18 sept. 2010

Mircea Diaconu, despre interesul pentru NIMIC al presei

S-a intamplat joi, in direct la emisiunea Danei Grecu, in timp ce televiziunile ne intoxicau cu iesirea de la arest a lui SOV.
















16 septembrie - Mircea Diaconu, ratacind o pe Dana Grecu
Asculta mai multe audio instrumentala

15 comentarii:

niku_elektriku spunea...

parca'mi amintesc cite ceva de diaconu, il vazusem, cindva, in neste filme (nunta de piatra, filip cel bun, secvantze), da cine'i doamna ?

acuma, lasind glumitzele la o parte, daca totzi politicienii ar pune'o la punct pe doamna grecu, s'ar putea, ca, n'tr'un final, aceasta sa se dovedeasca recuperabila... '

transildania spunea...

Adevarul este cel rostit de Mircea Diaconu. Presa, inclusiv cea a "mogulilor rai", realitatea si antenele, nu fac decat sa toace la infinit nimicuri, sa barfeasca vorbe sau gesturi, diversiunea zilei, si sa intrerupa dezbateri care ar putea fi interesante cu "breaking new"-uri irelevante.
Ar fi bine daca mai multi invitati sa ia atidunea e care a demonstrat-o Mircea Diaconu.

mihai4 spunea...

ce-aveti ma cu Dana?!e cam isterica,uneori:)totusi,mie-mi este simpatica de-si o cred in stare sa intrerupa emisiunea cu un breaking news anuntand iminentul sfarsit al lumii :)

vali plesca spunea...

democratia din romania e slaba si pentru ca presa e slaba. si nu slaba ca e in slujba mogulilor, sau, din contra, ca e cu basescu. e slaba pentru ca e inculta, la propriu (oameni care dau zilnic sentinte economice necitind o carte de specialitate, oameni care nu au un minim bagaj cultural etc, acestia fac agenda zilnica), fudula si isterica. iar politicienii, cu minime exceptii (diaconu e printre ele) acompaniaza partitura presei, pentru ca sunt la fel.

Lilick Auftakt spunea...

Dupa cum se intelege si din ceea ce spune Diaconu, in timpul emisiunii, pe ecran, se derulau imagini cu oameni imbulzindu-se, impingandu-se, la usa pe care trebuia sa iasa SOV din arest. Comentatorii din studio erau nevoiti sa se exprime din umbra, asa cum zice Diaconu, pe marginea acestor imagini total nesemnificative. Apoi,la iesirea lui SOV, imaginile cu iesirea s-au repetat de nu stiu cate ori. De asemenea, invitatii din studio nu se vedeau. Anuntul lui Crin, cu guvernul din umbra, s-a facut exact pe acest moment cu... protestul lui Diaconu. De altfel si Crin a spus, cand a intrat in direct, ca se adreseaza celor neinteresati de subiectul cu SOV si Basescu.

Problema e ca toata presa a tratat cu varf si indesat acest subiect, poate fara sa se intrebe cata lume e interesata. Nu se poate ca sapte zile sa discuti in direct pe acelasi subiect, cand poate in tara se mai intamplau si alte lucruri importante, asa cum spune Diaconu.

Silvy spunea...

Excelenta replica a domnului Diaconu.

Andrei Pop spunea...

Abia astept sa fie ministru al culturii.
Revenind insa la concretul cotidian, stii vorba aia "ca sa rezolvi o problema mai intai trebuie sa recunosti ca o ai". Romanului nu-i place sa admita ca are o problema si de aceea este atat de receptiv la diversiuni.

lucian burjuiul spunea...

