarii trebuie să se supună aceloraşi reguli şi să înţeleagă în mod clar că nu pot să se ducă în faţa electoratului cu discurs politic, un program politic, o sumă de idei politice pe care le schimbă de la o zi la alta şi apoi se declară aparţinând altui partid din interese economice. Ştim foarte bine ce s-a întâmplat cu parlamentari care au dezertat care şi-au negociat noile poziţii pentru avantaje personale, economice şi de altă natură", a spus Tăriceanu.

Liberalul a subliniat că fiecare parlamentar are un dublu contact: cu cetăţenii şi cu partidul pe lista căruia a candidat şi care l-a propus să intre în Parlament. De altfel, a arătat el, în Parlamentul României nici nu a intrat vreun parlamentar independent, care să fi candidat fără a fi susţinut de un partid politic, iar aşa zisul grup de independenţi sunt de fapt dezertori care au distorsionat votul popular."
- Romania Libera

17 comentarii:

vali plesca spunea...

daca transformam partidele in armate, iar politica in razboi, ne putem apuca sa legam oamenii de un partid. pana atunci insa, nci nu pot numara cate principii democratice, ca sa nu mai spun de cele liberale, sunt incalcate de asa o propunere.
solutia e in sistemul intern al fiecarui partid de promovare a oamenilor, deci inainte ca omul sa ajunga la o functie, nu dupa aia.

Shadow spunea...

@vali

e partial adevarat ce spui.

1. e nevoie de o reforma interna a partidelor, sa spunem macar aparitia unor "primare", etc. Asta e adevarat. Oamenii care ajung in top sa fie "incercati" in "electoratul target" si nu "manariti" in manevre de culise.

2. Asta nu schimba insa faptul ca unul ales nu poate sa "devina independent" sau "membru al unui alt partid" si sa sustina idei contrare ideilor pe care a fost ales. Este "imoral", este "mincinos", nu este democratic. Cel mai normal este ca in cazul in care "unul" vrea sa "schimbe" isi poate depune mandatul si in circumscriptia sa sa participe din nou la alegeri.

transildania spunea...

@vali plesca
Eu zic ca este foarte bine ca liberalii vor sa faca ceva impotriva migratia parlamentarilor (care de fapt nu este altceva decat falsificarea ex post a alegerilor parlamentare).

Eu personal sunt de parere ca masuri pentru a stopa aceasta epidemie care rapune politica romaneasca se pot lua fara a introduce mandatul imperativ.
Exista alte masuri, democratice liberale.
Nedemocratic si neliberal este ce s-a intamplat in ultimul an si ceva, dar vad ca ai o alta perspectiva asupra problemei.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, sigur ca se poate face asa. Vali nu s-a gandit mai departe de un enunt.

transildania spunea...

Pentru unii stoparea migratiei politice nu se afla de loc pe agenda: din contra.
Pd-ul si unpr-ul tocmai incearca sa o faca si mai atractiva si sa o recompenseze si mai mult.

Claudia Muresan spunea...

Constitutia nu poate implanta coloane vertebrale alesilor sau creiere alegatorilor. Migratia politica ar trebui sa fie un fenomen rar, iar cei care schimba partidul ar trebui sa poata explica asta alegatorilor. Daca pe acestia din urma nu-i intereseaza problema (cum nu prea-i intereseaza nici democratia, din pacate), nu ai ce face. Va amintesc ca si Churchill a schimbat partide...

Lilick Auftakt spunea...