Nivelul presei e dat de nivelul angajatilor. Cand vom avea jurnalisti de nivelul premiului Pulitzer vom avea si presa pe masura. Din pacate societatea are pe zi ce trece stachete din ce in mai joase, astfel ca si presa se inscrie pe aceeasi orbita. E in primul rand vina educatiei primite acasa si apoi a celei din scoli (la orice nivel). Degradarea educatiei se simte deja, dar se va simti cu varf si indesat peste 10-20 ani. E un cerc vicios care trebuie intrerupt, in caz contrar absolut totul va fi facut de mantuiala...
Doar ca fapt divers aparuse ieri seara intr-un ziar central (editia online) un articol despre reabilitarea casei in care a locuit matematicianul "Babes Bolyai"!!! Urmare atentionarilor cititorilor, azi a fost modificat articolul.

+++
Pentru reabilitarea casei în care a locuit Babes Bolyai, cel mai mare matematician de pe teritoriul actualei ţări, nu sunt bani. Matematicianul Babes Bolyai a locuit la Timişoara, într-o casă istorică aflată în Piaţa Libertăţii.
Este locul unde, în 1882, Bolyai a inventat teoria geometriei neeuclediene. „Din nimic am creat o lume nouă”, scria matematicianul tatălui său. La o distanţă de 128 de ani, pe clădirea în care s-au făcut descoperiri istorice, există doar un grup de plachete care semnalează că acolo a stat Babes Bolyai.
Am fost la primărie, am vorbit cu arhitectul-şef, dar nu există fonduri. Ne-am zbătut, dar nu a mers. Acoperişul e distrus, faţada e urâtă, sunt probleme cu canalizarea”, a declarat Elena Mihalcea, preşedintele asociaţiei de proprietari. Clădirea a fost construită în urmă cu 270 de ani, dar nu este inclusă printre monumentele istorice. Astfel, nici nu poate beneficia de lucrări de reabilitare în cadrul proiectelor desfăşurate de primărie.
„Deşi se află în zonă centrală, nu este monument istoric. În afară de plăcuţa de pe clădire, nu există nimic. Nu ştiu cu ce îi încălzeşte pe locuitorii de acolo că există doar o plăcuţă pe care scrie de Babes Bolyai? Nu primesc fonduri. Trece istoria pe lângă noi”, a spus istoricul Ioan Haţegan.
Studenţii Facultăţii de Arhitectură au ajutat Asociaţia de Proprietari la găsirea unei soluţii, pentru amenajarea şi vânzarea podurilor, astfel ca din banii obţinuţi să se poată face investiţii. A venit peste ei criza imobiliară, iar totul a rămas doar proiect. O parte din clădirea în care a locuit Babes Bolyai a aparţinut armatei. Ea aparţine acum unei unităţi militare din Craiova, de care ţin toate obiectivele dezafectate.
+++

Anonim spunea...

Oricata dreptate ar avea un jurnalist, goana feroce pentru NIMIC, cum a spus Mircea Diaconu, este o incalcare a democratiei; nu sunt de acord ca telespectatorul poate schimba canalul. Eu poate vreau sa-l ascult si sa-l vad pe Anrei Marga si nu sa fie intrerupt din expunere ca nu stiu care mafiot sau derbedeu a savarsit "nustiuce".

Deceneu spunea...

Eu de cand va spun ca majoritatea emisiunilor de la A3 si Rtv sunt emisiuni despre "nimic".
Se insista sa se faca un subiect important dintr-o tema fara audienta la public.
Cred ca de mai bine de un an nu mai urmaresc emisiunile lui Gadea, Firea, Fabrica, sau Ora de foc si probabil si altii fac la fel, motiv pentru care ele nu mai au impact in societate.
Telespecatatorii care urmaresc emisiuni de dezbateri politice sunt mult mai inteligenti decat ii considera moderatorii.
Moderatorii submediocrii au impresia ca ei sunt in top ca inteligenta si trebuie sa se adreseze unei audiente inculte.
Cei inculti nu se uita la emisiuni politice, se uita la telenovele si la filme de actiune.

Lilick Auftakt spunea...