Nu uitam, ca am scris de el. Dar situatia era cu totul si cu totul alta: http://lilick-auftakt.blogspot.com/2010/01/un-traseist-de-geniu-sir-winston.html

vali plesca spunea...

din punctul meu de vedere, partidele sunt principalele vinovate ca pierd oameni odata cu alegerile. vorbim de politica, nu de pension de domnisoare, asa ca nu ar trebui sa ne miram ca in fata ies indivizii cu obrazul gros si unsi cu toate alifiile. dar si printre acestia poti gasi oameni cu principii. faptul ca iti pleaca oameni inseamna ca tu, partidul x, ai promovat oameni fara principii. daca exista ideea de a pune haturi, legale, celor alesi, fara a umbla la criteriile de selectare a oamenilor, vom avea aceeasi traseisti care nu vor mai putea schimba partidele, dar voturile si optiunile si le vor vinde, in continuare, celui care da mai mult.
cu alte cuvinte, degeaba pui reguli daca pastrezi aceeasi oameni capabili sa le evite. (asta asa, ca am vazut ca argumentul principial nu va place, vi l-am dat si pe cel strict pragmatic. si mai am :) )

Lilick Auftakt spunea...

Dar cine ti-a zis ca in paralel nu se face si asta?

transildania spunea...

@vali plesca
Cine a zis ca selectia oamenilor si promovarea oamenilor cu principii nu este parte a solutiei?
In postare si in declaratia lui Tariceanu nu se specifica masuri concrete.
Tu insa stii ce masuri are el (sau altii) in vedere si ce masuri nu are...

Asa ca nu stiu impotriva cui se indreapta atat argumentul principal cat si cel pragmatic ...

Lilick Auftakt spunea...

Da, nici eu nu stiu de unde stie Vali. Din moment ce eu am postat doar articolul, fara sa-mi expun parerea, inseamna ca ori nu stiu, ori sunt mai multe solutii in dezbatere. Dar asa e romanul, isi da cu parerea fara sa stie despre ce e vorba exact.

vali plesca spunea...

"Liberalii vor propune, în baza demersului de modificare a Constituţiei, interzicerea migraţiei parlamentarilor". asta critic eu.
pe de alta parte, ce sa inteleg, ca calin arunca pastila si altii ii cauta solutiile? sa fim seriosi, nici macar atat nu e. daca calin ar fi avut in vedere imbunatatirea calitatii clasei politice (si una dintre consecinte ar fi fost reducerea migratiei), stirea despre asta ar fi fost. dar nu, pe calin il intereseaza doar haturile.

Lilick Auftakt spunea...

Vali Plesca, habar nu ai, scuze, Calin a aruncat mesajul, insa se lucreaza mult mai mult la asta decat crezi. Ieri tocmai vorbeam la Fundatia Rusu despre asta, si stiu ce fac si ei in sensul asta. Apoi stiu si la partid. O sa te anunt cand o sa apara toate solutiile.

vali plesca spunea...

deocamdata, mesajul e prost. asta stiu

Claudia Muresan spunea...

@Lilick. Propunerea cu schimbarea Constitutiei ca solutie la migratia politica e proasta din nenumarate puncte de vedere. Cred ca despre asta vorbeam Vali Plesca. Iar cita vreme oamenii sunt promovati in partide ori pe 'cumetrii' ('de descurca' oricine pe orice post, nu?), ori pe capacitatea de a sustine financiar partidul, lucrurile n-or sa se schimbe. Nevasta vreunui sef pesede sau penele, poate nu se muta la pedele, dar nevasta celui care a dat bani la pesede si acu' are nevoie de pedele in afaceri, da! Si citi gineri, sau neveste, sau fini dinastia nu sunt printre necunoscutii 'alesi nominal' din parlament? Sau si aici sa identifice Constitutia solutii???

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia,
Si pe problema asta trebuie gasite niste solutii, de ce nu?

Claudia Muresan spunea...

@Lilick: problema exista, instrumentul propus de Tariceanu pentru rezolvarea ei e gresit, in cazul asta. Ca sa nu mai vorbim ca pentruunele probleme solutii punctuale nu prea sunt, asa cum nu exista medicamente care sa indrepte caracterele strimbe. In cazul de fatza, singura solutie e sanctiunea la urne, dar daca stii ca electoratul inghite orice in schimbul unor galeti sau al unor pui congelati la vot, de ce sa te mai sinchisesti? Dupa mine, merg in paralel, alesii care se muta dupa bani sau alte 'foloase' si alegatorii care isi dau votul pe margele de sticla.