Moderatoarea a motivat repetarea la nesfarsit a imaginilor cu SOV, spunand ca toata lumea trebuie a fie informata, si ca nu toti vad primele imagini. OK, asa e. Dar pentru asta sunt buletinele de stiri, la care din ora in ora pot repeta acele imagini importante pe parcursul unei zile. In rest, ar fi bine ca cele 4-5-6 talk-show-uri de la A3 sa fie distincte. Nici nu mai stii cand incepe unul si se termina altul, daca nu te uiti la ce moderator e. Daca se mai si schimba intre ei in emisiuni, totul are un aspect de varza cu invitati care se muta de colo-colo.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu transildania.
Cand SUA a atacat a doua oara Irak preferam sa ma uit pe CNN ca la noi stirile de acolo deja erau telenovele.
Si Realitatea si Antena 3 sunt departe de ce se vor a fi.
Aceiasi invitati, aceleasi subiecte... din televiziuni de stiri au devenit televiziuni de Can Can.
Chiar nu isi dau seama ca au intrat in penibil?
Un exemplu, Sinteza zilei, se anunta invitatii: Ciutacu, Badea, Ciuvica, etc, schimb canalul.
Emisiunea asta am mai vazut-o.

Ca o gluma amara, parca imi e dor de Telejurnalul de dinainte de '89, asa mai aflam si noi ce e prin lume, prin Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, Africa, pe la "pretenii nostri". ca restul il aflam de la bulgari sau "soparlite".

Parerea mea e ca nu spune nimic sau a spune prea multe despre nimicuri e cam acelasi lucru.

radu spunea...

Ia uite domne, sunt de acord si cu Mircea Diaconu, si cu @Vali Plesca! Deci se poate!
Asa e! Presa e proasta (in general), politicienii (majoritatea) asijderea. Da, tocarea la nesfarsit a subiectului Vantu a produs un efect de saturatie din cauza imensei prostii a presei. S-a uitat ca nu Vantu era problema, ci libertatea presei.
Lasa ca nu s-a spus "la moguli" ca intelectualii lui Basescu au mancat din palma lui Vantu pana cand li s-a aplecat, inainte de 2008. Atunci au uitat ca Vantu era un ticalos, si-au adus aminte numai cand a spus chestia asta justitiarul lui peste, marinerul din palma caruia papa acum sinecuri.
Felicitari, Mircea Diaconu. felicitari, doamna premier de blogosfera, ca ati adus in atentie cazul. :) Rara avis, pe bune!
Saraca Dana Grecu... Vorbeste mult mai repede decat gandeste. Altfel, fata simpatica, face fatza la un match cu Andreea Pora.

transildania spunea...

Inca doua exemple pe care le-am remarcat care arata cat de neprofesional este "jurnalismul" televiziunilor de stiri.

Primul care tine de regia de emisie:
cand se fac split-screenurile acelea, pe jumatate sau doua treimi de ecran se dau ceva video-uri de arhiva (Boc dansand hora, sau altceva cu fond sonor muzical), iar in paralel invitatii sau moderatorii vorbesc. Regia de emisie e atat de desteapta incat lasa coloana sonora si din studio si din video-ul care nu intereseaza pe nimeni, astfel incat isi autobruiaza sunetul!!
Atunci inchid imediat sau "dau inainte"... La fel de enervant cand minute in sir pe tot ecranul e plin de ceva cartoane, sau imagini de pe teren, si nici nu stii cine e invitat, daca merita sa te uiti.

Al doilea exemplu: corespondentii de la presedentie, parlamen, guvern etc. Peste tot la o televiziune care se respecta corespondentii de acolo sunt cei mai proeminenti sau cu experienta. M-am uitat odata la o conferinta de presa de la cotroceni, si intrebarile puse acolo de corespondenti erau atat de proaste... marea majoritate, dar nu ma mira.

Draghi spunea...

Fara a exclude "politica redactionala" (dumineca ma exprim asa, mai delicat :P ) presa (media) da populatiei exact ceea ce aceasta isi doreste.

A ne lamenta mereu ca presa nu se preocupa exclusiv de "problemele serioase" e o pierdere de timp daca discutia nu se muta pe ce ar trebui facut pentru ca populatia sa devina mai constienta de lucrurile cu adevarat importante.